Karolinska Development och Karolinska Institutet Holding tecknar ett nytt icke-exklusivt deal flow-avtal för att förbättra möjligheterna att omvandla medicinska innovationer till framgångsrika kommersiella bolag

STOCKHOLM den 22 december 2015. Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV, KD) och Karolinska Institutet Holding AB (KIHAB), ett helägt dotterbolag till Karolinska Institutet (KI), meddelar idag att parterna tecknat ett nytt icke-exklusivt deal flow-avtal. Avtalet är en hörnsten i den nya strategi som avser att öka möjligheterna att omvandla medicinska innovationer från KI till framgångsrika kommersiella bolag som skapar värde för samtliga intressenter. Avtalet avspeglar även KD:s planer att bli ett ledande nordiskt riskkapitalbolag.


Genom det nya avtalet får KD möjlighet att ytterligare öka sitt fokus på att bygga en mer balanserad investeringsportfölj genom att investeringsmöjligheter identifieras från andra akademiska institutioner i Norden. Detta är i linje med KD:s utvecklade strategi att bli ett ledande nordiskt riskkapitalbolag. Avtalet kommer även gynna KI genom nya möjligheter att fylla innovationsgapet genom en bredare tillgång till finansieringskällor (statliga, privata och företagsknutna) samt starkare anknytning till industripartners för att förbättra de kommersiella möjligheterna för institutets forskning i världsklass. Det nya avtalet är i linje med KI:s ökade ansträngningar för att positionera innovation och entreprenörskap som en hörnpelare i institutets framtid, vid sidan om högklassig forskning, utbildning och vård.

Som en del i det nya avtalet planerar KI att, via sitt holdingbolag KIHAB, etablera en ny inkubatorfond fokuserad på att identifiera potentiellt värdefulla nya medicinska innovationer från KI vid tidigt stadie, före såddfas, samt att tillhandahålla projektledning och finansiering för att skapa en stark kommersiell position innan bolagsbildande. KD kommer att vara en nyckelinvesterare i den nya inkubatorfonden tillsammans med en utvald grupp av andra specialistinvesterare inom life science. Genom KD:s starka band till KI och investeringen i inkubatorfonden, förväntar sig bolaget att fortsatt investera i de mest lovande investeringsmöjligheterna som genereras till följd av den nya fonden.    

Jim Van heusden, KD:s VD, kommenterar: ”Dagens tillkännagivande är ytterligare ett steg i riktning mot vår vision att blir ett ledande nordiskt riskkapitalbolag. Vi är övertygande om att det nya avtalet kommer att gynna både KD och KI i arbetet att bygga framgångsrika och värdefulla företag baserade på KI:s forskning i världsklass. Genom att investera i den nya inkubatorfonden som KI planerar att starta i samarbete med KD, kommer vi att fortsatt ha tillgång till nya högkvalitativa investeringsmöjligheter baserade på innovationer i världsklass från KI, vilka kommer att ha genomgått rigorös utvärdering för bedömning av genomförbarhet och kommersiella potential. Den nya inkubatorfonden kommer också att ge dessa investeringsmöjligheter en bredare exponering mot erfarna investerare inom life science för kommande syndikering, riskspridning samt utbyte av nätverk och erfarenheter, vilket ökar möjligheterna tillframgång”.

Alexander Von Gabain, Vicerektor för innovationer och samverkan med näringslivet vid KI och styrelseordförande för KIHAB, tillägger: ”Det nya avtalet är utformat för att gynna både KD och KI. KD får större frihet och kapacitet att investera i innovationer från Norden, samtidigt som vi får möjlighet att fylla innovationsgapet genom tillgång till ytterligare finansiering från en bredare investerarbas, vilket kommer att driva bildande och utveckling av en ny våg av högkvalitativa projekt och bolag från KI. Vi förväntar oss att KD fortsatt kommer att vara en viktig investerare i ett antal av dessa nya affärsmöjligheter som en del av bolagets mål att ge attraktiv avkastning till dess aktieägare. Det nya avtalet utgör ett starkt stöd för skapandet av ett stimulerande innovationsnav vid KI, för att frigöra den outnyttjade innovationspotentialen hos institutets lokala och globala partners”.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Jim Van heusden, VD, Karolinska Development AB
Tel: +46 72 858 32 09, e-mail: jim.van.heusden@karolinskadevelopment.com 

David Dible/Mark Swallow/Pip Batty, Citigate Dewe Rogerson
Tel: +44 20 7638 9571; e-mail: KDev@citigatedr.co.uk

   

TILL REDAKTÖRERNA

Om Karolinska Development AB
Karolinska Development AB är ett investmentbolag som fokuserar på att identifiera medicinska innovationer samt investera i bildande och tillväxt av bolag som utvecklar sina tillgångar till nya produkter som gör skillnad i patienters liv och ger en attraktiv avkastning på investerat kapital.

Karolinska Development har tillgång till medicinsk forskning i världsklass från Karolinska Institutet och andra ledande universitet och forskningsinstitutioner i Norden. Bolagets målsättning är att bygga nya bolag runt ledande forskare inom respektive vetenskapsområde med stöd från erfarna ledningsgrupper och rådgivare, genom finansiering tillsammans med internationella investerare som är specialiserade inom sektorn för att ge störst möjlighet till framgång.

Karolinska Developments portfölj består av 12 bolag inriktade mot innovativa behandlingar för livshotande och funktionsnedsättande sjukdomar.  

Bolaget leds av ett team bestående av professionella investerare med lång erfarenhet inom riskkapital, erfarna företagsbyggare och entreprenörer, med tillgång till ett starkt globalt nätverk.

För mer information: www.karolinskadevelopment.com

Ovanstående information är sådan som Karolinska Development AB (publ) (Nasdaq Stockholm: KDEV) ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden och/eller lag om handel med finansiella instrument.

 


Attachments

KD nytt avtal med KI 2015-12-22.pdf