Valoe Oyj Osavuosikatsaus 2.11.2016
VALOE OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1.2016 – 30.9.2016
YHTEENVETO
- Valoe Oyj (”Valoe”) on puhtaaseen energiaan keskittynyt alkuvaiheen teknologiayhtiö, jolla kuitenkin on uusi, kilpailukykyinen, valmis ja testattu teknologia, toimiva automatisoitu tuotantolaitos, maailmanlaajuinen markkina ja ensimmäinen vientitilaus aurinkosähköpaneelitehtaasta Etiopiaan sekä kokenut, kansainvälisessä teknologiakaupassa, -tuotannossa ja –projekteissa kehittynyt henkilöstö.
- Valoe sai helmikuussa 2016 Etiopiasta noin 15,8 miljoonan euron tilauksen aurinkosähkopaneelitehtaan toimittamisesta ja taustajohdinteknologiasta. Kauppahinnasta noin 9,5 miljoonaa euroa maksetaan Valoelle rahana ja loput asiakasyhtiön osakkeina siten, että Valoe tulee omistamaan 30 % etiopialaisesta valmistuspartneristaan. Kaupan Valoen asiakkaalle rahoittaa The Development Bank of Ethiopia, suomeksi: Etiopian Kehityspankki.
- Valoen rahoitustilanne on erittäin tiukka. Valoen suunniteltu toimitusaikainen rahoitus Etiopia toimitukselle perustui pääasiassa toimitussopimuksen mukaiseen 2,8 miljoonan euron ennakkomaksuun, jolle Valoen tulee hankkia pankkitakaus. Takauksen saaminen ennakkomaksulle on viivästynyt. Neuvottelut sekä takauksesta että siltarahoituksesta ovat käynnissä ja Valoe uskoo saavansa ne päätökseen lähiviikkoina. Rahoituksen riittämättömyydestä johtuen toimitus on viivästynyt. Valoe on yhdessä valmistuspartnerinsa kanssa arvioinut uudelleen Etiopian tehdastoimituksen loppuunsaattamisen aikataulun. Uuden arvion mukaan tehtaan laitteet ja koneet toimitetaan Etiopiaan vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla. Aiemman arvion mukaan toimituksen piti toteutua vuoden 2016 aikana.
- Valoe myi omistamiensa Kiinan yhtiöiden osakkeet ja sekä niihin liittyvät velat ja vastuut lukuun ottamatta tilavuokratakausta, korkeintaan 0,65 miljoonaa euroa, Savisalon perheen lähipiiriin kuuluvalle Savcor Tempo Oy:lle. Toteutettu järjestely paransi Valoe-konsernin konsernitulosta noin 7,1 miljoonalla eurolla ja vähensi katsauskaudella Valoe-konsernin nettovelkoja n. 3,9 miljoonalla eurolla.
- Suomen aurinkosähkömarkkinaan kohdistuvan myynnin lisäännyttyä ja Etiopian projektin osatuloutusten alettua Valoe-konsernin liikevaihto kasvoi katsauskaudella 3,8 miljoonaan euroon. Jatkuvien toimintojen käyttökate oli Kiinan vastuiden poistuttua 6,8 miljoonaa euroa. Ilman Kiinan yhtiöiden osakkeiden myynnistä johtunutta kertaluonteista tuloa jatkuvien toimintojen käyttökate oli – 0,3 miljoonaa euroa.
- Valoe on aloittanut aurinkosähkövoimaloiden ja paneeleittensa myynnin Suomessa rakennettuaan ja koulutettuaan edustajaverkoston ja aloitettuaan yhteistoiminnan eräiden Valoen tekniikasta kiinnostuneiden yhtiöiden kanssa. Suomen aurinkosähkömarkkinat ovat vielä kehityksen alkuvaiheessa.
- Etiopia toimituksen viivästymisestä johtuen Valoe arvioi Valoe-konsernin liikevaihdon olevan vuonna 2016 noin 5,5 - 6,0 miljoonaa euroa (2015: 0,7 miljoonaa euroa) ja käyttökatteen noin 6,5 - 7,0 miljoonaa euroa (2015: -2,8 miljoonaa euroa). Tilikauden 2016 tuloksen arvioidaan olevan voitollinen noin 3,2 - 3,7 miljoonaa euroa (2015: -4,7 miljoonaa euroa). Kaikki vertailukauden luvut koskevat jatkuvia liiketoimintoja.
- Katsauskauden ja sen päättymisen jälkeisistä tapahtumista on kerrottu enemmän pörssitiedotteissa, jotka on julkaistu Valoen internet-sivuilla www.valoe.com. Osavuosikatsaus on laadittu noudattaen IAS 34 osavuosikatsaukset –standardia. Valoe on soveltanut osavuosikatsauksen laatimisessa samoja laskentaperiaatteita kuin vuositilinpäätöksessä 2015. Osavuosikatsaus on tilintarkastamaton.
TALOUDELLINEN TULOS TAMMI-SYYSKUU 2016
Valoen tulos alkoi parantua katsauskaudella yhtiön Suomen tuotemyynnin päästyä alkuun ja Etiopian projektin osatuloutusten alettua. Poikkeukselliseksi tuloksen teki kuitenkin kertaluonteinen erä, kun Valoe vapautui taseessaan olleista, Kiinan yhtiöön liittyneistä vastuista.
Toteutettu Kiinan yhtiön osakkeiden myynti parantaa Valoe-konsernin tulosta noin 7,1 miljoonalla eurolla ja vähentää konsernin nettovelkoja katsauskaudella noin 3,9 miljoonalla eurolla. Luovutuksessa syntyy voittoa, kun Valoe-konsernin taseesta poistuvat omistusaikana kertyneet Kiinan yhtiön tappiot ja sen omaisuuseriin kohdistuneet arvonalennukset. Kauppa kasvattaa lisäksi konsernin aktivoitujen tuotekehitysmenojen arvoa. Kun Kiinan yhtiöt myytiin, emon taseeseen aktivoidut, emon Kiinasta ostamat, etupäässä takavirtajohtimeen kohdistuneet tuotekehityksen tulokset (=tuotekehitysmenot) siirtyvät nyt konsernitaseeseen.
Seuraavassa on esitetty Valoe-konsernin jatkuvien toimintojen taloudellinen tulos. Suluissa on vertailuluku vastaavalta ajanjaksolta vuonna 2015, jollei toisin mainita.
Heinäkuu – syyskuu 2016 (jatkuvat liiketoiminnot):
- Valoe-konsernin liikevaihto kasvoi 549 prosenttia 1,1 miljoonaan euroon (vuonna 2015: 0,2 miljoonaa euroa)
- Käyttökate oli -0,2 miljoonaa euroa (-0,5 miljoonaa euroa).
- Liiketulos oli -0,5 miljoonaa euroa (-0,7 miljoonaa euroa).
- Tulos ennen veroja oli -1,1 miljoonaa euroa (-0,9 miljoonaa euroa).
- Kauden tulos oli -1,1 miljoonaa euroa (-0,9 miljoonaa euroa).
Tammikuu – syyskuu 2016 (jatkuvat liiketoiminnot)
- Valoe-konsernin liikevaihto kasvoi 623 prosenttia 3,8 miljoonaan euroon (vuonna 2015: 0,5 miljoonaa euroa).
- Käyttökate oli 6,8 miljoonaa euroa (-0,8 miljoonaa euroa).
- Liiketulos oli 6,0 miljoonaa euroa (-1,4 miljoonaa euroa).
- Tulos ennen veroja oli 4,4 miljoonaa euroa (-2,0 miljoonaa euroa).
- Kauden tulos oli 4,5 miljoonaa euroa (-2,0 miljoonaa euroa).
- Osakekohtainen tulos oli 0,005 euroa (-0,002 euroa) ja laimennettu osakekohtainen tulos 0,003 euroa (-0,002 euroa).
TOIMITUSJOHTAJA IIKKA SAVISALON KATSAUS
Vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä Valoen johto keskittyi paljolti Etiopian projektin rahoituksen esteiden poistamiseen. Kotimaiset rahoittajat ovat tähän saakka edellyttäneet ennen rahoituspäätöksiään Etiopian Kehityspankin (The Development Bank of Ethiopia, DBE) Valoen asiakkaalle myöntämän peruuttamattoman 9,5 miljoonan euron remburssin avautumista EU:n alueella toimivassa vakaassa pankissa. Etiopiassa ja Suomessa on jouduttu odottamaan hitaan rahoitusprosessin valmistumista arvioitua kauemmin. Aikatauluviivästyksestä huolimatta asia etenee muilta osin helmikuussa 2016 allekirjoitetun rahoitussopimuksen mukaisesti. Remburssiprosessin hidas eteneminen on kuitenkin hankaloittanut yhtiön toimintaa katsauskaudella merkittävästi.
Valoen rahoitustilanne on erittäin tiukka. Valoen suunniteltu toimitusaikainen rahoitus perustui pääasiassa toimitussopimuksen mukaiseen 2,8 miljoonan euron ennakkomaksuun, jolle Valoen tulee hankkia pankkitakaus. Takauksen saaminen ennakkomaksulle on viivästynyt. Neuvottelut sekä takauksesta että siltarahoituksesta ovat käynnissä ja Valoe uskoo saavansa ne päätökseen lähiviikkoina.
Myynnissä Valoe on päättyneellä katsauskaudella edennyt neuvotteluissaan kahden muun valmistuspartneriehdokkaan kanssa rahoitusneuvottelujen viimeisiin vaiheisiin ja Valoen johto uskoo hankkeiden lopullisen varmistumiseen vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla.
Valoen strategiana on löytää 6 – 8 valmistuspartneria, joiden yhteenlaskettu vuotuinen kapasiteetti ylittäisi 1,5 GWp. Aikaa partneriverkoston kokoamiseen Valoe on arvioinut kuluvan noin viisi vuotta.
Yhteyksiä useisiin aurinkosähköpaneeleiden valmistajiin sekä Kiinassa että muualla on pidetty jatkuvasti yllä ja keskusteluja erilaisista yhteismahdollisuuksista käydään.
