Karolinska Development: Delårsrapport för januari - mars 2016

STOCKHOLM - den 10. maj 2016. Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV) publicerar idag sin delårsrapport för januari - mars 2016. Bolaget kommer att hålla en telekonferens och webbpresentation idag kl 16.00 CEST - se ytterligare information nedan. Den fulla rapporten är tillgänglig på bolagets hemsida.


Jim Van heusden, CEO, kommenterar: “Jag är mycket nöjd med de framsteg som Karolinska Development gjort under första kvartalet 2016, och den grund som lades 2015. Som ett nordiskt investmentföretag är vår strategi att bygga vidare på den grunden och skapa värde för patienter och aktieägare inom två nyckelområden: vår befintliga portfölj och nya investeringar. Vi förväntar oss dessutom att vissa av våra avtal om tilläggsköpeskilling kan leverera ytterligare värde i framtiden till våra aktieägare.

 

Redan under 2016 har vi sett spännande framsteg inom portföljen, bland annat Apreas finansiering på 437 miljoner kronor, den största som något av Karolinska Developments portföljbolag genomfört och därtill som ett privat life science-företag i Sverige genomfört det senaste decenniet. Finansieringen skedde genom ett syndikat av ledande internationella life science-investerare, vilket visar på den globala potentialen och värdet på vår portfölj med ursprung från Karolinska Institutet.

 

När det gäller nya investeringar söker vi brett i den nordiska regionen för att identifiera nya möjligheter, innefattande även mer mogna sådana, där värde kan genereras och avkastning realiseras snabbare.

 

Karolinska Development har en portfölj med spännande möjligheter, tillräckligt finansierade för att kunna leverera betydande värdegenererande milstolpar de kommande åren, och har en investeringsstrategi utformad för att leverera framtida värde från de mest lovande life science-möjligheterna i Norden. Jag ser fram emot att få komma med nya uppdateringar i takt med att vi förverkligar vår strategi.”

 

Väsentliga händelser under första kvartalet 2016

  • Karolinska Development har gjort stora framsteg under 2016 när det gäller att bygga vidare på den grund som lades 2015, och är nu väl positionerat för att skapa framtida värde genom sin fokuserade portfölj och genom nya investeringar.
  • Aprea AB reste 437 miljoner kronor i en serie B-finansieringsrunda genom ett syndikat av specialiserade internationella life science-investerare. Det var den största finansieringsrunda som genomförts av ett av Karolinska Developments portföljbolag och därtill av ett privat life science-företag i Sverige på över ett decennium (mars 2016).
  • Dilaforette AB tecknade ett avtal med Arabian Gulf University (AGU) om stöd för fas II ”proof-of-concept”-studien med sevuparin för behandling av sicklecellpatienter. AGU kommer att tillhandahålla 1,2 miljoner dollar i icke-dilutiv finansiering och hjälpa till att rekrytera patienter (februari 2016).
  • OssDsign AB fick CE-godkännande för Cranioplug, en innovativ produkt för kraniefixering (januari 2016).
  • Promimic AB meddelade att dess strategiska partner Sistema de Implante Nacional påbörjat lanseringen av sitt första tandimplantat med HAnano Surface (januari 2016).
  • Promimic AB och Danco Anodizing undertecknade ett licensavtal som innebär att Danco kommer att investera i en produktionslinje för HAnano Surface-processen. Danco kommer att bli prioriterad processpartner för Promimic AB för marknaderna för medicinska implantat i USA och Kina (mars 2016).
  • Umecrine Cognition AB slutförde en privat finansieringsrunda för den kliniska utvecklingen av GR3027 för behandling av hepatisk encefalopati (HE) hos patienter med leversjukdom (januari 2016).
  • Akinion Pharmaceutical AB stoppade utvecklingen av AKN-028, som utvärderades i en klinisk fas I/II-studie för behandling av akut myeloisk leukemi (AML), på grund av att ett antal patienter upplevt en allvarlig levertoxicitet (mars 2016).
     

Väsentliga händelser efter periodens utgång

  • Simon Cartmell utsågs till styrelseordförande i OssDsign AB (april 2016).

