OP-Asuntoluottopankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2016


OP-ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ
Pörssitiedote 2.11.2016
Osavuosikatsaus

OP-Asuntoluottopankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2016

OP-Asuntoluottopankki Oyj (OPA) on osa OP Ryhmää, ja sen rooli on yhdessä OP Yrityspankki Oyj:n kanssa vastata OPn varainhankinnasta raha- ja pääomamarkkinoilta. OPA vastaa ryhmän kiinteistövakuudellisesta varainhankinnasta laskemalla liikkeeseen katettuja joukkolainoja.

Taloudellinen asema

OPAn väliluotot ja luottokanta kasvoivat tammi-syyskuussa 10 477 miljoonaan euroon (10 354)*. Yhtiön taseessa olevaa luottokantaa kasvatettiin ostamalla asuntovakuudellisia luottoja OP Ryhmän jäsenpankeista OPAn taseeseen yhteensä 413 miljoonalla eurolla. Toukokuussa OPA laski liikkeeseen kansainvälisille pääomamarkkinoille suunnatun maturiteetiltaan 7-vuotisen kiinteäkorkoisen kiinteistövakuudellisen joukkovelkakirjalainan. Nimellisarvoltaan 1 250 miljoonan euron lainasta välitettiin osuuspankeille 1 119 miljoonalla eurolla väliluottoja. OPAn väliluottoja on 84 osuuspankilla yhteensä 1 863 miljoonalla eurolla (743)*.

Yhtiön taloudellinen asema säilyi katsauskaudella vakaana. Liikevoittoa kertyi tammi-syyskuussa 16,0 miljoonaa euroa (18,6).

OPA on suojannut korkoriskiään koronvaihtosopimuksilla. Koronvaihtosopimuksilla on vaihdettu asuntoluottojen ja väliluottojen sekä liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen korot samaan korkoperustaan. Kaikki johdannaissopimukset on solmittu suojaustarkoituksessa ja niiden vastapuolena on OP Yrityspankki Oyj.

*Suluissa on vertailuluku vuodelta 2015. Tuloslaskelma- ja muiden kertymätyyppisten lukujen osalta vertailuna on tammi-syyskuun  2015 luku. Tase- ja muiden poikkileikkaustyyppisten lukujen osalta vertailuna on edellisen tilinpäätöksen (31.12.2015) luku.  

Yleiseen liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen vakuudet

Lain kiinnityspankkitoiminnasta (688/2010) alla 12.11.2010 perustetun 15 miljardin Euro Medium Term Covered Note -ohjelman alla liikkeeseen laskettujen katettujen joukkovelkakirjalainojen vakuutena olevia luottoja oli syyskuun 2016 lopussa 10 048 miljoonalla eurolla.

Vakavaraisuus

Omat varat ja vakavaraisuus on esitetty EU:n vakavaraisuusasetuksen (EU 575/2013) mukaisesti. Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus lasketaan käyttämällä luottoriskin sisäisten luokitusten menetelmää. Operatiivisten riskien pääomavaatimus lasketaan standardimenetelmällä.

OPAn ydinvakavaraisuus (CET1) oli syyskuun lopussa 137,6 prosenttia (140,2). Ydinpääoman minimivaade on 4,5 prosenttia ja kiinteä lisäpääomavaatimus on 2,5 prosenttia eli yhteensä 7 prosenttia. Kokonaisvakavaraisuuden minimivaade on 8 prosenttia ja kiinteällä lisäpääomavaatimuksella lisättynä 10,5 prosenttia.

OPAn korkein omien varojen minimivaade määräytyy Basel I -lattian mukaan. OPAn omat varat ylittivät 
Basel I -lattian syyskuussa 43,7 miljoonalla eurolla. Basel I -lattia ja omien varojen ylijäämä on esitetty liitteessä omat varat ja vakavaraisuus.

Finanssivalvonta jatkaa toimia asuntolainojen 10 prosentin riskipainoalarajan asettamiseksi. Tällä lattialla varaudutaan Finanssivalvonnan mukaan kasvaneeseen järjestelmäriskiin. OPAn luottokanta muodostuu vähäriskisistä asuntoluotoista, joihin Finanssivalvonnan mahdollinen tuleva päätös vaikuttaa suhteellisesti voimakkaimmin. OPAn vakavaraisuus on kuitenkin arvion mukaan lattian voimaantulon jälkeenkin vahva ja selkeästi viranomaisten asettamia vähimmäistasoja korkeampi. Lattian asettamisen jälkeen pääomien minimitaso määräytyy edelleen Basel I -lattian mukaan. Finanssivalvonnan päätös tulee voimaan todennäköisesti vuoden 2017 puolivälissä.

