RAPALA VMC OYJ:N TILINPÄÄTÖS 2015: MYYNNIN KEHITYS VAKAATA, VERTAILUKELPONEN KANNATTAVUUS PARANI


Rapala VMC Oyj
Tilinpäätöstiedote
9.2.2016 klo 9.00


RAPALA VMC OYJ:N TILINPÄÄTÖS 2015: MYYNNIN KEHITYS VAKAATA, VERTAILUKELPOINEN KANNATTAVUUS PARANI

Loka-joulukuu lyhyesti:

  • Liikevaihto laski 3 % viime vuodesta ja oli 59,7 MEUR (61,5). Vertailukelpoisten valuuttakurssien mukainen liikevaihto laski 6 %.
  • Vertailukelpoinen liikevoitto oli 1,3 MEUR (-0,2).
  • Liiketoiminnan nettorahavirta oli -0,3 MEUR (4,0).
  • Osakekohtainen tulos oli 0,00 EUR (-0,01).

Tammi-joulukuu lyhyesti:

  • Liikevaihto nousi 2 % viime vuodesta ja oli 278,2 MEUR (273,2). Vertailukelpoisten valuuttakurssien mukainen liikevaihto oli viime vuoden tasolla.
  • Vertailukelpoinen liikevoitto nousi 21 % ja oli 25,3 MEUR (20,9),
  • Liiketoiminnan nettorahavirta laski 28 % ja oli 15,6 MEUR (21,7),
  • Osakekohtainen tulos laski ollen 0,17 EUR (0,24), johtuen alhaisemmasta raportoidusta liikevoitosta.
  • Näkymät vuodelle 2016: Konsernin vuoden 2016 liikevaihdon ja vertailukelpoisen liikevoiton (ilman kertaluonteisia eriä ja realisoitumattomien valuuttajohdannaisten markkina-arvostuksia) odotetaan ylittävän vuoden 2015 tason, olettaen,  että valuuttojen muuntokurssit pysyvät vertailukelpoisina.
  • Osinkoehdotus EUR 0,15 per osake (0,20), 86 % osakekohtaisesta tuloksesta.

Toimitusjohtaja Jorma Kasslin: "Vuonna 2015 myyntimme kasvoi 2 % valuuttakurssien tukemana, vaikka menetimme tänä vuonna Yhdysvalloissa talvikalastustarvikkeiden edustuksen, jonka liikevaihto oli 5 miljoonaa dollaria. Ydinliiketoimintaamme kuuluvien Rapala-uistinten ja VMC-koukkujen myynti kehittyi hyvin. Talvikalastustuotteiden kauppa kärsi neljännellä vuosineljänneksellä leudosta säästä. Venäjän tilanne jatkui erittäin haastavana koko vuoden. Liikevaihto Venäjällä laski lähes 15 MEUR, mutta liiketoiminta on edelleen tervettä ja kannattavaa.
Vertailukelpoinen liikevoitto parani merkittävästi viime vuodesta. Sitä tuki Batamin-uistintehtaan myönteisesti kehittynyt kannattavuus, mikä oli yksi johdon tärkeimmistä fokusalueista vuonna 2015. Euroopassa jakeluyhtiöt kärsivät USD:n vahvistumisesta, minkä vaikutuksesta kolmansien osapuolien tuotteiden  katteet pienenivät. Raportoitua liikevoittoa alentaa valuuttajohdannaisten käyvän arvon muutokset, joista meille kertyi viime vuoden jälkipuoliskolla merkittäviä tuottoja.

Toimintaympäristön haasteet monilla markkinoilla sekä Batamin-tehtaan ylösajoon liittyvät liian korkeat puskurivarastot estivät meitä saavuttamasta varatotavoitteitamme vuonna 2015. Varastojen hallinta ja kannattavan kasvun strategian vauhdittaminen tulevat olemaan uuden kolmannella vuosineljänneksellä nimitetyn johto-organisaation tärkeitä painopistealueita."

Tunnusluvut

  IV IV muutos I-IV I-IV muutos     
MEUR  2015  2014 %  2015  2014 %     
Liikevaihto 59,7 61,5 -3 % 278,2 273,2 +2 %     
Liikevoitto 0,7 1,2 -42 % 21,0 22,9 -8 %     
% liikevaihdosta 1,1 % 1,9 %   7,6 % 8,4 %       
Vertailukelpoinen liikevoitto * 1,3 -0,2 750 % 25,3 20,9 +21 %     
% liikevaihdosta 2,1 % -0,3 %   9,1 % 7,6 %       
Liiketoiminnan nettorahavirta** -0,3 4,0 -108 % 15,6 21,7 -28 %     
Nettovelkaantumisaste % 77,3 % 73,2 %   77,3 % 73,2 %       
Tulos per osake, EUR 0,00 -0,01 100 % 0,17 0,24 -29 %     
* Ilman kertaluonteisia eriä ja realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostuksia.  
**Vertailuvuosi on oikaistu, ks. liitetiedot.       

Markkinaympäristö

Rapala VMC -konsernilla on jakeluliiketoimintaa 35:ssä eri maassa eri puolilla maailmaa, ja markkinatilanne eri alueilla vaihteli vuoden aikana. Yhdysvalloissa talous ja sääolosuhteet pysyivät hyvin vakaina koko vuoden, mikä loi erinomaisen perustan hyvälle liiketoiminnalle. Myös monissa Euroopan maissa kesän sääolosuhteet olivat suosiolliset, mikä nosti kesäkauden kalastusvälinemyyntejä. Toisaalta Pohjoismaissa kesän kylmät ja sateiset säät laskivat myyntejä. Myöhäinen talven alkaminen hidasti talvikalastustuotteiden myyntiä vuoden viimeisellä neljänneksellä Pohjois-Amerikassa ja Pohjoismaissa.

Venäjän ja Ukrainan poliittinen ja taloudellinen epävakaus heijastui erittäin negatiivisesti maiden markkinatilanteeseen.  Useiden valuuttojen kurssit vaihtelivat vuoden aikana, ja Yhdysvaltain dollarin vahvistumisella oli kaikkein suurin vaikutus konsernin liiketoimintaan. Vahva dollari tuki positiivista kehitystä Yhdysvalloissa, mutta samaan aikaan heikensi kannattavuutta muissa maissa.

Epävakaasta toimintaympäristöstä huolimatta konsernin myynti pysyi vakaana ja vertailukelpoinen kannattavuus parani.

Liiketoimintakatsaus loka-joulukuu 2015

Konsernin neljännen vuosineljänneksen liikevaihto laski 3 % viime vuodesta. Valuuttakurssien muutokset kasvattivat liikevaihtoa noin 2,3 MEUR. Siten vertailukelpoisin muuntokurssein vuosineljänneksen liikevaihto oli 6 % viime vuotta jäljessä.

Pohjois-Amerikka

Vaikka vuoden 2015 sääolosuhteet olivat muuten suosiollisia perinteiselle kalastusvälinekaupalle, poikkeuksellisen lämmin alkutalvi ja siitä johtuva jäiden tulon viivästyminen laskivat talvikalastustuotteiden myyntiä viimeisellä vuosineljänneksellä.  Lisäksi kolmannen osapuolen talvikalastustuotteiden jakelusopimuksen päättyminen laski myyntejä noin 3 MUSD vuosineljänneksellä vuoteen 2014 verrattuna. Vahva Yhdysvaltain dollari tuki myyntejä Yhdysvalloissa, mutta samalla vaikeutti liiketoimintaa talouden vaikeuksista kärsivässä Kanadassa. Vertailukelpoisilla valuuttakursseilla Pohjois-Amerikan liikevaihto laski viime vuodesta.

