AkzoNobel kondigt nieuwe strategie aan om groei en waardecreatie te versnellen


19 april 2017

Akzo Nobel N.V. (AKZA.AS; AKZOY)

  • De creatie van twee gefocuste, sterk presterende bedrijven met duurzame groeiplannen
  • De afsplitsing van Specialty Chemicals binnen 12 maanden: de netto opbrengst wordt grotendeels aan aandeelhouders uitgekeerd
  • Een verhoging van de  financiële richtlijnen* voor 2020: Paints en Coatings: 15% ROS, ROI >25%, Specialty Chemicals: 16% ROS, ROI >20%
  • €1,6 miljard wordt aan aandeelhouders uitgekeerd in 2017 via een speciaal dividend met een totale waarde van €1 miljard in combinatie met een toename van 50% van het reguliere dividend

       
AkzoNobel heeft vandaag haar nieuwe strategie toegelicht waarbij een versnelling van de groei en waardecreatie gerealiseerd wordt met het creëren van de twee gefocuste, sterk presterende onderdelen Paints en Coatings en Specialty Chemicals. Dit zal leiden tot een grote verandering in het creëren van waarde voor aandeelhouders en alle stakeholders.

De logische volgende stap van het creëren van twee aparte bedrijven volgt uit de sterke financiële en operationele basis die in de afgelopen jaren is ontwikkeld. Het zal leiden tot hoogwaardige, snellere en meer zekere waardecreatie met aanzienlijk minder risico's, onzekerheden en sociale kosten ten opzichte van alternatieve opties.

Strategie: het creëren van twee gefocuste bedrijfsonderdelen

  • De splitsing van Specialty Chemicals vindt plaats binnen 12 maanden; projectteams zijn gevormd
  • Tweesporenbeleid met een nadrukkelijke afweging voor een notering van een afzonderlijke entiteit of verkoop
  • Gefocust Paints en Coatings bedrijf met geschikte structuur en processen

Versnelling van duurzame groei en winstgevendheid

  • €150 miljoen jaarlijkse besparingen dankzij continue verbeterprogramma's in Paints en Coatings
  • Aanvullend €50 miljoen te verwachten kostenbesparingen als resultaat van de afsplitsing van Specialty Chemicals
  • Voortdurende toewijding als het gaat om duurzaamheid met de ambitie om in 2050 100% hernieuwbare energie te gebruiken en CO2 neutraal te zijn
  • Een investering van €1 miljard in research en development tot 2020 met een gerichte focus op innovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten

Uitbreiding van de financiële richtlijnen

  • De EBIT voor  2017 zal ongeveer €100 miljoen meer zijn dan in 2016 als gevolg van aanzienlijke groeikansen in alle Business Areas
  • Verhoging van de financiële richtlijnen 2020: Paints and Coatings 15% ROS, ROI >25%, Specialty Chemicals 16% ROS, ROI >20%, weergave van continue groei van winstgevenheid vergelijkbaar met AkzoNobels huidige portfolio van 14% ROS en >20% ROI**

Toename van de uitkering aan aandeelhouders

  • 50% toename van het reguliere dividend per aandeel tot €2,50 per aandeel, het versterken van  het vertrouwen in de toekomstige plannen voor verdere groei en winstgevendheid
  • De netto-opbrengsten van de afsplitsing van Specialty Chemicals worden grotendeels teruggegeven aan aandeelhouders
  • €1 miljard  speciaal dividend wordt in november uitgekeerd weerspiegelt het vertrouwen in de geplande afsplitsing
AkzoNobel heeft vandaag haar recordresultaten van het Eerste Kwartaal van 2017 gepubliceerd die beschikbaar zijn in een aparte media release.

Ton Büchner, CEO van AkzoNobel:
"Onze toewijding om aanzienlijke aandeelhouderswaarde te realiseren, versterkt ons in onze overtuiging dat het plan dat we vandaag hebben toegelicht zal leiden tot een verandering van de waardecreatie. Het zal leiden tot significante aandeelhouderswaarde op korte-, middellange- en langetermijn. Het zal uitgekeerd worden op gezette tijden met een duidelijk tijdpad en is in het belang van alle stakeholders.

In de laatste jaren zijn we voortdurend onze belofte nagekomen om de winstgevendheid en groei te verbeteren binnen ons bedrijf. We hebben teams van wereldklasse en een solide financiële en operationele basis.

