Karolinska Development - Delårsrapport januari – september 2015

STOCKHOLM den 17 november 2015. Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV) offentliggör delårsrapport, januari-september 2015. En telefonkonferens och webbpresentation kommer att hållas idag kl. 14.00, se detaljer nedan. Hela rapporten finns tillgänglig på bolagets hemsida.


Jim Van heusden, VD, kommenterar: ”Vi har gjort stora framsteg när det gäller att implementera vår strategi och vi arbetar mot vårt medelfristiga mål, som är att bli ett ledande nordiskt riskkapitalbolag.

”Jag är också nöjd med de framsteg som våra nuvarande portföljbolag har gjort. Såväl Dilaforette som Aprea har nått viktiga milstolpar i bolagens kliniska utveckling, och Promimic visar, i och med avtalen med S.I.N. och Amendia, värdet av företagets unika ytbeläggningsteknik för implantat. Vi deltog i finansieringen av OssDsign – vilket tydligt visar att vi fortsätter att tro på företaget och utgör ett viktigt exempel på vår kärnstrategi att proaktivt syndikera våra investeringar med välkända investerare inom området när det gäller viktiga medicinska innovationer. Jag är säker på att vi under resterande delen av året kommer att fortsätta att rapportera om ytterligare viktig utveckling från våra portföljbolag i vårt fortsatta arbete med att visa och förverkliga det sanna värdet av Karolinska Developments portfölj.”

 

Karolinska Development - Väsentliga händelser under tredje kvartalet

  • Fortsatt implementering av strategin för att omvandla Karolinska Development till ett ledande nordiskt riskkapitalbolag.
  • I juli meddelade Karolinska Development att bolaget övergått till ett mer försiktigt och representativt sätt att rapportera verkligt värde av portföljen som implementerades i rapporten för andra kvartalet.
  • Totalt verkligt värde i portföljen ökade med 44,4 miljoner kronor till 723,2 miljoner kronor under tredje kvartalet. Justerat för potentiell fördelning till Rosetta Capital IV LP ökade det verkliga nettovärdet med 31,9 miljoner kronor till 351,8 miljoner kronor.
  • Efter avyttringen av Pharmanest och XSpray Microparticles har åtstramningen av portföljen fortsatt, vilket innebär att resurserna kan användas för att stötta de portföljbolag som har bäst möjlighet att leverera attraktiv avkastning till våra aktieägare. Ett exempel på detta är återfinansieringen av OssDsign som meddelades i november.

 

Portföljutveckling - Väsentliga händelser under tredje kvartalet

  • I juli avyttrades Pharmanest till ett investeringskonsortium bestående av Östersjöstiftelsen, Recipharm Venture Fund och Praktikerinvest, genom ett avtal med tilläggsköpeskilling. Konsortiet ska finansiera Pharmanest fram till ett godkännande av företagets produkt för lokal smärtlindring.
  • Umecrine Cognition meddelade publiceringen av prekliniska resultat med läkemedelskandidaten GR3027 för behandling av hepatisk encefalopati (HE), vilka visade på unika återhämtning av viktiga neurologiska symptom i två prekliniska djurmodeller av HE.
  • Avyttring av XSpray Microparticles i september till ett investeringskonsortium lett av Östersjöstiftelsen och Recipharm Venture Fund i ett avtal med tilläggsköpeskilling. Konsortiet kommer att finansiera XSpray Microparticles fram till nästa värdestegringspunkt.
  • Aprea förstärkte sin styrelse genom att Bernd R. Seizinger valdes som arbetande ordförande i juli.
  • I september offentliggjorde Promimic ett strategiskt partnerskap med Sistema de Implante Nacional (S.I.N.), en ledande leverantör av tandimplantat i Brasilien. Samarbetet innefattar ett omfattande utvecklingsprogram och en licens till S.I.N. att använda Promimics innovativa HAnano Surface-teknik i sina tandimplantat.