Yhteenliittymän keskinäinen vastuu

Talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain mukaan yhteenliittymä muodostuu yhteenliittymän keskusyhteisöstä (OP Osuuskunta), keskusyhteisön jäsenluottolaitoksista ja niiden konsolidointiryhmiin kuuluvista yrityksistä sekä sellaisista luottolaitoksista, rahoituslaitoksista ja palveluyrityksistä, joiden äänivallasta edellä mainitut yhdessä omistavat yli puolet. Yhteenliittymää valvotaan konsolidoidusti. OP Osuuskunnan jäsenluottolaitoksia olivat 30.9.2016 yhteensä 178 osuuspankkia sekä OP Yrityspankki Oyj, OP-Asuntoluottopankki Oyj, OP-Korttiyhtiö Oyj ja OP-Prosessipalvelut Oy. Keskusyhteisö on velvollinen antamaan jäsenluottolaitoksilleen ohjeita niiden sisäisestä valvonnasta sekä riskienhallinnasta, niiden toiminnasta maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden turvaamiseksi sekä yhtenäisten tilinpäätösperiaatteiden noudattamisesta yhteenliittymän yhdistellyn tilinpäätöksen laatimisessa.

Keskusyhteisö on velvollinen suorittamaan yhteenliittymälaissa tarkoitettuna tukitoimena jäsenluottolaitokselle määrän, joka on tarpeen jäsenluottolaitoksen selvitystilan estämiseksi. Lisäksi keskusyhteisö vastaa jäsenluottolaitoksen niistä veloista, joita ei saada suoritetuksi jäsenluottolaitoksen varoista.

Jäsenpankki on velvollinen suorittamaan keskusyhteisölle osuutensa määrästä, jonka keskusyhteisö on suorittanut joko toiselle jäsenpankille tukitoimena taikka toisen jäsenpankin velkojalle maksuna erääntyneestä velasta, johon velkoja ei ole saanut suoritusta jäsenpankilta. Jäsenpankilla on lisäksi keskusyhteisön maksukyvyttömyystilanteessa osuuskuntalaissa tarkoitettu rajaton lisämaksuvelvollisuus keskusyhteisön veloista.

Jäsenpankin vastuu määrästä, jonka keskusyhteisö on jonkin jäsenpankin puolesta tämän velkojalle suorittanut, jakautuu jäsenpankkien kesken niiden viimeksi vahvistettujen taseiden loppusumman mukaisessa suhteessa. OP Ryhmän vakuutusyhtiöt eivät kuulu keskinäisen vastuun piiriin.

Katetun joukkolainan haltijalla on lain kiinnitysluottopankkitoiminnasta 25 §:n mukaisesti OPAn selvitystilan tai konkurssin estämättä oikeus saada suoritus koko joukkovelkakirjalainan laina-ajalta sopimusehtojen mukaisesti joukkovelkakirjalainan vakuudeksi merkityistä varoista ennen muita saatavia.

Henkilöstö

OPAn palveluksessa oli katsauskauden lopussa viisi henkilöä. Pankki ostaa kaikki keskeiset tukipalvelut OP Osuuskunnalta ja sen konserniyhtiöiltä, mikä vähentää pankin oman henkilöstön tarvetta.

Hallinto

Hallituksen kokoonpano on seuraava:

Puheenjohtaja Harri Luhtala Talousjohtaja, OP Osuuskunta
Jäsenet Elina Ronkanen-Minogue Tasehallinnan ja Keskuspankin johtaja, OP Osuuskunta
  Hanno Hirvinen Group Treasurer, OP Yrityspankki Oyj
     
     

Pankin toimitusjohtajana toimii Lauri Iloniemi ja toimitusjohtajan varahenkilönä Hanno Hirvinen.

Riskiasema

OPAn merkittävimmät yksittäiset riskilajit ovat luottoriski, rakenteellinen rahoitusriski, maksuvalmiusriski ja korkoriski. Pankin keskeiset luottoriskimittarit osoittavat luottoriskitilanteen olevan vakaa, eikä OPAn hallituksen asettama likviditeettiriskin riskiraja ole ylittynyt. OP Ryhmän maksuvalmiuden hoito on keskitetty OP Yrityspankkiin ja tästä syystä myös OPA voi hyödyntää OP Ryhmän maksuvalmiusreservejä. OPA on suojannut korkoriskiään koronvaihtosopimuksilla. Koronvaihtosopimuksilla on vaihdettu asuntoluottojen ja väliluottojen korot ja liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen korot samaan korkoperustaan. Pankin korkoriskiä voidaan pitää pienenä.