Pohjoismaat

Konsernin myynti Pohjoismaissa nousi viime vuodesta. Kasvua tukivat parantunut talviurheilutarvikkeiden ennakkomyynti, Ruotsin metsästysvälinekaupan paraneminen sekä varastojen alentaminen ja tuotevalikoiman virtaviivaistaminen Norjassa. Lämpimistä sääoloista ja huonosta jäätilanteesta johtuen talvikalastusvälineiden myynnit olivat viime vuotta pienempiä. Vuoden lopussa Norjan-yhtiön varastotoiminnot siirrettiin Ruotsiin ja jatkossa näiden kahden maan markkinoita palvellaan yhteisestä varastosta.

Muu Eurooppa

Koko alueen toimintaympäristö oli haasteellinen vuonna 2015, ja konserniin myynnit muun Euroopan alueella kärsivät edelleen Venäjän ja Ukrainan taloudellisesta ja poliittisesta epävakaudesta. Vertailukelpoisilla valuuttakursseilla myynti laski viime vuodesta. Venäjää ja Ukrainaa lukuun ottamatta alueen myynnit laskivat 6 % viime vuodesta. Myynti kasvoi Espanjassa ja Portugalissa, mutta yleinen markkinatunnelma Muun Euroopan alueella oli varautunut.

Muu maailma

Muun maailman myynnit laskivat. Useimmissa Aasian ja Tyynenmeren alueen maissa markkinatilanne oli epävakaa ja myynnit laskussa. Etelä-Afrikan myynnit puolestaan kasvoivat merkittävästi uusien tuoteryhmien tukemana. Myynti kasvoi myös Chilessä, Meksikossa ja Etelä-Koreassa.

Ulkoinen liikevaihto alueittain

  IV IV muutos Vertailukelpoinen muutos %
MEUR  2015  2014 %
Pohjois-Amerikka 25,8 24,7 +4 % -7 %
Pohjoismaat 10,5 9,7 +8 % +8 %
Muu Eurooppa 13,8 17,3 -20 % -17 %
Muu maailma 9,4 9,8 -4 % -3 %
Yhteensä 59,7 61,5 -3 % -6 %

Liiketoimintakatsaus tammi-joulukuu 2015

Konsernin liikevaihto kasvoi 2 % viime vuodesta. Valuuttakurssien muutokset kasvattivat liikevaihtoa noin 6,2 MEUR. Yhdysvaltain dollarin vahvistuminen ja Venäjän ruplan heikkeneminen netottivat toistensa vaikutusta. Vertailukelpoisin muuntokurssein koko vuoden liikevaihto oli viime vuoden tasolla.

Pohjois-Amerikka

Vuosi 2015 oli kokonaisuutena positiivisen vakaa Yhdysvalloissa. Menestyksekkäät uusien tuotteiden lanseeraukset ja myönteinen kehitys konsernibrändien uistinten ja muiden kalastusvälineiden myynnissä paransivat liikevaihtoa. Kasvua kuitenkin rasitti kolmannen osapuolen talvikalastustuotteiden jakelusopimuksen päättyminen, mistä aiheutui 5 MUSD:n vuosimyynnin menetys, sekä lämmin syksy, joka vähensi talvikalastustuotteiden myyntiä. Vahva Yhdysvaltain dollari ja alhaiset polttoainehinnat tukivat liiketoiminnan kehitystä Yhdysvalloissa, mutta vertailukelpoisilla valuuttakursseilla Pohjois-Amerikan liikevaihto laski hieman viime vuodesta. Taloudelliset haasteet Kanadan-markkinassa laskivat liikevaihtoa.

Pohjoismaat

Pohjoismaiden myynti kasvoi viime vuodesta. Myönteistä kehitystä tukivat uusi metsästysvälineiden edustus Suomessa sekä kalastus- ja metsästysvälineiden myynnin kasvu Ruotsissa. Talviurheiluvälineiden myynti parani ensimmäisellä ja viimeisellä vuosineljänneksellä. Kylmä ja sateinen kesä laski kesäkalastusvälineiden kysyntää erityisesti Norjassa. Lämmin viimeinen vuosineljännes laski talvikalastusvälineiden myyntiä ja täydennysmyyntejä. Tanskassa liiketoimintaympäristö oli haasteellinen koko vuoden.

Muu Eurooppa

Taloudelliset vaikeudet Venäjällä jatkuvat, ja ne vaikuttavat merkittävästi liiketoimintaan. Vaikka konsernin toiminta Venäjällä on edelleen tervettä ja kannattavaa, myynti on laskenut viimeisen kahden vuoden aikana puoleen kriisiä edeltävään aikaan verrattuna. Näin ollen Muun Euroopan myynti laski viime vuodesta. Venäjän ja Ukrainan vaikutus pois lukien alueen vertailukelpoinen myynti kasvoi haastavasta markkinatilanteesta huolimatta 3 % viime vuodesta. Myyntiä veti kasvuun Ranskan vahva liiketoiminta. Espanja on kärsinyt taloudellisesta kriisistä pitkään, mutta on viimein elpymässä. Konserni laajensi metsästysvälineiden jakelutoimintaansa Espanjaan ja Baltian maihin, joista saatiin jo kasvua.

Muu maailma

Muun maailman myynnit vaihtelivat maantieteellisesti. Positiivisinta myynnin kehitys oli Etelä-Afrikassa. Myynti kasvoi myös Malesiassa, Etelä-Koreassa, Chilessä ja Meksikossa. Talouden kehitys ja markkinatilanne Brasiliassa oli vaikea. Myös Australiassa, Japanissa ja Indonesiassa toimintaympäristö oli haastava. Valuuttakurssit vaikuttivat muun maailman myyntiin, mutta niistä huolimatta liikevaihto kasvoi viime vuodesta.

Ulkoinen liikevaihto alueittain

  I-IV I-IV muutos Vertailukelpoinen muutos %
MEUR  2015  2014 %
Pohjois-Amerikka 99,2 86,1 +15 % -1 %
Pohjoismaat 56,2 54,9 +2 % +4 %
Muu Eurooppa 86,9 98,7 -12 % -4 %
Muu maailma 35,9 33,5 +7 % +3 %
Yhteensä 278,2 273,2 +2 % 0 %

Taloudellinen tulos ja kannattavuus

Vertailukelpoinen (ilman kertaluonteisia eriä ja realisoitumattomia valuuttajohdannaissopimusten markkina-arvostuksia) liikevoitto nousi huomattavasti viime vuodesta neljännellä vuosineljänneksellä ja tilikauden aikana. Valuuttojen muuntokurssien muutokset, erityisesti Venäjän rupla, rasittivat liikevoittoa noin 0,4 MEUR neljännellä vuosineljänneksellä ja noin 1,4 MEUR tilikaudella. Vertailukelpoisin muuntokurssein vertailukelpoinen liikevoitto nousi 1,8 MEUR neljännellä vuosineljänneksellä ja nousi 5,9 MEUR tilikauden aikana.

Vertailukelpoinen liikevoittomarginaali oli 2,1 % (-0,3) vuosineljänneksellä ja 9,1 % (7,6) tilikaudella. Neljännen kvartaalin kannattavuutta tukivat parantunut myyntikate sekä vakaana pysyneet kiinteät kulut. Neljännen vuosineljänneksen ja tilikauden kannattavuutta tukivat konsernituotteiden hyvä myynti Yhdysvalloissa sekä Aasian valmistustoiminnan parempi kannattavuus. Kannattavuutta heikensi vahvan Yhdysvaltain dollarin negatiivinen vaikutus kolmansilta osapuolilta ostettaviin tuotteisiin sekä myynnin lasku Venäjällä.