 

Händelser efter perioden

  • Dilaforette inledde en klinisk fas II-prövning av sevuparin hos patienter med sicklecellanemi i oktober. Studien är en multicenter, dubbelblind, placebokontrollerad studie av hospitaliserade sicklecellanemipatienter som drabbats av vasoocklusiv kris. Resultatet av prövningen väntas under andra halvåret 2016.
  • I oktober undertecknade Promimic ett strategiskt avtal med Amendia Inc. (USA) som gör det möjligt för Amendia att utveckla Promimics HAnano Surface-teknik för användning tillsammans med deras patientfokuserade spinalimplantat.
  • Aprea presenterade uppdaterade preliminära data från sin pågående kliniska fas Ib/II-studie av äggstockscancer vid ESGO:s (European Society for Gynaecological Oncology) kongress i Nice i Frankrike i oktober. De data som presenterades indikerar att APR-246 kan kombineras med standardkemoterapi och preliminära effektdata visar att kombinationsbehandlingen har aktivitet i behandlingen av återkommande äggstockscancer.
  • OssDsign genomförde en kapitalfinansiering på 93 miljoner kronor, ledd av de nya investerarna SEB Venture Capital och Fouriertransform samt fortsatta investeringar från Karolinska Development och KCIF Co-Investment Fund. Finansieringen kommer att användas för marknadsexpansionen av OssDsigns produktlinje med unika kraniofaciala implantat som baseras på en innovativ materialteknik med utmärkta biologiska och biomekaniska egenskaper. Den senaste finansieringsrundan i OssDsign kommer att ha en liten positiv effekt på Karolinska Developments totala verkliga värde, vilket kommer att avspeglas i bokslutet för 2015. Dessutom behåller Karolinska Development ett väsentligt ägande (28 %) - ett tecken på vår starka tilltro till bolaget.

 

Finansiell uppdatering

  • Investeringar i portföljbolag under tredje kvartalet uppgick till 44,0 miljoner kronor
  • Likvida medel och kortfristiga placeringar minskade med 55,0 miljoner kronor under tredje kvartalet och uppgick till 328,4 miljoner kronor vid utgången av september 2015
  • Totalt verkligt värde i portföljen ökade med 44,4 miljoner kronor till 723,2 miljoner kronor under tredje kvartalet. Justerat för potentiell fördelning till Rosetta Capital IV LP ökade det verkliga nettovärdet med 31,9 miljoner kronor till 351,8 miljoner kronor
  • Resultatet uppgick till -27,5 miljoner kronor under tredje kvartalet (-119,2 miljoner kronor tredje kvartalet 2014)

 

Telekonferens och webbpresentation

Bolaget kommer att hålla en telefonkonferens och webbpresentation idag klockan 14.00. Vänligen ring in på något av följande telefonnummer några minuter före telefonkonferensens start:

  • Från Sverige: +46 (0) 8 505 564 74
  • Från USA: +1 855 753 22 30
  • Från Storbritannien: +44 (0) 20 336 453 74

 

Webbpresentationen kan samtidigt nås från:
http://edge.media-server.com/m/p/f2tn96kp

 

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Jim Van heusden, VD, Karolinska Development AB
Tel: +46 72 858 32 09, e-mail: jim.van.heusden@karolinskadevelopment.com 

Christian Tange, finansdirektör, Karolinska Development AB
Tel: +46 73 712 14 30, e-mail: christian.tange@karolinskadevelopment.com

David Dible/Mark Swallow/Pip Batty, Citigate Dewe Rogerson
Tel: +44 20 7638 9571, e-mail: kdev@citigatedr.co.uk

 

 

TILL REDAKTÖRERNA

Om Karolinska Development AB
Karolinska Development AB är ett investmentbolag som fokuserar på att identifiera medicinska innovationer samt investera i bildande och tillväxt av bolag som utvecklar sina tillgångar till nya produkter som gör skillnad i patienters liv och ger en attraktiv avkastning på investerat kapital.

Karolinska Development har tillgång till medicinsk forskning i världsklass från Karolinska Institutet och andra ledande universitet och forskningsinstitutioner i Norden. Bolagets målsättning är att bygga nya bolag runt ledande forskare inom respektive vetenskapsområde med stöd från erfarna ledningsgrupper och rådgivare, genom finansiering tillsammans med internationella investerare som är specialiserade inom sektorn för att ge störst möjlighet till framgång.

Karolinska Developments portfölj består av 12 bolag inriktade mot innovativa behandlingar för livshotande och funktionsnedsättande sjukdomar.   

Bolaget leds av ett team bestående av professionella investerare med lång erfarenhet inom riskkapital, erfarna företagsbyggare och entreprenörer, med tillgång till ett starkt globalt nätverk.

För mer information: www.karolinskadevelopment.com

Ovanstående information är sådan som Karolinska Development AB (publ) (Nasdaq Stockholm: KDEV) ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden och/eller lag om handel med finansiella instrument.


Attachments

Karolinska Development Delårsrapport januari-september 2015.pdf