OSAVUOSIKATSAUS AJALTA 1.1.-30.9.2015


Helsinki, Suomi, 2015-10-30 08:00 CET (GLOBE NEWSWIRE) -- Ixonos Oyj          Pörssitiedote          30.10.2015 klo 09:00

 

OSAVUOSIKATSAUS AJALTA 1.1.-30.9.2015

 

 

HAASTAVA VUOSINELJÄNNES – MUUTOSTEN AIKAA, CRESENSE TÄYDENTÄMÄÄN TARJONTAA

 

 

Kolmas vuosineljännes 2015 lyhyesti

 

  • Liikevaihto oli 3,5 MEUR (2014: 6,4 MEUR), liikevaihdon muutos oli -44,3 prosenttia.
  • Käyttökate (EBITDA) oli -2,3 MEUR, -64,6 prosenttia liikevaihdosta, (2014: -0,1 MEUR, -1,1 prosenttia liikevaihdosta).
  • Liiketulos oli -2,5 MEUR (2014: -0,6 MEUR), -71,0 prosenttia liikevaihdosta.
  • Nettotulos oli -3,0 MEUR (2014: -0,6 MEUR).
  • Tulos per osake oli -0,02 euroa (2014: -0,01 euroa).

 

Katsauskausi lyhyesti (edellisen vuoden vertailuluvut suluissa)

 

  • Liikevaihto oli 12,7 MEUR (2014: 18,1 MEUR), liikevaihdon muutos oli -29,8 prosenttia.
  • Käyttökate (EBITDA) oli -5,5 MEUR, -43,7 prosenttia liikevaihdosta, (2014: -3,8 MEUR, -21,2 prosenttia liikevaihdosta.
  • Liiketulos oli -6,4 MEUR, -50,6 prosenttia liikevaihdosta, (2014: -5,6 MEUR, -31,0 prosenttia liikevaihdosta).
  • Nettotulos oli -12,1 MEUR (2014: -5,5 MEUR), sisältäen aikaisemmin aktivoitujen laskennallisten verosaamisten alaskirjauksen -4,9 MEUR.
  • Tulos per osake oli -0,06 euroa (2014: -0,06 euroa).
  • Liiketoiminnan nettorahavirta oli -3,5 MEUR (2014: -6,1 MEUR).
  • Rahoitustilannetta ja tasetta vahvistettiin helmikuussa 5,8 MEUR suunnatulla annilla jolloin myös lainoja uudelleenjärjesteltiin.
  • Yhtiö solmi  10. kesäkuuta 1 MEUR lainasopimuksen lähipiiriyhtiön kanssa ja 13. heinäkuuta 3 MEUR limiittisopimuksen pääomistajansa.
  • Yhtiö osti 2.9.2015 osakevaihdolla käyttäjäkeskeiseen palvelusuunnitteluun erikoistuneen Cresense Oy:n.

 

 

Tulevaisuuden näkymät

 

Yhtiön ennuste koko vuoden liikevaihdoksi on 16-18 MEUR. Yhtiö arvioi liiketuloksen heikkenevän vuoteen 2014 verrattuna ja yhtiön operatiivisen kassavirran olevan negatiivinen. 

 

 

Muutoksia yhtiön johtoryhmässä

 

Yhtiö on supistanut johtoryhmänsä kolmeen jäseneen. Yhtiön toimitusjohtajana toimii Sami Paihonen, lisäksi yhtiön johtoryhmään kuuluvat varatoimitusjohtaja Teppo Kuisma sekä 1.10.2015 aloittanut talousjohtaja Kristiina Simola. 

 

 

 

 

Toimitusjohtaja Sami Paihonen:

 

” Vuoden kolmannen neljänneksen liikevaihto jäi edellisen neljänneksen tapaan vertailukautta alhaisemmalle tasolle. Merkittävimpinä syinä olivat tarkastelukaudella uusien projektialoitusten viivästyminen, eräiden vanhojen projektitoimitusten loppuminen samaan aikaan sekä yhtiön aloittama strateginen muutosprosessi, jossa tarjontaa ja toimintaa muokataan. Ulkomainen myynti pysyi vertailukauden tasolla, mikä oli positiivinen elementti neljänneksellä.

 

Kulujen suhteen jatkoimme edelleen hallittua sopeuttamista kohti kestävää tasoa. Toimintamme tappiollisuus kuitenkin aiheutti haasteen kassavirran suhteen, joten yhtiö on jatkanut rahoittajien kanssa toimintaedellytysten turvaamista. Uskomme, että valitsemamme strategia on omiaan parantamaan yhtiön mahdollisuutta menestyä muuttuvassa ja haastavassa markkinassa niin käyttäjä- ja käytettävyystutkimuksen, korkealuokkaisen designin sekä erinomaisen teknologisen toteutuskyvyn yhdistävänä toimijana.

 

Yhtiön uusi johto on viemässä läpi strategiaprosessia, jossa haettiin strategian pääsuunnan tueksi havaintoja ja ja operatiivisia parannusehdotuksia henkilöstön taholta. Näiden muutosten toteuttaminen on aloitettu, ja ne vievät yhtiötä kohti nopeampaa ja ketterämpää ja kannattavaa toimijaa.  Yhtiön visiota on kirkastettu edelleen ja kulunut neljännes on jo osoittanut kasvaneena asiakaskiinnostuksena, että olemme oikealla tiellä.”

 

LIIKETOIMINTA  

 

Ixonos on design-lähtöinen teknologiayritys, joka tarjoaa luovia digitaalisia ratkaisuja ja palveluja eri liiketoiminta-alueilla toimiville asiakasyrityksille. Autamme asiakasyrityksiämme hyödyntämään digitaalisuuden, internetin ja mobiiliteetin tuomaa tuottavuutta, uusia liiketoimintamalleja sekä uusia käyttökokemuksia kilpailukyvyn parantamiseksi.

 

Toimintamme keskittyy maantieteellisesti Suomeen, Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan, joissa design studiomme sijaitsevat. Ohjelmistokehitys on keskittynyt pääasiassa Suomeen, mutta kullakin markkina-alueella on tarvittava määrä teknistä osaamista asiakasrajapinnassa.

 

Keskeinen vahvuutemme ja kilpailijoista erottava tekijä on kykymme yhdistää maailmanluokan palvelumuotoilu- ja design-kyvykkyytemme vahvaan teknologiaosaamiseen, tarjoten kattavia kokonaisratkaisuja, jotka tuottavat strategista lisäarvoa asiakkaillemme. Kutsumme tätä Dream - Design - Deliver toimintamalliksi.

 

Design-palveluihimme kuuluvat digitaalinen-, mobiili-, ja web-suunnittelu sekä palvelu- ja teollinen muotoilu. Design-palvelumme ulottuvat aina suunnittelustrategiasta ja käyttäjätutkimuksesta visuaalisuuden ja vuorovaikutuksen suunnitteluun, sekä työpajoihin ja prototyyppien suunnitteluun. Toteutamme kaikki suunnitteluinnovaatiomme erilaisille päätelaitteille alustariippumattomasti.

 

Teknologiayhtiönä meillä on syvällinen osaaminen luovien ohjelmistoratkaisujen kehittämisestä sulautettujen järjestelmien ja ohjelmistojen osalta. Hyödynnämme avoimia standardoituja teknologioita (esim. Linux, Android, iOS, Windows). Yhdistämme ohjelmistokehitysosaamisen maailmanluokan teknologiaosaamiseen, syvälliseen käyttöliittymä- ja käytettävyyssuunnitteluun ja huipputason projektinhallintakykyyn. Teknologiaosaamisemme kattaa mm. langattoman yhdistettävyyden, RF-, audio-, kuvantamis- ja videoteknologiat.

 

Pääasialliset liiketoiminta-alueemme ovat:

 

- Teollinen Internet: Tarjoamme sulautettuja ja innovatiivisia digitaalisia ratkaisuja teollisen internetin ympärillä. Autamme teollisuuden asiakasyrityksiä siirtymään perinteisistä teknologioista standardoitujen avoimien teknologioiden käyttöön mahdollistaen tuottavuuden lisäämisen ja lisäarvon tarjoamisen heidän asiakkailleen. Kehitämme myös digitaalisia innovaatioita, jotka auttavat teollisuusyrityksiä muuttumaan digitaalisten palvelujen tarjoajiksi. Tällä segmentillä asiakasyrityksiämme ovat mm. Kone, Outotec, Cargotec, Kemppi ja Metso.

 

- Media: Autamme mediayhtiöitä, studioita, tuotantoyhtiöitä ja operaattoreita tarjoamaan yhä vuorovaikutteisempia ja yksilöidympiä viihdekokemuksia. Mahdollistamme heille myös uusien liiketoimintamallien muodostamisen hyödyntämällä innovatiivisia ratkaisuja, kuten Ixonos TV Compass™ second screen -ratkaisu. Tässä segmentissä asiakasyrityksiämme ovat mm. Al-Jazeera, Discovery ja MBC Group.

 

- Online palvelut kuluttajabrändeille: Autamme kuluttajamarkkinoilla ja palveluliiketoiminnassa toimivia yrityksiä ja brändejä hyödyntämään internetiin pohjautuvia digitaalisia ja mobiiliratkaisuja, jotta nämä voivat erottautua kilpailijoistaan asiakaskokemuksen, tuottavuuden ja palveluinnovaatioiden avulla. Tässä segmentissä asiakasyrityksiämme ovat mm. Stockmann, Viking Line ja ST1.

 

- Pilvipalvelut: Tarjoamme luotettavia ja turvallisia pilvi- ja hosting-palveluja Ixonos Cloud™ -ratkaisumme avulla. Ixonosin virtuaalinen yksityispilvipalvelu on kehitetty vaativaan yrityskäyttöön. Siinä yhdistyy yksityispilven turvallisuus julkisen pilven skaalautuvuuteen. Tieto on turvattu ja tallennettuna suomalaisissa konesaleissamme. Ixonos Cloud™  -ratkaisua käytetään myös useiden kokonaisratkaisujen toiminta-alustana. Tässä segmentissä asiakasyrityksiämme ovat mm. Microsoft, Fonecta ja Veikkaus.