Tulevaisuuden näkymät

Voimassaoleva joukkovelkakirjalainaohjelma mahdollistaa uusien kiinteistövakuudellisten joukkovelkakirja-lainojen liikkeeseen laskun vuonna 2016. Pankin vakavaraisuuden arvioidaan pysyvän vahvana, riskiaseman vakaana ja luottosalkun laadun hyvänä.

Laatimisperiaatteet

Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2016 on laadittu IAS 34 -standardin (Osavuosikatsaukset) mukaisesti.

Osavuosikatsauksen luvut ovat tilintarkastamattomia. Kaikki luvut on pyöristetty, joten yksittäisten lukujen yhteenlaskettu summa saattaa poiketa esitetystä summaluvusta.

Osavuosikatsaus on julkaistu suomen ja englannin kielellä. Suomenkielinen osavuosikatsaus on virallinen, jota käytetään, mikäli havaitaan ristiriitaisuuksia kieliversioiden välillä.

OPAn lähipiirin muodostavat emoyhtiö OP Osuuskunta tytäryhtiöineen, OP Ryhmän eläkevakuutusyhtiöt OP-Eläkekassa ja OP-Eläkesäätiö sekä yhtiön hallintohenkilöt. Lähipiirille myönnetyissä lainoissa noudatetaan normaaleja luottoehtoja. Lainat on sidottu yleisesti käytössä oleviin viitekorkoihin. Lähipiiriliiketoiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia katsauskaudella.

Tuloskaavan ryhmittelyä on uudistettu osavuosikatsauksessa 1.1.-30.9.2016. Vertailutiedot on oikaistu uuden ryhmittelyn mukaiseksi. Uudella ryhmittelyllä ei ole vaikutusta kauden tulokseen. Vertailutietoja ei ole esitetty erillisessä taulukossa johtuen uudistuksen vähäisestä vaikutuksesta tuloslaskelmaan.

Uudesta ryhmittelystä johtuvat muutokset ovat seuraavat:

Korkokatetta arvonalentumisen jälkeen ei esitetä erikseen. Saamisten arvonalentumiset on esitetty omalla rivillään kulujen jälkeen. Aikaisemmin omalla rivillään esitetty kaupankäynnin nettotuotot on yhdistetty sijoitustoiminnan nettotuottoihin. Kulut on jaettu henkilöstökuluihin, poistoihin ja liiketoiminnan muihin kuluihin. Aikaisemmin kulut jaettiin henkilöstökuluihin, muihin hallintokuihin ja liiketoiminnan muihin kuluihin.

Vaihtoehtoisten tunnuslukujen laskentakaavat

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (ESMA) uudet ohjeet vaihtoehtoisista tunnusluvuista tulivat voimaan 3.7.2016. Vaihtoehtoisia tunnuslukuja esitetään kuvaamaan liiketoiminnan taloudellista kehitystä ja parantamaan vertailukelpoisuutta eri raportointikausien välillä. Vaihtoehtoisia tunnuslukuja ei tulisi pitää korvaavina mittareina verrattuna IFRS-tilinpäätösnormistossa määriteltyihin tunnuslukuihin.

Käytettyjen vaihtoehtoisten tunnuslukujen laskentakaavat on esitetty alla ja ne vastaavat sisällöltään aikaisemmin esitettyjä tunnuslukuja.

Oman pääoman tuotto (ROE), % = Vuositasoiseksi muutettu kauden voitto / Oma pääoma (kauden alun ja lopun keskiarvo) × 100

Kulujen osuus tuotoista, % = (Henkilöstökulut + poistot ja arvonalentumiset + liiketoiminnan muut kulut) / (Korkokate + nettopalkkiotuotot + sijoitustoiminnan nettotuotot + liiketoiminnan muut tuotot)
× 100

