Nordic Mines AB (publ): Bokslutskommuniké 2016


NORDIC MINES AB (publ)

Bokslutskommuniké 2016

     

Fjärde kvartalet 2016

  • Intäkter uppgick som en följd av produktionsstoppet vid Laivagruvan till 0,0 miljoner kronor (0,0 miljoner kronor fjärde kvartalet 2015).
  • Rörelseresultatet uppgick till -12,3 miljoner kronor (-25,0 miljoner fjärde kvartalet 2015).
  • Periodens resultat efter skatt uppgick till -12,5 miljoner (76,1 miljoner fjärde kvartalet 2015), motsvarande -0,02 kronor (0,36 kronor) per aktie.
  • Likvida medel uppgick vid periodens slut till 2,8 miljoner kronor (3,5 miljoner kronor, 30 september 2016). Bolaget har vid rapportdagen inte tillräckligt med likviditet för att täcka sitt behov under de kommande tre månaderna.
  • Eget kapital uppgick vid periodens slut till 489,7 miljoner kronor (501,9 miljoner kronor 30 september 2016).
  • Aktieägarlån på 4,5 miljoner kronor säkrades för att finansiera Bolaget löpande kostnader.
  • Den 19 oktober utsåg Bolaget Ola Wahlquist, tidigare senior partner på Ernst & Young, till senior rådgivare. Ola Wahlquist är expert inom områdena riskhantering, compliance och revisorsfrågor.
  • Den 25 oktober tillkännagav Nordic Mines att Tony Butler utsetts till ny CFO och Rune Nordström utsetts till Head of Corporate Communications and Investor Relations.
  • Den 27 oktober utsåg Nordic Mines Ludmilla Lundberg till senior rådgivare för Compliance och Reporting. Ludmilla tillför bolaget 20 års erfarenhet inom compliance och reporting
  • Den 30 november tillkännagav bolaget ett aktieägarlån från Lau Su Holding AB och meddelade Bolagets avsikt att hålla en extrainsatt bolagsstämma för att där få aktieägares godkännande att ändra bolagsordningen för att kunna skapa en ny typ av preferensaktier och för att godkänna en placering av 1,5 miljoner USD i en kombination av preferens och stamaktier till Lau Su Holding AB. Den 9 januari beslutade styrelsen om att ställa in den extrainsatta bolagsstämman och den planerade finansieringen till förmån för att söka efter alternativ kapitalinsamling - se mer detaljer nedan.
  • Den 21 december mottog Bolaget analyserade resultat från den första omgången av test genomförda vid Björkdalsgruvan i september. Det är uppenbart att det optiska sorteringstestet har potential att förändra ekonomin vid Laivagruvan. Medan den uppgraderade prognosen på 1,33 g/t var nära våra bästa förhoppningar är det tydligt att ytterligare arbete med tröskeloptimering krävs.

Januari - december 2016

  • Intäkter uppgick som en följd av produktionsstoppet vid Laivagruvan till 0,0 miljoner kronor (0,0 miljoner kronor 2015).
  • Rörelseresultatet uppgick till -37,2 miljoner kronor (-92,3 miljoner 2015).
  • Periodens resultat efter skatt uppgick till -37,3 miljoner (0,0 miljoner 2015), motsvarande -0,07 kronor per aktie (0,00 kronor 2015).
  • Totalresultat för perioden var -35,2 miljoner kronor (-2,6 miljoner 2015).

Betydande händelser efter 31 december  2016

  • Den 9 januari 2017 bestämde styrelsen att ställa in den extrainsatta bolagsstämman som beskrivs ovan. Beslutet togs då styrelsen i Nordic Mines har bestämt att genomföra de nödvändiga steg för att genomföra en nyemission av stamaktier till Bolagets aktieägare på cirka 5 miljoner USD, efter godkännande av en extra bolagsstämma.
  • Den 18 januari utsåg Nordic Mines investmentbanken Evli Bank plc för att leda en nyemission på uppdrag av Bolaget.
  • Den 18 januari tillkännagav Bolaget att Pranay Panda lämnar styrelsen med omedelbar verkan.
  • Bolaget säkrade ytterligare 2,6 miljoner kronor i aktieägarlån från Lau Su Holding AB.

