AS „Rietumu Banka” 2015. gada auditēts finanšu pārskats

Rīga, Latvija, 2016-02-24 15:28 CET (GLOBE NEWSWIRE) -- 2015. gads bija kārtējais ļoti veiksmīgais gads Rietumu Bankas Koncernam, kurš guva peļņu 70 miljonu EUR apmērā un nodrošināja aktīvu pieaugumu 9.1% apmērā.  Neskatoties uz zemajām procentu likmēm tirgū, Koncerns turpināja ļoti efektīvu darbību, un tā izdevumu un ienākumu attiecība bija 34%, bet pamatdarbības ienākumi uz vienu darbinieku bija 153 tūkstoši EUR.

Kvalitāte un individuāla pieeja

Koncerns piedāvā plašu bankas produktu klāstu korporatīvajiem klientiem un turīgām privātpersonām.  Koncernam ir plaša pieredze ES un NVS valstīs un daudzi Koncerna klienti darbojas Latvijā, Baltijas valstīs, Rietumeiropā, Krievijā un citās NVS valstīs.  Koncerns izprot gan Rietumeiropas, gan Austrumeiropas biznesa vidi.

Mainīgā ģeopolitiskā un ekonomiskā vide Koncerna darbības ģeogrāfiskajā teritorijā paaugstina ar šiem reģioniem saistītos riskus.  Nepastāvīgie valūtu maiņas kursi un īpaši Krievijas rubļa devalvācija ir nesusi ievērojamus izaicinājumus Koncernam un tā klientiem.  Neskatoties uz to, mēs turpinājām veiksmīgu sadarbību ar klientiem, uzturot ciešus kontaktus ar mūsu plašā pārstāvniecību tīkla palīdzību.  2015. gadā Koncerns atvēra jaunu pārstāvniecību Telavivā.  Koncerns paplašināja piedāvāto produktu klāstu, ieviešot dažādus pilnveidojumus maksājumu risinājumos un jaunus tehnoloģiskos risinājumus internetbankai, piemēram, izveidoja aplikāciju Android operetājsistēmai, Windows mobilo kodu kalkulatoru un Apple rokas pulkstenim paredzētu internetbankas aplikācijas paplašinājumu.  Bankas produktu klāsts tika papildināts arī, uzlabojot investīciju pakalpojumu pieejamību tiešsaistē.

Koncerns ieviesa būtiskas izmaiņas klientu komisijas maksu struktūrā.  Šo izmaiņu pamatā ir Koncerna stratēģija koncentrēties uz lielākiem klientiem Eiropas Savienībā, kuriem var piedāvāt plašāku produktu klāstu.

Karšu apstrāde un E-komercijas attīstība

Banka ir pabeigusi sava karšu apstrādes centra izveidi. Apstrādes centra atvēršana pilnveidos klientiem pieejamo e-komercijas un karšu produktu klāstu, kā arī cels Koncerna darbības efektivitāti.  2015. gadā jaunais apstrādes centrs tika sertificēts, un Banka pašlaik novirza datu plūsmu no pašreizējā pakalpojuma sniedzēja uz jauno apstrādes centru.

Banka kārtējo reizi atbalstīja ikgadējo e-komercijas konferenci, kas ir lielākais e-komercijas forums Baltijas valstīs, kurā piedalījās vairāk nekā 600 dalībnieku no 40 valstīm.  Pieprasījums pēc e-komercijas pakalpojumiem liecina, ka to attīstība turpināsies 2016. gadā.

Kreditēšana

Bankas pieeja kreditēšanai ir ļoti konservatīva, un tā paredz, ka katram klientam tiek piedāvāti  inovatīvi un individuāli pakalpojumi, kas vislabāk atbilst viņa prasībām.  Šādi pakalpojumi ir ne tikai kreditēšana, bet arī citi – piemēram, juridiskā palīdzība, konsultācijas un palīdzība korporatīvos jautājumos.