Raportoitu liikevoitto laski neljännellä vuosineljänneksellä sekä tilikauden aikana. Konsernin raportoitu liikevoittomarginaali oli 1,1 % (1,9) vuosineljänneksellä ja 7,6 % (8,4) tilikaudella. Raportoituun liikevoittoon sisältyi kertaluonteisia kuluja 1,0 MEUR (0,9) neljännellä vuosineljänneksellä ja 2,3 MEUR (1,8) tilikaudella koostuen rahavirtaan vaikuttamattomista alaskirjauksista, jotka liittyvät Kiinan-valmistustoiminnan siirtoon Indonesiaan, sekä Norjan-varaston sulkemiseen liittyvistä kertaluonteisista kuluista. Operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten realisoitumattomilla markkina-arvostuksilla oli merkittävä vaikutus raportoituun liikevoittoon viime vuoteen verrattuna. Vaikutus oli 0,4 MEUR positiivinen (2,3 positiivinen) vuosineljänneksellä ja 2,1 MEUR negatiivinen (3,8 positiivinen) tilikauden aikana.

Kokonaisrahoituskulut (netto) olivat 1,1 MEUR (1,5) neljännellä vuosineljänneksellä ja 6,8 MEUR (7,2) tilikaudelta. Rahoituskuluihin vaikutti rahoituserien valuuttakurssitappio (netto), joka oli 0,2 MEUR positiivinen (0,6 negatiivinen) vuosineljänneksellä ja 3,3 MEUR negatiivinen (3,4 negatiivinen) tilikauden aikana. Korko- ja muut rahoituskulut (netto) olivat 1,2 MEUR (0,8) vuosineljänneksellä ja laskivat viime vuodesta tilikauden aikana ollen 3,5 MEUR (3,8).

Tilikauden voitto nousi viime vuodesta neljännellä vuosineljänneksellä, mutta jäi viime vuoden tasosta tilikaudella. Osakekohtainen tulos oli 0,00 EUR (-0,01 EUR) vuosineljänneksellä ja 0,17 EUR (0,24) tilikaudella. Operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten realisoitumattomat negatiiviset markkina-arvostukset rasittivat tilikauden voittoa ja osakekohtaista tulosta merkittävästi enemmän kuin viime vuonna. Vuosineljänneksen tuloveroihin vaikutti muutos laskennallisissa veroissa. Tappiolliset yksiköt nostivat koko vuoden veroastetta. Lisäksi viime vuoden tilikauden voittoon sisältyi 1,0 MEUR suuruinen positiivinen verovaikutus liittyen Suomen veroviranomaisten kanssa solmittuun sopimukseen. Määräysvallattomien omistajien osuus voitosta nousi viime vuoteen verrattuna ollen 0,0 MEUR (-0,6) neljännellä neljänneksellä ja 1,4 MEUR (1,0) tilikaudelta.

Tunnusluvut

  IV IV muutos I-IV I-IV muutos   
MEUR  2015  2014 %  2015  2014 %   
Liikevaihto 59,7 61,5 -3 % 278,2 273,2 +2 %   
Liikevoitto 0,7 1,2 -42 % 21,0 22,9 -8 %   
Vertailukelpoinen liikevoitto * 1,3 -0,2 750 % 25,3 20,9 +21 %   
Tilikauden voitto 0,0 -0,8 100 % 8,1 10,2 -21 %   
* Ilman kertaluonteisia eriä ja realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostuksia.

Segmenttikatsaus

Konsernin tuotteet

Neljännen vuosineljänneksen ja koko vuoden aikana konsernituotteiden myyntiin vaikuttivat laskevasti talvikalastustuotteiden huono menekki ja puolestaan positiivisesti talviurheilutuotteiden kasvanut myynti. Onnistuneet kampanjat ja uusien tuotteiden lanseeraukset Yhdysvalloissa sekä vahvistunut Yhdysvaltain dollari paransivat Rapala-uistinten ja VMC-koukkujen myyntiä viime vuonna. Venäjän heikentynyt rupla ja maan talouskriisi vaikuttivat merkittävästi konsernin tuotteiden myynnin laskuun koko vuoden ajan. Konsernin tuotteiden neljännen vuosineljänneksen liikevoitto kasvoi merkittävästi viime vuodesta uistinten ja koukkujen ansiosta. Koko vuoden liikevoitto kasvoi viime vuodesta kasvaneiden myyntien ja Yhdysvaltojen-jakeluyhtiön parantuneen kannattavuuden myötä. Aasian-valmistustoiminnan kannattavuus parani merkittävästi vuoden toisella puoliskolla.

Kolmansien osapuolien tuotteet

Kolmansien osapuolien tuotteiden myynti laski sekä vuosineljänneksellä että koko vuonna viimevuotisesta. Kolmansien osapuolien tuotteiden ja erityisesti talvikalastustuotteiden myynti oli viimevuotista alemmalla tasolla eräiden kolmannen osapuolen talvikalastustuotteiden jakelusopimuksen päätyttyä Yhdysvalloissa. Metsästystuotteiden myynti kasvoi koko vuonna Suomessa ja Ruotsissa. Venäjän ja Ukrainan taloudellinen epävarmuus oli syynä suurimpaan osaan kolmansien osapuolien tuotteiden myynnin laskusta viime vuonna.

Kolmansien osapuolien tuotteiden liikevoitto laski viime vuodesta sekä vuosineljänneksellä että koko vuonna johtuen pienentyneistä myynneistä ja valuuttakurssien epäsuotuisasta vaikutuksesta ostoihin.

Liikevaihto toimintasegmenteittäin

  IV IV muutos Vertailukelpoinen muutos %
MEUR  2015  2014 %
Konsernin tuotteet 40,2 40,0 +1 % -4 %
Kolmansien osapuolien tuotteet 19,5 21,5 -9 % -11 %
Sisäiset erät 0,0 0,0    
Yhteensä 59,7 61,5 -3 % -6 %


  I-IV I-IV muutos Vertailukelpoinen muutos %
MEUR  2015  2014 %
Konsernin tuotteet 184,7 171,3 +8 % +2 %
Kolmansien osapuolien tuotteet 93,5 102,0 -8 % -4 %
Sisäiset erät 0,0 0,0    
Yhteensä 278,2 273,2 +2 % 0 %

Liikevoitto toimintasegmenteittäin

  IV IV muutos I-IV I-IV muutos
MEUR 2015 2014 % 2015 2014 %
Konsernin tuotteet 2,3 1,7 +35 % 18,1 15,0 +21 %
Kolmansien osapuolien tuotteet -1,6 -0,6 -167 % 2,9 7,9 -63 %
Yhteensä 0,7 1,2 -42 % 21,0 22,9 -8 %

Taloudellinen asema

Liiketoiminnan rahavirta laski viime vuodesta ja oli -0,3 MEUR (4,0) neljännellä neljänneksellä ja 15,6 MEUR (21,7) tilikauden aikana. Neljänneksen ja tilikauden rahavirtaa rasitti erityisesti ostovelkojen ajoituksesta aiheutuva käyttöpääoman negatiivinen nettomuutos. Käyttöpääoman nettomuutos oli 1,0 MEUR (2,9) neljännellä neljänneksellä ja -3,3 MEUR (1,5) tilikaudella.

Varastot kasvoivat 2,4 MEUR joulukuusta 2014 ollen 116,2 MEUR (113,8), josta noin 0,5 MEUR aiheutuu valuuttakurssien muutoksista. Varastoja nostivat ennen kaikkea tuotannon siirto Kiinasta Indonesian Batamille sekä haastavien toimintaympäristöjen vuoksi hidastunut myynti useissa maissa, minkä johdosta varastotasojen alentamistavoitteita ei saavutettu. 