VDs kommentar

Under det fjärde kvartalet fortsatte Nordic Mines framåt med Laivaprojektet. Ledningens har haft huvudfokus på två saker under de två senaste kvartalen. Det första har varit att undersöka olika sätt att minska brytning och bearbetning av gråberg, vilket är avgörande för låghaltiga guldfyndigheter som Laiva. Den andra delen har varit att planera ett borrningsprogram som kommer att a) göra det möjligt att bryta i ett bredare spektra än tidigare och b) kliva utanför och öka gruvresursen, utveckla nya dagbrott och minska mängden gråberg som behöver fraktas bort i förhållande till malmen under de tidiga produktionsåren.

Borrning kommer att möjliggöra för ledningen att fastställa graden av potentiellt direkt utvinningsbara resurser och uppgradera en del av den befintliga tillgången till brytbar. Det kommer samtidigt även att möjliggöra noggrann hantering av djupet på sektionerna i dagbrottet.

Ledningen har genomfört ett utförligt optiskt lasersorteringsprogram under två år som kulminerade i ett stort sorteringstest vid Mandalays Björkdalsgruva i Sverige i augusti 2016. Optisk sortering i olika former har använts i stor utsträckning inom gruvindustrin sedan 1990-talet. Sortering fungerar i huvudsak som en andra användning av bruten malm. Vi anser att resultaten från Björkdal är mycket framgångsrika: omräknade guldhalter från kvarnen har kunnat uppdateras med 45 %. Dessa resultat bekräftar att optisk sortering av vår kvartsdiorit och vulkanmalm sannolikt kommer att utgöra en betydande del av vår plan för att återföra Laivafyndigheten till långsiktigt lönsam produktion efter bolagets finansiering.

Laivafyndighetens längd (malmkroppen) har spårats till över åtta kilometer. Det är idag en relativt outforskad tillgång och ledningen är övertygad om att det finns potential att avsevärt öka mängden brytvärda resurser längs med malmkroppen och även nedåt - en uppfattning som grundar sig på kända mineralhaltiga prover och borrhålsdata från 499 borrhål och totalt 79 000 meter.

Finansiering

Nordic Mines styrelse undersöker olika strategiska alternativ för att skapa aktieägarvärde och driva Laivagruvan tillbaka i produktion. Vi räknar med att några de av dessa alternativ kommer att utkristalliseras under de närmsta månaderna. Styrelsen kommer så snart som möjligt att tillkännage det bästa alternativet. Alternativen sträcker sig från en dubbel notering på en andra större aktiemarknad, samarbete med framstående guldinvesterare, en direkt försäljning, en nyemission eller en kombination. Företaget genomför due diligence på vissa av dessa tänkbara alternativ.

Under tiden har Lau Su Holdings AB ("Lau Su") avser att ge ytterligare ett aktieägarlån till Bolaget om 0,5 miljoner USD som en bro till mer finansiering. Med förbehåll för villkor och styrelsens godkännande har Lau Su även meddelat att de är beredda att garantera en andel av en föreslagen nyemission. Alla Lau Sus utestående aktieägarlån förväntas omvandlas till stamaktier i Bolaget på samma villkor vid en nyemission. Nordic Mines hoppas kunna göra ett tillkännagivande till marknaden inom kort i detta avseende.

Resultat fjärde kvartalet 2016

Intäkter uppgick till 0,0 miljoner kronor (0,0 miljoner kronor) under det fjärde kvartalet 2016 och hittills under året som en följd av produktionsstoppet vid Laivagruvan.

Produktionskostnaderna uppgick till -3,8 miljoner kronor (-2,7 miljoner fjärde kvartalet 2015) under det fjärde kvartalet 2016. Även om ingen produktion har skett under kvartalet har Bolaget behållit en viss organisation kring Laivagruvan för bland annat underhåll och miljötillsyn. Gruva och verk har även en del fasta kostnader som kvarstår även när produktionen står still, exempelvis för att balansera vattennivåerna inom gruvområdet. Av- och nedskrivningarna för det fjärde kvartalet uppgick till -3,5 miljoner kronor (-5,8 miljoner kronor Q4 2015).

