SpareBank 1 SMN: Godt resultat og mange nye personkunder


SpareBank 1 SMN fikk et resultat på 311 millioner kroner i første kvartal i år mot 441 millioner i samme periode i fjor. Resultatnedgangen skyldes hovedsakelig økte gruppevise tapsnedskrivninger. Banken opplever stor pågang av nye personkunder.

 

Kvartalet kjennetegnes for øvrig av godt resultat i kjernevirksomheten med økte inntekter og reduserte kostnader, fortsatt lavt mislighold og lave indiduelle tap, høy soliditet og god vekst i utlån og innskudd. Bankens datterselskaper utvikler seg dessuten positivt.

 

- Vi er tilfreds med resultatet i første kvartal. Det presteres godt i hele konsernet. Samtidig påvirkes resultatet av økte gruppevise tapsnedskrivinger. Slik markedssituasjonen er innen oljeretalert virksomhet representerer gruppevise tapsnedskrivninger en buffer for å møte mulige tap i denne sektoren. Individuelle tap og mislighold er fortsatt på et veldig lavt nivå, noe som reflekterer gode tider i næringslivet ellers, sier konsernsjef Finn Haugan i SpareBank 1 SMN.

 

3400 nye personkunder

SpareBank 1 SMN økte utlån til personkunder med 9,5 prosent til 82,3 milliarder kroner siste tolv måneder. Denne veksten er høyere enn markedsveksten og banken har styrket sin posisjon. I løpet av kvartalet har 3400 nye personkunder etablert kundeforhold i banken.

 

- Pågangen av nye personkunder er spesielt høy for tiden. Gode digitale kundeløsninger kombinert med tilgang til lokale rådgivere ved spesielle behov blir etterspurt, sier Finn Haugan.

 

Utlån til næringslivskunder ble redusert med 1,2 prosent til 47,2 milliarder kroner. Nedgangen er i tråd med bankens kapitalplan og reflekterer dessuten en redusert etterspørsel etter finansiering fra næringslivet. Banken har svært god kundevekst blant små og mellomstore bedrifter.

Regnskap per første kvartal 2016 - hovedtall:

  • Resultat før skatt: 383 mill. kr (567 mill. i første kvartal 2015)
  • Resultat etter skatt: 311 mill. kr (441 mill.)
  • Egenkapitalavkastning: 8,9% (14,1%)
  • Vekst i utlån: 5,4% (10,0%)
  • Vekst i innskudd: 5,4% (10,9%)
  • Tap på utlån: 170 mill. kr (22 mill.)
  • Ren kjernekapital: 13,6% (12,3%)
  • Resultat per egenkapitalbevis: 1,49 kr (2,18 kr)

 

Stabil rentenetto

Netto renteinntekter ble 469 millioner kroner i første kvartal i år, en økning på 2 millioner fra samme kvartal i fjor. Økte utlån til privatkunder og økte innskudd til både privatkunder og bedrifter samt økte marginer på innskudd har bidratt positivt, mens reduserte boliglånsmarginer har dratt nettoen ned. Gjennomført reprising av næringsporteføljen forventes å gi høyere marginer i kommende kvartaler.

 

Bankens kapitalplan målsetter en ren kjernekapital på minimum 14,5 prosent innen 31. desember 2016. Per første kvartal 2016 er ren kjernekapitaldekning på 13,6 prosent. Banken legger til grunn at målet nås uten gjennomføring av emisjon.

 

Økte tap

Banken har funnet grunnlag for å øke gruppevise tapsnedskrivninger med ytterligere 150 millioner kroner. Bakgrunnen er økt risiko for mislighold som følge av den negative utviklingen i offshoremarkedet. En fortsatt nedgang vil kunne nødvendiggjøre ytterligere gruppevise tapsnedskrivninger. Banken legger til grunn at tapsnedskrivningene kan øke til 450-500 millioner kroner i 2016.

 

- Vi har finansiert 67 offshorefartøy til et begrenset antall rederier, hovedsakelig på Sunnmøre. Vi arbeider tett med disse kundene for å finne gode løsninger slik at de skal kunne komme seg gjennom sektorkrisen, sier Finn Haugan.

 

 

Trondheim, 29. april 2016

 

Kontaktpersoner i SpareBank 1 SMN:

Konsernsjef Finn Haugan tlf 900 41 002

Finansdirektør Kjell Fordal tlf 905 41 672

Kommunikasjonsdirektør Hans Tronstad tlf 941 78 322 

http://kvartalsrapport.smn.no/2016/

 

Denne opplysningen er informasjonspliktig etter verdipapirhandelloven §5-12

Attachments

Supplementary information Rapport Presentasjon