Ņemot vērā nenoteiktību reģionālajā vidē, Banka ir ievērojami samazinājusi komerckredītu izsniegšanu NVS valstīs.  Pēdējo gadu laikā NVS kredītportfelis ir bijis stabils, tajā ietilpstošie kredīti ir augstas kvalitātes un peļņu nesoši arī šajā izaicinājumu pilnajā vidē.  Kopš 2011. gada Koncerns ir strādājis pie kredītriska koncentrācijas samazināšanas lielos kreditēšanas projektos.   Šī darba rezultātā kredītportfelis ir diversificēts un ietver lielu daudzumu vidēja izmēra kredītu nevis mazu skaitu lielāku kredītu.  2015. gada 31. decembrī vidējais komerckredītu atlikumu apjoms klientam vai klientiem, kas veido grupu, bija aptuveni 1.4 miljoni EUR.

2015. gadā Koncerns īpaši pievērsās nozarēm, kuras neizjuta būtiskas grūtības krīzes laikā, un ievērojamas pūles veltīja tirdzniecības un transporta finansēšanas apjomu attīstībai.  Tirdzniecības finansēšanas jomā Banka piedāvāja klientiem jaunas iespējas paplašināt darbību starptautiskā mērogā.  Tirdzniecības finansēšana un jaunu kreditēšanas tirgu attīstība, piemēram, Īrijā un Lielbritānijā, būs jomas, kurās Banka veiks aktīvu darbību.

Finanšu resursi

2015. gada laikā Banka emitēja priekšrocību akcijas, kuras iegādājās Bankas klienti.

Pērn Banka būtiski palielināja parādzīmju portfeli, kura kopējā vērtība sasniedz 674 miljonus EUR (2014. gadā: 193 miljoni EUR).  Ienākumi no šī portfeļa 2015. gadā bija 13 miljoni EUR, bet jaunizveidotā portfeļa gada ienākumi ir 5.4 miljoni EUR.  Parādzīmju portfeli veido plaši diversificētas parādzīmes ar vidējo dzēšanas termiņu 2.17 gadi.

Inovācija un modernās tehnoloģijas

2015. gada aprīlī Banka rīkoja pirmo finanšu tehnoloģiju konkursu „Rietumu Fintech Challenge“, kurā piedalījās vairāki sākuma stadijā esoši finanšu tehnoloģiju uzņēmumi.  Divi no konkursa dalībniekiem ir sākuši ražot savus produktus, un vienu no tiem finansiāli atbalsta Banka.  Banka plāno turpināt katru gadu rīkot Fintech konkursu.

Koncerna sabiedrības

Lielākā daļa nebanku sabiedrību darbojas finanšu nomas, patēriņa kreditēšanas, pārņemto nekustamo īpašumu apsaimniekošanas, aktīvu pārvaldīšanas un finanšu pakalpojumu nozarēs. Koncerna stratēģija ir nodrošināt Bankas vadības procesu un iekšējo kontroļu maksimālu integrāciju meitas sabiedrībās.  Koncerns finansē meitas sabiedrību darbību ieguldot kapitālā  un izsniedzot aizdevumus.  Vairumā gadījumu Bankai pieder 100% meitas sabiedrību kapitāldaļu.

Koncernam pilnībā pieder aktīvu pārvades sabiedrība „Rietumu Asset Management“ AS, kas Bankas klientiem sniedz aktīvu pārvaldes pakalpojumus.  Šī aktīvu pārvaldes sabiedrība piedāvā klientiem individuālus investīciju portfeļus, kā arī ieguldījumus četros Latvijā reģistrētos fondos.

Koncerna Baltkrievijas līzinga sabiedrības galvenais darbības veids ir rūpnieciskais līzings, kas ir papildinājis Koncerna peļņu par gadu, kas noslēdzās 2015. gada 31. decembrī, par 1.8 miljoniem EUR.  Koncerns finansē tam daļēji piederošu patēriņa kreditēšanas meitas sabiedrību ar nosaukumu „InCredit Group” SIA, kas ir dibināta un darbojas Latvijā.  2015. gada 31. decembrī „InCredit Group” SIA neto ieguldījums finanšu nomā bija 32 miljoni EUR, kas nodrošināja Koncernam pārskata perioda peļņu pēc nodokļiem 1 miljona EUR apmērā.