 

- Älylaitevalmistajat, jossa asiakkaitamme ovat mm. HP ja Samsung.

 

Teemme yhteistyötä asiakasyritysten kanssa myös useilla muilla liiketoimintasegmenteillä, kuten:

- Autoteollisuus ja kuljetusala, jossa asiakkaitamme ovat  mm. Honda, VW ja MarcoPolo.

- Suomalainen julkishallinto, jossa asiakkaitamme ovat  mm. eri ministeriöt, kunnat ja Tiera.

- Turvallisuus- ja maanpuolustus, jossa asiakkaitamme ovat  mm. Airbus ja Savox Communications.

 

Organisaatio

 

Organisaatiomme koostuu:

- Sales & Marketing -toiminnosta, joka vastaa asiakkuuksista, myyntikanavista, tilauskannasta ja markkinoinnista.

- Design-toiminnosta, joka vastaa kokonaisvaltaisesta design-kyvykkyydestä, joka on keskeinen osa Dream-Design-Deliver-lähestymistapaa, minkä avulla Ixonos erottuu kilpailijoistaan.

- Solution Creation -toiminnosta, joka vastaa teknisten ratkaisujen toteuttamisesta, ohjelmistokehityksestä, sekä asiakasprojekteista ja niiden kannattavasta läpiviennistä.

Koko organisaation toimintaa tukevat konsernipalvelut koostuvat Finance, HR, IT ja Legal –toiminnoista.

 

 

 

 

Toimipisteet

 

Toimipisteemme sijaitsevat päämarkkinoillamme Suomessa, Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Singaporessa.

- Solution Creation -toimipisteemme sijaitsevat pääosin Suomessa. Lisäksi yhtiöllä on USA:ssa ja Iso-Britanniassa asiakasrajapinnassa teknistä henkilöstöä.

- Design-studiomme sijaitsevat Suomessa, Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Singaporessa.

- Myyntimme toimii Suomessa, Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa.

 

 

SEGMENTTIRAPORTOINTI

 

Ixonos raportoi liiketoimintansa yhdessä segmentissä.

 

 

LIIKEVAIHTO

 

Kolmannella vuosineljänneksellä konsernin liikevaihto oli 3,5 MEUR (2014: 6,4 MEUR), mikä on 44,3 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

 

Konsernin liikevaihto katsauskaudella oli 12,7 MEUR (2014: 18,1 MEUR), mikä on 29,8 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

 

Liikevaihdon alhaisuus johtui pääosin haastavasta kotimaan markkinatilanteesta. Lisäksi Iso-Britannian ennustetut uudet asiakasprojektit ovat viivästyneet.

 

Katsauskaudella yhdenkään yksittäisen asiakkaan osuus ei ollut hallitseva eikä ylittänyt neljännestä liikevaihdosta. 

 

 

TULOS

 

Kolmannella vuosineljänneksellä liiketulos oli -2,5 MEUR (2014: -0,6 MEUR) ja tulos ennen veroja -3,0 MEUR (2014: -0,8 MEUR). Kolmannen vuosineljänneksen tulos per osake oli -0,02 euroa (2014: -0,01 euroa) ja liiketoiminnan rahavirta/osake oli -0,04 euroa (2014: -0,01 euroa).

 

Katsauskauden liiketulos oli -6,4 MEUR (2014: -5,6 MEUR) ja tulos ennen veroja -7,2 MEUR (2014: -6,3 MEUR). Katsauskauden tulos per osake oli -0,06 euroa (2014: -0,06 euroa) ja liiketoiminnan rahavirta/osake oli -0,03 euroa (2014: 0,03 euroa). 

 

Katsauskauden tulosta heikensi toisella vuosineljänneksellä tehty aikaisemmin aktivoitujen laskennallisten verosaamisten alaskirjaus -4.9 MEUR sekä liikevaihdon alenemisesta johtunut tuloksen heikkeneminen.

 

 

 

 

 

 

PÄÄOMAN TUOTTO

 

Konsernin oma pääoma oli negatiivinen -7,1 MEUR. Konsernin oman pääoman ollessa negatiivinen, oman pääoman tuoton (ROE) tunnuslukua ei ole katsauskaudelta laskettu.

 

 

Sijoitetun pääoman tuotto (ROI) oli -51,0 prosenttia (2014: -46,3 prosenttia).

 

 

INVESTOINNIT

 

Investoinnit katsauskauden aikana olivat 0,3 MEUR (2014: 0,8 MEUR). Investoinnit koostuvat alkuvuoden tuotekehitysmenojen aktivoinneista media ja teollinen internet liiketoiminta-alueella sekä käyttöomaisuusinvestoinneista.

 

 

TASE JA RAHOITUS

 

Taseen loppusumma oli 17,7 MEUR (2014: 25,3 MEUR). Oma pääoma oli -7,1 MEUR (2014: 1,6 MEUR). Omavaraisuusaste koko omasta pääomasta oli -40,1 prosenttia (2014: 6,2 prosenttia). Konsernin likvidit varat olivat katsauskauden lopussa 0,6 MEUR (2014: 0,2 MEUR). Vähemmistön osuus omasta pääomasta oli 0,2 MEUR (2014: 0,2 MEUR).

 

Yhtiön oman pääoman muutos aiheutuu merkittävältä osalta laskennallisten verosaamisten alaskirjauksesta ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

 

Konsernin taseessa oli katsauskauden lopussa 14,9 MEUR (2014: 10,7 MEUR) rahoituslaitoslainoja sisältäen käytössä olevat pankkitililimiitit.

 

Yhtiö on sopinut tärkeimpien rahoittajiensa kanssa pankkilainojen osittaisesta lyhennysvapaasta 31.12.2015 asti. Tälle ajalle on myös sovittu kovenanteista, jotka perustuvat euromääräisiin käyttökatetasoihin. Kovenanttien alaiset pankkilainat olivat 30.9.2015 yhteensä 5,8 MEUR (2014: 6,1 MEUR). Yhtiö on saanut rahoittajiltaan sitoumuksen siitä, että nämä eivät tule käyttämään oikeuttaan vaatia lainasaataviensa takaisinmaksua perustuen kovenantteihin 30.9.2015.

 

Yhtiö maksoi 10.2.2015 lähipiiriin kuuluvalle Turret Oy Ab:lle 2,3 MEUR lainat takaisin. Turretin 3,5 MEUR:n pitkäaikaisella vaihtovelkakirjalainalla ja sen koroilla maksettiin samassa yhteydessä osa toteutetusta suunnatusta annista.

 

10.2.2015 yhtiö myös nosti pääomistajansa Tremoko Oy Ab:n takaamat yhteensä 4,0 MEUR rahoituslaitoslainat. Yhtiö tiedotti rahoitusjärjestelyistään 10.2.2015.

 

10.6.2015 yhtiö nosti lähipiiriin kuuluvalta Turret Oy:ltä lyhytaikaisen 1.0 MEUR käyttöpääomalainan.

 

13.7.2015 yhtiö solmi pääomistajansa Tremoko Oy:n kanssa sopimuksen koskien 3.0 MEUR käyttöpääomalimiittiä. Yhtiö tiedotti rahoitusjärjestelyistään 23.6.2015 ja 14.7.2015.

 

Yhtiö arvioi, että sen käyttöpääoma ei riitä seuraavan 12 kuukauden tarpeisiin. Edellyttäen, että yhtiön laatimat rahavirtaennusteet toteutuvat, yhtiön käyttöpääoma riittää osavuosikatsauksen julkaisuhetkestä arviolta seuraavien 2 kuukauden tarpeisiin. Yhtiö keskustelee parhaillaan pääomistajansa ja rahoittajiensa kanssa yhtiön rahoituksesta.

 

 

RAHAVIRTA

 

Konsernin liiketoiminnan rahavirta oli katsauskaudella -7,4 MEUR (2014: -6,1 MEUR).

Myyntisaamisten kiertoajan lyhentämiseksi yhtiöllä oli 30.9.2015 myytynä rahoitusyhtiölle myyntisaamisia yhteensä 0,8 MEUR (2014: 1,5 MEUR).

 

 

LASKENNALLISET VEROSAAMISET

 

Yhtiön johto arvioi ensimmäisen vuosipuoliskon yhteydessä laskennallisten verosaamisten aktivoinnin edellytyksiä. Johtuen markkinoilla edelleen vallitsevasta epävarmuudesta ja vaikka yhtiön liiketuloksen ennen kertaeriä odotettiin paranevan vuoteen 2014 verrattuna, yhtiön johto arvioi toisen vuosineljänneksen tilinpäätöksen yhteydessä, että laskennallisten verosaamisten aktivoinnin edellyttämää vakuuttavaa näyttöä liittyen tulevien vuosien tuloksentekokykyyn ei varmuudella voitu verifioida. Tehdyn arviointimuutoksen perusteella yhtiö päättit olla kirjaamatta laskennallisia verosaamisia ja alaskirjasi aikaisemmat aktivoidut laskennalliset verosaamiset, yhteensä -4,9 MEUR.

 

 

LIIKEARVOT
 

Konsernin taseessa oli 30.9.2015 liikearvoa 12,2 MEUR (2014: 10,8 MEUR). Mainittu liikearvo sisältää 1,3 MEUR lisäyksen johtuen Cresense Oy:n osakekannan hankinnasta.

 

 

Liikearvon testauksessa on käytetty seuraavia parametreja:

- Tarkastelujakson pituus 4 vuotta

- WACC diskonttokorkona 10 prosenttia

- Kasvuolettamana päätearvon (”terminal value”) laskennassa käytetty 1 prosenttia

 

Liikearvon testauksessa 30.9.2015 ei todettu liikearvon alaskirjaustarvetta. Testattavan omaisuuden käyttöarvo ylitti testattavan määrän 7,4 MEUR:lla.

 

Laskelman antama rahavirtojen nykyarvo 19,7 MEUR on alhaisempi kuin yhtiön rahoitusvelkojen 16,6 MEUR ja osakkeiden markkinahinnan 21,0 MEUR summa 30.9.2015.