Investointien rahavirta oli viime vuoden tasolla ollen 2,4 MEUR (1,6) neljännellä vuosineljänneksellä ja 8,6 MEUR (8,1) tilikauden aikana. Operatiiviset investoinnit olivat 3,5 MEUR (2,7) neljännellä vuosineljänneksellä ja 9,1 MEUR (8,5) tilikaudella. Neljännen vuosineljänneksen investointeihin sisältyi 1,1 MEUR (1,0 MEUR) vuonna 2011 toteutuneeseen lahjatavaraliiketoiminnan luovutukseen liittyviä vuosittaisia tuloja. Tilikauden investointeihin sisältyi myös viimeinen 0,9 MEUR (0,8) maksu Sufix-tuotemerkin hankinnasta.

Konsernin maksuvalmius oli hyvä. Käyttämättömät sitovat pitkäaikaiset luottolimiitit olivat 79,9 MEUR joulukuun lopussa. Korollinen nettovelka ja velkaantumisaste nousivat ja omavaraisuusaste parani hieman viime vuodesta. Konsernin alhaisemman raportoidun käyttökatteen ja korkeamman nettovelan suhteen vuoksi konserni on sopinut pankkiensa kanssa tähän liittyen korkeamman kovenanttitason vuoden 2015 viimeiselle vuosineljännekselle sekä vuoden 2016 ensimmäiselle vuosineljännekselle.  Konserni uskoo täyttävänsä nämä kovenanttitasot.

Tunnusluvut

  IV IV muutos I-IV I-IV muutos   
MEUR  2015  2014 %  2015  2014 %   
Liiketoiminnan nettorahavirta * -0,3 4,0 -108 % 15,6 21,7 -28 %   
Korollinen nettovelka kauden lopussa 108,2 99,9 +8 % 108,2 99,9 +8 %   
Nettovelkaantumisaste % 77,3 % 73,2 %   77,3 % 73,2 %     
Omavaraisuusaste kauden lopussa, % 44,7 % 44,1 %   44,7 % 44,1 %     

* Vertailukaudet oikaistu, ks. liitetiedot.

Strategian toteuttaminen

Rapala-konsernin strategia perustuu kolmeen kulmakiveen: brändit, tuotanto ja jakeluverkosto, joita tukee vahva yrityskulttuuri. Vuoden 2015 aikana strategian toteuttaminen jatkui useilla eri alueilla.

Vuoden kolmannella neljänneksellä tiedotettiin muutoksista konsernin organisaatiossa ja johdon vastuualueissa. Uusi organisaatiorakenne lisää johdon fokusta konsernin liiketoiminta-alueiden kokonaisvaltaiseen johtamiseen ja kannattavuuden parantamiseen, keskittää maantieteellisten alueiden johtamista sekä lisää koordinaatiota konsernin brändien välillä. Globaalin toimitusketjun roolia vahvistetaan, jotta konserni pystyy saavuttamaan merkittävän vähennyksen sitoutuneessa käyttöpääomassa. Uusien toimien suunnittelu ja käytäntöönpano aloitettiin vuoden lopulla kannattavan kasvun strategian vauhdittamiseksi ja pääomatehokkuuden parantamiseksi.

Konserni on vuoden 2015 aikana keskittänyt merkittävästi voimavaroja Indonesian Batamilla sijaitsevan uuden uistinvalmistusyksikön liiketoiminnan ja operaatioiden kehittämiseen tehtaan vahvuuksien tarjoamien hyötyjen saavuttamiseksi. Yksikön operatiivinen toiminta ja kannattavuus paranivat merkittävästi vuoden aikana ja positiivisen kehityksen voidaan odottaa jatkuvan tuotannon tehokkuuden, laadun ja uusien valmistustekniikoiden osalta.  . Batamin-yksikkö luo vahvan perustan konsernin Storm, Luhr Jensen, Blue Fox ja Williamson -uistimien tulevaisuuden kasvulle.

Konsernin hakee kasvumahdollisuuksia myös yrityskaupoilla ja yhteistoimintahankkeilla, ja näitä koskevia keskusteluja ja neuvotteluja käytiin myös vuoden 2015 aikana.

Tuotekehitys

Tuotekehitys ja kyky luoda jatkuvasti uutta ovat konsernin ydinosaamista ja ne ovat myös keskeisiä tekijöitä konsernin brändien arvostukselle ja kaupalliselle menestykselle. Tämä huomioitiin myös uudessa organisaatiossa nimittämällä tuotekehitysjohtaja koordinoimaan konsernin uistinliiketoiminnan kehitystyötä ja innovaatioita globaalisti.

Vuoden 2015 merkittävin tuotelanseeraus oli Rapala Shadow Rap -vaappu, joka palkittiin Rapalan tarvikkeiden ja Sufix-siimojen ohella eurooppalaisilla kalastusalan ammattimessuilla. Tulevan kauden Rapala-uistinuutuuksien valmistus on jo alkanut, ja ne lanseerataan Pohjois-Amerikan markkinoille ensi vuoden alussa. Rapala-uistinten lisäksi konserni panostaa merkittävästi myös Batamin-tehtaalla valmistettaviin Storm-uistimiin.

Henkilöstö ja organisaatio

Konsernin henkilöstömäärä oli keskimäärin 3 228 (2 694) neljännellä vuosineljänneksellä ja 3 078 (2 716) koko vuoden aikana. Henkilöstömäärän kasvu johtui pääosin uistintuotannon laajentamisesta Batamilla sekä alihankinnan vähentämisestä Kiinassa. Henkilöstömäärä syyskuun lopussa oli 3 159 (2 822).

Rapala VMC Oyj:n hallitus teki 24.9.2015 konsernin johtoryhmään nimityksiä ja muutoksia, jotka astuivat voimaan välittömästi. Jussi Ristimäki nimitettiin konsernin varatoimitusjohtajaksi. Aku Valta ja Cyrille Viellard nimitettiin uusiksi jäseniksi konsernin johtoryhmään.

Lähiajan näkymät ja riskit

Konsernin näkymät vuodelle 2016 ovat vakaat.

Uusien tuotteiden lanseerauksien ja matalien polttoainehintojen odotetaan tukevan kuluttajien kalastusvälineostoja suurimmalla markkina-alueella Yhdysvalloissa. Vastaavasti näkymät Venäjän-markkinalla ovat erittäin epävarmoja. Kilpailutilanteen Euroopassa odotetaan tiukentuvan.

Talviurheiluvälineiden ja talvikalastusvälineiden myynti on riippuvainen sääoloista, ja kausi 2015/2016 on käynnistynyt hieman epäsuotuisissa olosuhteissa.

Rapala-uistinten 80-vuotisjuhlaa juhlistetaan erityisin myynti- ja markkinointikampanjoin.

Batamin-tehtaan toiminta on vakiintunut, ja sen odotetaan tukevan konsernin kannattavuutta entistä paremmin. Varastojen ja kiinteiden kulujen hallinta tulee olemaan konsernin erityishuomion kohteena vuonna 2016

Konsernin vuoden 2016 liikevaihdon ja vertailukelpoisen liikevoiton (ilman kertaluonteisia eriä ja realisoitumattomien valuuttajohdannaisten markkina-arvostuksia) odotetaan ylittävän vuoden 2015 tason olettaen, että valuuttojen muuntokurssit pysyvät vertailukelpoisina.