Tuloslaskelma, teur 1-9/2016 1-9/2015 7-9/2016 7-9/2015 1-12/2015
Korkokate 56 601 53 482 18 562 18 652 73 355
  Korkotuotot 65 439 80 044 19 541 25 298 106 362
   Korkokulut 8 838 26 563 979 6 647 33 007
Nettopalkkiotuotot -36 110 -32 033 -11 934 -11 900 -43 361
Sijoitustoiminnan nettotuotot 2 22 0 21 22
Liiketoiminnan muut tuotot 22 1 21 0 1
Tuotot yhteensä 20 514 21 472 6 649 6 773 30 016
Henkilöstökulut 243 288 72 84 382
Poistot ja arvonalentumiset 627 507 209 192 716
Liiketoiminnan muut kulut 3 442 2 352 1 331 732 3 821
Kulut yhteensä 4 313 3 146 1 613 1 008 4 918
Saamisten arvonalentumiset -179 245 -21 -48 210
Tulos ennen veroja 16 023 18 571 5 015 5 717 25 308
Tuloverot 3 243 3 709 1 003 1 139 5 020
Tilikauden tulos 12 780 14 862 4 012 4 578 20 288

Laaja tuloslaskelma, teur 1-9/2016 1-9/2015 7-9/2016 7-9/2015 1-12/2015
           
Tilikauden tulos 12 780 14 862 4 012 4 578 20 288
           
Erät, joita ei siirretä tulosvaikutteisiksi          
Etuuspohjaisten eläkejärjestelyiden uudelleen määrittämisestä johtuvat erät         231
Tuloverot etuuspohjaisten eläkejärjestelyiden uudelleen määrittämisestä johtuvista eristä         -46
Tilikauden laaja tulos yhteensä 12 780 14 862 4 012 4 578 20 473

Tunnusluvut 1-9/2016 1-9/2015 7-9/2016 7-9/2015 1-12/2015
Oman pääoman tuotto (ROE), % 4,6 5,5 4,4 5,0 5,6
Kulujen osuus tuotoista, % 21 15 24 15 16

Liiketoiminnan rahavirta, teur 1-9/2016 1-9/2015
Kauden voitto 12 780 14 864
Kauden voittoon tehdyt oikaisut 2 656 7 426
Liiketoiminnan varojen lisäys (-)
tai vähennys (+)
-90 568 143 887
Saamiset luottolaitoksilta -1 119 400 -19 969
Saamiset yleisöltä ja julkisyhteisöiltä 994 722 132 018
Muut varat 34 110 31 839
Liiketoiminnan velkojen lisäys (+)
tai vähennys (-)
-126 183 -114 254
Velat luottolaitoksille ja keskuspankeille -87 000 -80 000
Muut velat -39 183 -34 254
     
Maksetut tuloverot -4 745 -1 450
Saadut osingot 2 22
A. Liiketoiminnan rahavirta yhteensä -201 315 51 923
Investointien rahavirta    
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin   -681
B. Investointien rahavirta yhteensä   -681
Rahoituksen rahavarat    
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat, lisäykset   15 057
Maksetut osingot ja osuuspääoman korot -16 282 -4 997
C. Rahoituksen rahavirta yhteensä 229 021 10 060
D. Valuuttakurssien muutosten vaikutus rahavaroihin 0 0
Rahavarojen nettomuutos (A+B+C+D) 27 705 61 301
Rahavarat tilikauden alussa 245 120 109 046
Rahavarat tilikauden lopussa 273 453 170 854
Rahavarojen muutos 28 332 61 808
     
Saadut korot 99 282 112 129
Maksetut korot 47 808 61 063
Kauden voittoon tehdyt oikaisut    
Erät, joihin ei liity maksutapahtumaa    
Valuuttatoiminnan realisoitumaton nettotulos 0 0
Saamisten arvonalentumiset 181 -243
Muut 2 474 7 669
Oikaisut yhteensä 2 656 7 426
Rahavarat    
Vaadittaessa maksettavat saamiset luottolaitoksilta 273 453 170 854
Rahavarat yhteensä 273 453 170 854

Tase, teur 30.9.2016 30.9.2015 31.12.2015
       
Saamiset luottolaitoksilta 2 136 222 200 823 988 490
Johdannaissopimukset 322 942 200 981 192 206
Saamiset asiakkailta 8 614 076 9 194 581 9 610 252
Sijoitusomaisuus 40 40 40
Aineettomat hyödykkeet 1 948 2 784 2 575
Muut varat 44 713 58 208 78 823
Verosaamiset 196 3  
Varat yhteensä 11 120 137 9 657 420 10 872 386
Velat luottolaitoksille 1 288 000 1 425 000 1 375 000
Johdannaissopimukset 5 094 5 639 12 971
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat 9 389 287 7 770 710 9 002 669
Varaukset ja muut velat 69 301 87 863 108 485
Verovelat 19 1 883 1 325
Velat yhteensä 10 751 702 9 291 095 10 500 450
Oma pääoma      
  Osakepääoma 60 000 60 000 60 000
  Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto 245 000 245 000 245 000
  Kertyneet voittovarat 63 435 61 325 66 937
Oma pääoma yhteensä 368 435 366 325 371 937
Velat ja oma pääoma yhteensä 11 120 137 9 657 420 10 872 386