 

 

CRESENSE OY:N HANKINTA

 

Yhtö osti yksityisomistuksessa olleen suomalaisen Cresense Oy:n vahvistaakseen asemaansa innovatiivisena digitalisaatio- ja tranformaatiokumppanina lisäämällä yhtiön käyttäjätutkimus- ja design-osaamista.  Kauppa saatettiin päätökseen 2.9.2015. Yhdistymisen myötä Ixonosin palvelukseen siirtyi 27 henkilöä.

 

Kauppa toteutettiin osakevaihdolla ja Cresense Oy:n koko osakekanta, lukuunottamatta sen hallussa olevia omia osakkeita, siirtyi Ixonosin omistukseen. Cresense Oy:n hallussa on 300 kappaletta omia osakkeita, mikä vastaa 14% yhtiön kaikista osakkeista. Vastikkeena Ixonos antoi suunnatulla osakeannilla yhteensä 7.142.860 uutta Ixonosin osaketta Cresense Oy:n omistajien merkittäväksi. Myyjät ovat merkinneet osakeannissa merkittäväksi tarjotut vastikeosakkeet täysimääräisesti ja Ixonosin hallitus on hyväksynyt myyjien osakemerkinnät. Vastikeosakkeet edustavat 3,4 prosenttia Ixonosin osakkeista ja äänistä osakeannin jälkeen. Vastikeosakkeet oikeuttavat Ixonosin mahdollisesti jakamaan täyteen osinkoon ja muuhun varojenjakoon sekä tuottavat muut osakkeenomistajan oikeudet yhtiössä siitä lähtien, kun Vastikeosakkeet on merkitty kaupparekisteriin ja Ixonosin osakasluetteloon. Konsernin palveluksessa jatkavien myyjien vastikeosakkeita koskee kuuden (6) kuukauden ─ kahden (2) vuoden luovutusrajoitukset (”lock-up”) niiden antamisesta lukien. Tiettyjen edellytysten täyttyessä myyjillä on oikeus yhteensä enintään 380.000 euron määräiseen lisäkauppahintaan. Ixonos voi maksaa mahdollisen lisäkauppahinnan valintansa mukaan joko rahana tai Ixonosin osakkeilla.

 

Osakeanti toteutettiin Ixonosin hallituksen päätöksellä Ixonosin varsinaisen yhtiökokouksen 29.4.2015 antaman valtuutuksen nojalla. Osakeannissa annetut vastikeosakkeet annettiin konsernin liiketoiminnan kehittämiseksi ja yrityskaupan rahoittamiseksi, joten osakeannille ja osakkeenomistajien etuoikeudesta poikkeamiselle oli olemassa osakeyhtiölain mukainen painava taloudellinen syy. vastikeosakkeiden merkintähinta osakeannissa oli 0,07 euroa vastikeosakkeelta. Merkintähinta on määritelty Ixonosin osakkeen kaupankäyntimäärillä painotetuksi keskikurssiksi 26.6.2015 - 25.8.2015 väliseltä ajalta. Vastikeosakkeiden merkintä tapahtui ja Cresense Oy:n osakkeet siirtyivät Ixonosin omistukseen yrityskaupan täytäntöönpanon yhteydessä.

 

Ixonos kirjasi Cresense Oy:n osakekannan hankinnasta liikearvoa 1,3 MEUR.  

 

Cresence Oy:n hankinta vastaa asiakkaiden kysyntään yhdistää käyttäjätutkimustieto digitalisaation muutosprojekteihin. Kaupan myötä Ixonoksen Dream-Design- Deliver –konseptissa päästään asiakkaita paremmin hyödyttävään Discover-Design-Deliver –toimintamalliin. Lisääntyneen tarjouskannan uskotaan kasvattavan yhdistyneen yhtiön liikevaihtoa. Tämän lisäksi synergiahyötyjä tulee sekä toimitilojen yhdistämisestä että yhtiöiden parhaiden käytäntöjen ja välineiden hyödyntämisestä.

 

 

HENKILÖSTÖ

 

Henkilöstön määrä oli katsauskauden aikana keskimäärin 222 (2014: 337) ja kauden lopussa 209 (2014: 276). Katsauskauden lopussa konsernin henkilöstöstä 170 henkeä (2014: 248) oli työsuhteessa Suomen yhtiöissä ja 39 henkeä (2014: 28) konsernin ulkomaisissa yhtiöissä. Katsauskauden aikana henkilöstön määrä väheni 55 henkilöllä.

 

 

OSAKKEET JA OSAKEPÄÄOMA

 

Vaihto ja kurssi

 

Katsauskaudella yhtiön osakkeen ylin kurssi oli 0,12 euroa (2014: 0,16 euroa), alin 0,05 euroa (2014: 0,08 euroa) ja päätöskurssi 30.9.2015 oli 0,10 euroa (2014: 0,10 euroa). Katsauskauden keskikurssi oli 0,07 euroa (2014: 0,11 euroa). Osakkeita vaihdettiin katsauskauden aikana 40 240 359 kappaletta (2014: 35 204 000 kappaletta), mikä vastaa 19,2 prosenttia (2014: 33,1 prosenttia) osakkeiden lukumäärästä katsauskauden lopussa. Osakekannan markkina-arvo katsauskauden päätöskurssilla 30.9.2015 oli 20.382.260 euroa (2014: 10.950.294 euroa).

 

Ixonos Oyj:n 2.9.2015 toteuttaman Cresense Oy:n osakekantaa koskevan yrityskaupan yhteydessä yhtiö laski liikkeeseen yhteensä 7.142.860 uutta osaketta. Osakkeet merkittiin kaupparekisteriin 10.9.2015 ja otettiin kaupankäynnin kohteeksi Nasdaq Helsingin pörssissä 30.9.2015 samanlajisina yhtiön vanhojen osakkeiden kanssa. Osaan uusista osakkeista soveltuvat kuuden (6) kuukauden ─ kahden (2) vuoden luovutusrajoitukset niiden antamisesta lukien. Ixonos Oyj:n osake- ja äänimäärä on näiden merkintöjen jälkeen noussut 210.126.396 kappaleeseen.

 

Yhtiö toteutti 10.2.2015 suunnatun osakeannin. Yhtiön lähipiiriin kuuluva Tremoko Oy Ab merkitsi 96.670.000 osaketta 0,06 euron kappalehintaan vastaten bruttomäärältään noin 5,8 MEUR.

 

Tremokon pakollisen, julkisen ostotarjouksen yhteydessä 2015 maaliskuussa 20.454.656 osaketta ja 1.540.000 optiota siirtyivät Tremokolle. Tremokon omistusosuus on 79,1 prosenttia. Omistusosuus on optioiden avulla nostettavissa 79,2 prosenttiin.

 

 

Osakepääoma
 

Yhtiön rekisteröity osakepääoma oli katsauskauden alussa 585.394,16 euroa ja osakkeiden lukumäärä 106.313.536 kappaletta. Kauden lopussa osakepääoma oli 585.394,16 euroa ja osakkeiden lukumäärä 210.126.396.

 

 

Optio-ohjelmat 2011 ja 2014

 

2011 ohjelma

 

Ixonos Oyj:n hallitus päätti 30.11.2011 optio-oikeuksien antamisesta perustuen varsinaisen yhtiökokouksen 29.3.2011 antamaan valtuutukseen.

 

Optio-oikeudet annettiin Ixonos Oyj:n kokonaan omistaman tytäryhtiön maksutta merkittäväksi 31.12.2011 mennessä. Ne jaetaan hallituksen päättämällä tavalla Ixonos Oyj:n ja sen konserniyhtiöiden henkilökuntaan kuuluville henkilöille lisäämään heidän sitoutumistaan ja työmotivaatiotaan. Optio-ohjelman piiriin eivät kuulu Ixonos Oyj:n hallituksen jäsenet tai konsernin ylimpään johtoon kuuluvat henkilöt.

 

Optio-oikeudet merkitään tunnuksilla IV/A, IV/B ja IV/C. Optio-oikeuksia annetaan yhteensä 600.000 kappaletta. Hallitus päättää optio-oikeuksien ehtojen mukaan liikkeeseen laskettujen optio-oikeuksien jakamisesta eri optiosarjoihin ja tarvittaessa jakamatta olevien optio-oikeuksien muuntamisesta toiseen optiosarjaan kuuluviksi.

 

Kullakin optio-oikeudella sai alun perin merkitä yhden Ixonos Oyj:n uuden tai yhtiön hallussa olevan oman osakkeen.

 

Optio-oikeuksilla IV/A osakkeiden merkintäaika alkoi 1.10.2014, optio-oikeuksilla IV/B se alkaa 1.10.2015 ja optio-oikeuksilla IV/C 1.10.2016. Osakkeiden merkintäaika päättyy kaikilla optio-oikeuksilla 31.12.2018. Osakkeen merkintähinta optiosarjoittain on yhtiön osakkeen kaupankäynnillä painotettu keskikurssi Helsingin Pörssissä. Merkintähintaa alennetaan muun muassa osinkojen määrällä ja sitä voidaan muutoinkin oikaista ehtojen mukaisesti.

 

Optio-oikeuksien haltijoiden ja osakkeenomistajien yhdenvertaisen kohtelun varmistamiseksi ja huomioon ottaen hallituksen 30.10.2013 yhtiön osakkeiden yhdistämisen johdosta tekemä tarkistus, Ixonosin hallitus on Osakeannin johdosta tarkistanut Optio-oikeuksien 2011 merkintäsuhdetta ja merkintähintaa optio-oikeuksien 2011 ehtojen mukaisesti.

 

Optio-oikeuksien IV/A osalta tarkistettu merkintäsuhde on 5,022 ja merkintähinta 0,291 euroa osakkeelta. Optio-oikeuksien IV/C osalta tarkistettu merkintäsuhde on 5,022 ja merkintähinta 0,208 euroa osakkeelta. Optio-oikeudet IV/B osalta on todettu rauenneeksi.

 

Osakkeiden enimmäismäärä pyöristetään osakkeiden merkitsemisen yhteydessä alaspäin täysiin osakkeisiin ja kokonaismerkintähinta lasketaan käyttäen pyöristettyä osakkeiden lukumäärää ja pyöristäen lähimpään senttiin. Yllä kuvattujen tarkistusten johdosta Optio-oikeuksilla 2011 merkittävien osakkeiden tarkistettu enimmäismäärä on 1.104.840.