Etiopian projektin rahoitushaasteista huolimatta Valoen tulevaisuuden kilpailukykyyn tähtäävät tuotekehityshankkeet ovat edenneet, eikä suunnitelluista aikatauluista ole toistaiseksi jouduttu oleellisesti tinkimään.
Erittäin intensiivinen yhteistyö katsauskaudella Valoen etiopialaisen partnerin kanssa on luonut uutta ymmärrystä siitä, minkälaista toimintaa ja teknologiaa afrikkalainen toimintaympäristö vaatii siellä, missä sähköistäminen on vielä alkuvaiheessa. Tämä tieto auttaa Valoeta suuntaamaan tuotekehitys- ja muita panostuksiaan siten, että Valoen partnerit saavat yhteistyöstä mahdollisimman suuren hyödyn ja pystyvät tuottamaan myös Valoelle menestyvää liiketoimintaa.
Afrikka Valoen markkina-alueena
Tyypillinen afrikkalainen aurinkosähkömarkkina jakautuu, niin kuin muuallakin kahteen eri segmenttiin. Suuret, yli 100 MW:n voimalat, joiden investointikustannus vaihtelee olosuhteista ja teknisestä määrittelystä riippuen 130 M€ - 200 M€ välillä, liitetään tyypillisesti kantaverkkoon. Tällaisia erittäin suuria hankkeita on vireillä pelkästään Etiopiassa useita.
Muut Valoeta ja sen valmistuspartneria kiinnostavat mahdollisuudet liittyvät nyt tyypillisesti dieselkäyttöisten voimaloiden varassa toimiviin verkon ulkopuolisiin sekä kokonaan ilman sähköä oleviin alueisiin. Tällaisissa projekteissa asiakas tarvitsee aurinkovoimaloiden lisäksi erilaisia energiavarastoja sekä älyverkkoteknologiaa, jotta kokonaisuudesta saataisiin loppukäyttäjän kannalta toimiva. Etiopiassa niin kuin monissa muissakin Afrikan maissa suunnitellaan haja-asutuksen ja pienten yhdyskuntien sähköistämistä humanitäärisillä projekteilla. Tyypillisiä sekä tällaiselle markkinalle että Valoelle sopivia tuotteita voisivat esimerkiksi olla täysin itsenäiset, akuilla varustetut aurinkopaneelit virranlähteiksi jääkaapille, kevyelle kotielektroniikalle sekä valaistukselle.
Tuotekehitys
Valoen tuotekehitys on katsauskaudella keskittynyt pääasiassa tukemaan Etiopia projektin toimitusta. Paneelien automatisoidussa valmistuksessa tarvittavat koneet ja laitteet tulevat enenevässä määrin perustumaan Valoen omille innovaatioille ja olemaan Valoen itsensä suunnittelemia. Valoe pyrkii suojaamaan keksintöjään kaikilla oleellisilla maantieteelisillä alueilla.
Valoe aloitti joulukuussa 2015 Tekesin noin neljän miljoonan euron tuotekehityslainan avulla projektin taustavirtajohdepaneeleissa käytettävien aurinkokennojen optimoimiseksi. Projektin tavoitteena on kehittää kennon ominaisuuksia siten, että niistä saavutetaan taustavirtajohdepaneeleissa paras mahdollinen hyöty verrattuna vastaavasta materiaalista koottuun H-tyypin paneeliin. Projektin aikatauluja on rahoitusvajeen johdosta pidennetty mutta jo tähänastiseen työhön perustuen Valoella näyttää olevan tulevaisuuden mahdollisuuksia myös kennojen kehittämisessä.
Lyhyen ja pitkän aikavälin rahoitus
Valoen toiminnan merkittävin haaste liittyy tällä hetkellä yhtiön rahoitukseen. Kasvava ja kannattava liiketoiminta voi syntyä ainoastaan siten, että yhtiö pystyy järkevästi hallitsemaan tuotekehityksen sekä toimitusprojektien etenemistä ilman jatkuvia rahoitusvaikeuksien tuomia viivästyksiä ja lisäkuluja. Yhtiön tärkein tehtävä seuraavalle kuuden kuukauden jaksolle onkin rahoituksen järjestäminen vastaamaan kasvun ja mahdollisuuksien tuomia haasteita. Yhtiön tavoitteena on varmistaa vuoden 2016 loppuun mennessä 2 – 4 miljoonan euron rahoitus Etiopia-projektin loppuun viemistä varten. Mikäli yhtiö epäonnistuisi 2- 4 miljoonan euron rahoitusratkaisun aikaansaamisessa, saattaisi se vaarantaa yhtiön toiminnan nykymuotoisena. Yhtiö on suunnitellut myös pidemmän aikavälin rahoituksen hankkimista osakeannilla kasvunsa rahoittamiseksi. Osakeanti on tarkoitus suunnata kotimaisille sekä kansainvälisille sijoittajille. Mahdollisen osakeannin ajankohdasta ei ole vielä tietoa.
VALOEN STRATEGIA
Valoen liikevaihto muodostuu neljästä eri palvelu- ja tuotekonseptista:
1. Aurinkosähköpaneelit ja –järjestelmät
Aurinkopaneelit ja pienehköt aurinkosähköjärjestelmät ovat ehkä Valoen Suomessa näkyvin, mutta liikevaihtopotentiaaliltaan pienin tuoteryhmä. Kaikki Valoen toimittamat aurinkosähköpaneelit valmistetaan toistaiseksi yhtiön tehtaalla Mikkelissä. Niitä toimitetaan pääasiallisesti yhtiön jakelijoille- tai tuleville valmistuspartnereille sekä Suomeen että ulkomaille. Lisäksi yhtiö myy ja toimittaa aurinkosähkövoimaloita ja -järjestelmiä koti- ja ulkomaisille asiakkaille. Valoe on tehostanut paneeleittensa ja aurinkosähköjärjestelmiensä myyntiä Suomessa rakentamalla ja kouluttamalla itselleen oman jälleenmyyntikanavan.
Yhtiön Mikkelin tehtaan nykyinen kapasiteetti on suunniteltu tuottamaan vuodessa enintään 6 – 8 miljoonan euron arvosta aurinkosähköpaneeleita tämän hetkisin maailmanmarkkinahinnoin. Paneelien myynti ei siten muodosta oleellista osaa yhtiön tavoittelemasta myynnistä.
Valoen ensimmäinen, täysin itse kehitetty paneelireseptiikka on läpäissyt saksalaisen Fraunhofer ISE:n vaativan testiohjelman mahdollistaen paneelin sertifioinnin kaikilla yhtiön myyntialueilla.
2. Tuotantolinjat ja niiden osat
Tyypillisesti uusiin paneelien tuotantolinjoihin voisivat investoida alalla jo toimivat valmistajat esimerkiksi Kiinassa. Nämä Valoen potentiaaliset asiakkaat valmistavat nyt perinteisiä ns. H-tyypin, pintajohdotettuja aurinkosähköpaneeleja. Valoella olevan tiedon mukaan useat valmistajat aikovat siirtyä tuottamaan seuraavan sukupolven taustavirtajohdinpaneeleita. Tällaisilla asiakkailla on useimmiten omia toimivia paneelitehtaita ja oma paneelireseptiikkansa ja ne tarvitsevat ainoastaan yksittäisiä tuotantokoneita tai -linjoja. Tyypillinen markkinahinta taustavirtajohdinpaneelien tuotantokoneille tai valmistuslinjalle on Valoen arvion mukaan 4 – 8 miljoonaa euroa.
Yhtiö neuvottelee parhaillaan paneelitehtaiden, yksittäisten tuotantolinjojen tai niiden osien toimittamisesta usean Valoen valmistusteknologiasta kiinnostuneen asiakkaan kanssa eri puolilla maailmaa.
3. Valmistuspartnerit
Saatuaan helmikuussa 2016 ensimmäisen valmistuspartnerisopimuksensa ja tehdastilauksensa Valoe jatkaa neuvottelujaan useiden muiden potentiaalisten valmistuspartnereiden kanssa yhteistyösopimuksista, joissa alalle pyrkivät uudet valmistajat sitoutuisivat etiopialaisen asiakkaan tavoin sekä Valoen tuotantoteknologiaan että paneelireseptiikkaan. Kuten Etiopiankin tilauksessa Valoe toimittaa partnerille tehtaan avaimet käteen-periaatteella ja sitoutuu asiakkaansa partneriksi jäämällä valmistusyhtiöön vähemmistöosakkaaksi. Etiopiassa omistusosuudeksi on sovittu 30 %.
Valoen strategian mukaisesti paneelitehtaiden ostajat alkavat Valoen valmistuspartnereina käyttää Valoen toimittamia komponentteja. Valoen valmistuspartnerit muodostavat yhdenmukaisten ja uudenaikaisten taustajohdinpaneelien valmistukseen erikoistuneiden yhtiöiden ekosysteemin, jonka teknisestä kehityksestä ja valmistuskustannusten kilpailukyvystä Valoe huolehtii. Valoe pitää huolta myös koko ekosysteemin teknistaloudellisesta kilpailukyvystä päivittämällä partnereidensa tehtaita viimeisimpien tutkimustulosten ja käytännön kokemusten perusteella.
Valoe on valmistuspartneriyhtiön tekninen tuki eikä halua yhtiössä määräysvaltaa eikä vastuuta yhtiön tuotteiden myynnistä tai muustakaan paikallisesta liiketoiminnasta.
Valmistuspartneriyritykset toimivat pääasiassa kehittyvillä markkinoilla tuottaen aurinkosähköpaneeleja paikallisille sekä lähialueiden markkinoille. Tyypillinen tehtaan avaimet käteen-toimitus ylittää arvoltaan 10 miljoonaa euroa. Etiopian tilauksen arvo oli 15,8 miljoonaa euroa. Valoe pyrkii solmimaan seuraavan viiden vuoden aikana vähintään 10 valmistuspartnerisopimusta.