 

Finansiell uppdatering

  • Som en följd av Akinion Pharmaceutical ABs beslut att stoppa den fortsatta utvecklingen av sin produktkandidat AKN-028, har Akinions totala verkliga värde minskats från 119,4 miljoner kronor till 0,0 miljoner kronor, enligt Karolinska Developments värderingsriktlinjer. Till följd av detta var portföljens totala verkliga värde 476,8 miljoner kronor i slutet av mars. I slutet av mars 2016 var portföljens nettovärde 193,0 miljoner kronor, en minskning med 75,0 miljoner kronor jämfört med slutet av 2015, varav 78,0 miljoner härrörde från Akinion.
  • Nettomosättningen uppgick till 0,6 miljoner kronor under första kvartalet 2016 (1,0 miljoner kronor första kvartalet 2015). Resultatet uppgick till -100,0 miljoner kronor under första kvartalet (-250,9 miljoner kronor). Resultat per aktie uppgick till -1,9 kronor (-4,7 kronor)
  • KDev Investments sålde 33 677 aktier i Inhalation Science Sweden AB till ett syndikat av svenska investerare under ledning av Stockholms Affärsänglar för 1,0 miljoner kronor.
  • Karolinska Developments investeringar i portföljbolag uppgick under första kvartalet till 7,6 miljoner kronor. De totala investeringarna i portföljbolag av andra investerare som är specialiserade på life science uppgick under första kvartalet till 380,7 miljoner kronor.
  • Likvida medel och kortfristiga placeringar minskade med 9,8 miljoner kronor under första kvartalet och uppgick till 287,6 miljoner kronor vid utgången av mars 2016.
  • Rörelsekostnaderna uppgick under första kvartalet till 8,4 miljoner kronor jämfört med 14,2 miljoner kronor första kvartalet 2015, en minskning med 41 %, ett resultat av den omstrukturering som genomförts under 2016.

 

 

Telekonferens och webbpresentation

Vänligen ring in på något av följande telefonnummer några minuter före telefonkonferensens start:

  • Från Sverige: +46 (0) 8 505 564 74
  • Från USA: +1 855 753 22 30
  • Från Storbritannien: +44 (0) 20 336 453 74

Webbpresentationen kan samtidigt nås från:
http://edge.media-server.com/m/p/mirvu4zh

Presentatör: Jim Van heusden, VD.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Jim Van heusden, VD, Karolinska Development AB
Tel: +46 72 858 32 09, e-mail: jim.van.heusden@karolinskadevelopment.com 

Christian Tange, finansdirektör, Karolinska Development AB
Tel: +46 73 712 14 30, e-mail: christian.tange@karolinskadevelopment.com

David Dible/Mark Swallow/Pip Batty, Citigate Dewe Rogerson
Tel: +44 20 7638 9571; e-mail: KDev@citigatedr.co.uk

 

TILL REDAKTÖRERNA
Om Karolinska Development AB

Karolinska Development AB är ett investmentbolag som fokuserar på att identifiera medicinska innovationer samt investera i bildande och tillväxt av bolag som utvecklar sina tillgångar till nya produkter som gör skillnad i patienters liv och ger en attraktiv avkastning på investerat kapital.

Karolinska Development har tillgång till medicinsk forskning i världsklass från Karolinska Institutet och andra ledande universitet och forskningsinstitutioner i Norden. Bolagets målsättning är att bygga nya bolag runt ledande forskare inom respektive vetenskapsområde med stöd från erfarna ledningsgrupper och rådgivare, genom finansiering tillsammans med internationella investerare som är specialiserade inom sektorn för att ge störst möjlighet till framgång.

Karolinska Developments portfölj består av 11 bolag inriktade mot innovativa behandlingar för livshotande och funktionsnedsättande sjukdomar.   

Bolaget leds av ett team bestående av professionella investerare med lång erfarenhet inom riskkapital, erfarna företagsbyggare och entreprenörer, med tillgång till ett starkt globalt nätverk. 

För mer information: www.karolinskadevelopment.com

 

 

Informationen i denna delårsrapport är sådan som Karolinska Development skall publicera enligt lagen om värdepappersmarknaden och/eller lagen om handel om finansiella instrument.

 

 


Attachments

Karolinska Development Q1R 2016 (SE) FINAL (1).pdf