Taseen ulkopuoliset sitoumukset, teur 30.9.2016 30.9.2015 31.12.2015
Asiakkaan hyväksi annetut peruuttamattomat sitoumukset 19 1 583 858

Oman pääoman muutoslaskelma, teur Osakepääoma Muut rahastot Kertyneet voittovarat Oma pääoma yhteensä
         
Oma pääoma 1.1.2015 60 000 245 000 51 459 356 459
Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto        
Tilkauden tulos     14 862 14 862
Tilikauden muut laajan tuloksen erät        
Muut muutokset     -4 996 -4 996
Oma pääoma 30.9.2015 60 000 245 000 61 325 366 325
         
Oma pääoma 1.1.2016 60 000 245 000 66 937 371 937
Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto        
Tilikauden tulos     12 780 12 780
Tilikauden muut laajan tuloksen erät        
Muut muutokset     -16 282 -16 282
Oma pääoma 30.9.2016 60 000 245 000 63 435 368 435

Omat varat ja vakavaraisuus on esitetty EU:n vakavaraisuusasetuksen (EU 575/2013) mukaisesti.

Omat varat  ja vakavaraisuus, teur 30.9.2016 31.12.2015
     
Oma pääoma 368 435 371 937
Ydinpääoma (CET1) ennen vähennyksiä 368 435 371 937
Aineettomat hyödykkeet -1 948 -2 575
Eläkevastuun ylikate, epäsuorat omistukset ja laskennalliset verosaamiset tappioista -75 -74
Osuus tuloksesta, jota ei ole tarkastettu -12 780 -20 288
Arvonalentumiset - odotetut tappiot alijäämä -2 515 -2 046
Ydinpääoma (CET1) 351 116 346 954
Ensisijainen pääoma (T1) 351 116 346 954
Omat varat yhteensä 351 116 346 954
     
Riskipainotetut erät    
Luotto- ja vastapuoliriski 221 297 219 560
Operatiivinen riski 33 898 27 846
Yhteensä 255 195 247 407
     
Suhdeluvut, %    
Ydinpääomien (CET1) vakavaraisuussuhde 137,6 140,2
Tier 1 -vakavaraisuussuhde 137,6 140,2
Vakavaraisuussuhde 137,6 140,2
     
Basel I -lattia    
Omat varat 351 116 346 954
Basel I -lattian pääomavaatimus 307 409 324 461
Puskuri Basel I -lattiaan 43 707 22 493

Taseen luokittelu 30.9.2016, teur         
Varat Lainat ja saamiset Käypään arvoon tulos-
vaikutteisesti kirjattavat
Myytävissä olevat Yhteensä
Saamiset luottolaitoksilta ja keskuspankeilta 2 136 222     2 136 222
Johdannaissopimukset   322 942   322 942
Saamiset asiakkailta 8 614 076     8 614 076
Osakkeet ja osuudet     40 40
Muut saamiset 44 713     44 713
Muut varat 2 144     2 144
Yhteensä 10 797 155 322 942 40 11 120 137
         
Velat   Käypään arvoon tulos-
vaikutteisesti kirjattavat
Muut
velat
Yhteensä
Velat luottolaitoksille     1 288 000 1 288 000
Johdannaissopimukset   5 094   5 094
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat     9 389 287 9 389 287
Muut velat     69 321 69 321
Yhteensä   5 094 10 746 608 10 751 702
Yleiseen liikkeeseen laskettujen velkakirjojen arvostusero (käyvän arvon ja kirjanpitoarvon erotus) 30.9.2016     408 841 408 841
         
Taseen luokittelu 31.12.2015, teur   
Varat Lainat ja saamiset Käypään arvoon tulos-
vaikutteisesti kirjattavat
Myytävissä olevat Yhteensä
Saamiset luottolaitoksilta ja keskuspankeilta 988 490     988 490
Johdannaissopimukset   192 206   192 206
Saamiset asiakkailta 9 610 252     9 610 252
Osakkeet ja osuudet     40 40
Muut saamiset 78 823     78 823
Muut varat 2 575     2 575
Yhteensä 10 680 140 192 206 40 10 872 386
 