4. Erikoiskomponentit sekä aurinkosähkön käyttöä lisäävät tekniikat ja palvelut
Valoen strategian tärkein ja liikevaihtopotentiaaliltaan merkittävin osa on erikoiskomponenttien toimitukset. Ensimmäinen Valoen tarjoama erikoiskomponentti on yhtiössä itse kehitetty, jokaiseen paneeliin yhtenä sen tärkeimmistä komponenteista kuuluva taustavirtajohde. Yksi normaalikokoinen, taustavirtajohdetekniikkaan perustuva paneelitehdas tarvitsee täydellä teholla toimiessaan noin 300.000 – 500.000 taustavirtajohdetta vuodessa. Tällä hetkellä oletettavalla lähitulevaisuuden hintatasolla arvioituna tarvitsee jokainen tuotantolinja taustavirtajohteita noin 5 – 11 miljoonan euron arvosta vuosittain.
Tulevaisuudessa Valoe suunnittelee myös tarjoavansa partnereilleen muita erikoiskomponentteja. Tällaisia komponentteja voivat olla esimerkiksi erilaiset paneelien älykomponentit ja erityiset, taustavirtajohteeseen perustuvat kennoteknologiat.
Pitkällä aikavälillä Valoe tulee lisäämään tarjontaansa myös energiavarastoihin ja polttokennoihin liittyviä sekä yleisemminkin aurinkosähkön käyttöä edistäviä teknologioita. Näiden teknologioiden ydinosaamisessa Valoe tukeutuu teknologia-partnereihinsa.
TOIMINTAYMPÄRISTÖ
Valoe toimii puhtaan energian toimialalla ja sen toimintaympäristö on maailmanlaajuinen. Yhtiön asiakkaat ovat yhtiöitä, jotka toimittavat tuotteitaan paikallisesti tai maailmanlaajuisesti. Valoen merkittävimmät tuote- ja palvelukokonaisuudet on tarkoitettu palvelemaan aurinkosähkömarkkinoita.
Maailmalla investoinnit aurinkosähköön ovat kasvaneet ennustettuakin nopeammin. Monet jo asemansa vakiinnuttaneet aurinkosähköpaneelien valmistajat ovat päässeet irti tappiokierteestään ja ovat alkaneet suunnitella uusia kapasiteetti-investointeja osin tuotantonsa lisäämiseksi ja osin korvaamaan vanhentuvaa ns. H-tyypin aurinkosähköpaneelien valmistuskapasiteettia.
Valoe on jo aiemmin ilmoittanut uskovansa tulevaisuuden liiketoiminnan painopisteensä olevan kehittyvissä maissa. Vuoden 2016 helmikuussa Etiopiasta saatu tilaus vahvistaa yhtiön näkemystä entisestään. Moni megatrendi: kansalliset ilmastonsuojelutavoitteet, kehittyvien maiden halu parantaa teollista tuotantokykyään ja energiaomavaraisuuden lisääminen suosivat aurinkosähköpaneelien paikallista valmistusta. Tällä hetkellä valtaosa maailman aurinkosähköpaneelivalmistuksesta on keskittynyt Kiinaan. Paneelit valmistetaan suurissa käsityövaltaisissa yksiköissä ja jaellaan sieltä maailman markkinoille asennettaviksi.
Kehittyneiden maiden aurinkosähkö on merkittäviltä osin tuotettu suurissa, avoimeen maisemaan sijoitetuissa voimaloissa, jotka syöttävät tuottamansa sähkön kantaverkkoon. Tällaisissa voimalaitoksissa voidaan mm. logistiikan kustannukset optimoida, eikä esimerkiksi paneelin pinta-alakohtaista hyötysuhdetta ole pidetty merkityksellisenä. Kehittyvissä maissa juuri logistiikkakustannukset muodostuvat erittäin merkittäviksi ja kysyntä painottuu ns. minigrid-ratkaisuihin, joissa aurinkosähkövoimalat hajautetaan ja niille rakennetaan uusi paikallinen sähköverkko. Verkkoja liitetään toisiinsa ja uusiin pienvoimaloihin sähkön käytön, jakelun ja tuotannon lisääntyessä tasatahtiin. Pienehköt voimalat ovat usein ns. hybridejä, joissa aurinkovoimalat toimivat yhdessä diesel-, vesi- tai tuulivoimaloiden verkostoissa, ja joihin voidaan yhdistää erilaisia energiavarastoja.
Edellä kuvatuissa ympäristöissä paikallinen tuottaja voi huomattavasti paremmin hallita logistiikkakustannuksensa. Useat Valoen neuvottelukumppanit ovat huomanneet paikallisen valmistuskustannuksen alittavan Kiinasta tuotujen paneelien hinnan. Paikallisessa tuotannossa myös mahdollisuudet valvoa paneelien laatua paranevat. Valoen käsityksen mukaan taustavirtajohdepaneeleille tyypillinen tasalaatuisuus parantaa lähes aina paneelin keskimääräistä sähköntuottokykyä.
RAHOITUS
Liiketoiminnan rahavirta ennen investointeja oli tammi-syyskuussa -1,0 miljoonaa euroa (-2,3 miljoonaa euroa). Myyntisaamiset olivat katsauskauden lopussa 0,03 miljoonaa euroa (0,4 miljoonaa euroa). Yhtiön nettorahoituskulut olivat 1,6 miljoonaa euroa (0,6 miljoonaa euroa).
Valoe-konsernin omavaraisuusaste oli syyskuun lopussa -63,7 prosenttia (-151,2 %) ja osakekohtainen oma pääoma oli -0,009 euroa (-0,012 euroa). Omavaraisuusaste pääomalainat mukaan lukien oli -5,9 prosenttia (-78,7 %). Katsauskauden päättyessä konsernin rahavarat olivat 0,004 miljoonaa euroa.
Kiinan yhtiöiden myynti paransi Valoe-konsernin tulosta 7,1 miljoonaa euroa. Valoe-konsernin omavaraisuusasteen pääomalainat mukaan lukien parani -5,9 prosenttiin.
Valoen rahoitustilanne on ollut ja on edelleenkin erittäin tiukka. Helmikuussa 2016 saatu 15,8 miljoonan euron tilaus, josta 9,5 miljoonaa euroa maksetaan rahana, muuttaa yhtiön johdon käsityksen mukaan rahoitustilanteen selvästi vakaammaksi sillä edellytyksellä, että pankkitakaus ennakkomaksulle ja vientikaupan toimitusaikainen rahoitus saadaan järjestymään.
Valoe on sopinut Savcor Group Oy:n n. 0,36 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainan ja Savcor Invest B.V:n noin 0,32 miljoonan euron lainan jatkamisesta 31.3.2017 asti.
Valoe neuvottelee Danske Bankin kanssa siitä, että 0,7 miljoonan euron luotollisen tilin rahoitussopimusta jatkettaisiin 31.3.2017 asti. Edelleen Valoe neuvottelee Danske Bankin ja Finnveran kanssa maksuaikataulun pidentämisestä liittyen 31.3.2016 erääntyneeseen 0,35 miljoonan euron vientirahoituslimiitin takaisinmaksuun.
Valoen rahoitustilanne jatkuu edelleen tiukkana ainakin siihen asti kunnes Etiopiasta saadun tilauksen toimitusaikainen rahoitus on järjestynyt ja kauppaan liittyvä etumaksu on maksettu Valoelle. Jos yhtiö saa toimitusaikaisen rahoituksen järjestettyä, Etiopian tilaus johtaa yhtiön liiketoiminnan kassavirran kääntymiseen positiiviseksi, eikä muuta välirahoitusta yhtiön johdon käsityksen mukaan enää tässä vaiheessa tarvittaisi. Mikäli Etiopian tilauksen edellä mainittu rahoitus ja vakuusjärjestely eivät järjestyisi, yhtiön rahoitustilanne tiukentuisi entisestään ja yhtiön toiminnan jatkuvuus voisi olla vaarassa.
Ennen kuin Etiopian tilaukseen liittyvä rahoitus ja vakuusjärjestely ovat järjestyneet, Valoen rahoitustilanne jatkuu erittäin tiukkana ja siihen asti myös yhtiön kahdentoista kuukauden rahoituksen riittävyyteen liittyy erittäin merkittäviä riskejä. Valoen rahoitus- ja muita riskejä on käsitelty tarkemmin jäljempänä tämän osavuosikatsauksen osiossa ”Riskienhallinta, riskit ja epävarmuustekijät”.
TUOTEKEHITYS
Valoen tähän mennessä saavuttamat valmiudet ja tuotteiden tekninen menestys on perustunut voimakkaaseen tuotekehityspanostukseen. Valoen itsensä kehittämä paneeli ja sen valmistustekniikka ovat jo osoittautuneet hyvin toimiviksi. Kaupallinen menestys riippuu jatkossakin suuressa määrin tuotekehityksen onnistumisesta. Tekesiltä joulukuussa 2015 saatu noin neljän miljoonan euron laina varmistaa Valoen tuotekehityksen jatkumisen systemaattisena ja panostuksen suuntaamisen niihin kehityskohteisiin, jotka nopeimmin vaikuttavat yhtiön markkina-aseman parantumiseen.
Valoen strategian onnistumisen edellyttämät tuotteet ovat jo testatut ja ne toimivat. Valoe tavoittelee tuotekehityksellään sellaista kenno- ja paneelitekniikkaa, joka edelleen parantaisi Valoen tarjoamien tuotteiden ja palveluiden kilpailukykyä. Voimakasta tuotekehityspanostusta jatketaan ja sekä kansallista että Euroopan tutkimusrahoitusta tullaan käyttämään sen rahoittamiseksi jatkossakin.
Konsernin tuotekehityskulut olivat tammi-syyskuussa 1,0 miljoonaa euroa (0,9 miljoonaa euroa) eli 27,4 (158,0) prosenttia liikevaihdosta. Konsernin jatkuvien liiketoimintojen tuotekehityskulut olivat tammi-kesäkuussa 1,0 miljoonaa euroa (0,9 miljoonaa euroa) eli 27,4 (181,1) prosenttia liikevaihdosta.
INVESTOINNIT
Katsauskauden bruttoinvestoinnit jatkuviin liiketoimintoihin olivat tammi-syyskuussa 0,4 miljoonaa euroa (0,3 miljoonaa euroa). Investoinnit kohdistuivat sekä katsauskaudella että vertailukaudella pääosin kehittämismenoihin.