Försäljning och administrationskostnader uppgick till -4,6 miljoner kronor (-11,1 miljoner Q4 2015).

Bolagets rörelseresultat uppgick till -12,3 miljoner kronor (-25 miljoner Q4 2015).

Finansnetto uppgick till -0,2 miljoner kronor (101,0 miljoner, huvudsakligen ackumulerade räntor). Bolagets inkomstskatt för perioden påverkar resultat med 0,0 miljoner kronor (0,0 miljoner kronor).

Periodens resultat efter skatt uppgick till -12,5 miljoner kronor (76,1 miljoner kronor Q4 2015).

Kassaflöde och finansiell ställning

Kassaflödet för den löpande verksamheten inklusive förändringar av rörelsekapital för fjärde kvartalet 2016 uppgick till -7,7 miljoner kronor (-34,3 miljoner Q4 2015). Nettokassaflöde från finansieringsverksamheten uppgick till 7 miljoner kronor (48,9 miljoner Q4 2015) under samma period. Likvida medel vid periodens slut uppgick till 2,9 miljoner kronor att jämföra med 3,5 miljoner kronor per den 30 september 2016. Därmed har Bolaget vid rapportdagen inte tillräckligt med likviditet för att täcka sina behov för de kommande tre månaderna. Om inte externa medel tillförs är det styrelsens bedömning att risken för likviditetsunderskott är hög. Majoritetsägaren Lau Su har dock meddelat styrelsen sitt stora engagemang för att uppfylla den nya ledningens finansieringsbehov för att få bolaget att gå framåt. För mer information, se Likviditetsrisker.

Vid periodens utgång uppgick Koncernens eget kapital till 489,7 miljoner kronor, jämfört med 501,9 miljoner kronor per den 30 september 2016. För risker avseende Bolagets eget kapital, se avsnittet Fortlevnadsprincip. Soliditeten uppgick till 88,7 procent jämfört med 89,8 procent per den 30 september 2016. Nettoskulden uppgick till 8,5 miljoner kronor jämfört med 0,8 miljoner kronor per den 30 september 2016.

Investeringar

Då Bolaget för närvarande inte bedriver någon gruvverksamhet vid Laivagruvan har endast mindre investeringar genomförts. Investeringarna under kvartalet uppgick netto till -0,0 miljoner kronor, jämfört med 0,6 miljoner kronor under samma kvartal 2015.

Segmentrapportering

Koncernen har från och med januari 2013 frångått segmentsindelning då det endast funnits en produktiv gruva i
Finland inom Koncernen och då prospekteringsarbetet för närvarande sker endast i administrativ omfattning till följd av kostnadsbesparingar. Koncernens resultat och balansräkningar följs upp och värderas därefter.

Anställda

Medelantalet anställda var 16 under det fjärde kvartalet 2016.

Inga allvarliga olyckor har rapporters under perioden.

Prospektering

Till följd av kostnadsbesparingar upphörde Nordic Mines i princip med prospektering i början av 2013. Totalt
kapitaliserade prospekteringskostnader per den 31 december 2016 uppgick till 64,7 miljoner kronor.

Mineraltillgång och mineralreserv, 1 januari 2015, framtagen av SRK Consulting UK Ltd

Tabellerna nedan visar den senaste uppdateringen av uppskattningen av mineraltillgång som inkluderar malmsortering som minskar mängden gråberg och den tidigare uppskattningen av mineraltillgång utan sortering.

Mineraltillgång i Laiva - Med sortering (16 maj 2016)

Kategori Tonnage (t) Guldhalt (g/t) Guldinnehåll (kg) Guldinnehåll (tr.oz)
Känd - - - -
Indikerad 24,317,397 1.13 27,535 885,000
Känd + Indikerad 24,317,397 1.13 27,535 885,000
Antagen 4,374,277 1.64 7,187 231,000

Mineraltillgången redovisas med en cut-off om 0,6 g/t.
Modellen för beräkningen av mineraltillgången baseras på ett antaget femårigt guldpris om 1 225 euro per tr.oz (1,400 USD per tr.oz).

