KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I Nordic Mines AB (PUBL)


Aktieägarna i Nordic Mines AB (publ), org.nr 556679-1215 ("Bolaget") kallas härmed till extra bolagsstämma måndagen den 9 januari 2017 kl. 10.00 hos Visma Services AB, Lindhagensgatan 94 i Stockholm.

Anmälan m.m.

Aktieägare som önskar delta i den extra bolagsstämman ska:

  • dels vara införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken måndagen den 2 januari 2017, och
  • dels anmäla sitt deltagande så att denna är Bolaget tillhanda senast måndagen den 2 januari 2017 under adress Nordic Mines AB (publ), c/o Advokatfirman Lindahl KB, Att. Sarah Rehnström, Box 1065, 101 39 Stockholm, per telefon 08-505 165 00, eller via e-post till info@nordicmines.com.

Vid anmälan ska uppges aktieägarens namn, person- eller organisationsnummer (eller motsvarande), adress, telefonnummer (dagtid), aktieinnehav, uppgift om eventuella biträden (högst två), samt i förekommande fall uppgift om ställföreträdare eller ombud.

Förvaltarregistrerade aktier

Aktieägare som låtit förvaltarregistrera sina aktier måste, för att äga rätt att delta i bolagsstämman, tillfälligt inregistrera aktierna i eget namn i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken. Sådan omregistrering måste vara verkställd måndagen den 2 januari 2017. Detta innebär att aktieägare i god tid före denna dag måste meddela sin begäran härom till förvaltaren.

Ombud

Aktieägare som avser att närvara genom ombud ska utfärda daterad fullmakt för ombud. Om fullmakt utfärdas av juridisk person ska bestyrkt kopia av registreringsbevis eller motsvarande för den juridiska personen bifogas. Fullmakts giltighet får anges till längst fem år från utfärdandet. Fullmakt i original samt eventuellt registreringsbevis bör i god tid före stämman insändas till Bolaget på ovan angiven adress. Bolaget tillhandahåller fullmaktsformulär på begäran och detta finns också tillgängligt på Bolagets webbplats, www.nordicmines.se.


Förslag till dagordning

1. Öppnande av stämman och val av ordförande

2. Upprättande och godkännande av röstlängd

3. Val av en eller två justeringsmän

4. Prövande av om stämman blivit behörigen sammankallad

5. Godkännande av dagordning

6. Beslut om a) ändring av bolagsordningen för införande av nytt aktieslag, preferensaktier, b) godkännande av styrelsens beslut om nyemission av stamaktier med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, samt c) godkännande av styrelsens beslut om nyemission av preferensaktier med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt

7. Stämmans avslutande

 

Förslag till beslut

Punkt 6

a) Förslag till beslut om ändring av bolagsordningen för att införa ett nytt aktieslag, preferensaktier

För att möjliggöra införandet av ett nytt aktieslag, preferensaktier, och de riktade nyemissionerna enligt punkterna b) och c) nedan, föreslår styrelsen att bolagsstämman beslutar att ändra 5 § i Bolagets bolagsordning så att den får följande lydelse.

§ 5 Aktier

5.1. Antal aktier och aktieslag

Antalet aktier skall vara lägst 200 000 000 stycken och högst 800 000 000 stycken.

Aktier skall kunna ges ut i två slag: stamaktier och preferensaktier.

Stamaktie medför en (1) röst. Preferensaktie medför en tiondels (1/10) röst. Stamaktier och preferensaktier får emitteras till ett belopp motsvarande sammanlagt högst 100 procent av aktiekapitalet.

