AkzoNobel meldt recordwinstgevendheid over 1e kwartaal 2017


19 april 2017

EBIT over het hele jaar naar verwachting rond €100 miljoen hoger dan 2016

Akzo Nobel N.V. (AKZA.AS; AKZOY)

  • Recordwinstgevendheid, inclusief hogere EBIT1, rendement op verkopen (ROS)2 en rendement op investeringen (ROI)3
  • Omzetstijging in alle drie de bedrijfsonderdelen en 7% algeheel, voornamelijk door hogere volumes en overnamen
  • Volumes stegen 4% gedreven door Decorative Paints en Specialty Chemicals
  • EBIT steeg in alle bedrijfsonderdelen en 13% algeheel, tot €376 miljoen (2016: €334 miljoen), als gevolg van de positieve effecten van volumegroei, voortdurende verbetering en kostenbeheersing
  • EBIT over het hele jaar naar verwachting rond €100 miljoen hoger dan 2016, uitgezonderd substantiële veranderingen in marktomstandigheden
  • Verbeterde winstgevendheid met ROS van 10,3% (2016: 9,7%) en ROI van 15,2% (2016: 14,5%)
  • Aangepaste winst per aandeel steeg 8% tot €1,05 (2016: €0,97)
  • Netto kasuitstroom uit operationele activiteiten verbeterde tot €287 miljoen (2016: €336 miljoen)
  • Programma voor aandeleninkoop van €150 miljoen doorlopend: €144 miljoen voltooid tot 31 maart 2017
  • Een strategie-update, inclusief verdere details over de voorgestelde afsplitsing van Specialty Chemicals, volgt vandaag om 08.00 CET

       
Vooruitzichten: AkzoNobel verwacht verdere positieve ontwikkelingen voor EMEA, Noord-Amerika en Azië, met verbetering gedurende het jaar, terwijl Latijns-Amerika naar verwachting zal stabiliseren. Markttrends zoals in de tweede helft van 2016, met inbegrip van de scheepvaart en olie- en gasindustrie, zullen naar verwachting in de eerste helft van 2017 aanhouden.

Het bedrijf heeft haar vermogen om in te spelen op ontwikkelingen in de markten structureel verbeterd en neemt verdere passende maatregelen ten aanzien van hogere grondstoffenprijzen in een inflatoire omgeving. EBIT voor 2017 is naar verwachting rond €100 miljoen hoger dan in 2016, als gevolg van groeimomentum en voortdurende verbetering, ervan uitgaande dat geen belangrijke veranderingen in de economische en marktdynamiek optreden.

CFO Maëlys Castella:

"Onze recordprestaties zetten afgelopen kwartaal door, en tonen het significante groeimomentum dat wij zien over het gehele bedrijf. Alle bedrijfsonderdelen rapporteren opnieuw aanzienlijke vooruitgang, wat zowel te danken is aan onze sterke klantgerichtheid als aan de geweldige merkenportfolio.

"We blijven gefocust op het verhogen van aandeelhouderswaarde, onder meer door uitvoering van een aandeleninkoopprogramma ter waarde van €150 miljoen dat dit kwartaal van start ging.

"Met de aankondiging van onze ambitie om in 2050 CO2-neutraal te worden en 100% hernieuwbare energie te gebruiken leverden we opnieuw een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid.

"Onze R&D-inspanningen worden versterkt door een nieuwe 'innovation hub' in Felling in het Verenigd Koninkrijk en we kondigden meer cruciale samenwerkingsverbanden aan voor ons wereldwijde Human Cities-initiatief.

"Onze sterke financiële en operationele basis stelt ons in staat om over te gaan tot de volgende fase van onze strategie, met een heroriëntatie op de opties voor de afsplitsing van het onderdeel Specialty Chemicals om verdere aandeelhouderswaarde vrij te maken. Wij verheugen ons erop om onze nieuwe strategie verder te verduidelijken aan de markt."

1e kwartaal 2017 in € miljoen

  Q1 2016 Q1 2017 Delta %
Omzet 3.430 3.661 7
EBIT1 334 376 13
Rendement op verkopen (ROS) %2 9,7 10,3  
Rendement op investeringen (ROI) %3 14,5 15,2  
Nettoresultaat voor aandeelhouders 240 240 -

Decorative Paints: De omzet steeg met 7%, voornamelijk als gevolg van sterke volumegroei. De volumes stegen met 9%, met positieve ontwikkelingen in alle regio's. Voor het zesde opeenvolgende kwartaal was sprake van positieve volumeontwikkelingen. EBIT steeg met 48%, voornamelijk als gevolg van hogere omzetten en doorlopende focus op kostenmaatregelen, daarbij erkennend dat Q1 als seizoen een kleiner kwartaal is. Gemeenschappen in meer dan 40 landen ondervinden voordeel van een samenwerking tussen AkzoNobel en MasterPeace, een wereldwijde vredesbeweging, om 100 "Walls of Connection" te verven als onderdeel van AkzoNobels Let's Colour-initiatief.

Performance Coatings: De omzet steeg met 6%, als gevolg van positieve volumeontwikkelingen bij diverse segmenten en de overname van het onderdeel Industrial Coatings van BASF. De EBIT steeg met 1% met positieve ontwikkelingen in segmenten waaronder Industrial & Powder Coatings en Automotive & Specialty Coatings waardoor een doorlopende zwakke vraag in de scheepvaart en olie- en gasindustrie en integratiekosten werd geneutraliseerd. In Felling in het Verenigd Koninkrijk zullen meer dan 100 wetenschappers worden samengebracht in een nieuwe research & innovation hub ter waarde van €12,6 miljoen. Deze faciliteit gaat zich richten op de ontwikkeling van beschermende coatings voor de sectoren energie, mijnbouw, infrastructuur en de olie- en gasindustrie.