Esitys voitonjakokelpoisten varojen käytöstä

Hallitus esittää yhtiökokoukselle, että osinkoa jaetaan 0,15 euroa (0,20 euroa) osakkeelle tilikaudelta 2015 ja että loppuosa jakokelpoisista varoista siirretään voittovarojen tilille. Emoyhtiön jakokelpoiset varat 31.12.2015 olivat 29,2 MEUR.

Konsernin taloudellisessa asemassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia tilikauden päättymisen jälkeen. Konsernin maksuvalmius on hyvä, ja hallituksen näkemyksen mukaan ehdotetun suuruinen osingonjako ei heikennä konsernin maksuvalmiutta.

Tilinpäätös ja varsinainen yhtiökokous

Vuoden 2015 tilinpäätös ja selvitys konsernin hallinto- ja ohjausjärjestelmästä julkaistaan viikon 10 alussa. Varsinainen yhtiökokous suunnitellaan pidettävän 1.4.2016.

Rapala VMC Oyj muuttaa raportointikäytäntöään ja luopuu ensimmäisen ja kolmannen vuosineljänneksen osavuosikatsauksien julkistamisesta 1.1.2016 alkaen. Osavuosikatsausten sijaan Rapala VMC Oyj tulee julkistamaan liiketoimintakatsauksen vuoden ensimmäiseltä ja kolmannelta neljännekseltä.

Ensimmäisen vuosineljänneksen liiketoimintakatsaus julkaistaan 28.4.2016. 

Helsingissä 9.2.2016

Rapala VMC Oyj:n hallitus

Lisätietoja antavat:

Jorma Kasslin, toimitusjohtaja, +358 9 7562 540

Jussi Ristimäki, varatoimitusjohtaja ja talous- ja rahoitusjohtaja, +358 9 7562 540

Olli Aho, sijoittajasuhteet, +358 9 7562 540

Osavuosikatsausta käsittelevä telekonferenssi järjestetään tänään klo 15.00. Siihen voi osallistua soittamalla 5 minuuttia ennen tilaisuuden alkua numeroihin +44 (0)20 3367 9433 tai +1 917 286 8055 tai +358 (0)9 2310 1675 (pin-koodi: 660197#). Uudelleenkuunteluun on mahdollisuus 14 arkipäivän ajan numerossa +44 (0)20 3427 0598 (pin-koodi: 4384034). Nettiosoitteessa www.rapalavmc.com on Rapala-konsernin taloudellista informaatiota ja telekonferenssin jälkikuuntelumahdollisuus.

LYHENNETTY KONSERNITILINPÄÄTÖS (tilintarkastamaton)

TULOSLASKELMA IV IV I-IV I-IV
MEUR 2015 2014 2015 2014
Liikevaihto 59,7 61,5  278,2 273,2
Liiketoiminnan muut tuotot 0,6 0,4  1,0 1,0
Materiaalit ja palvelut 28,5 30,2  130,9 128,1
Henkilöstökulut 17,3 16,0  68,4 65,6
Liiketoiminnan muut kulut 11,9 12,5  52,3 50,8
Osuus osakkuus- ja yhteisyritysten tuloksesta -0,1 -0,1 0,4 0,2
Tulos ennen poistoja (EBITDA) 2,4 3,0  28,1 30,0
Poistot ja arvonalentumiset 1,7 1,9  7,1 7,1
Liikevoitto (EBIT) 0,7 1,2  21,0 22,9
Rahoitustuotot ja -kulut 1,1 1,5  6,8 7,2
Voitto ennen veroja -0,4 -0,3  14,2 15,7
Tuloverot -0,4 0,6  6,1 5,5
Tilikauden voitto 0,0 -0,8  8,1 10,2
         
Jakautuminen:        
Emoyhtiön omistajille 0,0  -0,3  6,7  9,2 
Määräysvallattomille omistajille 0,0 -0,6  1,4 1,0
         
         
Emoyhtiön omistajille kuuluvasta voitosta
laskettu osakekohtainen tulos:
Tulos/osake, EUR (laimennettu = laimentamaton) 0,00  -0,01  0,17  0,24 


LAAJA TULOSLASKELMA IV IV I-IV I-IV
MEUR 2015 2014 2015 2014
Tilikauden voitto 0,0 -0,8 8,1 10,2
Muut laajan tuloksen erät*     
Muuntoerot** 0,6 -1,0 5,5 4,7
Voitot ja tappiot rahavirran suojauksista** 0,2 0,1 0,4 0,2
Voitot ja tappiot nettosijoitusten suojauksista** 0,2 0,0 -2,9 0,1
Etuuspohjaisten eläkejärjestelyjen vakuutusmatemaattiset voitot (tappiot) 0,1 -0,2 0,1 -0,2
Muut laajan tuloksen erät yhteensä* 1,2 -1,0 3,2 4,8
     
Tilikauden laaja tulos 1,2 -1,9 11,3 15,1
Laajan tuloksen jakautuminen:     
Emoyhtiön omistajille 1,7 -0,4 11,0 15,3
Määräysvallattomille omistajille -0,5 -1,5 0,3 -0,2
     
* Verovaikutus huomioitu     
** Erä, joka saatetaan myöhemmin siirtää tulosvaikutteiseksi    
    


TASE      
MEUR  31.12.2015  31.12.2014  
VARAT    
Pitkäaikaiset varat    
Aineettomat hyödykkeet 78,2 74,4  
Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet 33,9 32,0  
Sijoitukset ja saamiset    
  Korolliset 2,8 3,0  
  Korottomat 11,8 11,5  
  126,7 120,8  
    
Lyhytaikaiset varat    
Vaihto-omaisuus 116,2 113,8  
Sijoitukset ja saamiset    
  Korolliset 1,0 1,1  
  Korottomat 58,1 62,3  
Rahavarat 11,4 12,2  
  186,7 189,4  
    
    
Varat yhteensä 313,4 310,3  
    
OMA PÄÄOMA JA VELAT    
Oma pääoma    
Emoyhtiön osakkeenomistajille kuuluva pääoma 131,5 128,3  
Määräysvallattomille omistajille kuuluva osuus 8,5 8,2  
  140,0 136,5  
Pitkäaikaiset velat    
Korolliset 58,6 72,3  
Korottomat 13,4 13,3  
  72,0 85,5  
Lyhytaikaiset velat    
Korolliset 64,8 43,9  
Korottomat 36,6 44,2  
  101,5 88,2  
    
Oma pääoma ja velat yhteensä 313,4 310,3    


  IV IV I-IV I-IV
TUNNUSLUVUT 2015 2014 2015 2014
Voitto ennen poistoja, % 4,0 % 4,9 % 10,1 % 11,0 %
Liikevoitto, % 1,1 % 1,9 % 7,6 % 8,4 %
Sijoitetun pääoman tuotto, % 1,1 % 2,0 % 8,7 % 9,8 %
Sijoitettu pääoma kauden lopussa, MEUR 248,1 236,5 248,1 236,5
Korollinen nettovelka kauden lopussa, MEUR 108,2 99,9 108,2 99,9
Omavaraisuusaste kauden lopussa, % 44,7 % 44,1 % 44,7 % 44,1 %
Velkaantumisaste (netto) kauden lopussa, % 77,3 % 73,2 % 77,3 % 73,2 %
Tulos/osake, EUR (laimennettu = laimentamaton) 0,00 -0,01 0,17 0,24
Oma pääoma/osake, EUR 3,43 3,34 3,43 3,34
Henkilöstö keskimäärin 3 228 2 694 3 078 2 716
Tunnuslukujen laskentakaavat ovat samat kuin vuositilinpäätöksessä 2014.