5.2. Vinstutdelning

Preferensaktierna skall medföra företrädesrätt framför stamaktierna till årlig utdelning om 0,044 kronor per preferensaktie med årlig utbetalning. Avstämningsdag för utbetalning ska vara den 15 juni. För det fall sådan dag ej är bankdag, d.v.s. dag som inte är söndag, allmän helgdag, lördag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton, skall avstämningsdagen vara närmast föregående bankdag. Utbetalning av utdelning skall ske tredje bankdagen efter avstämningsdagen. Den vinst enligt fastställd balansräkning, som får utdelas enligt bestämmelsen om skyddet för bolagets bundna egna kapital och försiktighetsregeln i 17 kap 3 § aktiebolagslagen och som ryms inom styrelsens förslag till vinstutdelning, får inte undantas från utdelning till preferensaktieägare med mindre beslut därom biträds av minst två tredjedelar av vid bolagsstämman företrädda preferensaktier. Om ingen sådan utdelning lämnats eller om endast utdelning understigande 0,044 kronor per preferensaktie lämnats under ett eller flera år, ska preferensaktierna medföra rätt att av följande års utdelningsbara medel också erhålla Innestående Belopp (enligt definition nedan) (innefattande, till undvikande av oklarhet, på Innestående Belopp belöpande Uppräkningsbelopp enligt nedan) innan utdelning på stamaktierna sker. Om ingen utdelning lämnats eller om endast utdelning understigande 0,044 kronor per preferensaktie lämnats under ett eller flera år ankommer det på följande års årsstämma att fatta beslut om fördelningen av den årliga utbetalningen av Innestående Belopp. Preferensaktierna ska i övrigt inte medföra någon rätt till utdelning.

Vid varje enskilt år läggs skillnaden mellan 0,044 kronor och utbetalad utdelning per preferensaktie (förutsatt att den vid årsstämma beslutade utdelningen understiger 0,044 kronor) till "Innestående Belopp". För det fall utdelning på preferensaktie sker enligt beslut vid annan bolagsstämma än årsstämma ska utdelat belopp per preferensaktie dras från Innestående Belopp. Avdraget ska ske per den dag då utbetalning sker till preferensaktieägare och därvid anses utgöra reglering av den del av Innestående Belopp som uppkommit först i tiden. Innestående Belopp ska räknas upp med en faktor motsvarande en årlig räntesats om åtta (8) procent ("Uppräkningsbeloppet"), varvid uppräkning ska ske med början från tidpunkten då utbetalning av utdelningen skett och baseras på skillnaden mellan 0,044 kronor och den vid samma årliga tidpunkt utbetalade utdelningen per preferensaktie.

5.3 Emissioner

Vid sådan nyemission av aktier som sker mot kontant betalning eller genom kvittning har aktieägarna företrädesrätt till de nya aktierna på det sättet att gammal aktie ska ge företrädesrätt till ny aktie av samma slag, att aktier som inte tecknas av de i första hand berättigade aktieägarna ska erbjudas samtliga ägare av aktier samt att, om inte hela antalet aktier som tecknas på grund av sistnämnda erbjudande kan ges ut, aktierna ska fördelas mellan tecknarna i förhållande till det antal aktier de förut äger och, i den mån detta inte kan ske, genom lottning.

Vid sådan nyemission av aktier som sker mot kontant betalning eller genom kvittning av endast ett aktieslag har aktieägarna företrädesrätt till de nya aktierna i förhållande till det antal aktier de förut äger.

Vid sådan emission av teckningsoptioner eller konvertibler som sker mot kontant betalning eller genom kvittning har aktieägarna företrädesrätt att teckna teckningsoptioner som om emissionen gällde de aktier som kan komma att nytecknas på grund av optionsrätten respektive företrädesrätt att teckna konvertibler som om emissionen gällde de aktier som konvertiblerna kan komma att bytas ut mot.

Vad som ovan sagts ska inte innebära någon inskränkning i möjligheten att fatta beslut om emission av aktier, teckningsoptioner eller konvertibler med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt.

Ökning av aktiekapitalet genom fondemission får ske endast genom utgivande av stamaktier. Fondaktierna ska fördelas mellan stamaktieägarna i förhållande till det antal stamaktier som de förut äger. Vad nu sagts ska inte innebära någon inskränkning i möjligheten att genom fondemission, efter erforderlig ändring av bolagsordningen, ge ut aktier av nytt slag.