Velat   Käypään arvoon tulos-
vaikutteisesti kirjattavat
Muut
velat
Yhteensä
Velat luottolaitoksille     1 375 000 1 375 000
Johdannaissopimukset   12 971   12 971
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat     9 002 669 9 002 669
Muut velat     109 810 109 810
Yhteensä   12 971 10 487 479 10 500 450
Yleiseen liikkeeseen laskettujen velkakirjojen arvostusero (käyvän arvon ja kirjanpitoarvon erotus) 31.12.2015     219 641 219 641

Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat on arvostettu kirjanpidossa jaksotettuun hankintamenoon. Näille velkakirjoille on arvioitu käypä arvo markkinoilta saatavilla olevan informaation ja vakiintuneiden arvostusmenetelmien avulla. Kyseisen käyvän arvon ja kirjanpitoarvon ero esitetään taseen luokittelu -liitteessä arvostuserona.


Johdannaissopimukset 30.9.2016, teur Nimellisarvot / jäljellä oleva juoksuaika
  Alle 1 v 1-5 v yli 5 v Yhteensä
Korkojohdannaiset        
Suojaus 2 778 260 8 216 977 6 412 272 17 407 509
Yhteensä 2 778 260 8 216 977 6 412 272 17 407 509
         
  Käyvät arvot Luotto-
vasta-arvo
 
  Varat Velat  
Korkojohdannaiset        
Suojaus 322 942 5 094 505 778  
Yhteensä 322 942 5 094 505 778  
         
Johdannaissopimukset 31.12.2015, teur Nimellisarvot / jäljellä oleva juoksuaika
  Alle 1 v 1-5 v yli 5 v Yhteensä
Korkojohdannaiset        
Suojaus 2 387 456 8 816 977 7 118 958 18 323 391
Yhteensä 2 387 456 8 816 977 7 118 958 18 323 391
         
  Käyvät arvot Luotto-
vasta-arvo
 
  Varat Velat  
Korkojohdannaiset        
Suojaus 192 206 12 971 411 985  
Yhteensä 192 206 12 971 411 985  

Taseen ryhmittely arvostusmenetelmän mukaisesti, teur
       
30.9.2016 Käyvän arvon arvostus tilikauden lopussa
  Tasearvo Taso 1 Taso 2
Toistuvasti käypiin arvoihin arvostetut varat      
Johdannaissopimukset 322 942   322 942
Yhteensä 322 942   322 942
Toistuvasti käypiin arvoihin arvostetut velat      
Johdannaissopimukset 5 094   5 094
Yhteensä 5 094   5 094
Rahoitusvelat, joita ei ole arvostettu käypiin arvoihin      
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat 9 389 287 9 411 634 386 494
Yhteensä 9 389 287 9 411 634 386 494
OP-Asuntoluottopankki Oyj:llä ei ole siirtoja käyvän arvon arvostuksen tasojen välillä.
       
31.12.2015 Käyvän arvon arvostus tilikauden lopussa
  Tasearvo Taso 1 Taso 2
Toistuvasti käypiin arvoihin arvostetut varat      
Johdannaissopimukset 192 206   192 206
Yhteensä 192 206   192 206
Toistuvasti käypiin arvoihin arvostetut velat      
Johdannaissopimukset 12 971   12 971
Yhteensä 12 971   12 971
Rahoitusvelat, joita ei ole arvostettu käypiin arvoihin      
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat 9 002 669 8 872 880 349 430
Yhteensä 9 002 669 8 872 880 349 430

Taloudellinen informaatio 2017

Vuoden 2016 tilinpäätöstiedotteen ja vuoden 2017 osavuosikatsausten julkaisupäivät:

Tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2016               2.2.2017
Osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2017                 27.4.2017
Osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2017                 2.8.2017
Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2017                 1.11.2017

Helsingissä 2.11.2016

OP-Asuntoluottopankki Oyj
Hallitus

Lisätietoja: toimitusjohtaja Lauri Iloniemi, puh. +358 10 252 3541

JAKELU
LSE London Stock Exchange
Kansallinen tiedotevarasto (Offically Appointed Mechanism, OAM)
Keskeiset tiedotusvälineet
op.fi