AkzoNobel realiseert significante energiebesparing met modernisering chemiefabriek Rotterdam



22 maart 2017 
 
In het kader van het Energieakkoord tekent AkzoNobel vandaag een 1-op-1 afspraak met het ministerie van Economische Zaken voor de verduurzaming van haar Rotterdamse fabriek. Eerder al tekende AkzoNobel twee soortgelijke afspraken met betrekking tot energiebesparingen in Hengelo en Chemie Park Delfzijl. Het bedrijf is daarmee koploper binnen het Nederlandse Energieakkoord.
 
AkzoNobel gaat investeren in zogeheten 'zero gap technology' voor haar chloorbedrijf in de Botlek. Door deze technologie is het energieverbruik voor de chemische processen in de elektrolysefabriek tot 10% lager. De innovatie in de Botlek levert jaarlijks een besparing op die vergelijkbaar is met het elektriciteitsverbruik van 26.000 huishoudens; bijna genoeg om het Rotterdamse stadsdeel Kralingen-Crooswijk* te voorzien van elektriciteit.  

Minister Kamp, Economische Zaken: "Om te komen tot een CO2-arme economie in 2050 zijn initiatieven die leiden tot energiebesparing van groot belang. Het is goed te zien hoe AkzoNobel werkt aan innovatieve oplossingen om efficiënter om te gaan met energie. Een initiatief zoals zero gap technology draagt niet alleen bij aan de besparingsdoelen, maar verbetert de concurrentiepositie van de bedrijven door lagere energiekosten en zorgt zo voor een sterkere industrie in Nederland."
 
Koploper
In het Energieakkoord zijn afspraken gemaakt over energiebesparing, schone technologie en klimaatbeleid. Dit is de derde 1-op-1 afspraak waarin AkzoNobel een energiebesparing vastlegt. Het bedrijf is daarmee koploper binnen het Energieakkoord met een potentiële jaarlijkse energiebesparing van 0,71 petajoule in 2023, gelijk aan een verlaging van CO2-emissies met 73.000 ton.
 
"De eerste stappen zijn gezet," zegt Knut Schwalenberg, directievoorzitter AkzoNobel Nederland en Managing Director Industrial Chemicals. "Nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden zijn nodig om een volgende, grote stap te maken in de verduurzaming van de chemische industrie en economie in Nederland. We moeten deze kansen grijpen en voortdurend zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking. De ambities van AkzoNobel gaan verder dan het Energieakkoord. Nu al is 40% van ons wereldwijde energiegebruik duurzaam en in 2020 zal dit 45% zijn."
 
Binnen AkzoNobel wordt voortdurend gekeken hoe het bedrijf meer kan doen met minder grondstoffen en energie. In 2016 sloot AkzoNobel een 1-op-1 afspraak voor de levering van restwarmte uit zoutproductie in Hengelo aan het lokale warmtenet. Eerder dit jaar ondertekende minister Kamp een tweede afspraak met AkzoNobel in Delfzijl, waar AkzoNobel kijkt naar slimmer gebruik van restwarmte van het chemiepark voor de zoutproductie. 

- - -

* Het stadsdeel Kralingen-Crooswijk telt ruim 29.000 huishoudens. Bron: http://wijkprofiel.rotterdam.nl/nl/2016/rotterdam/kralingen-crooswijk/kralingen-crooswijk/    

Over AkzoNobel
AkzoNobel maakt essentiële producten die inspireren en het dagelijks leven aangenamer maken. Als internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën leveren we essentiële ingrediënten, essentiële bescherming en essentiële kleuren voor consumenten en industrie wereldwijd. We hebben een rijke geschiedenis en zijn pioniers in duurzame technologie en innovatieve producten, die tegemoet komen aan de groeiende behoeften van onze snel veranderende planeet en tegelijkertijd het leven makkelijker maken. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en we hebben 46.000 medewerkers in 80 landen. We hebben een permanente leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Van daaruit zetten we ons in om steden en omgevingen levendiger te maken, te beschermen, en kleur te geven.

In Nederland zijn circa 5.200 mensen (4.900 fte) voor AkzoNobel werkzaam, waarvan circa 25% vrouw. Jaarlijks biedt AkzoNobel stagemogelijkheden voor ruim 200 mbo-, hbo- en universitaire studenten.
In 2016 investeerde AkzoNobel 363 miljoen euro in onderzoek. Een substantieel deel hiervan is in Nederland besteed en is gericht op het vinden van duurzame oplossingen voor onze klanten. Nederland huisvest twee belangrijke onderzoekscentra - in Sassenheim en Deventer. In totaal werken hier meer dan 700 mensen, oftwel 15% van het aantal medewerkers in Nederland. In deze labs wordt zowel langetermijn- als toegepast onderzoek gedaan.

Tot onze merken behoren bekende namen als JOZO, Sikkens en Flexa. Meer informatie over AkzoNobel vindt u online: corporate website, Facebook, YouTube, LinkedIn, Instagram en Twitter.

Over AkzoNobel in Rotterdam
AkzoNobel is op diverse plekken in de Rotterdamse regio actief:

  • AkzoNobel Botlek - Gevestigd op het Bedrijvenpark Botlek is AkzoNobel een belangrijke producent van chloor, natronloog, bleekloog en waterstof. Deze producten worden onder andere gebruikt in de automobielindustrie, de bouw (bijvoorbeeld pvc-kozijnen), farmaceutische producten en als desinfecterende middelen in zwembaden. Ook produceert AkzoNobel in de Botlek metaalalkylen (MAE).
  • AkzoNobel Europoort - In Rotterdam Europoort produceert AkzoNobel dimethylether (DME). Deze stof wordt vooral toegepast als milieuvriendelijk drijfgas voor spuitbussen in de cosmetica-industrie.
  • Rhoon - In Rhoon staat het Nederlandse kantoor van van de verfmerken International Paint en Awlgrip, hoogwaardige en specialistische verven die wereldwijd gebruikt worden in de jachtsector, commerciële scheepvaart en staalbescherming van bruggen, boorplatformen en andere hoogwaardige constructies.
  • AkzoNobel onderzoekt samen met Van Gansewinkel, Air Liquide, AVR, Enerkem, Havenbedrijf Rotterdam, gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter en Clean Tech Delta de realisatie van een waste-2-chemicals fabriek in Nederland.

Niet voor publicatie - voor meer informatie

AkzoNobel Media Relations
Contact: Peter van Boesschoten
T: +31 6 1510 1728, +31 88 969 7833
E: Peter.vanBoesschoten@AkzoNobel.com


Attachments

Mediabericht - AkzoNobel