RAHAVIRTALASKELMA IV IV I-IV I-IV  
MEUR 2015 2014 2015 2014  
   Oikaistu**   Oikaistu**  
Tilikauden voitto 0,0 -0,8 8,1 10,2  
Oikaisuerät tilikauden voittoon * 2,3 3,1 21,8 17,1  
Maksetut/saadut rahoituserät ja verot -3,6 -1,2 -11,1 -7,1  
Käyttöpääoman muutos 1,0 2,9 -3,3 1,5  
Liiketoiminnan nettorahavirta -0,3 4,0 15,6 21,7  
Investoinnit -3,5 -2,7 -9,1 -8,5  
Omaisuuden myynnit 0,0 0,1 0,2 0,4  
Sufix-brändin hankinta - - -0,9 -0,8  
Muut tytäryritysten hankinnat, rahavaroilla vähennettynä - - - -0,2  
Tytäryritysten luovutus, rahavaroilla vähennettynä 1,1 1,0 1,1 1,0  
Korollisten saamisten muutos - 0,0 0,0 0,0  
Investointien rahavirta yhteensä -2,4 -1,6 -8,6 -8,1  
Maksetut osingot emoyhtiön osakkeenomistajille - - -7,7 -9,2  
Maksetut osingot määräysvallattomille omistajille - - - -3,6  
Lainojen nostot ja lyhennykset, netto 2,4 -1,6 0,0 -4,2  
Omien osakkeiden hankinta - -0,5 -0,2 -0,9  
Rahoituksen rahavirta yhteensä 2,4 -2,1 -7,8 -17,9  
Rahavarojen muutos -0,3 0,2 -0,9 -4,2  
Rahavarat tilikauden alussa 11,4 12,8 12,2 16,9  
Valuuttakurssien muutosten vaikutus 0,3 -0,9 0,1 -0,5  
Rahavarat tilikauden lopussa 11,4 12,2 11,4 12,2  
* Sisältää ei-rahamääräisten erien, tuloverojen sekä rahoitustuottojen ja -kulujen oikaisun.  
**Vertailuvuoden tiedot oikaistu, ks. liitetiedot.     


LASKELMA KONSERNIN OMAN PÄÄOMAN MUUTOKSISTA  
    Emoyhtiön omistajille kuuluva pääoma    
      Ar- Kumu- Sijoitetun   Ker- Määräys-    
  O- Yli- von- latii- vapaan O- ty- vallatto- O-  
  sa- kurs- muu- viset oman mat neet mien ma  
  ke- si tos- muun- pää- O- voit- omis- pää-  
  pää- ra- ra- to- oman sak- to- tajien oma  
MEUR oma hasto hasto erot rahasto keet varat osuus yht.  
Oma pääoma 1.1.2014 3,6 16,7 -1,4 -12,5 4,9 -4,4 116,2 12,0 135,1  
Tilikauden laaja tulos * - - 0,2 6,1 - - 9,0 -0,2 15,1  
Omien osakkeiden hankinta - - - - - -0,9 - - -0,9  
Osingonjako - - - - - - -9,2 -3,6 -12,8  
Oma pääoma 31.12.2014 3,6 16,7 -1,1 -6,5 4,9 -5,2 116,0 8,2 136,5  
            
Oma pääoma 1.1.2015 3,6 16,7 -1,1 -6,5 4,9 -5,2 116,0 8,2 136,5  
Tilikauden laaja tulos * - - 0,4 3,8 - - 6,7 0,3 11,3  
Omien osakkeiden hankinta - - - - - -0,2 - - -0,2  
Osingonjako - - - - - - -7,7 - -7,7  
Oma pääoma 31.12.2015 3,6 16,7 -0,7 -2,6 4,9 -5,4 115,0 8,5 140,0  
* Verovaikutus huomioituna            


SEGMENTTI-INFORMAATIO*     
MEUR IV IV I-IV I-IV
Liikevaihto toimintasegmenteittäin  2015  2014  2015  2014
Konsernin tuotteet 40,2 40,0 184,7 171,3
Kolmansien osapuolien tuotteet 19,5 21,5 93,5 102,0
Sisäiset erät 0,0 0,0 0,0 0,0
Yhteensä 59,7 61,5 278,2 273,2
     
Liikevoitto toimintasegmenteittäin        
Konsernin tuotteet 2,3 1,7 18,1 15,0
Kolmansien osapuolien tuotteet -1,6 -0,6 2,9 7,9
Yhteensä 0,7 1,2 21,0 22,9


Varat toimintasegmenteittäin  31.12.2015  31.12.2014
MEUR        
Konsernin tuotteet     236,8 230,4
Kolmansien osapuolien tuotteet 61,3 63,6
Korottomat varat yhteensä   298,2 294,0
Kohdistamattomat korolliset varat 15,2 16,3
Varat yhteensä     313,4 310,3


Ulkoinen liikevaihto alueittain IV IV I-IV I-IV
MEUR  2015  2014  2015  2014
Pohjois-Amerikka 25,8 24,7 99,2 86,1
Pohjoismaat 10,5 9,7 56,2 54,9
Muu Eurooppa 13,8 17,3 86,9 98,7
Muut maat 9,4 9,8 35,9 33,5
Yhteensä 59,7 61,5 278,2 273,2

*Toimintasegmentit ovat samat kuin tilinpäätöksessä 2014. Lisätietoja löytyy tilinpäätöksen liitetiedosta 2.

KVARTAALIKOHTAISIA TUNNUSLUKUJA          
  I II III IV I-IV I II III IV I-IV
MEUR 2014 2014 2014 2014 2014 2015 2015 2015 2015 2015
Liikevaihto 66,2 77,7 67,8 61,5 273,2 73,9 80,1 64,5 59,7 278,2
Voitto ennen poistoja (EBITDA) 9,1 10,4 7,5 3,0 30,0 10,8 10,1 4,8 2,4 28,1
Liikevoitto (EBIT) 7,4 8,6 5,7 1,2 22,9 9,1 8,3 2,9 0,7 21,0
Voitto ennen veroja 5,5 7,0 3,5 -0,3 15,7 6,9 6,4 1,3 -0,4 14,2
Tilikauden voitto 4,3 4,1 2,7 -0,8 10,2 4,3 4,0 -0,2 0,0 8,1


TULOSLASKELMAN JA TASEEN LIITETIETOJA

Tähän tilinpäätöstiedotteeseen sisältyviä lukuja ei ole tilintarkastettu.

Osavuosikatsaus on laadittu IAS 34 -standardin vaatimusten mukaisesti. Konserni on käyttänyt osavuosikatsauksessa samoja laatimisperiaatteita kuin vuoden 2014 tilinpäätöksessä lukuun ottamatta uusien tai uudistettujen standardien ja tulkintojen soveltamista.

Muutetun IAS 19 -standardin soveltamisesta ei aiheutunut konsernitilinpäätöksen laatimisperiaatteisiin sellaista muutosta, jolla olisi ollut vaikutusta tässä osavuosikatsauksessa esitettyihin tietoihin.

Muutos konsernin rahavirtalaskelman esittämistavassa

Konsernin rahavirtalaskelman esittämistapaa päivitettiin 1.1.2015 alkaen paremmin kuvastamaan rahavirran jakautumista toimintojen kesken. Ennen muutosta konsernin sisäisten transaktioiden eliminointeihin liittyvä rahavirtavaikutus esitettiin erikseen rivillä Oikaisuerät. Johdannaisinstrumenttien rahavirtavaikutus puolestaan sisällytettiin kokonaisuudessaan liiketoiminnan nettorahavirtaan.