 

 

2014 ohjelma

 

Ixonos Oyj:n hallitus päätti 18.2.2014 ylimääräisen yhtiökokouksen 30.10.2013 antamaan valtuutukseen perustuen optio-oikeuksien antamisesta.

 

Optio-oikeudet jaetaan hallituksen päättämällä tavalla Ixonos Oyj:n konsernin johtoryhmälle ja muille valikoiduille avaintyöntekijöille heidän sitouttamisekseen ja motivoimisekseen. Optio-oikeudet merkitään tunnuksilla 2014A, 2014B ja 2014C. Optio-oikeuksia annetaan yhteensä 5.000.000 kappaletta. Hallitus päättää optio-oikeuksien ehtojen mukaan liikkeeseen laskettujen optio-oikeuksien jakamisesta eri optiosarjoihin ja tarvittaessa jakamatta olevien optio-oikeuksien muuntamisesta toiseen optiosarjaan kuuluviksi.

 

Kullakin optio-oikeudella voi merkitä yhden Ixonos Oyj:n uuden osakkeen. Optio-oikeuksilla 2014A osakkeiden merkintäaika alkaa 1.3.2016, optio-oikeuksilla 2014B 1.3.2017 ja optio-oikeuksilla 2014C 1.3.2018. Osakkeiden merkintäaika päättyy kaikilla optio-oikeuksilla 31.12.2018. Osakkeen merkintähinta optiosarjoittain on yhtiön osakkeen kaupankäynnillä painotettu keskikurssi Helsingin Pörssissä 1.3 - 31.5.2014 2014A:n osalta, 1.1 - 31.3.2015 2014B:n osalta ja 1.1 - 31.3.2016 2014C:n osalta. Merkintähintaa alennetaan muun muassa osinkojen määrällä ja sitä voidaan muutoinkin oikaista ehtojen mukaisesti. Optio-oikeuksien 2014A merkintähinta on 0,11 euroa ja 2014B merkintähinta 0,06 euroa.

 

 

Osakkeenomistajat

 

Osakkeenomistajien lukumäärä 30.9.2015 oli 2 992 (2014: 4.163). Yksityishenkilöt omistivat  17,0 prosenttia (2014: 40,3 prosenttia), yhteisöt 80,2  prosenttia (2014: 52,8 prosenttia) ja ulkomaalaiset 0,6 prosenttia sekä hallintarekisterissä 2,2 prosenttia olevat  (2014: ulkomaalaiset 1,9 ja hallintarekisteröidyt 5,0 prosenttia) osakkeista.

Yhtiön lähipiiriin kuuluva Tremoko Oy Ab:n omistusosuus on 79,1 prosenttia. Omistusosuus on optioiden avulla nostettavissa 79,2 prosenttiin.

 

 

Lähipiiritapahtumat

 

Yhtiö maksoi 10.2.2015 rahoitusjärjestelyn yhteydessä lähipiiriin kuuluvan Turret Oy Ab:n 2,3 MEUR lainat korkoineen takaisin. Samassa yhteydessä yhtiön lähipiiriin kuuluva Tremoko Oy Ab kuittasi sille siirtyneen Turretin 3,5 MEUR:n pitkäaikaisen vaihtovelkakirjalainan korkoineen osana merkitsemiensä osakkeiden merkintähintaa.

 

10.2.2015 yhtiö myös nosti pääomistajansa Tremoko Oy Ab:n takaamat yhteensä 4,0 MEUR rahoituslaitoslainat. Yhtiö tiedotti rahoitusjärjestelyistään 10.2.2015.

 

10.6.2015 yhtiö nosti lähipiiriin kuuluvalta Turret Oy:ltä lyhytaikaisen 1,0 MEUR käyttöpääomalainan.

 

Katsauskauden aikana Ixonos Finland Oy myi lähipiiriin kuuluvalle Finance Linkille myyntisaamisiaan yhteensä 0,9 MEUR edestä

 

13.7.2015 yhtiö solmi pääomistajansa Tremoko Oy:n kanssa sopimuksen koskien 3,0 MEUR  käyttö-  pääomalimiittiä. Yhtiö tiedotti rahoitusjärjestelyistään 23.6.2015 ja 14.7.2015.

 

Yhtiö on solminut 500 000 EUR lyhytaikaisen lainasopimuksen lähipiiriyhtiön kanssa 29.10.2015.

 

 

 

MUITA KATSAUSKAUDEN TAPAHTUMIA

                                    

 

Markkinatapahtumia

 

Digitalisaation tuomat uudet liiketoimintamahdollisuudet kasvattivat myyntimahdollisuuksia kaikilla markkinoilla, mutta erityisesti Euroopassa asiakkaidemme päätöksenteko uusiin liiketoimintoihin oli maltillisempaa kuin odotimme. Kasvatimme lisäarvoamme ja kilpailukykyämme yhä selvemmin partneroitumalla alan johtavien toimijoiden kanssa. Suomessa Viking Linen matkustuskokemuksen digitalisointi otettiin hyvin vastaan ja palvelumuotoilun vieminen uudelle, liiketoimintalähtöiselle tavalle koettiin oikeaksi.

 

Vahvistimme Media alueen ratkaisuja Brightcoven ratkaisuilla videojakelun kasvun jatkuessa maailmanlaajuisesti. Kuluttajapalveluidemme ratkaisut saivat vahvan kumppanuuden Gigyan sosiaalisen median identiteetin ja asiakkuudenhallinnan pilvipalvelusta ja julkaisimme myös Sherri Hillin mobiiliratkaisun tämän yhteistyön tuloksena.

 

Asiakkaidemme pyynnöstä esittelimme uusia liiketoimintakonsepteja eri toimialojen seminaareissa ja toteutimme Suomessa suositun Innovation, Experience, Design kutsuvierastapahtumamme ja New Yorkissa sekä Lontoossa tapahtumamme yhdisti kaupan toimijoita yhteen.

 

 

Ixonos sopeutti kustannuksiaan tehokkuuden parantamiseksi

 

Ixonos käynnisti yhteistoimintaneuvottelut tuotantotehokkuuden varmistamiseksi 22.1.2015. Neuvottelujen piiriin kuului Ixonosin Jyväskylän toimipisteen henkilöstö, poislukien asiakkaan tiloissa työskentelevä henkilöt. Ixonos ilmoitti 9.3.2015 neuvotteluiden päättyneen ja johtavan enintään 20 henkilön irtisanomisiin. Toiminta Jyväskylässä jatkuu.

 

Ixonos käynnisti yhteistoimintaneuvottelut henkilöstökulujen sopeuttamiseksi 24.3.2015. Neuvottelujen piiriin kuului Ixonosin henkilöstö, poislukien Jyväskylä. Ixonos ilmoitti 8.4.2015 neuvotteluiden päättyneen ja että niiden lopputuloksena tullaan toteuttamaan enintään 20 määrä-aikaista korkeintaan 90 päivän pituista lomautusta. Näistä osa toteutetaan osa-aikaisina lomautuksina. Lisäksi tullaan irtisanomaan enintään 4 henkilöä sellaisissa työtehtävissä, joissa työn jatkumisen edellytykset ovat pysyvästi heikentyneet.

 

 

Ylimääräinen yhtiökokous

 

16.1.2015 Ixonosin hallitus julkaisi kutsun ylimääräiseen yhtiökokoukseen 10.2.2015. Hallituksen ehdotus oli, että ylimääräinen yhtiökokous valtuuttaisi hallituksen päättämään maksullisesta osakeannista sekä optiooikeuksien ja muiden osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:ssä tarkoitettujen osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisesta tai kaikkien tai joidenkin edellä mainittujen yhdistelmistä yhdessä tai useammassa erässä.

 

Samana päivänä Ixonos Oyj tiedotti rahoitusasemansa ja taserakenteensa vahvistamiseen tähtäävästä suunnitelmasta. Ehdotettu kokonaisjärjestely sisälsi suunnatun osakeannin sekä lainajärjestelyitä. Suunnitellulla toimenpiteillä tavoiteltiin Ixonosin omavaraisuusasteen sekä kassatilanteen oleellisesta parantumista.
 

Yhtiökokous päätti hallituksen esityksen mukaisesti valtuuttaa hallituksen päättämään maksullisesta osakeannista.

 

 

Suunnattu anti ja rahoitusjärjestelyt 10.2.2015

 

Ixonos Oyj:n hallitus päätti 10.2.2015 laskea liikkeelle ylimääräisen yhtiökokouksen 10.2.2015 antaman valtuutuksen nojalla 96.670.000 uutta osaketta osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poiketen suunnatussa osakeannissa Tremoko Oy Ab:n merkittäväksi. Osakkeiden merkintähinta osakeannissa oli 0,06 euroa osakkeelta. Merkintähinta oli määritelty kaupankäyntimäärillä painotetuksi keskikurssiksi 16.12.2014 - 15.1.2015 väliseltä ajalta pyöristettynä lähimpään ylempään senttiin. Osakeannista saadut noin 5,8 miljoonan euron suuruiset varat käytetään konsernin vakavaraisuuden ylläpitämiseksi ja kasvattamiseksi, joten osakeannille ja osakkeenomistajien etuoikeudesta poikkeamiselle oli olemassa osakeyhtiölain mukainen painava taloudellinen syy. Osakeannissa liikkeeseen lasketut osakkeet vastasivat noin 90,9 prosenttia kaikista yhtiön osakkeista ja äänistä ennen osakeantia ja noin 47,6 prosenttia kaikista yhtiön osakkeista ja äänistä osakeannin jälkeen.

 

Tremoko Oy Ab merkitsi 10.2.2015 osakeannin täysimääräisesti. Yhtiön hallitus hyväksyi Tremokon osakemerkinnän. Osakkeet merkittiin kaupparekisteriin 11.2.2015.

 

Lisäksi hallitus ilmoitti, että:

- Tremoko maksoi osakeannissa merkitsemiensä osakkeiden merkintähintaa kuittaamalla yhtiöltä olevia sille siirrettyjä vaihdettavaan pääomalainaan perustuvia saataviaan noin 3,86 MEUR arvosta.