Mineraltillgång i Laiva - utan sortering (1 januari 2015)

Kategori Tonnage (t) Guldhalt (g/t) Guldinnehåll (kg) Guldinnehåll (tr.oz)
Känd - - - -
Indikerad 15,970,000 1.52 24,300 780,000
Känd + Indikerad 15,970,000 1.52 24,300 780,000
Antagen 3,220,000 2.08 6,700 215,000

Mineraltillgången redovisas med en cut-off om 0,6 g/t
Modellen för beräkningen av mineraltillgången begränsas av ett antaget guldpris om 1 300 EUR per troy
ounce (1 510 USD per troy ounce)
Mineraltillgången redovisas inklusive nedan redovisad mineralreserv

Mineralreserv I Laiva - utan sortering (1 januari 2015)

Kategori Tonnage (t) Guldhalt (g/t) Guldinnehåll (kg) Guldinnehåll (tr.oz)
Bevisad - - - -
Sannolik 9,367,000 1.19 11,200 360,000
Bevisad + sannolik 9,367,000 1.19 11,200 360,000

Mineralreserven redovisas med en cut-off om 0,6 g/t
Beräkningen av mineralreserven har baserats på ett antaget femårigt guldpris om 1 020 EUR per troy ounce
(1 184 USD per troy ounce)

För definitioner, se avsnittet Definitioner enligt SveMin.

Guldmarknaden och guldpriset

Enligt LBMA (London Bullion Market Association) gold fixing price noterades guldpriset per troy oz vid kvartalets början till 1,318.65 USD (1,175.27 EUR) och vid kvartalets slut till 1,159.1 USD (1,100.03 EUR).

   

Nordic Mines aktie

Nordic Mines aktie är sedan i juli 2008 upptagen till handel på Nasdaq Stockholms Small Cap-lista. Aktien har kortnamnet NOMI och ISIN-koden SE0007491105.

   

 


Aktieägare

Per den 30 december 2016 uppgick antalet aktieägare i Nordic Mines till cirka 13 000. De tio största aktieägarna i bolaget framgår av tabellen nedan.

Shareholders per den 30 december 2016 Antal aktier Innehav %
EUROCLEAR BANK S.A/N.V, W8-IMY 143 801 629 25,42 %
STATE STREET BANK & TRUST COM., BOSTON 51 356 381 9,08 %
CBSG-PHILLIP SEC P/L-CL(INSTI NDVP) 47 754 771 8,44 %
FÖRSÄKRINGSAKTIEBOLAGET, AVANZA PENSION 18 069 220 3,19 %
NORDNET PENSIONSFÖRSÄKRING AB 7 084 479 1,25 %
SWEDBANK FÖRSÄKRING AB 6 360 547 1,12 %
HANDELSBANKEN LIV 4 746 245 0,84 %
HILMAND, BIRTE 4 600 000 0,81 %
CBLDN-UBS FINANCIAL SERVICES INC 4 129 996 0,73 %
MENDRIS, NICO 3 350 000 0,59 %
OTHER 274 469 488 48,52 %
Totalt 565,722,756 100%

Källa: Euroclear

Aktiekapital

Per den 30 December 2016 uppgick aktiekapitalet till 282,9 miljoner fördelat på 565,722,756 aktier, vardera med ett kvotvärde om 0,5 SEK per styck.

Det egna kapitalet uppgick till 489.7 miljoner kronor per den 31 december 2016, jämfört med 501.9 miljoner kronor per den 30 september 2016.

Väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer
Allt företagande är förenat med ett visst mått av risktagande. Nordic Mines verksamhet måste utvärderas mot
bakgrund av de risker, kostnader och svårigheter som bolag aktiva inom gruvverksamhet och prospektering ofta
ställs inför. Riskerna är i flertalet fall av sådant slag, att Bolaget inte kan försäkra sig mot dem.