Liela daļa Bankas neatmaksāto aizdevumu dēļ pārņemto nekustamo īpašumu un citu, no zaudētiem kredītiem pārņemto aktīvu, pieder “RB Investments” SIA grupai. Lielākā daļa pārņemto aktīvu atrodas Rīgā un Rīgas rajonā. Pašreiz daļa no “RB Investments” SIA grupas nekustamajiem īpašumiem tiek izīrēta, un sabiedrība plāno pārdot lielāko daļu sava aktīvu portfeļa turpmāko gadu laikā. 2015. gada 31. decembrī „RB Investments“ SIA grupas aktīvu kopsumma bija 52 miljoni EUR, bet pašu kapitāls – 17.6 miljoni EUR.

Ienesīgums

Peļņa pēc nodokļiem, kas attiecināma uz Bankas akcionāriem, 2015. gadā bija 70 miljoni EUR (2014. gadā: 74.1 miljoni EUR).  Koncerna pēcnodokļu kapitāla atdeves radītājs bija 17.5% (2014: 23.7%), bet pēcnodokļu aktīvu atdeves radītājs – 1.9% (2014: 2.3%)

Pamatdarbības ienākumi sasniedza 158.7 miljonus EUR, kas ir par 2.7% vairāk nekā 2014. gadā.  Neto procenti ienākumi pieauga līdz 83.2 miljoniem EUR (2014: 76.9 miljoni EUR), jo pieauga parādzīmju portfelis.  Neto komisijas naudas ienākumi veidoja 44.1 miljonu EUR (2014. gadā: 45.7 miljoni EUR).  Klientiem veicot vairāk karšu darījumu par mazākām summām, būtiski (par 24%) pieauga komisijas naudas izdevumi.   Koncerna izdevumu un ienākumu attiecība gadā, kas beidzās 2015. gada 31. decembrī, bija 34% (2014: 31%).   Arī turpmāk Koncerna mērķis ir turpināt uzturēt šo attiecību zem 40%.  Palielinot ar Uzņemumu ienākuma nodokli neapliekamo ienākumu summu, piemēram, ienākumus no biržā kotētiem vērtspapīriem, faktiskā Uzņemumu ienākuma nodokļa likme 2015. gadā bija 14% (2014. gadā: 15%).  Koncerns sasniedza ienesīgumu peļņai pirms nodokļu nomaksas 51.1%, salīdzinot ar 56.3% 2014. gadā.

Aktīvi

2015. gada 31.decembrī Koncerna kopējie aktīvi bija 3,794 miljoni EUR, uzrādot 9.1% pieaugumu salīdzinājumā ar 2014. gadu.  Banka ievēro konservatīvu pieeju aktīvu sadalījumam. Aptuveni 50% no Koncerna aktīviem ir ieguldīti likviditātes pārvaldīšanas portfeļos. Savukārt 73% no tiem ir ieguldīti īstermiņa depozītos, galvenokārt Eiropas bankās.  Izvietoto naudas līdzekļu termiņš ir robežās līdz 7 dienām.  Atlikušie 27% tiek ieguldīti lielo un stabilo finanšu iestāžu nodrošinātos instrumentos un īstermiņa parādzīmju portfeļos.  Koncerns palielināja pārdošanai pieejamo parādzīmju portfeli no 99.5 miljoniem EUR 2014. gada 31. decembrī līdz 456.1 miljoniem EUR 2015. gada beigās.  2015. gada 31. decembrī līdz termiņa beigām turēto aktīvu portfelis bija 221 miljoni EUR, salīdzinājumā ar 93 miljoniem EUR 2014. gada beigās. Parādzīmju portfelis ir galvenokārt ieguldīts komercsabiedrību parāda vērtspapīros.