HENKILÖSTÖ
Konsernin palveluksessa oli syyskuun lopussa 20 (20) henkilöä, joista 19 henkilöä työskenteli Suomessa ja yksi henkilö USA:ssa. Katsauskaudella konsernin palkka- ja palkkiokulut olivat yhteensä 0,9 miljoonaa euroa (1,1 miljoonaa euroa).
OSAKKEET JA OMISTAJAT
Valoen osakepääoma katsauskauden päättyessä 30.9.2016 oli 80.000,00 euroa. Osakemäärä oli 862.472.136 osaketta. Yhtiöllä on yksi osakesarja, jonka osakkeet tuottavat yhtäläiset oikeudet yhtiössä. Valoen hallussa ei ollut tilikauden päättyessä yhtiön omia osakkeita.
Yhtiöllä oli syyskuun 2016 lopussa yhteensä 7 221 osakkeenomistajaa ja osakkeista 20,4 prosenttia oli ulkomaalaisomistuksessa. Kymmenen suurimman osakkeenomistajan hallussa oli 30.9.2016 yhteensä 70,65 prosenttia yhtiön osakkeista ja äänistä.
Suurimmat omistajat 30.9.2016
osakkeita | prosentteja | ||
1 | SAVCOR GROUP OY | 259 801 949 | 30,12 |
2 | SAVCOR COMMUNICATIONS LTD PTY | 133 333 333 | 15,46 |
3 | GASELLI CAPITAL OY | 86 300 000 | 10,00 |
4 | KESKINÄINEN ELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ ETERA | 63 673 860 | 7,38 |
5 | SAVCOR INVEST B.V. | 39 374 994 | 4,57 |
6 | SCI INVEST OY | 6 870 645 | 0,8 |
7 | FRATELLI OY | 6 622 650 | 0,77 |
8 | NORDEA PANKKI SUOMI OYJ | 5 125 344 | 0,6 |
9 | MANINVEST OY | 4 303 870 | 0,5 |
10 | VUORENMAA ANTERO | 3 894 360 | 0,45 |
MUUT | 253 171 131 | 29,35 | |
YHTEENSÄ | 862 472 136 | 100,00 |
Suurimpien omistajien listassa ei ole mm. huomioitu niitä muutoksia omistukseen, jotka toteutuisivat, jos 9.10.2015 hyväksyttyjä vaihtovelkakirjalaina I/2015 merkintöjä aikanaan vaihdettaisiin 0,01 euron hinnalla osakkeiksi. Merkintöjä tehtiin yhteensä 7.700.000 euron arvosta vastaten enintään 770.000.000 uutta osaketta.
Hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja määräysvaltayhteisöineen omistivat 30.9.2016 yhteensä 441.879.680 osaketta, mikä oli noin 51,2 prosenttia yhtiön osake- ja äänimäärästä. Lisäksi hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja omistivat katsauskauden lopussa yhteensä 75.500.000 vuoden 2015 optiojärjestelmän mukaista optio-oikeutta. Yhtiön toimitusjohtaja Iikka Savisalo määräysvaltayhteisöineen omisti kauden lopussa 439.380.921 yhtiön osaketta ja 26.500.000 vuoden 2015 optiojärjestelmän mukaista optio-oikeutta.
Valoen osakkeen kurssi vaihteli tammi-syyskuussa 0,009 euron ja 0,049 euron välillä. Keskikurssi oli 0,021 euroa ja päätöskurssi kesäkuun lopussa 0,014 euroa. Valoen osakkeen vaihto oli tammi-syyskuussa 5,7miljoonaa euroa ja 266,8 miljoonaa osaketta. Osakkeiden markkina-arvo syyskuun lopussa oli 12,1 miljoonaa euroa.
Yhtiön hallitus päätti vuonna 2015 optiojärjestelmästä. Optio-oikeuksia annetaan yhteensä enintään 130.000.000 kappaletta ja ne oikeuttavat merkitsemään yhteensä enintään 130.000.000 yhtiön uutta osaketta. Optio-oikeudet annetaan vastikkeetta. Optio-oikeuksista 50.000.000 merkitään tunnuksella 2015A, 40.000.000 merkitään tunnuksella 2015B ja 40.000.000 merkitään tunnuksella 2015C. Hallitus päättää vuosittain optio-oikeuksien jakamisesta konsernin avainhenkilöille.
VOIMASSAOLEVAT OSAKEANTIVALTUUTUKSET
Vuoden 2016 yhtiökokous päätti valtuuttaa Valoen hallituksen päättämään yhdestä tai useammasta maksuttomasta ja/tai maksullisesta osakeannista siten, että valtuutuksen perusteella annettavien uusien osakkeiden tai osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:n mukaisten optio-oikeuksien ja muiden osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisen perusteella osakkeiden määrä olisi yhteensä enintään 1.000.000.000 osaketta. Valtuutus on voimassa 30.6.2017 asti.
KATSAUSKAUDEN AIKAISET MERKITTÄVÄT TAPAHTUMAT
2.8.2016: VALOE ANTOI TULOSVAROITUKSEN
Aiemmin tiedottamansa mukaisesti Valoe myi vuoden 2016 toisella neljänneksellä omistamiensa Kiinan yhtiöiden osakkeet sekä niihin liittyvät velat ja vastuut, lukuun ottamatta Pekingin tehtaan noin 0,65 miljoonan euron tilavuokratakausta Savisalon perheen lähipiiriin kuuluvalle Savcor Tempo Oy:lle. Toteutettu järjestely paransi Valoe-konsernin käyttökatetta noin 7,1 miljoonalla eurolla ja vähensi Valoe-konsernin nettovelkoja noin 3,9 miljoonalla eurolla. Edellä mainitusta kertaluonteisesta erästä sekä IFRS:n mukaisten konsernin laskennallisten ja muiden rahoituskulujen nousemisesta johtuen Valoe muuttaa vuoden 2016 markkinaohjeistuksensa kuulumaan seuraavasti: ”Valoe arvioi Valoe-konsernin liikevaihdon olevan vuonna 2016 noin 11 – 13 miljoonaa euroa ja käyttökatteen noin 8,6 - 9,4 miljoonaa euroa. Tilikauden 2016 voiton arvioidaan olevan noin 5,3 - 6,1 miljoonaa euroa. Markkinaohjeistuksen toteutumisen edellytyksenä on Etiopian projektin toteutuminen suunnitellusti.
Markkinaohjeistus on sittemmin muuttunut alhaisemmaksi 31.10.2016 annetun tulosvaroituksen mukaisesti (kts. alla kohta ”Katsauskauden jälkeiset merkittävät tapahtumat.)”
KATSAUSKAUDEN JÄLKEISET MERKITTÄVÄT TAPAHTUMAT
31.10.2016: VALOE ANTOI TULOSVAROITUKSEN
Valoe sai helmikuussa 2016 Etiopiasta noin 15,8 miljoonan euron tilauksen aurinkosähkopaneelitehtaan toimittamisesta ja taustajohdinteknologiasta. Kauppahinnasta noin 9,5 miljoonaa euroa maksetaan Valoelle rahana ja loput asiakasyhtiön osakkeina siten, että Valoe tulee omistamaan 30 % etiopialaisesta valmistuspartneristaan. Kaupan Valoen asiakkaalle rahoittaa Etiopian Kehityspankki (The Development Bank of Ethiopia; DBE).
Valoen rahoitustilanne on erittäin tiukka. Valoen suunniteltu toimitusaikainen rahoitus perustui pääasiassa toimitussopimuksen mukaiseen 2,8 miljoonan euron ennakkomaksuun, jolle Valoen tulee hankkia pankkitakaus. Takauksen saaminen ennakkomaksulle on viivästynyt. Neuvottelut sekä takauksesta että siltarahoituksesta ovat käynnissä ja Valoe uskoo saavansa ne päätökseen lähiviikkoina.
Rahoituksen riittämättömyydestä johtuen toimitus on viivästynyt. Valoe on yhdessä valmistuspartnerinsa kanssa arvioinut uudelleen Etiopian tehdastoimituksen loppuunsaattamisen aikataulun. Uuden arvion mukaan tehtaan laitteet ja koneet toimitetaan Etiopiaan vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla.
Aiemman arvion mukaan toimituksen piti toteutua vuoden 2016 aikana. Etiopia toimituksen viivästymisestä johtuen Valoe arvioi Valoe-konsernin liikevaihdon olevan vuonna 2016 noin 5,5 - 6,0 miljoonaa euroa (2015: 0,7 miljoonaa euroa) ja käyttökatteen noin 6,5 - 7,0 miljoonaa euroa (2015: -2,8 miljoonaa euroa). Tilikauden 2016 tuloksen arvioidaan olevan voitollinen noin 3,2 - 3,7 miljoonaa euroa (2015: -4,7 miljoonaa euroa). Kaikki vertailukauden luvut koskevat jatkuvia liiketoimintoja.
Aiemmin Valoe arvioi Valoe-konsernin liikevaihdon olevan vuonna 2016 noin 11 -13 miljoonaa euroa (2015: 0,7 miljoonaa euroa) ja käyttökatteen noin 8,6 - 9,4 miljoonaa euroa (2015: - 2,8 miljoonaa euroa). Tilikauden 2016 tuloksen arvioidaan olevan voitollinen noin 5,3 - 6,1 miljoonaa euroa (2015: -4,7 miljoonaa euroa). Markkinaohjeistuksen toteutumisen edellytyksenä oli Etiopian projektin toteutuminen Suunnitellusti.
Ennen kuin edellä mainittu siltarahoitus ja ennakkomaksun vakuusjärjestely ovat järjestyneet, Valoen rahoitustilanne jatkuu erittäin tiukkana, ja siihen asti myös yhtiön kahdentoista kuukauden rahoituksen riittävyyteen liittyy erittäin merkittäviä riskejä. Mikäli Etiopian tilauksen edellä mainittu rahoitus ja vakuusjärjestely eivät järjestyisi, yhtiön rahoitustilanne tiukentuisi entisestään ja yhtiön toiminnan jatkuvuus voisi olla vaarassa.