Specialty Chemicals: De omzet steeg met 7% als gevolg van positieve volumeontwikkelingen in alle business units en regio's en gunstige valuta-effecten. De volumes stegen met 5%, waarbij verschillende onderdelen profiteerden van verbeterde marktomstandigheden in de sectoren olieboring, mijnbouw, agrochemie, bouw en constructie. De EBIT steeg met 7%, voornamelijk als gevolg van verbeterde volumes en operationele efficiëntie, deels geneutraliseerd door prijsstijgingen die nog niet volledig waren teruggewonnen door verhoogde verkoopprijzen. De Imagine Chemistry open innovatie-uitdaging van AkzoNobel genereerde meer dan 200 ideeën voor het oplossen van chemie-uitdagingen uit het dagelijks leven en voor het ontdekken van duurzame commerciële kansen voor de Specialty Chemicals businesses.

Duurzaamheid: AkzoNobel heeft beloofd haar duurzaamheidsagenda te versnellen door aankondiging van een nieuwe ambitie om 100% hernieuwbare energie te gebruiken en in 2050 CO2-neutraal te worden. AkzoNobel verwierf ook een hoge positie in de invloedrijke Supplier Climate A List voor haar inspanningen tegen klimaatverandering. De Nederlandse overheid sprak haar waardering uit voor AkzoNobels nieuwste bijdrage aan de nationale duurzaamheidsdoelstellingen door investeringen in het chemiecomplex van de onderneming in Rotterdam.

Human Cities: AkzoNobel werkte samen met SOS Children's Villages aan een positieve impact op de jeugdwerkeloosheid door onder meer professionele training via de AkzoNobel schilderacademies.
Meer dan 200 kinderen in Egypte profiteerden van een uitgebreide renovatie van hun schoolinrichting door vrijwilligers van AkzoNobel. Het Human Cities-initiatief van AkzoNobel heeft het afgelopen jaar de levens beïnvloed van meer dan 9 miljoen mensen.

Innovatie: AkzoNobel tekende een overeenkomst met de firma Itaconix om mogelijkheden te onderzoeken voor de productie van biobased polymeren. AkzoNobel en partners lanceerden als proefproject een nieuwe online tool die de hoeveelheid groene grondstoffen in producten kan traceren en certificeren. Een andere samenwerking waarbij AkzoNobel betrokken is, betreft de ontwikkeling van een drone die op afstand omsloten ruimten kan inspecteren om zo de veiligheid in de scheepvaart en olie- en gasindustrie te verbeteren.

Strategische heroriëntatie: Er is een heroriëntatie aangekondigd van de strategische opties voor de afsplitsing van ons onderdeel Specialty Chemicals. Nadere details volgen vandaag om 08.00 CET.

Hoogtepunten per bedrijfsonderdeel in € miljoen

Decorative Paints      
  Q1 2016 Q1 2017 Delta %
Omzet 861 922 7
EBIT1 52 77 48
ROS %2 6,0 8,4  
 

Performance Coatings
 
  Q1 2016 Q1 2017 Delta %
Omzet 1.388 1.471 6
EBIT1 186 187 1
ROS %2 13,4 12,7  
 

Specialty Chemicals
 
  Q1 2016 Q1 2017 Delta %
Omzet 1.206 1.289 7
EBIT1 164 176 7
ROS %2 13,6 13,7  

Ga voor meer informatie over onze financiële leidraad naar www.akzonobel.com/about-us/strategy

  1. Bedrijfsresultaat exclusief geïdentificeerde posten.
  2. ROS% is EBIT gedeeld door omzet
  3. Voortschrijdend gemiddelde ROI% is 12 maanden EBIT gedeeld door 12 maanden gemiddeld geïnvesteerd vermogen

Het rapport van het 1e kwartaal 2017 kan worden gelezen en gedownload op www.akzonobel.com/quarterlyresults.

- - -

AkzoNobel maakt essentiële producten die inspireren en het dagelijks leven prettiger maken. Als internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën leveren we essentiële ingrediënten, essentiële bescherming en essentiële kleuren voor consumenten en industrie wereldwijd. We hebben een rijke geschiedenis en zijn pioniers in duurzame technologie en innovatieve producten, die tegemoet komen aan de groeiende behoeften van onze snel veranderende planeet en tegelijkertijd het leven makkelijker maken. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en we hebben 46.000 medewerkers in 80 landen. In Nederland zijn circa 5.000 mensen voor AkzoNobel werkzaam. Tot onze merken behoren bekende namen als JOZO, Sikkens en Flexa. We hebben een permanente leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Van daaruit zetten we ons in om steden en omgevingen levendiger te maken, te beschermen, en kleur te geven.

Niet voor publicatie - voor meer informatie

Corporate Media Relations Corporate Investor Relations
T +31 (0)88 - 969 7833 T +31 (0)88 - 969 7590
Contact: Andrew Wood Contact: Lloyd Midwinter

                                                                                               

Safe Harbor Statement
This press release contains statements which address key issues such as AkzoNobel's growth strategy, future financial results, market positions, product development, products in the pipeline and product approvals. Such statements should be carefully considered, and it should be understood that many factors could cause forecasted and actual results to differ from these statements. These factors include, but are not limited to, price fluctuations, currency fluctuations, developments in raw material and personnel costs, pensions, physical and environmental risks, legal issues, and legislative, fiscal, and other regulatory measures. Stated competitive positions are based on management estimates supported by information provided by specialized external agencies. For a more comprehensive discussion of the risk factors affecting our business please see our latest annual report, a copy of which can be found on our website: www.akzonobel.com.
  


Attachments

Q1 2017 Rapport Q1 2017 Infographic Q1 2017 Resultaten Mediabericht