Riskerna i ett gruv- och prospekteringsföretag är främst kopplade till utfallet av själva prospekteringen, produktionen samt marknadspriset på metallmarknaden, men även till tillståndsfrågor avseende undersökning, bearbetning och miljö.

Koncernen är också exponerad för ett antal finansiella risker: likviditetsrisk, kreditrisk, guldprisrisk och valutarisk.
Styrelsen och Bolagets ledning försöker hantera dessa risker genom att identifiera, utvärdera och i lämpliga fall
minimera de risker som uppräknas.

Se även en mer detaljerad analys i årsredovisningen för 2015, liksom i 2015 års prospekt, vilka finns tillgängliga på Bolagets hemsida www.nordicmines.se.


Likviditetsrisk
Bolaget har vid rapportdagen inte tillräckligt med likviditet för att täcka sitt behov under de kommande tre
månaderna. Likvida medel uppgick till 2,9 miljoner kronor per utgången av fjärde kvartalet 2016 och Bolaget saknar i princip intäkter sedan gruvproduktionen stängdes, även om det har skett mindre timmerförsäljning under det fjärde kvartalet. Bolaget är beroende av externt kapital för sin fortsatta verksamhet.

Bolaget saknar idag medel för att finansiera en återstart av Laivagruvan. För att finansiera återstarten av Laivagruvan krävs ett yttre tillskott av kapital. Ett sådant ytterligare kapitaltillskott avser att finansiera rörelsekapital i samband med återstarten, initiala investeringar samt en likviditetsreserv för oförutsedda kostnader samt administration. Finansieringen antas ske genom en kombination av skuldfinansiering samt ytterligare tillskott av eget kapital.

Om Bolaget inte kan få tag i ytterligare kapitaltillskott finns det en risk att ett likviditetsunderskott uppstår. Det finns då en risk att den finska ackordsplanen förfaller, vilket skulle kunna leda till en ny företagsrekonstruktion, konkurs eller annan avveckling av Bolaget.

Ackordsplan för Nordic Mines Oy
Uleåborgs tingsrätt beslutade den 31 juli 2014 att fastställa det ackordsförslag som inlämnats till tingsrätten av
rekonstruktören för Nordic Mines finska dotterbolag. Ackordsuppgörelsen innehåller villkor som gör det möjligt för
Bolagets fordringsägare och övervakaren av ackordsuppgörelsen, advokat Hannu Ylönen vid advokatfirman
Krogerus, att under vissa förutsättningar ansöka om att ackordet ska upphöra. Uppsägningsgrunderna innefattar
bland annat det fall att koncernbolagen inte fullgör sina betalningsskyldigheter enligt ackordsplanerna.

Om Nordic Mines Oy bryter mot den finska ackordsplanen finns det en risk att den förfaller, vilket skulle kunna leda till en ny företagsrekonstruktion, konkurs eller annan avveckling av Bolaget. I händelse av att den finska
ackordsplanen förfaller återgår de relevanta borgenärernas fordringar till Nordic Mines Oy, till fullt belopp, och i
händelse av konkurs kommer samtliga aktieägare att förlora hela sitt tidigare insatta aktiekapital.

En mer detaljerad beskrivning av ackordsplanen i Nordic Mines Oy återfinns i 2015 års prospekt, vilket finns tillgängligt på Bolagets hemsida www.nordicmines.se.

Guldprisrisk
Försäljningen påbörjades under januari 2012 och har bestått väsentligen av en enda produkt, dorétackor,
innehållande guld, silver och koppar. En nedgång i guldpriset kan få en negativ inverkan på Koncernens resultat
framgent och även en negativ inverkan på Bolagets möjligheter att återstarta Laivagruvan.

Valutarisk
Guld noteras i USD, majoriteten av kostnaderna uppkommer i EUR och Koncernen konsolideras i SEK. Bolaget blir därmed direkt beroende av växelkurserna i dessa valutor. Om USD stärks gentemot EUR får det en positiv effekt. Om EUR stärks gentemot SEK får det en positiv effekt på försäljningen, men en negativ effekt på kostnaderna.