- yhtiö on ottanut yhteensä 4,0 MEUR suuruiset rahoituslaitoslainat, joiden vakuudeksi Tremoko on antanut määrältään 4,0 MEUR suuruisen vakuuden. Yhtiö maksaa Tremokolle

palkkiota vakuuden antamisesta 3,5 prosenttia vuodessa vakuuden määrästä.

- yhtiö maksoi Turret Oy Ab:lle korkoineen olleet noin 2,43 MEUR suuruiset lainat.

- yhtiö on sopinut vieraan pääoman ehtoisen rahoituksensa uudelleenjärjestelystä rahoittajiensa kanssa. Rahoittajat myönsivät ennen järjestelyä otetuille Ixonos-konsernin lainoille (jäljempänä yhdessä ”Laina”) vapautuksen Lainan lyhentämisestä ajanjaksolle 15.3.2015 - 31.12.2015 (”Lyhennysvapaa”) siten, että lyhennysvapaalla maksettavaksi erääntyvästä Lainan pääomasta maksetaan ainoastaan 25 prosenttia aiemmin sovitusta poiketen. Lisäksi Lainan alkuperäistä laina-aikaa muutettiin siten, että Lainan kokonaislaina-aikaa pidennettiin 31.12.2018 saakka. Lainan alkuperäisiä maksuehtoja ja maksueriä muutettiin siten, että ajalla 1.1.2016 - 31.12.2018 maksettavaksi erääntyvät maksuerät ovat tasasuuruiset ja ne määritetään Lainan maksettavaksi erääntymättömän pääoman per 31.12.2015 perusteella. Lainan korko- ja marginaaliehdot pysyvät entisellään lyhennysvapaasta, laina-ajan pidentämisestä ja maksuehtojen ja -erien muuttamisesta huolimatta.

 

 

Uusi arvopaperiliite

 

Finanssivalvonta hyväksyi 3.3.2015 Ixonos Oyj:n 10.2.2015 julkaisemaan suunnattuun osakeantiin liittyvän arvopaperiliitteen ja tiivistelmän.

 

 

Julkinen ostotarjous Ixonos Oyj:n osakkeista

 

10.02.2015 Ixonosin uusi enemmistöomistaja Tremoko Oy Ab ilmoitti julkisesta ostotarjouksesta.

Tremoko Oy Ab, joka on suomalainen yksityisessä omistuksessa oleva osakeyhtiö, hankki 10.2.2015 omistukseensa Turret Oy Ab:lta ja Holdix Oy Ab:lta yhteensä 49.008.088 Ixonos Oyj:n osaketta. Lisäksi Tremoko merkitsi Ixonosin hallituksen päättämässä suunnatussa osakeannissa yhteensä 96.670.000 uutta Ixonosin osaketta. Tämän myötä Tremoko omisti yhteensä 145.678.088 Ixonosin osaketta ja siten Tremokon omistus- ja ääniosuus nousi yhteensä 71,8 prosenttiin Ixonosin kaikista osakkeista ja äänistä.

 

Osakehankinnan ja osakemerkinnän seurauksena Tremokolle syntyi Arvopaperimarkkinalain 11 luvun 19 §:n mukainen velvollisuus tehdä julkinen ostotarjous kaikista muista Ixonosin osakkeista ja osakkeisiin oikeuttavista arvopapereista. Tremokon tarjous julkaistiin 2.3.2015 ja päättyi 24.3.2015. Osakkeista tarjottu vastike oli 0,06 euroa käteisenä jokaisesta osakkeesta. Optioista tarjottu vastike oli optio-ohjelma 2011:n tunnuksella IV/A merkityistä optioista 0,008 euroa ja tunnuksella IV/C merkityistä optiosta 0,017 euroa. Optio-ohjelma 2014:n tunnuksella 2014A merkityistä optioista tarjottu vastike oli 0,010 euroa.

 

Yhtiön hallitus julkaisi 9.3.2015 lausuntonsa Tremokon antamasta pakollisesta ostotarjouksesta. Lausunto perustui esteettömien ja riippumattomien jäsenten suorittamaan kokonaisarviointiin.

Yhtiön hallituksen jäsen Paul Ehrnrooth ei osallistunut arviointiin koska hänen määräysvaltayhtiöksi luonnehdittava Turret Oy Ab omistaa 65 prosenttia tarjouksentekijän osakkeista ja äänistä. Lausuntonsa tueksi yhtiön hallitus hankki riippumattomalta neuvonantajalta Fairness Opinion - lausunnon koskien tarjoushinnan kohtuullisuutta taloudellisessa mielessä yhtiön kaikkien osakkeenomistajien kannalta.

 

 

 

Hallitus julkaisi seuraavan suosituksen:

Ottaen huomioon tarjouksentekijän lausunnot, yhtiön johtoryhmän näkemykset sekä Fairness Opinion -lausunnossa esitetty, hallitus arvioi, että ostotarjous on kohtuullinen ja että yhtiö ja osakkeenomistajat ja optionhaltijat hyötyisivät ostotarjouksen toteutumisesta tarjouksentekijän tarkoittamalla tavalla. Yllä esitettyihin arvioihin ja faktoihin perustuen hallituksen päätöksentekoon osallistuneet hallituksen jäsenet suosittelevat yksimielisesti osakkeenomistajille ja optionhaltioille ostotarjouksen hyväksymistä.

 

Tremoko Oy Ab ilmoitti 26.3.2015 että sille tarjousaikana tarjotut 20.454.656 osaketta edustivat noin 10,1 prosenttia kaikista Ixonosin osakkeista ja osakkeiden tuottamista äänistä. Tremokon omistusosuus Ixonos Oyj:n osakkeista ja äänistä oli näin ollen yhteensä 166.132.744 osaketta eli noin 81,8 prosenttia.

 

Lisäksi Tremokolle tarjottiin yhteensä 1.540.000 optiota. Tremokolla on käyttämällä mainitut optiot Ixonosin osakkeiden merkintään mahdollisuus nostaa omistuksensa yhteensä noin 82,0 prosenttiin Ixonosin kaikista osakkeista ja äänistä.

 

 

Yhtiökokous

 

Yhtiö piti 29.4.2015 varsinaisen yhtiökokouksen. Yhtiökokouksen pöytäkirja sekä päätökset ovat luettavissa yhtiön internet-sivuilla www.ixonos.com.

 

 

Muutoksia yhtiön johtoryhmässä

 

Katsauskauden aikana yhtiön johtoryhmässä on tapahtunut seuraavat muutokset:

  • Toimitusjohtajaksi 1.7.2015 nimitettiin Sami Paihonen. Hän seurasi tehtävässään Esa Harjua, joka lopetti yhtiön palveluksessa 31.8.2015.
  • Varatoimitusjohtajaksi nimitettiin 1.7.2015 alkaen Teppo Kuisma.
  • Talousjohtaja (CFO) Mikael Nyberg lopetti yhtiön palveluksessa 23.5.2015, interim talousjohtaja Pekka Pylkäs toimi yhtiön talousjohtajana 1.6.2015-30.9.2015. Pekka Pylkäs jatkaa Ixonos Oyj:n hallituksen jäsenenä.
  • Talousjohtajaksi (CFO) nimitettiin 1.10.2015 Kristiina Simola.
  • Myyntijohtaja (SVP, Sales) Marko Tiesmäki lopetti yhtiön palveluksessa 3.7.2015.
  • Teknologiakehitysjohtaja Bo Lönnqvist lopetti yhtiön palveluksessa 14.8.2015.

 

 

RAPORTOINTIKAUDEN JÄLKEISET TAPAHTUMAT

 

Rahoitusjärjestelyt

 

  • Yhtiö on uusinut 1 MEUR lainasopimuksen lähipiiriyhtiön kanssa. Laina uusi eräpäivä on 31.12.2016.
  • Yhtiö on solminut 500 000 EUR lyhytaikaisen lainasopimuksen lähipiiriyhtiön kanssa.

 

 

RISKIENHALLINTA JA LÄHIAJAN EPÄVARMUUSTEKIJÖITÄ

 

Ixonos Oyj:n riskienhallinnan tavoitteena on varmistaa yhtiön toimintojen häiriötön jatkuvuus

ja kehittyminen sekä tukea yhtiön asettamien liiketoiminnallisten tavoitteiden toteutumista ja yhtiön arvon kasvattamista. Riskienhallinnan organisoinnista, prosessista sekä tunnistetuista riskeistä on tarkempia tietoja yhtiön kotisivuilla: www.ixonos.com.

 

Avainasiakkuuksissa tapahtuvilla muutoksilla voi olla haitallinen vaikutus Ixonosin toimintaan, tuloksentekokykyyn ja taloudelliseen asemaan. Mikäli jokin suurimmista asiakkaista siirtäisi ostonsa Ixonosilta sen kilpailijoille tai muuttaisi voimakkaasti toimintamalliaan, mahdollisuudet korvaavan asiakasvolyymin löytymiseen lyhyellä ajanjaksolla olisivat rajoitettuja.

 

Konsernin liiketoiminta koostuu pääosin yksittäisistä asiakassopimuksista, jotka ovat usein verrattain lyhytkestoisia. Uusien projektien aloitusajankohtien ja laajuuden ennustaminen on aika ajoin haastavaa samalla kun kulurakenne suurelta osin on luonteeltaan kiinteä. Myös konsernin taserakenne saattaa haitata nykyisiä tai uusia asiakassuhteita. Edellä mainitut seikat voivat aiheuttaa ennakoimatonta vaihtelua liikevaihdossa ja sen kautta kannattavuudessa

 

Osan konsernin liiketoiminnasta muodostavat kiinteähintaiset projektitoimitukset. Kiinteähintaisiin projektitoimituksiin liittyy ajallinen ja sisällöllinen riski. Tätä riskiä pyritään hallitsemaan sopimus- ja projektijohtamisen välinein.

 

Konsernin liikevaihdosta merkittävä osuus laskutetaan muuna kuin euroina. Valuuttakurssien  muutoksiin liittyvää riskiä hallitaan eri toimenpitein.