RISKIENHALLINTA, RISKIT JA EPÄVARMUUSTEKIJÄT
Vastuu kirjanpidosta ja varainhoidon valvonnasta kuuluu Valoen hallitukselle. Hallitus vastaa sisäisestä valvonnasta ja toimitusjohtaja huolehtii valvonnan käytännön järjestämisestä ja valvonnan toimivuuden seurannasta. Liiketoiminnan ohjaus ja valvonta tapahtuvat koko konsernin kattavan raportointi- ja ennustejärjestelmän avulla.
Riskienhallinnan avulla pyritään varmistamaan, että liiketoimintaan vaikuttavat olennaiset riskit tunnistetaan, ja että niitä seurataan tarkoituksenmukaisesti. Yhtiön liiketoiminta- ja rahoitusriskejä hallinnoidaan keskitetysti konsernin talousosastolla ja riskeistä raportoidaan tarvittaessa konsernin hallitukselle.
Yhtiön ja sen liiketoiminnan pienen koon vuoksi Valoella ei ole sisäisen tarkastuksen organisaatiota eikä tarkastusvaliokuntaa.
Valoen tavoitteena on saavuttaa vahva asema teknologiatoimittajana sellaisille aurinkopaneelien valmistajille, jotka valmistavat paikallisesti eri markkina-alueilla Valoen automaatio-osaamista ja lasertekniikkaa hyväksi käyttäen Valoen teknologiaan perustuvia, korkealaatuisia aurinkosähköpaneeleita. Näiden tavoitteiden saavuttamiseen liittyy kuitenkin riskejä. Vaikka yhtiön strategia ja tavoitteet perustuvat markkinatuntemukseen ja teknisiin selvityksiin, riskit ovat merkittävät, eikä ole varmuutta saavuttaako Valoe asetetut tavoitteet kokonaan tai osittain. Valoen tulevaisuuden näkymät tulevat olemaan jatkossa merkittävästi riippuvaisia yhtiön kyvystä saavuttaa tavoiteltu markkina-asema globaaleilla aurinkosähköpaneelien markkinoilla sekä yhtiön rahoituksesta.
Helmikuussa 2016 Etiopiasta saatu paneelitehtaan tilaus, arvoltaan 15,8 miljoonaa euroa, josta 9,5 miljoonaa euroa maksetaan rahana kääntää yhtiön johdon käsityksen mukaan toteutuessaan yhtiön liiketoiminnan kassavirran positiiviseksi. Valoe tarvitsee kuitenkin Etiopia-tilauksen ennakkomaksulle vakuuden ja avaintoimittajien myöntämien maksuaikajärjestelyjen lisäksi toimitusaikaista rahoitusta. Ennen kuin edellä mainittu rahoitus ja vakuusjärjestely ovat järjestyneet, Valoen rahoitustilanne jatkuu erittäin tiukkana ja siihen asti myös yhtiön kahdentoista kuukauden rahoituksen riittävyyteen liittyy erittäin merkittäviä riskejä. Mikäli Etiopian tilauksen edellä mainittu rahoitus ja vakuusjärjestely eivät järjestyisi, yhtiön rahoitustilanne tiukentuisi entisestään ja yhtiön toiminnan jatkuvuus voi olla vaarassa.
Rahoitusneuvotteluihin Finnveran ja Danske Bankin kanssa liittyy riskejä. Mikäli erääntyneiden limiittien maksuaikatauluista ei päästäisi sopimukseen, kiristyy yhtiön rahoitustilanne merkittävästi.
Vuoden 2015 tilintarkastuskertomuksessa yhtiön tilintarkastaja kiinnitti ns. tietyn seikan painottamista koskevalla lisätiedolla, muun ohessa huomiota yhtiön rahoitusriskien hallintaan seuraavasti: ”Haluamme kiinnittää huomiota toimintakertomuksen Riskienhallinta, Riskit ja Epävarmuustekijät- sekä liitetieto 29 Rahoitusriskien hallinta -kappaleisiin. Kuten edellä mainituista kohdista ilmenee, yhtiön rahoitustilanne on erittäin kireä. Yhtiön rahoitus- ja vakuusjärjestelyt ovat keskeneräiset ja 12 kuukauden rahoituksen riittävyyteen ja toiminnan jatkuvuuteen liittyy merkittäviä riskejä. Tilinpäätös on laadittu toiminnan jatkuvuus olettamalla. Tilinpäätöksen omaisuuserien kirjanpitoarvoja voidaan joutua muuttamaan, jos toiminnan jatkuvuuden edellytyksiä ei pystytä turvaamaan.”
Etiopian paneelitehdastilaukseen liittyy normaaleja kansainvälisen laitekaupan liiketoiminta-, rahoitus- aikataulu- ja maariskejä. Ennen kuin tilaukseen liittyvät rahoitus, vakuus- ja muut järjestelyt ovat varmistuneet Valoen rahoitustilanne jatkuu erittäin tiukkana ja siihen asti myös yhtiön kahdentoista kuukauden rahoituksen riittävyyteen liittyy erittäin merkittäviä riskejä. Mikäli yhtiö ei onnistu turvaamaan riittävää Etiopian kauppaan liittyvää toimitusaikaista rahoitusta, voi yhtiön toiminnan jatkuvuus olla vaarassa.
Tämän tiedotteen tietyt lausunnot ja erityisesti yhtiön antama markkinaohjeistus sekä Valoen strategiassa mainitut sitomattomat arviot kohdistuvat tulevaisuuteen ja perustuvat johdon tämän hetkisiin näkemyksiin. Luonteensa vuoksi ne sisältävät riskejä ja epävarmuutta ja ovat alttiita yleisen taloudellisen tai toimialan tilanteen muutoksille.
Valoeen liittyvistä riskeistä on kerrottu myös vuoden 2015 vuosikatsauksessa.
TULEVAISUUDENNÄKYMÄT
Valoe arvioi Valoe-konsernin liikevaihdon olevan vuonna 2016 noin 5,5 - 6,0 miljoonaa euroa (2015: 0,7 miljoonaa euroa) ja käyttökatteen noin 6,5 - 7,0 miljoonaa euroa (2015: -2,8 miljoonaa euroa). Tilikauden 2016 tuloksen arvioidaan olevan voitollinen noin 3,2 - 3,7 miljoonaa euroa (2015: -4,7 miljoonaa euroa). Kaikki vertailukauden luvut koskevat jatkuvia liiketoimintoja. Markkinaohjeistuksen toteutumisen edellytyksenä on Etiopian projektin toteutuminen suunnitellusti.
Mikkelissä, 2.11.2016
Valoe Oyj
HALLITUS
Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Iikka Savisalo, p. 040 521 6082, iikka.savisalo@valoe.com
Laadintaperiaatteista | |||||
(tilintarkastamaton) | |||||
Tuloutusperiaatteet | |||||
Etiopian tehdasprojektista syntyvä tulo on kirjattu tuotoksi valmiusasteen perusteella. Tehdasprojekti on jaettu osaprojekteihin, joiden fyysistä valmiusastetta tarkastellaan kuukausittan. Valmiusasteen määrittämiseen käytetään ennalta suunniteltuja etappeja/tavoitteita. | |||||
Määritellyn valmiusasteen mukaisesti tuloutetaan liikevaihtoa ja kirjataan tarpeen mukaan kuluvarausta, jotta projektin ennustettu kokonaiskate ei ylity. | |||||
Osatuloutukseen liittyen Etiopian projektin esittämistä taseessa on tarkennettu siten, että saamisia ja velkoja on netotettu kaudesta Q2 2016 alkaen. | |||||
Toiminnan jatkuvuus - laadintaperiaatteen soveltuminen | |||||
Osavuosikatsaus on laadittu toiminnan jatkuvuus olettamalla. Valoen rahoitustilanne on ollut ja on edelleenkin erittäin tiukka. Helmikuussa 2016 saatu 15,8 miljoonan euron tilaus, josta 9,5 miljoonaa euroa maksetaan rahana, muuttaa yhtiön johdon käsityksen mukaan rahoitustilanteen selvästi vakaammaksi sillä edellytyksellä, että pankkitakaus ennakkomaksulle ja vientikaupan toimitusaikainen rahoitus saadaan järjestymään . | |||||
Valoen rahoitustilanne jatkuu edelleen tiukkana ainakin siihen asti kunnes Etiopiasta saadun tilauksen toimitusaikainen rahoitus on järjestynyt ja kauppaan liittyvä etumaksu on maksettu Valoelle. Jos yhtiö saa toimitusaikaisen rahoituksen järjestettyä, Etiopian tilaus johtaa yhtiön liiketoiminnan kassavirran kääntymiseen positiiviseksi, eikä muuta välirahoitusta yhtiön johdon käsityksen mukaan enää tässä vaiheessa tarvittaisi. | |||||
Osavuosikatsauksen omaisuuserien kirjanpitoarvoja, mukaan lukien Etiopian tehdasprojektin tuloutus, voidaan joutua muuttamaan, jos toiminnan jatkuvuuden edellytyksiä ei pystytä turvaamaan. | |||||
Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS | ||||||
(tilintarkastamaton) | ||||||
1 000 EUR | 7-9/2016 | 7-9/2015 | 1-9/2016 | 1-9/2015 | 1-12/2015 | |
Jatkuvat toiminnot | ||||||
Liikevaihto | 1 058 | 163 | 3 780 | 523 | 699 | |
Myytyjen suoritteiden hankintameno | -643 | -240 | -2 119 | -674 | -937 | |
Bruttokate | 415 | -77 | 1 661 | -151 | -237 | |
Liiketoiminnan muut tuotot | 3 | 1 | 7 173 | 872 | 150 | |
Tuotekehityskulut | -430 | -307 | -1 034 | -947 | -1 078 | |