Medarbetare
Nordic Mines har idag en liten organisation och är beroende av ett antal nyckelpersoner. En begränsad förväntad
livstid och hitintills svag lönsamhet för Laivagruvan kan resultera i att möjligheten att rekrytera nyckelpersoner vid en återstart av gruvan är begränsad.

Fortlevnadsprincip
Bolaget har vid rapportdagen inte tillräckligt med likviditet för att täcka sitt behov under de kommande tre
månaderna. Bolaget saknar i princip intäkter sedan gruvproduktionen stängdes och är därmed beroende av externt tillfört kapital för fortsatt drift. Se vidare Likviditetsrisk ovan.

Det finns inga garantier att externt kapital tillförs för fortsatt drift. Inte heller finns det några garantier att Nordic
Mines, vid tidpunkten då beslut om återstart av gruvan måste fattas, innehar tillräcklig likviditet för att finansiera en återstart av Laivagruvan.

I en situation där Koncernens fortsatta drift inte längre kan förutsättas föreligger risk för väsentliga
nedskrivningsbehov av Koncernens tillgångar liksom av moderbolagets bokförda värden på fordringar på koncernbolag och andelar i dotterbolag.

Redovisningsprinciper
Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med de av EU anvisade International Financial Reporting Standards (IFRS), samt Rådet för finansiell rapporterings rekommendation RFR 1, kompletterande redovisningsregler för koncerner, vilken specificerar de tillägg till IFRS-upplysningar som krävs enligt bestämmelserna i årsredovisningslagen. Denna delårsrapport är upprättad i enlighet med IAS 34, Interim Financial Reporting. Moderbolagets redovisning är upprättad enligt årsredovisningslagen och RFR 2, redovisning för juridiska personer. Koncernen använder sig av samma redovisningsprinciper såsom de beskrivits i årsredovisningen för år 2015. Det har inte trätt i kraft några nya IFRS-tillägg eller regler som påverkar Koncernen.

 

Kommande informationstillfällen
                            
Årsredovisning                               28 april 2017

Ordinarie årsstämma                   28 juni 2017

---

Kvartalsrapport 1                           23 maj 2017
Kvartalsrapport 2                           22 augusti 2017
Kvartalsrapport 3                           21 november 2017
Kvartalsrapport 4                           27 februari 2018 (Bokslutskommuniké)


Styrelsen och verkställande direktören intygar härmed att delårsrapporten ger en rättvisande översikt av Bolagets
och Koncernens verksamhet, ställning och resultat samt beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som
Bolaget och de bolag som ingår i Koncernen står inför.
Rapporten för januari - december 2016 har ej granskats av Bolagets revisorer.


 
Stockholm, 28 februari 2017

NORDIC MINES AB (publ)

 
 
Vinod Sethi
Styrelseordförande

 
D. Saradhi Rajan
VD och styrelseledamot
Hans Andreasson
Styrelseledamot
Torsten Börjemalm
Styrelseledamot
Salim Govani
Styrelseledamot
Kari Langenoja
Styrelseledamot
  Krister Söderholm
Styrelseledamot

 

Notera

Informationen är sådan som Nordic Mines ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden och/eller
lagen om handel med finansiella instrument. Informationen lämnades för offentliggörande den 28 februari 2017 kl
09.00 CET.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
D. Saradhi Rajan, VD, +44 743 271 1564
Rune Nordström, Head of Corporate Communications and Investor Relations, +46 70 602 65 20
Mail: rune.nordstrom@nordicmines.com
info@nordicmines.com
 
Definitioner enligt SveMin
En mineraltillgång (Mineral Resource) är en koncentration av ekonomiskt intressanta förekomster av material i
eller på jordskorpan i en sådan form, kvalitet och kvantitet att det finns rimliga möjligheter till eventuell ekonomisk
utvinning. Läge, kvantitet, halt, kontinuitet och andra geologiska karaktäristika av en mineraltillgång är kända,
uppskattade eller tolkade utifrån specifika geologiska fakta, provtagning och kunskap. Beroende av ökad geologisk säkerhet delas mineraltillgång in i kategorierna antagen mineraltillgång, indikerad mineraltillgång och känd mineraltillgång.