 

Konsernilla on taseessaan merkittävä määrä liikearvoa, johon kohdistuu edelleen alaskirjausriski, mikäli konsernin kassavirran tulevaisuuden tuotto-odotukset laskevat joko sisäisten tai ulkoisten tekijöiden johdosta. Liikearvo testataan vuosineljänneksittäin ja myös muulloin, jos tarvetta ilmenee.

 

Konsernin rahoitussopimuksiin liittyy rahoituskovenantteja, joiden rikkoutuminen saattaa aiheuttaa joko yhtiön rahoituskulujen nousun tai vaatimuksen vieraan pääoman ehtoisten lainojen joko osittaiseen tai kokonaiseen nopeaan takaisinmaksuun. Suurimmat riskit kovenanttien rikkoutumiseen liittyvät markkinatilanteesta johtuvasta käyttökatteen heilahtelusta tai mahdollisesta tarpeesta yhtiön käyttöpääoman lisäämiseen vieraan pääoman ehtoisella rahoituksella. Riskiä hallitaan neuvotteluilla  rahoittajien kanssa sekä ylläpitämällä valmiutta erilaisiin rahoitusratkaisuihin.

 

Yhtiö arvioi, että sen nykyinen  käyttöpääoma ei riitä seuraavan 12 kuukauden tarpeisiin. Käyttöpääoman arvioidaan kuitenkin riittävän seuraavan 12 kuukauden tarpeisiin, mikäli yhtiön myynnin kehitys on ennustettua parempi tai yhtiö pystyy toteuttamaan ennakoituja isompia kustannussäästöjä. Mahdollinen jäljelle jäävä rahoitusvaje on täytettävissä esim. siltarahoituksen keinoin tai muin toimenpitein kuten oman pääoman ehtoisen rahoituksen kautta.

 

 

PITKÄN AIKAVÄLIN TAVOITTEISTA JA STRATEGIASTA

 

Ixonos tavoittelee pitkällä aikavälillä vähintään 10 prosentin liikevoittotasoa. Pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttamiseksi Ixonos keskittyy strategiassaan tuote-, ratkaisu- ja palveluliiketoimintansa syventämiseen, sekä uusiin asiakkuuksiin valituilla asiakastoimialoilla.

 

 


 

SEURAAVAT KATSAUKSET

 

Tilinpäätöstiedote julkaistaan perjantaina 26.2.2016

 

IXONOS OYJ

Hallitus

 

 

 

Lisätietoja antaa:

Ixonos Oyj

- Toimitusjohtaja Sami Paihonen, puh. 050 502 1111, sami.paihonen@ixonos.com

- Talousjohtaja Kristiina Simola, puh. 040 756 3132, kristiina.simola@ixonos.com

 

 

Jakelu:
NASDAQ OMX Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet

 


 

IXONOS-KONSERNI

 

 

TILINPÄÄTÖSLYHENNELMÄ JA LIITETIEDOT 1.1.-30.9.2015
 

KONSERNIN TULOSLASKELMA, 1000 EUR

 

 

  1.7.-30.9.15 1.7.-30.9.14 Muutos% 1.1.-30.9.15 1.1.-30.9.14 Muutos% 1.1.-31.12.14  
 
Liikevaihto 3 545 6 362 -44,3 % 12 686 18 063 -29,8 % 23 939  
Liiketoiminnan kulut -6 061 -6 971 -13,1 % -19 106 -23 666 -19,3 % -31 363  
LIIKETULOS -2 516 -609 313,1 % -6 419 -5 603 14,6 % -7 424  
Rahoitustuotot ja kulut -476 -227 109,7 % -732 -740 -1,1 % -1 054  
Tulos ennen veroja -2 992 -836 257,9 % -7 151 -6 343 12,7 % -8 478  
Tuloverot -30 250   -4 968 866   210  
TILIKAUDEN TULOS -3 023 -586 415,9 % -12 119 -5 476 121,3 % -8 267  
Jakautuminen                
Emoyhtiön omistajille -3 020 -585 416,2 % -12 109 -5 466 121,5 % -8 249  
Määräysvallattomille omistajille -3 -1 132,7 % -10 -10 -5,0 % -18  
Osakekohtainen tulos                
Laimentamaton, euroa -0,02 -0,01 100 % -0,06 -0,06 0 % -0,09  
Laimennettu, euroa -0,02 -0,01 100 % -0,06 -0,06 0 % -0,09  

 


 

LAAJA TULOSLASKELMA, 1000 EUR
 

 

  1.7.-30.9.15 1.7.-30.9.14 Muutos % 1.1.-30.9.15 1.1.-30.9.14 Muutos % 1.1.-31.12.14  
 
Tilikauden tulos -3 023 -586 415,9 % -12 119 -5 476 121,3 % -8 267  
Muut laajan tuloslaskelman erät                
Muuntoeron muutos 198 -205 -196,6 % -157 -148 6,1 % -138  
TILIKAUDEN LAAJA TULOS -2 825 -791 257,1 % -12 276 -5 624 118,3 % -8 405  

 

 

 

 

 

 

 

 

KONSERNIN TASE, 1000 EUR

 

 

VARAT 30.9.2015 30.9.2014 31.12.2014
PITKÄAIKAISET VARAT      
Liikearvo 12 182 10 847 10 847
Muut aineettomat hyödykkeet 894 1 548 1 254
Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet 444 1 194 697
Laskennalliset verosaamiset 0 5 574 4 947
Myytävissä olevat sijoitukset 23 3 3
PITKÄAIKAISET VARAT YHTEENSÄ 13 543 19 165 17 748
LYHYTAIKAISET VARAT      
Myyntisaamiset ja muut saamiset 3 608 5 952 3 894
Rahavarat 559 182 255
LYHYTAIKAISET VARAT YHTEENSÄ 4 168 6 135 4 149
VARAT YHTEENSÄ 17 710 25 300 21 897
       
OMA PÄÄOMA JA VELAT 30.9.2015 30.9.2014 31.12.2014
OMA PÄÄOMA      
Osakepääoma 585 585 585
Ylikurssirahasto 219 219 219
Sij.vapaan omanpääoman rahasto 38 659 32 358 32 345
Ed.tilikausien voitto -34 683 -26 367 -26 346
Tilikauden tulos -12 109 -5 466 -8 249
Emoyhtiön omistajille kuuluva omapääoma -7 329 1 329 -1 446
Määräysvallattomien omistajien osuus 224 237 229
OMA PÄÄOMA YHTEENSÄ -7 105 1 566 -1 217
VELAT      
Pitkäaikaiset velat 4 227 4 086 3 909
Lyhytaikaiset velat 20 588 19 647 19 204
VELAT YHTEENSÄ 24 815 23 734 23 113
OMA PÄÄOMA JA VELAT YHTEENSÄ 17 710 25 300 21 897

 

 


 

LASKELMA KONSERNIN OMAN PÄÄOMAN MUUTOKSISTA, 1000 EUR

A:  Osakepääoma

B:  Ylikurssirahasto

C:  Osakeanti

D:  Sijoitetun vapaan pääoman rahasto

E:  Muuntoero

F:   Kertyneet voittovarat

G:  Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma yhteensä

H:  Määräysvallattomien omistajien osuus

 I:               Oma pääoma yhteensä

 

 

  A B C D E F G H I
Omapääoma 1.1.2014 585 219 0 28 794 70 -26 246 3 423 247 3 670
Tilikauden tulos           -5 466 -5 466 -9 -5 476
Muut laajan tuloksen erät                  
Muuntoeron muutos         -62 -86  -148   -148
Tapahtumat osakkeenomistajien kanssa:                  
Osakeanti       3 655     3 655   3 655
Omanpääoman hankintakulut       -91     -91   -91
Osakeperusteinen palkitseminen           -44 -44   -44
Omapääoma 30.9.2014 585 219 0 32 358 8 -31 842 1 329 237 1 566
Omapääoma 1.1.2015 585 219 0 32 345 -71 -34 524 -1 446 229 -1 217
Muut muutokset               -5 -5
Tilikauden tulos           -12 109 -12 109   -12 109
Muut laajan tuloksen erät                  
Muuntoeron muutos         -157   -157   -157
Tapahtumat osakkeenomistajien kanssa:                  
                 
Osakeanti       6 300     6 300   6 300
Omanpääoman hankintakulut       14   20 34   34
Osakeperusteinen palkitseminen           49 49   49
Omapääoma 30.9.2015 585 219 0 38 659 -288 -46 565 -7 330 224 -7 105

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONSERNIN RAHAVIRTALASKELMA,1000 EUR

 

 


 
1.1.-30.9.2015 1.1.-30.9.2014 1.1.- 31.12.2014
Liiketoiminnan rahavirta      
Tilikauden tulos -12 119 -5 476 -8 267
Liiketoiminnan rahavirran oikaisut      
Tuloverot 4 968 -866 -210
Poistot ja arvonalentumiset 873 1 778 2 788
Rahoitustuotot ja–kulut 732 740 731
Muut oikaisut -129 200 130
Varausten muutos 0 -67 -67
Tulorahoitus ennen käyttöpääoman muutosta -5 675 -3 692 -4 895
Käyttöpääoman muutos -561 -1 803 -113
Saadut korot 64 45 181
Maksetut korot -1 247 -697 -799
Maksetut verot -17 0 -141
Liiketoiminnan nettorahavirta -7 436 -6 146 -5 767
Investointien rahavirta      
Tytäryritysten hankinta vähennettynä
hankintahetken rahavaroilla
-139 0 0
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin -357 -807 -1 025
Investointien nettorahavirta -496 -807 -1 025
Nettorahavirta ennen rahoitusta -7 932 -6 953 -6 793
       
Rahoituksen rahavirta      
Pitkäaikaisten lainojen nostot 3 866 4 500 4 500
Pitkäaikaisten lainojen lyhennykset -3 500 -964 -1 133
Lyhytaikaisten lainojen nostot 5 884 3 506 3 526
Lyhytaikaisten lainojen lyhennykset -3 601 -3 875 -3 891
Osakemerkinnöistä saadut maksut 5 800 3 655 3 655
Oman pääoman hankintakulut 75 -181 -104
Rahoitusleasing maksut -289 -123 -159
Rahoituksen nettorahavirta 8 236 6 640 6 552
Rahavarojen muutos 304 -314 -240
Rahavarat kauden alussa 255 496 496
Rahavarat kauden lopussa 559 182 255

 

 

 

 

 

 

 

Laatimisperiaatteet

 

Tämä osavuosikatsaus on laadittu IAS 34, Osavuosikatsaukset -standardin mukaisesti noudattaen vuositilinpäätöksen 31.12.2014 laatimisperiaatteita. 1.1.2015 voimaan tulleilla IFRS-standardien muutoksilla ja tulkinnoilla ei ole ollut olennaista vaikutusta konsernitilinpäätökseen.