De leidende prestaties in de industrie en toekomst van Specialty Chemicals geven ons het vertrouwen om opbrengsten aan aandeelhouders terug te geven vooruitlopend op de afsplitsing. Daarnaast zien we uitgebreide groeikansen voor het Paints en Coatings bedrijf, waarvan we verwachten dat het sneller zal blijven groeien dan de rest van de markt. Dit maakt het voor ons mogelijk onze langetermijn financiële richtlijnen te verbeteren.

Nu is het juiste moment om twee gefocuste bedrijven te creëren. Deze strategie zal substantiële waarde creëren voor aandeelhouders met aanzienlijk minder risico's en onzekerheden vergeleken met alternatieven.
We geloven dat  onze langetermijn focus op het gebied van duurzaamheid waarde creëert voor al onze belanghebbenden, inclusief aandeelhouders, klanten en medewerkers. We blijven de leider in onze industrie met onze ambitie om in 2050 CO2 neutraal te zijn en gebruik te maken van 100% hernieuwbare energie.

Onze voortdurende inzet om ongeveer €1 miljard te investeren in research en development tot 2020 zal leiden tot innovatieve producten en diensten. Daarnaast leveren we een positieve bijdrage aan de gemeenschappen waar we actief zijn.

We hebben vandaag een nieuw plan gepresenteerd met ambitieuze doelen. Met de hulp van onze collega's over de hele wereld en met onze geweldige merken creëren we twee leidende, klantgerichte bedrijven die verhoogde waarde zullen geven aan al onze stakeholders."

Antony Burgmans, voorzitter van de Raad van Commissarissen van AkzoNobel:
"De Raad van Commissarissen gelooft dat het plan van het management voor de toekomst van AkzoNobel superieure aandeelhouderswaarde zal geven vergeleken met alternatieven.

Het zal met een hoger tempo, met aanzienlijk minder risico's en fors minder sociale kosten uitgevoerd kunnen worden door een kundig en ervaren managementteam dat zijn sporen heeft verdiend.

Het plan maakt het mogelijk voor  AkzoNobel om te groeien waar zowel de aandeelhouders van profiteren als de omgeving waarin wij wereldwijd actief zijn."

This is a public announcement by AkzoNobel N.V. pursuant to section 17 paragraph 1 of the European Market Abuse Regulation (596/2014). This public announcement does not constitute an offer, or any solicitation of any offer, to buy or subscribe for any securities in AkzoNobel N.V.

* Huidige financiële richtlijnen voor  2016 tot 2018:

  • Paints en Coatings 10-12% ROS, ROI >18%
  • Specialty Chemicals 11,5-13% ROS, ROI >16%

**exclusief niet gealloceerde bedrijfsspecifieke kosten

Een webcast van de investeerders update vindt vandaag plaats om 10:00 BST en is hier beschikbaar: Registreer hier voor de video webcast.

------------------

AkzoNobel maakt essentiële producten die inspireren en het dagelijks leven prettiger maken. Als internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën leveren we essentiële ingrediënten, essentiële bescherming en essentiële kleuren voor consumenten en industrie wereldwijd. We hebben een rijke geschiedenis en zijn pioniers in duurzame technologie en innovatieve producten, die tegemoet komen aan de groeiende behoeften van onze snel veranderende planeet en tegelijkertijd het leven makkelijker maken. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en we hebben 46.000 medewerkers in 80 landen. In Nederland zijn circa 5.000 mensen voor AkzoNobel werkzaam. Tot onze merken behoren bekende namen als JOZO, Sikkens en Flexa. We hebben een permanente leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Van daaruit zetten we ons in om steden en omgevingen levendiger te maken, te beschermen, en kleur te gevenNot for publication - for more information

Niet voor publicatie- voor meer informatie

Corporate Media Relations Corporate Investor Relations
T +31 (0)88 - 969 7833 T +31 (0)88 - 969 7590
Contact: Andrew Wood Contact: Lloyd Midwinter

                                                                                               
Safe Harbor Statement
This press release contains statements which address key issues such as AkzoNobel's growth strategy, future financial results, market positions, product development, products in the pipeline and product approvals. Such statements should be carefully considered, and it should be understood that many factors could cause forecasted and actual results to differ from these statements. These factors include, but are not limited to, price fluctuations, currency fluctuations, developments in raw material and personnel costs, pensions, physical and environmental risks, legal issues, and legislative, fiscal, and other regulatory measures. Stated competitive positions are based on management estimates supported by information provided by specialized external agencies. For a more comprehensive discussion of the risk factors affecting our business please see our latest annual report, a copy of which can be found on our website:www.akzonobel.com.


Attachments

PDF Mediabericht