LCD publisko jaunākos datus par Latvijas vērtspapīru tirgu


Rīga, 2016. gada 31.marts – Latvijas Centrālais depozitārijs ( LCD) ir apkopojis statistiku par Latvijas vērtspapīru tirgu 2015. gadā. Statistikas pārskats ietver datus par visiem publiskā apgrozībā esošiem vērtspapīriem un tiem vērstpapīriem, kas nav iekļauti Nasdaq Riga biržā, bet ir reģistrēti LCD, kā arī informāciju par vērtspapīru darījumiem, LCD veikto norēķinu apjomu un investoru struktūru. Statistikas pārskats par Latvijas vērtspapīru tirgu 2015.gadā pieejams mājaslapā nasdaqbaltic.com.

“Saskaņā ar statistiku, Latvijas vērtspapīru tirgū pagājušais gads ir bijis veiksmīgs. Uzņēmumi ir sākuši dažādot finansējuma avotus, līdz ar to ir bijusi pozitīva obligāciju tirgus attīstība, sniedzot investīciju portfeļa diversifikācijas iespējas privātajiem un institucionālajiem investoriem,” komentē Indars Aščuks, Latvijas Centrālā depozitārija valdes priekšsēdētājs. “Arī LCD pēdējo gadu laikā ir bijusi spēcīga izaugsme - paplašināts pakalpojumu klāsts un sekmīgs darbs ar klientiem ir rezultējies biznesa vērtības pieaugumā. Esam gandarīti, ka klienti novērtē mūsu pakalpojumus, servisu un elastību, kā arī konstruktīvās attiecības ar uzraudzības institūcijām.”


Vērtspapīru skaits
Uz 2015. gada 31. decembri kopumā bija reģistrētas 214 dažādu vērtspapīru emisijas - akcijas, valsts un uzņēmumu parāda vērtspapīri, ieguldījumu apliecības. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 22% ir pieaudzis kopējais korporatīvo parāda vērtspapīru emisiju skaits. Savukārt biržā iekļauto korporatīvo parāda vērtspapīru emisiju skaits pieauga par 21%.

Vērtspapīru vērtība
Kopējā LCD reģistrēto vērtspapīru vērtība aizvadītā gada laikā palielinājās par EUR 1.1 mljrd., un to vērtība 2015. gada beigās sasniedza EUR 4.5 mljrd. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 30% ir pieaudzis korporatīvo parāda vērtspapīru emisiju kopējais kapitalizācijas apjoms pēc nominālvērtības, sasniedzot EUR 1.4 mljrd. (2014.gadā – EUR 995.17 milj.). Tāpat vērā ņemamu 37% pieaugumu uzrāda LCD reģistrēto akciju kapitalizācija, sasniedzot EUR 1.5 mljrd. (2014.gadā - EUR 954.86 milj.). Savukārt biržā iekļauto korporatīvo parāda vērtspapīru emisiju kapitalizācijas apjoms pieauga par 25%, sasniedzot EUR 963.83 milj. (2014.gadā – EUR 727.03 milj.).

Darījumu skaits
2015.gadā pieauga aktivitāte LCD nodrošinātajos norēķinos ārpusbiržas DVP (piegāde pret samaksu) darījumos, kopējam darījumu skaitam palielinoties par 33%, savukārt apgrozījumam pieaugot par 62%, salīdzinot ar 2014.gadu. 2015.gadā ievērojami pieauga arī darījumu aktivitāte ar akcijām biržā Nasdaq Riga - darījumu skaits palielinājās  par 11%; apgrozījums - no EUR 17.1 milj. uz EUR 45.5 milj., kas ir par 62 % vairāk nekā 2014.gadā.

Ārpusbiržas darījumu aktivitāte aizvadītajā gadā visstraujāk pieauga ar LCD reģistrētiem korporatīviem parāda vērtspapīriem - salīdzinot ar 2014.gadu, darījumu skaits palielinājās par 34%, apgrozījumam sasniedzot EUR 183.6 milj., kas ir par 73% vairāk nekā 2014.gadā.

Jaunatvērto vērtspapīru kontu skaits
2015.gadā Latvijas komercbankās un ieguldījumu brokeru sabiedrībās, kas ir LCD dalībnieki, pavisam kopā tika atvērti 3 770 jauni vērtspapīru konti, kas ir par 27% vairāk nekā 2014.gadā. Starp rezidentiem - visvairāk jeb 2 552 jaunus kontus atvēra fiziskas personas (+33%), bet juridiskas personas 146 kontus. Savukārt nerezidenti - fiziskas personas atvēra 384 kontus (+35%), bet juridiskas personas 688 kontus.