 

Osavuosikatsauksen laatiminen IFRS-standardien mukaisesti edellyttää Ixonosin johdolta sellaisten arvioiden ja oletusten käyttämistä, jotka vaikuttavat taseen laadintahetken varojen ja velkojen sekä katsauskauden tuottojen ja kulujen määriin. Lisäksi joudutaan käyttämään harkintaa tilinpäätöksen laatimisperiaatteiden soveltamisessa. Koska arviot ja olettamukset perustuvat tilinpäätöstiedotteen julkistamishetken näkemyksiin, ne sisältävät riskejä ja epävarmuustekijöitä. Toteumat voivat poiketa tehdyistä arvioista ja oletuksista.

 

Tuloslaskelman ja taseen luvut ovat konsernilukuja. Konsernin taseeseen on yhdistelty kaikki konserniyhtiöt ja yhtiön johdon omistama Ixonos Management Invest Oy. Alkuperäinen osavuosikatsaustiedote on suomenkielinen. Englanninkielinen tiedote on käännös alkuperäisestä.

 

Tiedotteen luvut on pyöristetty, joten yksittäisten lukujen yhteenlaskettu summa saattaa poiketa esitetystä summaluvusta. Osavuosikatsaus on tilintarkastamaton.

 

 

Toiminnan jatkuvuus

 

Tämä osavuosikatsaus on laadittu toiminnan jatkuvuuden periaatteen mukaisesti huomioiden yhtiön tilikauden 2015 alussa toteuttamat rahoitusjärjestelyt, liiketoimintaennuste vuoden 2015 osalta,

sekä ottaen huomioon alla esitetyt seikat. Ennusteissa on huomioitu todennäköiset tai nähtävissä olevat muutokset tulevaisuuden odotuksissa, niin tulovirran kuin odotettavissa olevien menojen osalta.

 

Yhtiön nykyinen käyttöpääoma ei riitä seuraavan 12 kuukauden tarpeisiin. Yhtiö arvioi, että sen käyttöpääoma riittää arviolta seuraavien 2 kuukauden tarpeisiin, edellyttäen että yhtiön laatimat rahavirtaennusteet toteutuvat.

 

Yhtiön arvion mukaan väliaikaisen lisäkäyttöpääoman tarve on 0 - 3 MEUR. Käyttöpääoman arvioidaan kuitenkin riittävän seuraavan 12 kuukauden tarpeisiin, mikäli yhtiön myynnin kehitys on ennustettua parempi tai yhtiö pystyy toteuttamaan ennakoituja isompia kustannussäästöjä.

Johdon arvion mukaan mahdollinen jäljelle jäävä rahoitusvaje on täytettävissä esim. siltarahoituksen keinoin tai muin toimenpitein kuten oman pääoman ehtoisen rahoituksen kautta.

 

Yhtiö on toteuttanut ja toteuttamassa useita toimenpiteitä rahoitusasemansa turvaamiseksi:

- Osakeanti 10.2.2015 sekä siihen liittynyt rahoituksen uudelleenjärjestely.

- Yhtiö sopi 10.2.2015 vieraan pääoman ehtoisen rahoituksensa uudelleenjärjestelystä rahoittajiensa kanssa. Rahoittajat myönsivät ennen 10.2.2015 otetuille Ixonos-konsernin yhteensä 6,1 MEUR määräisille lainoille vapautuksen lainojen lyhentämisestä ajanjaksolle 15.3.2015 - 31.12.2015 siten, että lyhennysvapaalla maksettavaksi erääntyvästä lainojen pääomasta maksetaan ainoastaan

25 prosenttia aiemmin sovitusta poiketen. Lisäksi lainojen alkuperäistä laina-aikaa muutettiin siten, että lainojen kokonaislaina-aikaa pidennettiin 31.12.2018 saakka. Lainojen alkuperäisiä maksuehtoja ja maksueriä muutettiin siten, että ajalla 1.1.2016 - 31.12.2018 maksettavaksi erääntyvät maksuerät ovat tasasuuruiset ja ne määritetään lainojen maksettavaksi erääntymättömän pääoman per 31.12.2015 perusteella. Lainojen korko- ja marginaaliehdot pysyvät entisellään lyhennysvapaasta, laina-ajan pidentämisestä ja maksuehtojen ja -erien muuttamisesta huolimatta.

- Yhtiön rahoittajien myöntämiin lainoihin liittyen on sovittu käyttökatepohjaisista, euromääräisistä, vuosineljänneskohtaisista rahoituskovenanteista vuodelle 2015. Yhtiö on saanut rahoittajiltaan sitoumuksen siitä, että nämä eivät tule käyttämään oikeuttaan vaatia lainasaataviensa takaisinmaksua perustuen kovenantteihin 30.9.2015.

- 10.06.2015 yhtiö nosti lähipiiriin kuuluvalta Turret Oy:ltä lyhytaikaisen 1,0 MEUR käyttöpääomalainan.

- 14.7.2015 Ixonos on varmistanut limiittisopimuksen vieraan pääoman ehtoisesta lisärahoituksesta Tremoko Oy Ab:n kanssa. Lainasopimus mahdollistaa tarvittaessa enintään 3,0 MEUR lisärahoituksen 30.6.2017 saakka.

-   Yhtiö on uusinut 1,0 MEUR lainasopimuksen lähipiiriyhtiön kanssa. Laina uusi eräpäivä on  31.12.2016.

  • Yhtiö on solminut 500 000 EUR lyhytaikaisen lainasopimuksen lähipiiriyhtiön kanssa.

- Yhtiön rahoituslainoja koskevat sopimukset sisältävät kovenantteja, joiden osalta yhtiön rahoittajat ovat vahvistaneet vapautuksen (waiver) 30.9.2015 asti koskien lainojen ennenaikaista takaisinmaksua.

- Yhtiössä on edelleen sopeutettu kustannuksia ja toimintaa tullaan jatkossakin tehostamaan. Myös kiinteiden kulujen puolella yhtiö on jo tehnyt ja tekee edelleen sopeuttamistoimia koskien muun muassa toimitilakustannuksia.

- Yhtiö panostaa myynnin ja tarjoaman kehittämiseen määrätietoisesti valituilla kohdemarkkinoillaan. Myynnin resursseja on uudistettu ja vahvistettu kohdemarkkinoilla.

 

Mikäli edellä mainittujen toimenpiteiden vaikutukset eivät toteudu suunnitellun mukaisesti, voi tämä johtaa käyttöpääoman ehtymiseen, rahoitussopimusten irtisanomiseen ja vaikeuksiin yhtiön liiketoiminnan jatkamisessa. Ilman yhtiön laatimien rahavirtaennusteiden toteutumista, yhtiö todennäköisesti menettää maksuvalmiutensa ilman jatkotoimenpiteitä, eikä se näissä olosuhteissa kykene rahoittamaan suunniteltua toimintaansa tai maksamaan takaisin velkojaan alkuperäisten maksuehtojen mukaisesti. Edellä mainittu maksuvalmiuden menettäminen voisi huonoimmassa tilanteessa johtaa selvitystilaan joutumiseen tai yrityssaneeraukseen taikka konkurssiin asettamiseen.

 

 

Laskennallinen verosaaminen

 

Yhtiön johto arvioi ensimmäisen vuosipuoliskon yhteydessä laskennallisten verosaamisten aktivoinnin edellytyksiä. Johtuen markkinoilla edelleen vallitsevasta epävarmuudesta ja vaikka yhtiön liiketuloksen ennen kertaeriä odotettiin paranevan vuoteen 2014 verrattuna, yhtiön johto arvioi toisen vuosineljänneksen tilinpäätöksen yhteydessä, että laskennallisten verosaamisten aktivoinnin edellyttämää vakuuttavaa näyttöä liittyen tulevien vuosien tuloksentekokykyyn ei varmuudella voitu verifioida. Tehdyn arviointimuutoksen perusteella yhtiö päätti olla kirjaamatta laskennallisia verosaamisia ja alaskirjasi aikaisemmat aktivoidut laskennalliset verosaamiset, yhteensä -4,9 MEUR.

 

Liikearvon arvonalentumistestaus

 

Ixonos suoritti liikearvon arvonalentumistestauksen 30.9.2015. Liikearvo on kohdistettu yhdelle kassavirtaa tuottavalle yksikölle 1.11.2013 alkaen.

 

Tehdyn liikearvon testauksen perusteella testattavan omaisuuden käyttöarvo ylitti testattavan määrän 7,4 MEUR, eikä näin ollen alaskirjaustarvetta ollut. Liikearvoa on tilikauden lopun taseessa 12,2 MEUR. Laskelman antama rahavirtojen nykyarvo 19,7 MEUR on alhaisempi kuin yhtiön rahoitusvelkojen 16,6 MEUR ja osakkeiden markkinahinnan 21,0 MEUR summa 30.9.2015.

 

Yhtiö testaa liikearvoaan omaisuuden käyttöarvoon perustuen. 30.09.2015 yhteydessä tehdyssä testauksessa kassavirtaennusteen ennustejakso koostui ennusteesta ajalla Q4 2015 – Q3 2019.

 

Ennusteessa on lähdetty vuoden 2015 osalta konsolidointivaiheesta, jonka aikana kasvu jää alhaiseksi mutta toimintaa stabiloidaan. Vuosien 2016-2018 uskotaan päästävän selkeämpään, keskimäärin 12,0 prosentin kasvuun digitalisoitumisen koskettaessa yhä suurempaa osaa liike-elämästä. Liikevoittoprosentin ennustetaan nousevan keskimäärin 6 prosenttiin. Vaikka yhtiö tavoittelee pidemmällä aikavälillä 10 prosentin liikevoittotasoa, on testauslaskelmien ennusteissa huomioitu epävarmuus ja käytetty siten keskimääräistä ja normalisoitua ennustettua liiketulos-tasoa.

