EU Kommissionen indleder nærmere undersøgelse af støtten til omstrukturering af Vestjysk Bank i 2012


Finanstilsynet
Nasdaq Copenhagen A/S


4. december 2015


EU Kommissionen indleder nærmere undersøgelse af støtten til omstrukturering af Vestjysk Bank i 2012

EU Kommissionen har indledt en nærmere undersøgelse af, hvorvidt den danske støtte til Vestjysk Bank i 2012 er i overensstemmelse med reglerne for EU statsstøtte. Kommissionen vil især undersøge, hvorvidt Vestjysk Banks omstruktureringsplan kan genskabe bankens levedygtighed på langt sigt uden at virke konkurrenceforvridende i markedet.

I april 2012 godkendte Kommissionen midlertidigt statsstøtte til Vestjysk Bank for op til 8.941 mio. kr., indtil der blev indsendt en fyldestgørende omstruktureringsplan for Vestjysk Bank.

I april 2012 indsendte banken via den danske stat en foreløbig omstruktureringsplan for Vestjysk Bank, der senest er ændret i juni 2015. Kommissionen vil vurdere planen på grundlag af reglerne for statsstøtte til banker under finanskrisen, der var i kraft i 2012, hvor støtten blev ydet.

For nuværende udtrykker Kommissionen tvivl om, hvorvidt omstruktureringsplanen vil være tilstrækkelig til at sikre bankens levedygtighed på langt sigt. Kommissionen vil ligeledes vurdere, om banken og dens ejere bidrog tilstrækkeligt økonomisk til omstruktureringen, og om der er truffet de nødvendige foranstaltninger for at minimere eventuel konkurrenceforvridning som følge af statsstøtte.

Kommissionen vil nu foretage yderligere undersøgelser for at se, om denne tvivl er berettiget eller ej.

Indledningen af en nærmere undersøgelse giver interesserede parter mulighed for at fremsætte bemærkninger til de tiltag, der er under vurdering, og skal øge retssikkerheden for støttemodtageren. Indledningen af undersøgelsen indikerer ikke noget omkring resultatet af undersøgelsen.

Årsagen til, at sagen endnu ikke er færdigbehandlet, skal ses i lyset af bankens egne forhold. Allerede i september 2012 måtte banken nedjustere sine resultatforventninger kraftigt og samtidig foretage et skifte i direktionen, jf. selskabsmeddelelse af 25. september 2012. Inden aflæggelse af årsregnskabet for 2012 blev der yderligere foretaget en nedjustering af forventningerne, jf. selskabsmeddelelse af 1. februar 2013. I løbet af 2013 og 2014 foretog ledelsen nogle strategiske overvejelser og tiltag, som ligeledes udsatte EU Kommissionens stillingtagen til omstruktureringsplanen. Via Erhvervs- og Vækstministeriet har banken været i løbende dialog med EU Kommissionen.

Statsstøtten blev udnyttet med 7.142 mio. kr. og omfattede en kapitalforhøjelse, hvor staten deltog med 167 mio. kr., en lettelse af den solvensmæssige kapitalbelastning gennem salg af sektoraktier for 175 mio. kr. samt garantistillelse for 6.800 mio. kr. Garantierne er tilbagebetalt til staten i starten af 2015, halvandet år før ordinært udløb.

Eventuelle henvendelser vedrørende denne selskabsmeddelelse bedes rettet til
bestyrelsesformand Vagn Thorsager på tlf. 40 53 92 55.


Vestjysk Bank A/S

Vagn Thorsager                               Jan Ulsø Madsen
bestyrelsesformand                          adm. bankdirektør

  

Vestjysk Bank A/S
Torvet 4-5
7620 Lemvig
Telefon 96 63 20 00

CVR-nr. 34 63 13 28
www.vestjyskbank.dk


Attachments

Selskabsmeddelelse - EU Kommissionen indleder nærmere undersøgelse af støtten til omstrukturering af Vestjysk Bank i 2012.pdf