En antagen mineraltillgång (Inferred Mineral Resource) är den del av en mineraltillgång för vilken tonnage, täthet av förekomster, form, fysiska karaktäristika, halt och mineralinnehåll kan uppskattas med en låg nivå av säkerhet. Den indikeras av geologi, provtagning och förväntad men inte verifierad kontinuitet i geologi och/eller halt. Den är baserad på information som erhållits genom prospektering, provtagning och testning utförd enligt lämplig teknik från till exempel hällar och blottningar, diken, gropar, bearbetningar och borrhål. Informationen är begränsad eller av osäker kvalitet och tillförlitlighet.

En indikerad mineraltillgång (Indicated Mineral Resource) är den del av en mineraltillgång för vilken tonnage,
täthet av förekomster, form, fysiska karaktäristika, halt och mineralinnehåll kan uppskattas med rimlig nivå av
säkerhet. Den är baserad på information som erhållits genom prospektering, provtagning och testning utförd enligt lämplig teknik från till exempel hällar och blottningar, diken, gropar, bearbetningar och borrhål.
Informationspunkterna är dock för glesa eller olämpligt fördelade för att säkerställa kontinuitet i geologi och/eller
halt.

En känd mineraltillgång (Measured Mineral Resource) är den del av en mineraltillgång för vilken tonnage, täthet
av förekomster, form, fysiska karaktäristika, halt och mineralinnehåll kan uppskattas med hög nivå av säkerhet.
Den är baserad på information vunnen genom detaljerad och tillförlitlig prospektering, provtagning och testning
utförd enligt lämplig teknik från till exempelhällar och blottningar, diken, gropar, bearbetningar och borrhål.
Informationspunkterna är tillräckligt täta för att påvisa kontinuitet i geologi och/eller halt.

En mineralreserv (Mineral Reserve) är den ekonomiskt utvinnbara delen av en känd eller indikerad
mineraltillgång. Den inkluderar gråbergsinblandning(diluting materials) och malmförluster (losses), som kan
uppstå när materialet bryts. Lämpliga värderingar och studier har gjorts och modifierats med hänsyn till realistiskt
antagna brytnings-, metallurgiska, ekonomiska, marknads-, legala, miljö-, sociala och politiska faktorer. Dessa
värderingar visar vid tiden för rapportering att utvinning rimligen kan motiveras. Beroende av ökad geologisk
säkerhet delas mineralreserver in i kategorierna sannolik mineralreserv och bevisad mineralreserv.

För att använda benämningen mineralreserv förväntas att studier genomförts till åtminstone nivån "Pre-
Feasibility", inklusive en gruvplan som är tekniskt lämplig och ekonomiskt möjlig.

En sannolik mineralreserv (Probable Mineral Reserve) är den ekonomiskt utvinnbara delen av en indikerad och
under vissa omständigheter en känd mineraltillgång. Den inkluderar gråbergsinblandning och malmförluster när
materialet bryts. Studier till åtminstone Pre-Feasibility-nivå har genomförts och modifierats med hänsyn
tillbrytnings-, metallurgiska, ekonomiska, marknads-, legala, miljö-, sociala och politiska faktorer. Dessa
värderingar visar vid tiden för rapportering att utvinning rimligen kan motiveras.

En bevisad mineralreserv (Proven Mineral Reserve) är den ekonomiskt utvinnbara delen av en känd
mineraltillgång. Den inkluderar gråbergsinblandning och malmförluster när materialet bryts. Studier till åtminstone
Pre-Feasibility-nivå har genomförts och modifierats med hänsyn tillbrytnings-, metallurgiska, ekonomiska,
marknads-, legala, miljö-, sociala och politiska faktorer. Dessa värderingar visar vid tiden för rapportering att utvinning är motiverad.

Attachments:

http://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/3647571e-7ee1-46bf-b235-dd2b5a25f966


Attachments

20170228 Bokslutskommuniké.pdf