5.4 Omvandlingsförbehåll

Preferensaktieägare ska ha rätten, men ingen skyldighet, att begära preferensaktier omvandlas till stamaktier. Begäran om omvandling, som ska vara skriftlig och ange det antal preferensaktier som ska omvandlas till stamaktier samt om begäran inte omfattar hela innehavet, vilka preferensaktier omvandlingen avser, ska göras hos styrelsen.

Bolaget ska genast anmäla omvandlingen till Bolagsverket för registrering i aktiebolagsregistret. Omvandlingen är verkställd när registrering skett samt antecknats i avstämningsregistret.

5.5 Inlösen av preferensaktier

Den första bolagsstämman som hålls efter den 29 november 2019 kan besluta om en minskning av aktiekapitalet, dock inte under minimikapitalet, genom inlösen av preferensaktier enligt följande grunder.

Bolagsstämman bestämmer det antal preferensaktier som ska inlösas. Vilka preferensaktier, som ska inlösas, bestäms på stämman genom lottdragning. Om beslutet biträds av samtliga preferensaktieägare, kan dock stämman besluta, vilka preferensaktier som ska inlösas.

Innehavare av till inlösen bestämd preferensaktie ska vara skyldig att tre månader efter det att han underrättats om inlösenbeslutet eller, där rättens tillstånd till minskningen erfordras, från det han underrättats om att rättens lagakraftvunna beslut om tillstånd registrerats, ta lösen för aktien med en ersättning uppgående till ett belopp beräknat som summan av 0,55 kronor samt eventuellt Innestående Belopp enligt punkt 5.2 (innefattande, till undvikande av oklarhet, på Innestående Belopp belöpande Uppräkningsbelopp till och med den dag då lösenbeloppet förfaller till betalning). Från den dag, då lösenbeloppet förfallit till betalning, upphör all ränteberäkning därpå.

5.6 Inlösen eller omvandling vid kontrollägarskifte

För det fall ett kontrollägarskifte sker i bolaget, vilket innebär att en fysisk eller juridisk förvärvar 50 procent av aktiekapitalet eller rösterna i bolaget, ska preferensaktieägare ha rätt att begära:

  1. att varje preferensaktie omvandlas till en stamaktie; eller
  2. att innehavarens varje preferensaktie ska lösas in av bolaget till ett inlösenbelopp som motsvarar 130 procent av summan av 0,55 kronor samt eventuellt Innestående Belopp enligt punkt 5.2 (innefattande, till undvikande av oklarhet, på Innestående Belopp belöpande Uppräkningsbelopp till och med den dag då lösenbeloppet förfaller till betalning).

Bolaget ska vidta åtgärder för att uppfylla en sådan begäran så snart som möjligt efter mottagandet av sådan begäran.

b) Förslag till beslut om godkännande av styrelsens beslut om nyemission av stamaktier med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt

Styrelsen föreslår att bolagsstämman beslutar att godkänna styrelsens beslut per den 29 november 2016, att öka bolagets aktiekapital med högst 3 684 403,54 kronor genom nyemission av högst 8 347 182 stamaktier enligt följande villkor.

1. Rätt att teckna nya stamaktierna ska, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, tillkomma Lau Su Holding AB, org.nr. 556860-5421.

2. Skälet till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att inhämta kapital för att finansiera Bolagets verksamhet och att styrelsen anser att en riktad nyemission är fördelaktig i jämförelse med andra alternativ till kapitalanskaffning.

3. Teckning av stamaktier ska ske genom teckning på teckningslista den 17 januari 2017. Styrelsen ska äga rätt att förlänga teckningstiden. 

4. De nya stamaktierna emitteras till en teckningskurs om 0,55 kronor per aktie.

5. Teckningskursen för de nya stamaktierna motsvarar enligt styrelsens bedömning marknadsvärdet.

6. Betalning för tecknade stamaktier ska erläggas den 17 januari 2017 genom kontant betalning. Styrelsen ska äga rätt att förlänga betalningstiden. 