Myynnin ja markkinoinnin kulut | -159 | -144 | -564 | -484 | -686 | |
Hallinnon kulut | -203 | -168 | -592 | -724 | -982 | |
Liiketoiminnan muut kulut | -136 | -10 | -607 | -12 | -705 | |
Liikevoitto | -510 | -704 | 6 036 | -1 447 | -3 540 | |
Rahoitustuotot | 1 | 104 | 7 | 215 | 306 | |
Rahoituskulut | -547 | -277 | -1 604 | -802 | -1 497 | |
Tulos ennen veroja jatkuvista toiminnoista | -1 056 | -877 | 4 439 | -2 035 | -4 731 | |
Tuloverot | 0 | 0 | 18 | 1 | 0 | |
Kauden tulos jatkuvista toiminnoista | -1 056 | -877 | 4 457 | -2 034 | -4 731 | |
Lopetetut toiminnot | ||||||
Tulos verojen jälkeen lopetetuista toiminnoista | 16 | 12 | -159 | -111 | -91 | |
Kauden tulos | -1 040 | -866 | 4 298 | -2 145 | -4 822 | |
Kauden tuloksen jakautuminen | ||||||
Emoyrityksen omistajille | -1 040 | -866 | 4 298 | -2 145 | -4 822 | |
Tulos/osake (laimennettu), eur | -0,001 | -0,001 | 0,003 | -0,002 | -0,006 | |
Tulos/osake (laimentamaton), eur | -0,001 | -0,001 | 0,005 | -0,002 | -0,006 | |
Jatkuvista toiminnoista: | ||||||
Tulos/osake (laimennettu), eur | -0,001 | -0,001 | 0,003 | -0,002 | -0,005 | |
Tulos/osake (laimentamaton), eur | -0,001 | -0,001 | 0,005 | -0,002 | -0,005 | |
Kauden tulos | -1 040 | -866 | 4 298 | -2 145 | -4 822 | |
Muut laajan tuloksen erät | ||||||
Muuntoerot | 0 | -28 | 750 | -362 | -468 | |
Muut laajan tuloksen erät, jotka saatetaan | ||||||
myöhemmin siirtää tulosvaikutteisiksi | 0 | -28 | 0 | -362 | -468 | |
Kauden laaja tulos yhteensä | -1 040 | -894 | 5 048 | -2 507 | -5 290 | |
Kauden laajan tuloksen jakautuminen | ||||||
Emoryityksen omistajille | -1 040 | -894 | 5 048 | -2 507 | -5 290 | |
Konsernitase, IFRS | ||||
(tilintarkastamaton) | ||||
1 000 EUR | 30.9.2016 | 30.9.2015 | 31.12.2015 | |
VARAT | ||||
Pitkäaikaiset varat | ||||
Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet | 15 | 52 | 64 | |
Liikearvo | 441 | 441 | 441 | |
Muut aineettomat hyödykkeet | 8 299 | 3 682 | 3 737 | |
Sijoitukset osakkuusyhtiöissä | 142 | 0 | 0 | |
Myytävissä olevat sijoitukset | 9 | 9 | 9 | |
Pitkäaikaiset varat yhteensä | 8 906 | 4 185 | 4 251 | |
Lyhytaikaiset varat | ||||
Vaihto-omaisuus | 131 | 117 | 254 | |
Myyntisaamiset ja muut korottomat saamiset | 2 801 | 1 799 | 799 | |
Rahavarat | 4 | 976 | 31 | |
Lyhytaikaiset varat yhteensä | 2 935 | 2 891 | 1 084 | |
Myytävänä olevat omaisuuserät | 0 | 27 | 0 | |
Varat yhteensä | 11 842 | 7 103 | 5 336 | |
OMA PÄÄOMA JA VELAT | ||||
Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma | ||||
Osakepääoma | 80 | 80 | 80 | |
Muut rahastot | 0 | 0 | 0 | |
Muuntoerot | 0 | -644 | -750 | |
Kertyneet voittovarat | -7 611 | -10 170 | -11 910 | |
-7 531 | -10 735 | -12 579 | ||
Määräysvallattomien omistajien osuus | 0 | 9 | 9 | |
Oma pääoma yhteensä | -7 531 | -10 726 | -12 570 | |
Pitkäaikaiset velat | ||||
Pitkäaikaiset lainat | 9 288 | 5 035 | 7 222 | |
Pitkäaikaiset korkovelat | 105 | 0 | 0 | |
Laskennalliset verovelat | 0 | -1 | 0 | |
Pitkäaikaiset velat yhteensä | 9 392 | 5 034 | 7 222 | |
Lyhytaikaiset velat | ||||
Lyhytaikaiset korolliset velat | 4 652 | 5 397 | 3 131 | |
Ostovelat ja muut velat | 4 742 | 6 799 | 7 030 | |
Lyhytaikaiset varaukset | 0 | 0 | 0 | |
Lyhytaikaiset velat yhteensä | 9 395 | 12 195 | 10 162 | |
Myytävänä oleviin omaisuuseriin liittyvät velat | 586 | 600 | 522 | |
Velat yhteensä | 19 373 | 17 829 | 17 906 | |
Oma pääoma ja velat yhteensä | 11 842 | 7 103 | 5 336 | |
Konsernin rahavirtalaskelma, IFRS | |||||
(tilintarkastamaton) | |||||
1 000 EUR | 1-9/2016 | 1-9/2015 | 1-12/2015 | ||
Liiketoiminnan rahavirta | |||||
Tuloslaskelman voitto/tappio ennen veroja jatkuvista toiminnoista | 4 439 | -2 035 | -4 731 | ||
Tuloslaskelman voitto/tappio ennen veroja lopetetuista toiminnoista | -159 | -111 | -91 | ||
Tuloslaskelman voitto/tappio ennen veroja | 4 280 | -2 145 | -4 822 | ||
Oikaistaan ei-rahamääräiset, selkeät erät tuloslaskelmasta | |||||
Poistot ja arvonalentumiset | + | 778 | 662 | 696 | |
Myyntivoitot/-tappiot pysyvistä vastaavista | +/- | -7 074 | 0 | 0 | |
Realisoitumattomat kurssivoitot (-) ja -tappiot (+) | +/- | -11 | -230 | -311 | |
Muut tuotot ja kulut, joihin ei liity maksua | +/- | 531 | -746 | 684 | |
Varausten muutos | +/- | -31 | -89 | -86 | |
Rahoitustuotot ja -kulut | +/- | 1 608 | 817 | 1 502 | |
Yhteensä rahavirta ennen käyttöpääoman muutosta | 80 | -1 731 | -2 337 | ||
Käyttöpääoman muutos | |||||
Vaihto-omaisuuden lisäys (-) / vähennys (+) | 123 | -22 | -159 | ||
Myynti- ja muiden saamisten lisäys (-) / vähennys (+) | -2 596 | 958 | 1 076 | ||
Osto- ja muiden velkojen lisäys (+) / vähennys (-) | 1 471 | -1 225 | -1 358 | ||
Käyttöpääoman muutos | -1 002 | -289 | -441 | ||
Rahoituserien ja verojen oikaisu maksuperusteiseksi | |||||
Maksetut korot | - | 85 | 194 | 294 | |
Saadut korot | + | 0 | 1 | 1 | |
Muut rahoituserät | - | 17 | 60 | 68 | |
Maksetut verot | - | -18 | 0 | 3 | |
Rahoituserät ja verot | -84 | -253 | -364 | ||
LIIKETOIMINNAN NETTORAHAVIRTA | -1 005 | -2 273 | -3 142 | ||
Investointien rahavirta | |||||
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin | - | 368 | 289 | 396 | |
Luovutustulot aineellisista ja aineettomista hyödykkeistä | + | 0 | 34 | 34 | |
Myönnetyt lainat | - | 0 | 160 | 160 | |
Lainasaamisten takaisinmaksut | + | 0 | 263 | 263 | |
Tytäryritysten ja muiden liiketoimintayksiköiden hankinta | - | 672 | 0 | 0 | |
Tytäryritysten ja muiden liiketoimintayksiköiden luovutus | + | -23 | 640 | 640 | |
INVESTOINTIEN NETTORAHAVIRTA | -1 063 | 488 | 381 | ||
Rahoituksen rahavirta | |||||
Pitkäaikaisten lainojen nostot | + | 808 | 3 258 | 3 381 | |
Pitkäaikaisten lainojen takaisinmaksut | - | 0 | 8 | 8 | |
Lyhytaaikaisten lainojen nostot | + | 1 748 | 44 | 265 | |
Lyhytaaikaisten lainojen takaisinmaksut | - | 527 | 695 | 1 004 | |
RAHOITUKSEN NETTORAHAVIRTA | 2 029 | 2 599 | 2 634 | ||
RAHAVAROJEN LISÄYS (+) TAI VÄHENNYS (-) | -39 | 813 | -127 | ||
Oman pääoman muutoslaskelma | ||||||||
(tilintarkastamaton) | ||||||||
1 000 EUR | Osake-pääoma | Muut rahastot | Muun-toero | Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto | Kerty-neet voitto-varat | Yhteensä | Määräys-vallat-tomien omistajien osuus | Oma pääoma yhteensä |
31.12.2015 | 80 | 0 | -750 | 0 | -11 910 | -12 579 | 9 | -12 570 |
Kauden voitto/tappio | - | - | - | - | 4 298 | 4 298 | 0 | 4 298 |
Muuntoero, laaja tulos | - | - | 750 | - | 750 | -9 | 741 | |
30.9.2016 | 80 | 0 | 0 | 0 | -7 611 | -7 531 | 0 | -7 531 |
Esittämistapaa on tarkennettu vaihtovelkakirjalainojen oman pääoman komponentin osalta, ne on Q3:lla 2015 siirretty sijoitetun oman pääoman rahastosta kertyneisiin voittovaroihin. Näin sijoitetun oman pääoman rahaston arvo nollautuu myös konsernissa. | ||||||||
1 000 EUR | Osake-pääoma | Muut rahastot | Muun-toero | Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto | Kerty-neet voitto-varat | Yhteensä | Määräys-vallat-tomien omistajien osuus | Oma pääoma yhteensä |
31.12.2014 | 3 425 | 4 908 | -281 | 44 552 | -62 500 | -9 896 | 8 | -9 888 |
Kauden voitto/tappio | -2 145 | -2 145 | -2 145 | |||||
Muuntoero, laaja tulos | -362 | -362 | 0 | -362 | ||||
Liiketoimet omistajien kanssa: | ||||||||
Vaihtovelkakirjalainan oman pääoman komponentti | 1 670 | 1 670 | 1 670 | |||||
Osakepääoman alentaminen | -3 345 | -4 908 | -44 032 | 52 285 | 0 | 0 | ||