Muutoksen jälkeen konsernin sisäisiin transaktioihin liittyvät realisoitumattomat valuuttakurssivaikutukset sekä johdannaisinstrumenttien rahavirtavaikutus esitetään luonteensa mukaisesti. Muutoksella oli vaikutus rahavirtoihin toimintojen välillä.

Vertailukausien tiedot on oikaistu ja muutokset aikaisemmin raportoituihin lukuihin on esitetty ensimmäisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessa.

Arvioiden käyttö ja lukujen pyöristys

Tilinpäätöksen laatiminen IFRS:n mukaan edellyttää johdon arvioiden ja oletusten käyttämistä. Arviot vaikuttavat taseen varojen ja velkojen määriin, ehdollisten varojen ja velkojen raportointiin sekä tuottojen ja kulujen määriin. Vaikka arviot perustuvat johdon tämänhetkiseen parhaaseen näkemykseen, on mahdollista että toteumat poikkeavat tilinpäätöksessä käytetyistä arvoista.

Kaikki tilinpäätöstaulukoiden luvut on pyöristetty, minkä vuoksi yksittäisten lukujen yhteenlaskettu summa saattaa poiketa esitetystä summaluvusta. Tunnusluvut on laskettu käyttäen tarkkoja lukuja.

Osavuosijakson päättymisen jälkeiset olennaiset tapahtumat

Konsernilla ei ole tiedossa sellaisia olennaisia raportointijakson päättymisen jälkeisiä tapahtumia, jotka olisivat vaikuttaneet olennaisesti vuoden 2015 tammi-joulukuun tilinpäätöksen tietoihin. Merkittävät osavuosijakson päättymisen jälkeiset tapahtumat, mikäli niitä on ollut, on käsitelty hallituksen toimintakatsauksessa.

Vaihto-omaisuus

31.12.2015 vaihto-omaisuuden kirjanpitoarvoon sisältyi 5,3 MEUR:n (4,1 MEUR 31.12.2014) suuruinen nettorealisointivaraus.

Liikevoittoon sisältyvät kertaluonteiset tuotot ja kulut IV IV I-IV I-IV
MEUR 2015 2014 2015 2014
Kiinan-uistintuotantoyksikön sulkeminen * -0,5 -0,8 -1,7 -1,7
Norjan varaston sulkeminen -0,5 - -0,5 -
Muut uudelleenjärjestelykustannukset - 0,0 - 0,0
Muut -0,5 -0,1 -0,5 -0,1
Voittoon ennen poistoja ja liikevoittoon sisältyvät erät yhteensä -1,0 -0,9 -2,1 -1,8
Muut kertaluonteiset arvonalentumiset - - -0,1 -
Liikevoittoon sisältyvät kertaluonteiset erät yhteensä -1,0 -0,9 -2,3 -1,8

* Konserni luokittelee kertaluotoiseksi kaikki valmistustoiminnan lopettamisesta Kiinassa aiheutuvat tuotot ja kulut, jotka ovat tavanomaisesta liiketoiminnasta poikkeavia. Pääasiassa nämä ovat poikkeuksellisia alaskirjauksia ja uudelleenjärjestelykuluja.

Annetut vakuudet ja vastuusitoumukset    
MEUR  31.12.2015  31.12.2014
     
Ei-purettavissa olevat vuokravastuut 14,4 16,4


Lähipiiritapahtumat Myynnit      
  ja muut   Maksetut Muut   
MEUR tuotot  Ostot vuokrat kulut  Saamiset  Velat
I-IV 2015       
Yhteisyritys Shimano Normark UK Ltd 3,6 - - 0,0 0,1 -
Osakkuusyhtiö Lanimo Oü 0,0 0,1 - - 0,0 -
Yhteisö, joka käyttää konsernissa huomattavaa vaikutusvaltaa* - - 0,2 0,1 0,0 -
Johto - - 0,2 0,0 - 0,0
       
I-IV 2014       
Yhteisyritys Shimano Normark UK Ltd 3,2 - - - 0,1 0,0
Osakkuusyhtiö Lanimo Oü 0,0 0,1 - - 0,0 -
Yhteisö, joka käyttää konsernissa huomattavaa vaikutusvaltaa* - - 0,2 0,1 0,0 0,0
Johto - - 0,3 - 0,0 0,0
* Ranskan liiketoimintojen keskittämiseen liittyvä kiinteistön vuokrasopimus sekä palvelumaksu.  


Avoimet johdannaiset   31.12.2015   31.12.2014
   Nimellis-  Käypä  Nimellis-  Käypä
MEUR  arvo  arvo  arvo  arvo
Rahavirran suojaukseen määritellyt
johdannaissopimukset
       
Koron- ja valuutanvaihtosopimukset, 1-5 vuotta 58,9 -0,4 61,4 -0,4
Yhteensä 58,9 -0,4 61,4 -0,4
         
Rahavirran ja käyvän arvon suojaukseen
määritellyt johdannaissopimukset
 
Koron- ja valuutanvaihtosopimukset, 1-5 vuotta  15,0 1,3 20,0 0,1
Yhteensä 15,0 1,3 20,0 0,1
         
Ilman suojauslaskentaa olevat
johdannaissopimukset
       
Koronvaihtosopimukset, 1-5 vuotta 20,0 -0,4 20,0 -0,4
Valuuttajohdannaiset, alle 12kk 70,9 1,6 67,4 2,3
Valuuttajohdannaiset, 1-5 vuotta - - 7,3 0,7
Yhteensä 90,9 1,2 94,6 2,6

Suojaamistarkoituksessa tehdyt johdannaiset, joihin ei sovelleta suojauslaskentaa, kohdennetaan
tuloslaskelmaan luonteensa mukaisesti: operatiivisia eriä suojaavien johdannaisten käyvän arvon
muutokset kirjataan liiketoiminnan muihin kuluihin ja monetaarisia (korollisia) eriä suojaavien
johdannaisten käyvän arvon muutokset rahoitustuottoihin ja -kuluihin. Osaan monetaarisia eriä
suojaavista johdannaisista sovelletaan suojauslaskentaa. Konsernin rahoitusriskeistä ja suojaus-
periaatteista on kerrottu tarkemmin vuoden 2014 tilinpäätöksessä. Tilikaudella 2015 tuloslaskelman rahoitustuottoihin ja kuluihin kirjattu koronvaihtosopimusten käypien arvojen tehoton osuus oli -0,1 MEUR (2014: 0,0 MEUR).

Operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten realisoitumattomat arvonmuutokset
  IV IV I-IV I-IV
  2015 2014 2015 2014
Liikevoittoon sisältyvät 0,4 2,3 -2,1 3,8
         
Raportointipäivän markkinahintaan arvostetut johdannaiset aiheuttavat ajoituseroja konsernin johdannaisten arvonmuutosten ja operatiivisten erien välille. Tulevia operatiivisia rahavirtoja suojaavien johdannaisten, joihin ei sovelleta suojauslaskentaa, käyvän arvon muutokset vaikuttavat kauden liikevoittoon. Realisoitumattomat arvonmuutokset sisältävät sekä tulevaisuudessa toteutuvien johdannaisten arvonmuutoksia että kaudella realisoituneiden johdannaisten aikaisemmin kertyneiden arvostuksien purkautumisia.


