437 miljoner i kapitalresning i Karolinska Developments portföljbolag Aprea

STOCKHOLM - 9 mars 2016. Karolinska Development AB (STO: KDEV) meddelade idag att dess portföljbolag Aprea AB har rest 437 miljoner kronor i en serie B finansieringsrunda. Det är den största privata finansieringen hittills av ett av Karolinska Developments portföljbolag, och på övergripande nivå den största av ett privat Life Science-företag i Sverige på tio år. Konsortiet leddes av specialiserade Life science investerarna VERSANT Ventures och 5AM Ventures (båda från USA), men där också Sectoral Asset Management (Kanada) och HealthCap (Sverige) deltog som local lead.


Aprea kommer att använda kapitaltillskottet till klinisk utveckling av sin läkemedelskandidat APR-246, ett first in class anti-cancerläkemedel som riktas mot och återaktiverar tumörsuppressorproteinet p53. P53, tumörsuppressorgenen, är den vanligast återkommande muterade genen i mänsklig cancer, och återfinns i cirka 50 % av alla mänskliga tumörer. Muterad p53 sammankopplas ofta med resistens mot cancerläkemedel samt låg överlevnad, vilket gör att det finns ett stort medicinskt behov inom cancerbehandling. APR-246 återställer p53-proteinet till dess normala form och funktion, och kan därigenom återaktivera dess kraftfulla antitumör-effekt.

 

"Den nya finansieringsrundan som rest 437 Mkr, den största kapitalresningen i ett privat svenskt Life Science-företag på tio år, är en viktig milstolpe för Karolinska Development. Vi är mycket nöjda med att ha kunnat avsluta affären med ett konsortium bestående av toppskiktet av internationella riskkapital-investerare inom Life Science", säger Jim Van heusden, VD för Karolinska Development. "Affären understryker värdet av vår mer fokuserade portföljstrategi och tillför Aprea den finansiering som behövs för att nå nästa stora brytpunkt i värdeutvecklingen."

 

Aprea genomför en klinisk studie i fas Ib/II med APR-246, i höggradig serös äggstockscancer. Fas Ib håller på att slutföras och den randomiserad fas II-studien väntas starta inom en snar framtid. Dessutom planerar bolaget att genomföra förberedande studier i andra cancerindikationer,  både fasta och hematologiska (blodbildade) tumörer, samt att etablera en närvaro i USA.

 

"Vi är tacksamma för det starka stödet från det här toppskiktet av investerare, vilka delar vår entusiasm för potentialen i APR-246 för cancerbehandling”, säger Bernd R. Seizinger, M.D., Ph.D., arbetande styrelseordförande i Aprea. ”Finansieringen gör det möjligt för oss att ytterligare avancera denna lovande läkemedelskandidat inte bara i den ledande indikationen – äggstockscancer - utan också att utforska dess aktivitet i ett stort antal andra tumörtyper. Omkring 50 procent av mänsklig tumör bär på bristfällig p53, vilket ofta förknippas med resistens mot anticancerläkemedel och låg överlevnad. Så ett läkemedel som APR-246 vilket särskilt verkar i tumörer med muterad p53 har en potential att verkligen förändra det sätt på vilket många former av cancer behandlas”.

 

De 437 miljoner kronor som rests inkluderar även deltagande av Karaolinska Development genom konvertering av 60 miljoner kr i utestående lån. Efter finansieringen kommer Karolinska Developments ägande i Aprea, direkt samt via KDev Investments och KCIF Co-Investment Fund KB att uppgå till 19 %.

För mer information, kontakta:
Jim Van heusden, CEO, Karolinska Development AB
Telefon: +46 72 858 32 09, e-mail: jim.van.heusden@karolinskadevelopment.com 

David Dible/Mark Swallow/Pip Batty, Citigate Dewe Rogerson
Telefon: +44 20 7638 9571; e-mail: KDev@citigatedr.co.uk

Om Aprea AB
Aprea AB är ett svenskt bioteknikföretag som bedriver forskning och utveckling av nya cancerläkemedel för återaktivering av tumörsuppressorproteinet p53. Bolagets ledande program APR-246, är en first in class småmolekylär läkemedelskandidat i klinisk utveckling. Apreas huvudägare är KDev Investments AB, ett investeringsbolag ägt av Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV) och Rosetta Capital Ltd. Andra ägare är bland annat Östersjöstiftelsen, Praktikerinvest och KCIF Co-Investment Fund KB. För ytterligare information, se www.aprea.com.

Om Karolinska Development AB
Karolinska Development AB är ett investmentbolag som fokuserar på att identifiera medicinska innovationer samt investera i bildande och tillväxt av bolag som utvecklar sina tillgångar till nya produkter som gör skillnad i patienters liv och ger en attraktiv avkastning på investerat kapital.

Karolinska Development har tillgång till medicinsk forskning i världsklass från Karolinska Institutet och andra ledande universitet och forskningsinstitutioner i Norden. Bolagets målsättning är att bygga nya bolag runt ledande forskare inom respektive vetenskapsområde med stöd från erfarna ledningsgrupper och rådgivare, genom finansiering tillsammans med internationella investerare som är specialiserade inom sektorn för att ge störst möjlighet till framgång.

Karolinska Developments portfölj består av 12 bolag inriktade mot innovativa behandlingar av livshotande och funktionsnedsättande sjukdomar.

Bolaget leds av ett team bestående av professionella investerare med lång erfarenhet inom riskkapital, erfarna företagsbyggare och entreprenörer, med tillgång till ett starkt globalt nätverk.

För mer information: www.karolinskadevelopment.com

Ovanstående information är sådan som Karolinska Development AB (publ) (Nasdaq Stockholm: KDEV) ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden och/eller lagen om handel med finansiella instrument.


Attachments

2016-03-08 Aprea 437 miljoner i kapitalresning.pdf