Siirto erien välillä | -520 | 520 | 0 | 0 | ||||
30.9.2015 | 80 | 0 | -644 | 0 | -10 170 | -10 735 | 9 | -10 726 |
Segmentti-informaatio | |||||||
(tilintarkastamaton) | |||||||
Konsernilla on ollut 1.1.2013 alkaen Cleantech -liiketoimintastrategiansa mukaisesti kolme liiketoimintasegmenttiä. Liiketoimintasegmentit ovat olleet Laser- ja automaatiosovellukset (LAS), Laser- ja automaatiosovellusten elinkaaren hallinta (LCM) ja Puhtaan energian sovellukset (CCE). Yhtiö ilmoitti 17.9.2014 siirtäneensä elektroniikkateollisuuden automaatioliiketoimintansa perustamalleen täysin omistamalleen tytäryhtiölle Cencorp Automation Oy:lle. Edelleen, FTTK Company Limited on ostanut aiemmin allekirjoitetun sopimuksen mukaisesti 70 prosenttia Cencorp Automation Oy:n osakkeista. Edelleen FTTK käytti 17.12.2014 oikeutensa lunastaa loput 30 prosenttia Cencorp Automation Oy:n osakkeista ja osapuolet allekirjoittivat osto-option käyttöä koskevan sopimuksen. Kaupan toteuduttua elektroniikkateollisuuden automaatioliiketoimintaa (eli LAS ja LCM liiketoimintasegmentit) ei ole yhdistelty, vaan se sisältyy lopetettuihin toimintoihin Q3/2014 alkaen ja segmentti-informaatio esitetään jaettuna jatkuviin ja lopetettuihin toimintoihin. Segmentti-informaatio esitetään tuloslaskelman osalta liikevoittoon asti. Rahoituskuluja ja tase-eriä ei jaeta segmenteille. Konsernin esittämä segmentti-informaatio perustuu johdon sisäiseen raportointiin ja yhtiön organisaatiorakenteeseen. Vuosina 2016 ja 2015 lopetetut toiminnot sisältävät Valoe Oyj:lle FTTK-kaupassa jääneiden muutaman automaatioliiketoiminnan projektin sekä itse liiketoimintakaupan loppuun saattamisen. | |||||||
1 000 EUR | 7-9/2016 | 7-9/2015 | 1-9/2016 | 1-9/2015 | 1-12/2015 | ||
Liikevaihto | |||||||
Puhtaan energian sovellukset (jatkuvat toiminnot) | 1 058 | 163 | 3 780 | 523 | 699 | ||
Lopetetut toiminnot | 0 | 18 | 0 | 76 | 113 | ||
Yhteensä | 1 058 | 181 | 3 780 | 599 | 812 | ||
Liikevoitto | |||||||
Puhtaan energian sovellukset (jatkuvat toiminnot) | -510 | -704 | 6 036 | -1 447 | -3 540 | ||
Lopetetut toiminnot | 16 | 12 | -159 | -111 | -91 | ||
Yhteensä | -494 | -693 | 5 877 | -1 558 | -3 631 | ||
Käyttökate | |||||||
Puhtaan energian sovellukset (jatkuvat toiminnot) | -175 | -486 | 6 814 | -785 | -2 844 | ||
Lopetetut toiminnot | 16 | 12 | -159 | -111 | -91 | ||
Yhteensä | -158 | -474 | 6 655 | -896 | -2 935 | ||
Poistot | |||||||
Puhtaan energian sovellukset (jatkuvat toiminnot) | 335 | 219 | 778 | 662 | 696 | ||
Lopetetut toiminnot | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | ||
Yhteensä | 335 | 219 | 778 | 662 | 696 | ||
Arvonalentumiset | |||||||
Puhtaan energian sovellukset (jatkuvat toiminnot) | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | ||
Lopetetut toiminnot | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | ||
Yhteensä | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | ||
Lopetetut liiketoiminnot | ||||
(tilintarkastamaton) | ||||
Yhtiö ilmoitti 17.9.2014 siirtäneensä elektroniikkateollisuuden automaatioliiketoimintansa perustamalleen täysin omistamalleen tytäryhtiölle Cencorp Automation Oy:lle. Edelleen, FTTK Company Limited on ostanut aiemmin allekirjoitetun sopimuksen mukaisesti 70 prosenttia Cencorp Automation Oy:n osakkeista. Edelleen FTTK käytti 17.12.2014 oikeutensa lunastaa loput 30 prosenttia Cencorp Automation Oy:n osakkeista ja osapuolet allekirjoittivat osto-option käyttöä koskevan sopimuksen. Valoe raportoi Q3/2014 alkaen elektroniikkateollisuuden automaatioliiketoimintaan liittyvät taloudelliset tunnusluvut lopetettujen toimintojen yhteydessä. | ||||
Vuonna 2016 ja 2015 lopetetut toiminnot sisältävät Valoe Oyj:lle FTTK-kaupassa jääneiden muutaman automaatioliiketoiminnan projektin sekä itse liiketoimintakaupan loppuun saattamisen. | ||||
Elektroniikkateollisuuden automaatioliiketoiminnan tulos- ja tasetiedot: | ||||
1 000 EUR | 1-9/2016 | 1-9/2015 | 1-12/2015 | |
Liikevaihto | 0 | 76 | 113 | |
Kulut | -159 | -187 | -204 | |
Liiketulos lopetuista liiketoiminnoista | -159 | -111 | -91 | |
Varat | ||||
Koneet ja kalusto | 0 | 0 | 0 | |
Aineettomat hyödykkeet | 0 | 0 | 0 | |
Vaihto-omaisuus | 0 | 0 | 0 | |
Myyntisaamiset ja muut saatavat | 0 | 27 | 0 | |
Rahavarat | 0 | 0 | 0 | |
Myytävänä olevat omaisuuserät | 0 | 27 | 0 | |
Velat | ||||
Ostovelat ja muut velat | 558 | 544 | 463 | |
Varaukset | 28 | 56 | 59 | |
Myytävänä oleviin omaisuuseriin liittyvät velat | 586 | 600 | 522 | |
Myytävänä olevat nettovarat | -586 | -573 | -522 | |
Elektroniikkateollisuuden automaatioliiketoiminnan nettorahavirta: | ||||
1 000 EUR | 1-9/2016 | 1-9/2015 | 1-12/2015 | |
Liiketoiminnan rahavirta | -120 | -445 | -536 | |
Investointien rahavirta | 0 | 96 | 96 | |
Tulos/osake (laimentamaton) lopetetuista liiketoiminnoista | -0,0002 | -0,0001 | -0,0001 | |
Tulos/osake (laimennettu) lopetetuista liiketoiminnoista | -0,0001 | -0,0001 | -0,0001 | |
Konsernin tunnusluvut | |||||
(tilintarkastamaton) | |||||
1 000 EUR | 7-9/2016 | 7-9/2015 | 1-9/2016 | 1-9/2015 | 1-12/2015 |
Jatkuvat toiminnot | |||||
Liikevaihto | 1 058 | 163 | 3 780 | 523 | 699 |
Liiketulos | -510 | -704 | 6 036 | -1 447 | -3 540 |
% liikevaihdosta | -48,2 % | -432,2 % | 159,7 % | -276,8 % | -506,4 % |
Käyttökate | -175 | -486 | 6 814 | -785 | -2 844 |
% liikevaihdosta | -16,5 % | -297,9 % | 180,3 % | -150,2 % | -406,8 % |
Tulos ennen veroja | -1 056 | -877 | 4 439 | -2 035 | -4 731 |
% liikevaihdosta | -99,8 % | -538,2 % | 117,4 % | -389,1 % | -676,8 % |
Taseen loppusumma | 11 842 | 7 103 | 11 842 | 7 103 | 5 336 |
Omavaraisuusaste % | -63,7 % | -151,2 % | -63,7 % | -151,2 % | -235,7 % |
Nettovelkaantumisaste % | neg. | neg. | neg. | neg. | neg. |
Bruttoinvestoinnit (jatkuvat toiminnot) | 127 | 104 | 411 | 296 | 395 |
% liikevaihdosta | 12,0 % | 63,7 % | 10,9 % | 56,5 % | 56,5 % |
Tutkimus- ja kehitysmenot (jatkuvat toiminnot) | 430 | 307 | 1 034 | 947 | 1 078 |
% liikevaihdosta | 40,7 % | 188,2 % | 27,4 % | 181,1 % | 154,2 % |
Tilauskanta | 12 609 | 9 | 12 609 | 9 | 46 |
Henkilöstö, keskimäärin | 21 | 21 | 21 | 23 | 22 |
Henkilöstö, kauden lopussa | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 |
Koroton vieras pääoma | 5 944 | 7 343 | 5 944 | 7 343 | 7 493 |
Korollinen vieras pääoma | 13 401 | 10 431 | 13 401 | 10 431 | 10 354 |
Osakekohtaiset tunnusluvut | |||||
Tulos/osake (laimennettu) | -0,001 | -0,001 | 0,003 | -0,002 | -0,006 |
Tulos/osake (laimentamaton) | -0,001 | -0,001 | 0,005 | -0,002 | -0,006 |
Tulos/osake (laimennettu) - jatkuvat toiminnot | -0,001 | -0,001 | 0,003 | -0,002 | -0,005 |
Tulos/osake (laimentamaton) - jatkuvat toiminnot | -0,001 | -0,001 | 0,005 | -0,002 | -0,005 |
Oma pääoma/osake | -0,009 | -0,012 | -0,009 | -0,012 | -0,015 |
Hinta/voitto-suhde (P/E) | -11,61 | -13,95 | 2,81 | -5,63 | -3,40 |
Ylin kurssi | 0,017 | 0,016 | 0,049 | 0,020 | 0,020 |
Alin kurssi | 0,010 | 0,012 | 0,009 | 0,007 | 0,007 |
Keskikurssi | 0,015 | 0,014 | 0,021 | 0,012 | 0,013 |
Osakkeen kurssi kauden lopussa | 0,014 | 0,014 | 0,014 | 0,014 | 0,019 |
Osakekannan markkina-arvo, kauden lopussa, MEUR | 12,1 | 12,1 | 12,1 | 12,1 | 16,4 |
Tunnuslukujen laskentaperiaatteet | |||||
Käyttökate (%) | Tilikauden liiketulos + poistot + arvonalentumiset | ||||
Tilikauden liikevaihto | |||||
Omavaraisuusaste (%): | Oma pääoma yhteensä x 100 | ||||
