Heliospectra tilldelat forskningsanslag för innovativa studier kring stimulering av arom- och näringsämnen i växter med hjälp av ljus


Heliospectra AB, som är världsledande inom intelligent ljusteknologi för växtforskning och växthusodling, är glada att meddela att de har blivit tilldelad ett forskningsanslag från Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, på 458 056 kr för innovationsprojekt "LED-belysning för ökad kvalitet hos växter".

Vinnova arbetar för att främja hållbar tillväxt och samhällsnytta genom att förbättra förutsättningarna för innovation samt finansiera behovsmotiverad forskning. Totalt 90 miljoner SEK kommer att delas ut i finansiering till 96 olika innovationsprojekt runt om i landet.

Heliospectra kommer tillsammans med SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, samt Chalmers Universitet, testa LED-växtbelysning för stimulering av arom- och näringsämnen i växter, för ökad produktkvalitet för odlare och konsumenter.

- Tidigare studier har visat att ljuskvalitén har stor betydelse för växternas inre kvalitéer, och vi har stora förhoppningar om att kunna använda ljuset för att få fram den kvalité vi önskar hos växthusodlade kryddväxter - Karl-Johan Bergstrand, forskare vid SLU.

Projektet är en fortsättning på den förstudie "Belysningens betydelse för aromen i örter" som genomförts under hösten, där basilika odlades under noggrant kontrollerade former under fyra olika ljusregimer, en baserad på HPS-ljus och tre baserade på LED-ljus. Där skördemogna plantor analyserades med avseende på ett flertal kvalitetsfaktorer, såsom tillväxt, förekomst av flyktiga föreningar och sensoriska egenskaper. En studie som genomfördes med finansiellt stöd från Tillväxt Trädgård, ett samarbete mellan universitet och näringsliv med syfte att skapa tillväxt och hållbar utveckling i svensk trädgårdsnäring.

- Resultaten från förstudien visar tydligt att ljusets beskaffenhet kan påverka plantans utveckling och lägger en bra grund för en fortsatt fördjupning i ämnet. Vi vill lära oss mer om hur ljus av olika våglängder påverkar aromproduktionen i plantan. Målsättningen är att med ljusets hjälp kunna styra och optimera produktkvaliteten, - Tim Nielsen, Projektledare vid SP.

Staffan Hillberg, VD för Heliospectra AB, kommenterar:

- Detta finansiella bidrag och Heliospectras deltagande i denna viktiga studie, är ytterligare ett bevis på den intelligenta belysningsteknik för odling som har utvecklats och patenterats av vårt företag.

GOTHENBURG, Sweden/SAN FRANCISCO, CA, 21 december, 2015

För mer information kontakta:
Ida Fällström, Head of Plant and Light Research | Heliospectra AB | +46 730-66 30 02 | ida.fallstrom@heliospectra.com

Staffan Hillberg, CEO | Heliospectra AB | +46 (0)708 36 59 44 | staffan.hillberg@heliospectra.com

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Heliospectra Pressrelease 2015-12-21 Svenska.pdf

Om Heliospectra AB
Heliospectra AB (publ - noterat på NASDAQ OMX First North HELIO ISIN SE0005933082 samt North American ADR OTCQB: HLSPY Cusip: 423281104) (www.heliospectra.com) specialiserar sig på intelligent belysningsteknik för växtforskning och växthusodling. Heliospectras produkter bygger på djupgående kunskaper om växters fysiologi och fotosyntes kombinerat med en unik användning av modern LED-teknik. Efter sex års utveckling i Sverige har företaget nu börjat expandera på den internationella marknaden. Företaget har samlat in över 21 miljoner dollar i eget kapital och har fått över 2,6 miljoner dollar genom akademiska stipendier och anslag. Man har också mottagit ett flertal utmärkelser för sin nytänkande teknik. Huvudägare: Weland Stål www.welandstal.se, Industrifonden www.industrifonden.se, Midroc www.midroc.se, Wood & Hill Investment www.whab.se

Framtidsinriktade uttalanden
Uttalanden i detta pressmeddelande är framtidsinriktade uttalanden i den mening som avses i federala säkerhetslagar. Sådana uttalanden grundar sig på våra nuvarande övertygelser och förväntningar och är av naturen avhängiga av betydande affärsrelaterade, ekonomiska och konkurrensmässiga osäkerheter och oförutsedda händelser, av vilka många står utanför vår kontroll. Sådana framtidsinriktade uttalanden påverkas även av antaganden vad gäller framtida affärsstrategier och beslut som kan komma att ändras. Potentiella risker och osäkerheter inkluderar, men är inte begränsade till, tekniska framsteg inom branschen samt politiska och ekonomiska förutsättningar för branschen. Vi åtar oss inget ansvar för att uppdatera några framtidsinriktade uttalanden så att dessa avspeglar händelser eller utveckling som skett efter att ett framtidsinriktat uttalande gjorts.


Attachments

Heliospectra_Pressrelease_2015-12-21_Svenska.pdf