Kredīti un debitoru parādi veido aptuveni 29% no kopējiem aktīviem.  Kopš 2010. gada šis rādītājs nav pārsniedzis 45%, un Banka neplāno šī rādītāja pieaugumu tuvākajā nākotnē.  Ievērojot konservatīvu pieeju attiecībā uz kreditēšanu Krievijā, pērn izsniegto kredītu apjoms bija 1,102 miljoni EUR, bet gadu iepriekš – 1,041 miljoni EUR.  Komerckredītu portfelis veido aptuveni 89% no kopējā Bankas kredītu apjoma jeb 1,152 miljonus EUR ar vidējo efektīvo procentu likmi 2015. gadā 6.3%.  Lielāko kreditēto nozaru vidū ir finanšu pakalpojumi, nekustamā īpašuma pārvaldīšana, transports un komunikācijas Latvijā, Krievijā un Baltkrievijā.  Otrā lielākā kredītu kategorija ir maržinālie kredīti klientiem pret likvīdu vērtspapīru ķīlu, kas veido aptuveni 8% no kopējā kredītportfeļa.  Šo kredītu vidējā procentu likme 2015. gadā bija 3.9%.

Finansējums, kapitāls un kapitāla bāzes paplašināšana

Salīdzinot ar 2014. gadu, norēķinu konti un noguldījumi pieauga par 4% un sasniedza 3,204 miljonus EUR.  Norēķinu konti veidoja 2,828 miljonus EUR jeb 88.3% no kopējā norēķinu kontu un noguldījumu apjoma.  Norēķinu kontu atlikumus drīkst izņemt jebkurā laikā, tomēr tos var uzskatīt par relatīvi stabilu finansējuma avotu, kā aprakstīts 4. pielikuma d) apakšpunktā „Likviditātes risks“.  2015. gada 31. decembrī termiņnoguldījumu apjoms sasniedza 376 miljonus EUR, tai skaitā 123 miljonus EUR ir subordinētajie noguldījumi.  Vidējais atlikušais dzēšanas termiņš termiņnoguldījumiem ir 2.2 gadi, un vidējā efektīvā procentu likme 2015. gadā bija 2.2%.  Subordinēto noguldījumu vidējā efektīvā procentu likme 2015. gadā bija 5%.  2015. gadā Banka piesaistīja 35 miljonus emitētās parādzīmēs, kuras tika kotētas NASDAQ OMX Rīgas Fondu biržā.  Šīs parādzīmes tika pārdotas Bankas klientiem, lai diversificētu Bankas finansējuma bāzi.

2015. gadā, emitējot priekšrocību akcijas, Banka piesaistīja papildu kapitālu 8.1 miljonu EUR apmērā, kas tiks izmantots vispārējai Bankas attīstībai.  Banka plāno 2016. gadā turpināt emitēt priekšrocību akcijas, piesaistot līdzekļus Bankas vispārējai komercdarbībai.

2015. gada 31. decembrī Koncerna kopējais kapitāls un rezerves veidoja 457 miljonus EUR, uzrādot 34% pieaugumu pret 2014. gadu.  Koncerna I līmeņa un kopējais kapitāla pietiekamības rādītājs attiecīgi bija 13.02% (2014: 12.7%) un 19.2% (2014: 19%).  Banka plāno turpināt pašreizējo dividenžu politiku un izmaksāt dividendes 50% apmērā no gada peļņas.

Plāni 2016. gadam un vēlāk

2015. gadā Bankai pavērās daudzas jaunas iespējas, un mēs uzskatām, ka arī 2016. gads būs ļoti veiksmīgs.  Aprakstītie darbības rezultāti tika sasniegti, izmantojot konservatīvu aktīvu sadalījumu, kas, mūsuprāt, ir pamats turpmākai stabilai izaugsmei.  Par savu veiksmīgo darbību mēs varam pateikties mūsu klientiem un biznesa partneriem un viņu izrādītajai uzticībai.  2016. gadā mēs ar gandarījumu turpināsim veiksmīgi attīstīt Bankas darbību.

Eleonora Gailiša
         Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa
         Tālr: +371-67020506
         Fakss: +371-67020563