 

Menetelmässä testattavia varoja verrataan niiden tuottamaan rahavirtaan valitulla aikajaksolla, huomioiden diskonttokorko ja ennustejakson jälkeisten rahavirtojen kasvukerroin. Diskonttokorkona on käytetty 10 prosenttia p.a. korkokantaa sekä ennustejakson jälkeisiä rahavirtoja laskettaessa kasvukertoimena 1 prosenttia p.a. korkoa. Terminaalikauden arvoa laskettaessa on käytetty kauden painotettua keskimääräistä liikevoittoprosenttia.

 

Liikearvon testauksessa tärkeimmät herkkyystekijät ovat itse rahavirtaennusteiden ja niiden sisältämien oletusten lisäksi terminaaliarvon kasvuprosentti ja käytetty diskonttokorko. Mikäli terminaaliarvon kasvuprosenttina olisi käytetty -8,2 prosenttia yhden prosentin sijaan, olisi käyttöarvo vastannut testattavaa määrää. Mikäli diskonttokorkona olisi käytetty 16,4 prosenttia 10 prosentin sijaan, olisi käyttöarvo vastannut testattavaa määrää. Mikäli liikevoittoprosentti olisi keskimäärin 1,5 prosenttia 2,5 prosentin sijaan käyttöarvo vastaisi testattavaa määrää.

 

 

Lainakovenantit

 

Yhtiö on sopinut tärkeimpien rahoittajiensa kanssa pankkilainojen osittaisesta lyhennysvapaasta 31.12.2015 asti. Yhtiö maksaa tällä aikavälillä neljäsosan alkuperäisistä lyhennyksistä. Osittaisen lyhennysvapaan aikana kovenanttina käytetään euromääräistä käyttökatetasoa, jotka korvaavat alla kuvatut kovenantit. Yhtiö on saanut rahoittajiltaan sitoumuksen siitä, että nämä eivät tule käyttämään oikeuttaan vaatia lainasaataviensa takaisinmaksua perustuen kovenantteihin 30.9.2015.

 

Päärahoittajien kanssa 2012 solmitun rahoitussopimuksen alaisiin lainoihin liittyy kovenantteja. Mikäli yhtiö ei täytä kovenanttisopimuksessa määriteltyjä kovenanttirajoja rahoittajilla on oikeus irtisanoa

takaisinmaksettavaksi lainat, joita kovenanttisopimus koskee. Noudatettava kovenanttitaso tarkistetaan puolivuosittain rullaavan kahdentoista (12) kuukauden perusteella. Omavaraisuusasteen tulee olla vähintään 35 prosenttia ajankohdasta riippuen. Korollisten nettovelkojen (taseen korolliset nettovelat

mukaan lukien rahoitusleasingvelat) ja käyttökatteen suhteen tulee olla enintään 2,5 30.6.2013 ja siitä eteenpäin. Korollisten nettovelkojen ja käyttökatteen suhde lasketaan IFRS-periaatteita noudattaen.

 

Niiden lainojen määrä, joita kovenantit koskevat, oli 30.9.2015 pääomamäärältään yhteensä 5,8 MEUR (2014: 6,1 MEUR), yhtiön omavaraisuusaste oli -40,1 prosenttia (2014: 6,2 prosenttia), korollisten nettovelkojen ja käyttökatteen suhde oli negatiivinen (2014: negatiivinen).

 

 

 

 

 

 

Kovenanttien alaisten lainojen erääntyminen

 

 

Ajanjakso Lyhennyksen määrä 1000 EUR
   
01.10. - 31.12.2015    101
01.01. - 31.12.2016 1 892
01.01. - 31.12.2017 1 892
01.01. - 31.12.2018 1 892

 

 

Kaikkien lainojen erääntyminen

 

 

Ajanjakso Lyhennyksen määrä 1000 EUR
   
01.10. - 31.12.2015    135
01.01. - 31.12.2016 2 232
01.01. - 31.12.2017 2 371
01.01. - 31.12.2018 2 371

 

2019 ja myöhemmin                        2 806

 

 

KONSERNIN TULOSLASKELMA KVARTAALEITTAIN, 1000 EUR

 

 

  Q3/2015 Q2/2015 Q1/2015 Q4/2014 Q3/2014
  1.7.-30.9.15 1.4.-30.6.15 1.1.-31.3.15  1.10.-31.12.14 1.7.-30.9.14
Liikevaihto 3 545 4 557 4 584 5 876 6 362
Liiketoiminnan kulut -6 061 -6 486 -6 558 -7 697 -6 975
LIIKETULOS ENNEN LIIKEARVOTESTAUSTA -2 516 -1 929 -1 974 -1 821 -613
Liikearvon testaus 0 0 0 0 0
LIIKETULOS -2 516 -1 929 -1 974 -1 821 -613
Rahoitustuotot ja-kulut -476 -135 -121 -314 -223
Tulos ennen veroja -2 992 -2 064 -2 095 -2 135 -836
Tuloverot -30 -4 938 0 -656 250
VERTAILUJAKSON TULOS -3 023 -7 002 -2 095 -2 791 -586

 

 


 

KÄYTTÖOMAISUUDEN MUUTOKSET, 1000 EUR

 

 

  Liikearvo Aineettomat
hyödykkeet
Aineelliset
käyttö-
omaisuus-
hyödykkeet
Myytävissä olevat
sijoitukset
Yhteensä
Kirjanpitoarvo 1.1.2014 10 847 1 585 2 106 14 14 552
Lisäykset 0 802 72 1 875
Valuuttakurssimuutokset 0 0 7 0 7
Vähennykset ja siirrot 0 -3 -49 0 -52
Arvonalentumiset 0 0 0 -12 -12
Katsauskauden poistot 0 -836 -942 0 -1 778
Kirjanpitoarvo 30.9.2014 10 847 1 548 1 194 3 13 591
           
Kirjanpitoarvo 1.1.2015 10 847 1 254 697 3 12 801
Lisäykset 1 335 126 131 20 1 612
Valuuttakurssimuutokset 0 0 6 0 6
Vähennykset ja siirrot 0 0 0 0 0
Arvonalentumiset 0 0 -2 0 -2
Katsauskauden poistot 0 -486 -388 0 -874
Kirjanpitoarvo 30.9.2015 12 182 894 444  23 13 543

 

 

TUNNUSLUKUJA
 

 

  1.1.-30.9.2015 1.1.-30.9.2014 1.1.-31.12.2014
Tulos/osake, EUR laimennettu -0,06 -0,06 -0,09
Tulos/osake, EUR -0,06 -0,06 -0,09
Omapääoma/osake, EUR -0,03 0,01 -0,01
Liiketoiminnan rahavirta/osake, EUR laimennettu -0,04 -0,07 -0,06
Liiketoiminnan rahavirta/osake, EUR -0,04 -0,06 -0,06
Sijoitetun pääoman tuotto, % -51,0 -46,3 -46,5
Oman pääoman tuotto, % N/A -465,3 -672,5
Liikevoitto/liikevaihto, % -50,6 -31,0 -31,0
Gearing koko omasta pääomasta, % -267,4 1 075,2 -1 397,7
Omavaraisuusaste koko omasta pääomasta, % -40,1 6,2 -5,6
Omavaraisuusaste ilman vähemmistöosuutta, % -41,4 5,3 -6,6
Käyttökate (EBITDA),1000 EUR -5 544 -3 829 -4 636
       

 

 


 

MUITA TIETOJA

 

 

  1.1.-30.9.2015 1.1.-30.9.2014 1.1.- 31.12.2014
HENKILÖSTÖ, keskimäärin 222 337 320
Henkilöstö kauden lopussa 209 276 264
       
VASTUUT, 1000 EUR      
Omista sitoumuksistaan annetut vakuudet      
Yrityskiinnitykset 23 500 23 300 23 300
Takaukset 71 427 66
       
Leasing-ja muut vuokravastuut      
Erääntyy 1 vuoden kuluessa 1 785 2 097 2 189
Erääntyy 1-5 vuoden kuluessa 2 176 3 426 3 305
Erääntyy 5 vuoden kuluttua 0 0 0
Yhteensä 3 961 5 523 5 495
       
Korkovaihtosopimuksen nimellisarvo      
Erääntyy 1 vuoden kuluessa 0 0 0
Erääntyy 1-5 vuoden kuluessa 3 953 4 941 4 941
Erääntyy 5 vuoden kuluttua 3 000 0 0
Yhteensä 6 953 4 941 4 941
Käypä arvo -59 -68 -60

 

 

 

TUNNUSLUKUJENLASKENTAPERIAATTEET

 

Käyttökate/EBITDA = Tulos ennen korkoja, veroja, poistoja ja kuoletuksia

 

Laimennettu osakekohtainen tulos = Tilikauden voitto / Laimennusvaikutuksella oikaistu osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä keskimäärin

 

Osakekohtainen tulos = Tilikauden voitto / Osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä keskimäärin

 

Oma  pääoma osaketta kohti = Oma pääoma / Osakkeiden laimentamaton lukumäärä tilinpäätöspäivänä

 

Liiketoiminnan rahavirta / osake, EUR laimennettu = Liiketoiminnan nettorahavirta / Laimennusvaikutuksella oikaistu osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä keskimäärin

 

Sijoitetun pääoman tuotto (ROI) =

(voitto ennen veroja + korkokulut + muut rahoituskulut) /

Taseen loppusumma - korottomat velat (keskimäärin) x 100

 

Oman pääoman tuotto (ROE) = nettotulos / Oma pääoma yhteensä  (keskimäärin) x 100

Gearing = korolliset velat - likvidit varat / oma pääoma yhteensä x 100


 



Jakelu:
NASDAQ OMX Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet


Attachments

Ixonos osavuosikatsaus_FI_Q3 2015 FINAL.pdf