Karolinska Development utnämner Viktor Drvota, med erfarenhet från riskkapitalinvesteringar, till Chief Investment Officer – Terje Kalland, vice VD och forskningsdirektör, går i pension

STOCKHOLM den 7 december 2015. Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV) meddelar ändringar i den exekutiva ledningsgruppen. Bolaget har nöjet att meddela utnämningen av Viktor Drvota (läkare och med.dr) med erfarenhet från riskkapitalinvesteringar inom life science, som Chief Investment Officer. Utnämningen är i linje med Karolinska Developments strategi att omvandla Karolinska Development till ett ledande nordiskt riskkapitalbolag. Terje Kalland (läkare och med.dr), bolagets vice VD och forskningsdirektör, går i pension och lämnar dessa befattningar den 31 december 2015.


Dr Drvota tillträder sin roll hos Karolinska Development efter att sedan 2002 ha varit verksam vid SEB Venture Capital som Head of Life Science samt som senior investment manager. Tidigare var han praktiserande kardiolog vid Huddinge universitetssjukhus under 11 år och är sedan 2002 docent i kardiologi vid Karolinska Institutet.

Under sin tid vid SEB Venture Capital har Dr Drvota byggt upp en gedigen meritlista vad gäller identifiering av investeringsmöjligheter inom life science-sektorn (bioteknik och medtech), etablering av bolag, samt kapitalresning. Nyligen ledde han konsortiet av investerare som finansierade Karolinska Developments portföljbolag inom medtech, OssDsign AB, där han även är styrelseledamot. Han är även styrelseledamot vid Nuevolution A/S, som för närvarande genomför en kapitalresning på 250 miljoner kronor för notering vid First North Premier i Stockholm, Airsonett AB, SciBase AB (noterat bolag), Index Pharmaceuticals AB och Avidicare AB.

Dr Drvota kommenterar: ”Jag är mycket glad över att bli en del av teamet på Karolinska Development och ser fram emot utmaningen att skapa ett ledande nordiskt riskkapitalbolag. Min expertis och erfarenhet passar mycket väl för att stödja utvecklingen av Karolinska Developments nuvarande portföljbolag, för att finna nya investeringsmöjligheter från de exceptionella innovationerna som kommer från regionen, samt att bygga relationer med internationella investerare för att skapa bolag med potential att tillgodose medicinska behov och generera signifikant värde för aktieägare”.     

VD Jim Van heusden kommenterar: ”Det är med stort nöje vi välkomnar Viktor till vårt team i denna spännande och utmanande period för bolaget. Viktor har en imponerande meritlista och besitter stor erfarenhet inom riskkapital vilken med största säkerhet kommer att hjälpa Karolinska Development uppnå sina mål”.  

Karolinska Development meddelar idag även att Dr Terje Kalland, bolagets vice VD och forskningsdirektör, går i pension efter en lång och gedigen karriär inom läkemedelsindustrin under nära 30 år. Dr Kalland lämnar bolaget vid utgången av 2015.

Karolinska Developments styrelseordförande Dr Bo Jesper Hansen kommenterar: ”Terje har varit en nyckelperson i Karolinska Development under de senaste åren och hans insikt och kunskap inom branschen kommer att saknas. Vi önskar honom en lång, angenäm och välförtjänt pension”.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Jim Van heusden, VD, Karolinska Development AB
Tel: +46 72 858 32 09, e-mail: jim.van.heusden@karolinskadevelopment.com

David Dible/Mark Swallow/Pip Batty, Citigate Dewe Rogerson
Tel: +44 20 7638 9571; e-mail: KDev@citigatedr.co.uk

 

TILL REDAKTÖRERNA

Om Karolinska Development AB
Karolinska Development AB är ett investmentbolag som fokuserar på att identifiera medicinska innovationer samt investera i bildande och tillväxt av bolag som utvecklar sina tillgångar till nya produkter som gör skillnad i patienters liv och ger en attraktiv avkastning på investerat kapital.

Karolinska Development har tillgång till medicinsk forskning i världsklass från Karolinska Institutet och andra ledande universitet och forskningsinstitutioner i Norden. Bolagets målsättning är att bygga nya bolag runt ledande forskare inom respektive vetenskapsområde med stöd från erfarna ledningsgrupper och rådgivare, genom finansiering tillsammans med internationella investerare som är specialiserade inom sektorn för att ge störst möjlighet till framgång.

Karolinska Developments portfölj består av 12 bolag inriktade mot innovativa behandlingar för livshotande och funktionsnedsättande sjukdomar.  

Bolaget leds av ett team bestående av professionella investerare med lång erfarenhet inom riskkapital, erfarna företagsbyggare och entreprenörer, med tillgång till ett starkt globalt nätverk.

För mer information: www.karolinskadevelopment.com

Ovanstående information är sådan som Karolinska Development AB (publ) (Nasdaq Stockholm: KDEV) ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden och/eller lag om handel med finansiella instrument.


Attachments

Karolinska Development utnämner Viktor Drvota till Chief Investment Officer - Terje Kalland går i pension.pdf