Taseen loppusumma - saadut ennakot | |||||
Nettovelkaantumisaste (%): | Korollinen vieras pääoma - rahat, pankkisaamiset | ||||
ja rahoitusomaisuusarvopaperit x 100 | |||||
Oma pääoma + määräysvallattomien omistajien osuus | |||||
Tulos/osake (EPS): | Tilikauden tulos emo yrityksen omistajalle | ||||
Osakkeiden keskimääräinen osakeantioikaistu | |||||
lukumäärä | |||||
Oma pääoma/osake: | Emoyhtiön osakkeenomistajille kuuluva oma pääoma | ||||
Osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä | |||||
tilinpäätöspäivänä | |||||
P/E-luku | Osakkeen kurssi kauden lopussa | ||||
Tulos/osake | |||||
Lähipiiritapahtumat | ||||||
(tilintarkastamaton) | ||||||
Konserni on myynyt ja ostanut tavaroita ja palveluita yhtiöiltä, joissa määräysvallan antava osake-enemmistö ja/tai päätösvalta on konsernin lähipiiriin kuuluvilla henkilöillä. Lähipiirin kanssa toteutuneet tavaroiden ja palveluiden myynnit ja ostot perustuvat markkinahintaan. | ||||||
Lähipiirin kanssa toteutuivat seuraavat liiketapahtumat: | ||||||
1 000 EUR | 1-9/2016 | 1-9/2015 | 1-12/2015 | |||
Jatkuvat toiminnot | ||||||
Tavaroiden ja palvelujen myynnit | ||||||
Savcor -yhtiöt - taloushallinnon ja tuotannon palveluja | 29 | 68 | 92 | |||
Savcor Face Ltd - aurinkopaneleita / suunnittelupalveluja | -2 | 36 | 36 | |||
Muut | 1 | 0 | 0 | |||
Yhteensä | 27 | 104 | 128 | |||
Tavaroiden ja palveluiden ostot | ||||||
Savcor -yhtiöt - taloushallinon, laki- ja IT-palveluja, vuokra | 86 | 144 | 227 | |||
Savcor Face Ltd - markkinointipalveluja | 25 | 43 | 51 | |||
SCI-Finance Oy - markkinointi- ja hallintopalveluja | 70 | 66 | 98 | |||
Savcor Technologies Oy - markkinointi- ja hallintopalveluja | 31 | 0 | 0 | |||
Oy Marville Ab - lakipalveluja | 53 | 12 | 30 | |||
Muut - hallintopalvelujalveluja | 0 | 10 | 0 | |||
Yhteensä | 265 | 275 | 405 | |||
Luovutustuotto | ||||||
Savcor Tempo Oy | -300 | 0 | 0 | |||
Korkotuotot | ||||||
Savcor -yhtiöt | 0 | 1 | 1 | |||
Korkokulut ja muut rahoituskulut | ||||||
Savcor -yhtiöt | 115 | 111 | 162 | |||
SCI Invest Oy | 51 | 45 | 57 | |||
SCI-Finance Oy | 50 | 4 | 4 | |||
Savcor Technologies Oy | 52 | 2 | 5 | |||
Savcor Communications Pty Ltd | 41 | 0 | 0 | |||
Savcor Tempo Oy | 14 | 0 | 0 | |||
Muut | 53 | 31 | 49 | |||
Yhteensä | 376 | 193 | 277 | |||
Lopetetut toiminnot | ||||||
Tavaroiden ja palveluiden ostot | ||||||
Savcor -yhtiöt - taloushallinon sekä laki- ja IT-palveluja | 0 | 7 | 7 | |||
SCI-Finance Oy - hallintopalveluja | 3 | 8 | 9 | |||
Marville Oy - lakipalveluja | 2 | 1 | 1 | |||
Yhteensä | 6 | 16 | 18 | |||
1 000 EUR | 1-9/2016 | 1-9/2015 | 1-12/2015 | |||
Pitkäaikainen vaihdettava pääomalaina lähipiiriltä | 2 282 | 1 696 | 1 882 | |||
Pitkäaikaiset korkovelat lähipiirille | 37 | 0 | 0 | |||
Lyhytaikainen vaihdettava pääomalaina lähipiiriltä | 364 | 364 | 364 | |||
Lyhytaikaiset muut velat lähipiirille | 2 373 | 1 270 | 705 | |||
Lyhytaikaiset korkovelat lähipiirille | 510 | 282 | 156 | |||
Ostovelat ja muut korottomat velat lähipiirille | 475 | 545 | 197 | |||
Myyntisaamiset ja muut lyhytaikaiset saamiset lähipiiriltä | 17 | 94 | 25 | |||
Vuoden 2015 alusta australialainen Savcor Group Limited ei enää ole osa Savcor -konsernia, joten velat Savcor Group Limitedille/The Savcor Creditors' Trust:lle tai sen tytäryhtiöille eivät enää sisälly lähipiiritapahtumiin. | ||||||
Savcor -yhtiöt ovat Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalon ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalon vaikutusvaltaan kuuluvia. | ||||||
SCI Invest Oy on Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalon määräysvaltaan kuuluva yhtiö. | ||||||
Savcor Face Ltd on Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalon ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalon määräysvaltaan kuuluva yhtiö. | ||||||
SCI-Finance Oy on Valoen Hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalon määräysvaltaan kuuluva yhtiö. | ||||||
Savcor Technologies Oy on Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalon ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalon vaikutusvaltaan kuuluva yhtiö. | ||||||
Savcor Communications Pty Ltd on Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalon ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalon vaikutusvaltaan kuuluva yhtiö. | ||||||
Savcor Tempo Oy on Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalon ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalon vaikutusvaltaan kuuluva yhtiö. | ||||||
Oy Marville Ab on Valoen hallituksen varapuheenjohtaja Ville Parpolan määräysvaltaan kuuluva yhtiö. | ||||||
1 000 EUR | 1-9/2016 | 1-9/2015 | 1-12/2015 | |||
Palkat ja palkkiot | ||||||
Johdon ja hallituksen palkat ja palkkiot | 548 | 566 | 856 | |||
Johdon ja hallituksen palkkojen ja palkkioiden esittämistapa on muutettu maksuperusteisesta suoriteparusteiseksi tilinpäätökseen 2015, tässä myös vertailukauden Q3 2015 osalta. | ||||||
Käyvät arvot | ||
(tilintarkastamaton) | ||
Kirjanpito arvo | Käypä arvo | |
1 000 EUR | 30.9.2016 | 30.9.2016 |
Rahoitusvarat | ||
Myytävissä olevat sijoitukset | 9 | 9 |
Myyntisaamiset ja muut saamiset | 2 801 | 2 801 |
Rahavarat | 4 | 4 |
Osatuloutukseen liittyen Etiopian projektin esittämistä taseessa on Q1/2016 jälkeen tarkennetty siten, että saamisia ja velkoja on netotettu. | ||
Rahoitusvelat | ||
Tuotekehityslaina, pitkäaikainen | 2 820 | 2 820 |
Oman pääoman ehtoiset lainat, pitkäaikaiset | 6 468 | 6 468 |
Lainat rahoituslaitoksilta, lyhytaikaiset | 1 370 | 1 370 |
Oman pääoman ehtoiset lainat, lyhytaikaiset | 364 | 364 |
Muut lainat, lyhytaikaiset | 2 669 | 2 669 |
Ostovelat ja muut korottomat velat | 2 796 | 2 796 |
Pitkäaikaisten lainojen käypä arvo oletetaan vastaavan kirjanpitoarvoa ja ne on arvostettu käypään arvoon alkuperäisen kirjaamisen yhteydessä. Yleisessä korkotasossa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta lainojen nostohetken jälkeen. | ||
Ostoveloista, muista lyhytaikaisista veloista ja siirtoveloista oli katsauskauden päättyessä erääntynyt noin 3,1 miljoonaa euroa. Lisäksi on erääntynyt 0,3 miljoonan euron vientilimiitti ja 0,7 miljoonan euron tililimiitti Danske Bankille sekä 0,2 miljoonaa euroa muita lainoja. | ||
Aineettomien ja aineellisten hyödykkeiden muutos | |||
(tilintarkastamaton) | |||
1 000 EUR | 30.9.2016 | 30.9.2015 | 31.12.2015 |
Sisältää aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet, konserniliikearvon ja muut aineettomat hyödykkeet | |||
Kirjanpitoarvo kauden alussa | 4 242 | 4 577 | 4 577 |
Poistot ja arvonalentumiset | -778 | -662 | -696 |
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin | 411 | 295 | 395 |
Sisäisen katteen realisoituminen | 4 931 | -34 | 0 |
Vähennykset | -47 | 0 | -34 |
Muuntoerot | -4 | 0 | 0 |
Kirjanpitoarvo kauden lopussa | 8 755 | 4 176 | 4 242 |
Vastuusitoumukset | |||
(tilintarkastamaton) | |||
1 000 EUR | 30.9.2016 | 30.9.2015 | 31.12.2015 |
Rahalaitoslainat | 721 | 950 | 950 |
Annetut yrityskiinnitykset | 12 691 | 12 691 | 12 691 |
Käytetty factoringluotto ja vientilimiitti | 349 | 648 | 448 |
Myyntisaamiset vakuutena | 0 | 0 | 0 |
Talletukset vakuutena | 0 | 100 | 0 |
Annetut yrityskiinnitykset | 12 691 | 12 691 | 12 691 |
Muista lyhytaikaisista veloista annetut vakuudet | |||
Talletukset | 0 | 505 | 509 |
Vuokravastuut jatkuvat toiminnot | |||
Seuraavana vuonna erääntyvät | 61 | 63 | 61 |