Par Latvijas Centrālo depozitāriju
Latvijas Centrālajam depozitārijam (LCD) ir Nacionālā depozitārija statuss. LCD veic vērtspapīru centrālās bankas funkcijas – uzskaita, glabā un veic norēķinus par visiem Latvijā publiskā apgrozībā esošajiem vērtspapīriem, kā arī par vērtspapīriem, kas netiek kotēti biržā. Noslēgtie sadarbības līgumi un izveidotās korespondentattiecības ar starptautisko centrālo vērtspapīru depozitāriju Clearstream, Lietuvas un Igaunijas centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem ļauj LCD klientiem ar LCD starpniecību pārvest un turēt starptautiskos finanšu instrumentus savā finanšu instrumentu kontā Latvijā. LCD ir specializējies augstas sarežģītības nacionālas nozīmes elektronisku reģistru izveidē un uzturēšanā, piemēram, Latvijas Pensiju sistēmas 2.līmeņa individuālo kontu reģistrs un akcionāru reģistru kārtošana biržā nekotētām sabiedrībām. LCD ir Nasdaq grupas uzņēmums, to uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisija. LCD ir Eiropas Centrālo vērtspapīru depozitāriju asociācijas dalībnieks. Lai uzzinātu vairāk, apmeklējiet nasdaqbaltic.com/lv/csds/par-depozitariju/.

Par Nasdaq
Nasdaq (Nasdaq: NDAQ) ir pasaulē vadošā biržu kompānija. Tās pakalpojumi - tirdzniecības iespējas investoriem, kotēšanās iespējas uzņēmumiem un biržu tehnoloģijas – tiek sniegti sešos kontinentos. Ar daudzpusīgiem risinājumiem Nasdaq dod iespēju klientiem plānot, optimizēt un īstenot viņu biznesa vīziju ar pārliecību, izmantojot pārbaudītas tehnoloģijas, kas nodrošina caurspīdīgumu un ieskatu mūsdienu globālo kapitāla tirgu virzībai. Kā pirmās elektroniskās biržas izveidotāja pasaulē, Nasdaq izstrādātās biržu tehnoloģijas nodrošina pakalpojumus vairāk nekā 70 biržās 50 valstīs un aptuveni 1 no 10 pasaules vērtspapīru darījumiem. Nasdaq grupas biržās kotējas vairāk nekā 3 600 kompānijas, kuru kopējā tirgus kapitalizācija pārsniedz 8.8 triljonus ASV dolāru, ar vairāk nekā 10 000 korporatīvajiem klientiem. Lai uzzinātu vairāk, apmeklējiet nasdaq.com/ambition vai business.nasdaq.com.


Nasdaq Copenhagen, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland, Nasdaq Riga, Nasdaq Stockholm, Nasdaq Tallinn, Nasdaq Vilnius, Nasdaq Clearing un Nasdaq Broker Services ir zīmola nosaukumi regulētajiem tirgiem, ko pārvalda: Nasdaq Copenhagen A/S, Nasdaq Helsinki Ltd., Nasdaq Iceland hf., Nasdaq Riga AS, Nasdaq Stockholm AB, Nasdaq Tallinn AS, AB Nasdaq Vilnius, Nasdaq Clearing AB, Nasdaq Broker Services AB. Nasdaq Nordic ir vienots nosaukums, ko lieto, lai apzīmētu Nasdaq Copenhagen, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland un Nasdaq Stockholm kopīgo piedāvājumu. Nasdaq Baltijas tirgus ir vienots nosaukums, ko lieto, lai apzīmētu Nasdaq Tallinn, Nasdaq Riga un Nasdaq Vilnius kopīgo piedāvājumu. Lai uzzinātu vairāk, apmeklējiet nasdaqbaltic.com.

Brīdinājums par paziņojumiem, kas vērsti uz nākotni
Informācija, kas šeit tiek sniegta, satur uz nākotni vērstus paziņojumus, kas ietver virkni risku un neskaidrību. Nasdaq brīdina, ka jebkura uz nākotni vērsta informācija negarantē, ka nākotnē šādi rādītāji tiks sasniegti, un faktiskos rezultātus var ietekmēt no Nasdaq neatkarīgi apstākļi. Nasdaq neuzņemas nekādu pienākumu publiski atjaunināt jebkuru uz nākotni vērstu paziņojumu.


Mediju kontakti:
Dace Bulte
+371 67 212 431
dace.bulte@nasdaq.com