Käypään arvoon arvostettavat rahoitusinstrumentit    31.12.2015    31.12.2014
MEUR Kirjanpitoarvo Käypä arvo Kirjanpitoarvo Käypä arvo
Varat        
Myytävissä olevat rahoitusvarat (taso 3) 0,3 0,3 0,3 0,3
Lyhytaikaiset korottomat saamiset (pl. johdannaiset) 56,5 56,6 58,8 58,8
Johdannaiset (taso 2) 3,7 3,7 5,4 5,4
Yhteensä 60,4 60,6 64,5 64,5
         
Velat        
Pitkäaikaiset korolliset velat (pl. johdannaiset) 58,6 58,7 72,3 72,7
Johdannaiset (taso 2) 1,6 1,6 3,1 3,1
Yhteensä 60,1 60,3 75,3 75,8
Muiden rahoituserien käypä arvo ei poikkea olennaisesti niiden tasearvosta.    

Osakkeet ja osakepääoma

27.3.2015 pidetty varsinainen yhtiökokous päivitti hallituksen valtuutuksen omien osakkeiden hankinnasta. Yhtiökokouksen päätöksistä annettiin erillinen pörssitiedote, ja ajan tasalla olevat tiedot hallituksen valtuutuksista ja yhtiökokouksen päätöksistä ovat saatavilla myös yhtiön nettisivuilla.

Osakekohtaiset tunnusluvut  31.12.2015  31.12.2014
Osakkeiden lukumäärä 39 000 000  39 000 000 
Osakkeiden lukumäärä, keskimäärin 39 000 000  39 151 030 
Omien osakkeiden lukumäärä 639 671  606 807 
Omien osakkeiden osuus, % 1,6 % 1,6 %
Ulkona olevien osakkeiden lukumäärä 38 360 329  38 393 193 
Raportointikaudella vaihdettujen osakkeiden lukumäärä 2 074 690  1 065 880 
Osakkeen päätöshinta 4,74  4,71 
Ylin hinta raportointikaudella 5,85  6,00 
Alin hinta raportointikaudella 4,57  4,69 
Hallussa olevien omien osakkeiden keskihinta 4,87  4,85 
Raportointikauden aikana hankitut osakkeet 32 864  167 948 

Lähiajan riskit ja epävarmuustekijät

Rapala-konsernin riskienhallinnan tavoitteena on tukea konsernin strategian toteuttamista ja liike-toiminnallisten tavoitteiden saavuttamista. Konsernijohto kehittää jatkuvasti riskienhallintakäytäntöjään ja sisäisiä kontrollejaan. Yksityiskohtainen päivitetty kuvaus Rapala-konsernin strategisista, toiminnallisista ja taloudellisista riskeistä sekä riskienhallintaperiaatteista tulee sisältymään vuoden 2015 tilinpäätökseen.

Kalastusvälineiden kysynnän kausiluonteisuudesta sekä konsernin toimintojen maantieteellisestä sijainnista johtuen konsernin toimitukset sekä liikevaihto ja liikevoitto ovat perinteisesti painottuneet vuoden ensimmäiselle puoliskolle. Säät vaikuttavat kuluttajakysyntään, mikä puolestaan voi vaikuttaa konsernin myyntiin sekä nykyisellä että tulevilla kausilla. Konsernin laajennuttua talvikalastusliiketoimintaan on riippuvuus talvisäistä kasvanut, mutta sääriski on hajautunut konsernin maantieteellisen laajuuden johdosta.

Sekä kesä- että talvikauden suurimmat toimitukset ajoittuvat verraten lyhyelle ajanjaksolle, mikä edellyttää konsernilta hyvin toimivaa toimitus- ja logistiikkaketjua. Tulevan kysynnän epävarmuus sekä konsernin logistiikkaketjun pituus lisäävät toimitusketjun hallinnan haasteita. Sisäisten tai ulkopuolisten toimitusten myöhästymiset tai odottamattomat muutokset asiakaskysynnässä voivat johtaa tavarapulaan ja menetettyyn myyntiin tai liiallisiin varastotasoihin, ja sitä kautta alempikatteiseen varaston tyhjennysmyyntiin.

Konsernin rahoitussopimuksissa on kannattavuuteen, nettovelkaan ja omaan pääomaan liittyviä taloudellisia kovenantteja, joita seurataan aktiivisesti. Kasvaneen korollisen nettovelan ja alhaisemman käyttökatteen seurauksena konserni on sopinut pankkiensa kanssa tähän liittyen korkeamman kovenanttitason vuoden 2015 viimeiselle vuosineljännekselle sekä vuoden 2016 ensimmäiselle vuosineljännekselle. Konserni uskoo pääsevänsä takaisin alemmille velkaantuneisuustasoille vuoden 2016 ensimmäisen puoliskon aikana. Konsernin jälleenrahoitus- ja likviditeettiriskit ovat hyvin hallinnassa, mutta korkeampi velkaantuneisuus saattaa aiheuttaa kasvupainetta konsernin rahoituskustannuksissa.

Vaikka yleisessä taloudellisessa ilmapiirissä lisääntyneet epävarmuudet ja laskusuhdanteet eivät ole perinteisesti vaikuttaneet merkittävästi kalastustarvikeliiketoimintaan, näillä saattaa kuitenkin olla ainakin väliaikaisia vaikutuksia kalastustarvikkeiden myyntiin, kun jälleenmyyjät pienentävät varastojaan ja kohtaavat taloudellisia haasteita. Lisäksi elinkustannusten nopea ja voimakas nousu, äkilliset valuuttakurssimuutokset sekä valtioiden talouden vakauttamisohjelmat saattavat vaikuttaa tilapäisesti myös kalastusvälineiden kysyntään. Historiallisesti kalastusvälineiden kuluttajakysyntä on kuitenkin osoittautunut melko tasaiseksi. Poliittiset konfliktit, kuten Venäjän ja Ukrainan kriisi, voivat vaikuttaa konsernin liiketoimintaan negatiivisesti.  Konserni seuraa geopoliittisen tilanteen kehitystä tarkasti.

Konsernin myynnin ja toimintojen jakautuminen aidosti ympäri maailmaa hajauttaa konsernin markkinariskiä liittyen tämänhetkiseen maailmantalouden epävarmuuteen. Konserni seuraa tarkasti sekä makrotalouden kehitystä että lukuisia paikallisia markkinoita, joissa konserni toimii.

Myös saamisten keräämisen ja luottoriskin hallinnan tärkeys on korostunut, ja tämä voi vaikuttaa myyntiin tietyille asiakkaille. Konserni tarkkailee aktiivisesti saamisiaan ja tekee tarvittaessa alaskirjauksia.

Konsernin liikevaihtoon ja kannattavuuteen vaikuttavat muutokset valuuttakursseissa, ja näitä riskejä seurataan aktiivisesti. Konserni on solminut useita valuuttajohdannaissopimuksia lukitakseen osan tulevien valuuttamääräisten myyntien ja ostojen sekä rahoitusvarojen ja -velkojen valuuttakursseista konsernin hallituksen asettaman valuuttariskienhallintapolitiikan mukaisesti. Koska konserni ei sovella IAS 39:n mukaista suojauslaskentaa, operatiivisia eriä suojaavien realisoitumattomien valuuttajohdannaissopimusten markkina-arvojen muutokset vaikuttavat konsernin raportoituun liikevoittoon. Joitain konsernin valuuttapositioista ei ole mahdollista tai mielekästä suojata, ja näillä voi olla vaikutusta konsernin nettotulokseen. Konserni tarkkailee tiiviisti markkinakehitystä ja kustannusrakennetta sekä pohtii hinnankorotusten ja suojaustoimenpiteiden mahdollisuutta sekä kustannussopeutustoimenpiteitä.

Konsernin strategisissa riskeissä ja liiketoimintaympäristössä ei ole havaittavissa merkittäviä muutoksia, paitsi Venäjällä missä epävarmuudet ovat lisääntyneet tämän ja edellisen vuoden aikana.

HUG#1983305


Attachments

Tilinpäätöstiedote.pdf