7. De nya stamaktierna ska medföra rätt till utdelning första gången på den avstämningsdag för utdelning som infaller närmast efter det att nyemissionen har registrerats hos Bolagsverket och aktierna införts i aktieboken hos Euroclear Sweden AB. 

8. Verkställande direktören, eller den styrelsen utser, ska äga rätt att vidta de smärre justeringar som kan bli erforderliga i samband med registrering av beslutet hos Bolagsverket och Euroclear Sweden AB.

c) Förslag till beslut om godkännande av styrelsens beslut om nyemission av preferensaktier med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt

Styrelsen föreslår att bolagsstämman beslutar att godkänna styrelsens beslut per den 29 november 2016, att öka bolagets aktiekapital med högst 14 737 613,73 kronor genom nyemission av högst 33 388 727 preferensaktier enligt följande villkor.

  1. Rätt att teckna nya preferensaktier ska, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, tillkomma följande med angiven fördelning: 

      Lau Su Holding AB, org.nr. 556860-5421 har rätt att teckna högst 29 215 136 preferensaktier. 

      Lao Tzu Investments AB, org.nr. 556752-0321 har rätt att teckna högst 4 173 591 preferensaktier. 

  1. Skälet till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att anskaffa kapital för att finansiera Bolagets verksamhet och att styrelsen anser att en riktad nyemission är fördelaktig i jämförelse med andra kapitalanskaffningsalternativ. 
  2. Teckning av preferensaktier ska ske genom teckning på teckningslista den 17 januari 2017. Styrelsen ska äga rätt att förlänga teckningstiden. 
  3. De nya preferensaktierna emitteras till en teckningskurs om 0,55 kronor per aktie. 
  4. Teckningskursen för de nya preferensaktierna motsvarar enligt styrelsens bedömning marknadsvärdet. 
  5. Betalning för tecknade preferensaktier ska erläggas senast den 17 januari 2017 genom kontant betalning. Styrelsen ska äga rätt att förlänga betalningstiden.
  6. De nya preferensaktierna ska medföra rätt till utdelning första gången på den avstämningsdag för utdelning som infaller närmast efter det att nyemissionen har registrerats hos Bolagsverket och aktierna införts i aktieboken hos Euroclear Sweden AB. 
  7. Verkställande direktören, eller den styrelsen utser, ska äga rätt att vidta de smärre justeringar som kan bli erforderliga i samband med registrering av beslutet hos Bolagsverket och Euroclear Sweden AB.

Bolagsstämmans beslut i enlighet med punkterna a) till c) ska fattas som ett beslut.

Bolagsstämmans beslut i enlighet med punkterna a) till c) förutsätter stöd av minst 9/10 av samtliga aktier och röster representerade på stämman.

Upplysningar på stämman

Aktieägare har möjlighet att begära upplysningar om förhållanden som kan inverka på bedömningen av ett ärende på dagordningen. Sådan information lämnas av styrelsen eller den verkställande direktören vid stämman under förutsättning att uppgifterna kan lämnas utan väsentlig skada för Bolaget.

Antal aktier och röster i Bolaget

Det totala antalet aktier och röster i Bolaget per dagen för kallelsen till stämman uppgår till 565 722 756. Bolaget innehar inte några egna aktier.

Tillhandahållande av handlingar

Fullständiga förslag till beslut samt övriga handlingar enligt aktiebolagslagen kommer att hållas tillgängliga på Advokatfirman Lindahls kontor med adress Mäster Samuelsgatan 20, Stockholm, senast måndagen den 19 december 2016 samt på Bolagets webbplats www.nordicmines.se. Handlingarna skickas också utan kostnad till de aktieägare som begär det och som uppger sin postadress. Handlingarna kommer även att finnas tillgängliga vid stämman.

Stockholm i november 2016

Nordic Mines AB (publ)

Styrelsen

Attachments:

http://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/b73db849-9561-44b1-a61a-6c3ab6f3dd38


Attachments

KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I Nordic Mines AB (PUBL).pdf