AkzoNobel spreekt volledige steun uit voor RvC-voorzitter in reactie op BAVA-verzoek


25 april 2017

BAVA-verzoek om RvC-voorzitter te ontslaan voldoet niet aan vereiste normen onder Nederlands recht 

AkzoNobel N.V. (AKZA.AS; AKZOY)

AkzoNobel respecteert en waardeert haar aandeelhouders zeer en houdt een regelmatige open en rechtstreekse dialoog om hun perspectief beter te begrijpen en mee te nemen in de overwegingen.

In de afgelopen week alleen al heeft het management van AkzoNobel ontmoetingen gehad met aandeelhouders tijdens de Investeerdersdag, gevolgd door een uitgebreide internationale aandeelhoudersroadshow en vandaag door de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders. De dialoog zal intensief voortgezet worden en de gewaardeerde inzichten die  AkzoNobels aandeelhouders delen, zullen zorgvuldig beoordeeld worden door de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen.

AkzoNobel respecteert ook ten volle de rechten die aandeelhouders volgens de Nederlandse wet hebben. Een van deze rechten is dat aandeelhouders, die ten minste 10% van de uitgegeven aandelen bezitten, het verzoek kunnen indienen voor een bijzondere algemene vergadering van aandeelhouders (BAVA) in overeenstemming met het Nederlandse recht. Dit houdt onder meer in dat voldaan wordt aan normen van redelijkheid en billijkheid en dat er sprake is van een redelijk belang.

In een mededeling op 12 april 2017 heeft AkzoNobel de ontvangst bevestigd van een verzoek van enkele aandeelhouders, onder aanvoering van Elliott Advisors. Het verzoek was een BAVA te houden met als enige agendapunt het ontslag van de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Antony Burgmans. De Raad van Commissarissen heeft het verzoek vervolgens uitgebreid beoordeeld en heeft gedetailleerd juridisch advies ingewonnen (zie ook de noten onderaan).

De Raad van Commissarissen heeft geconcludeerd dat het verzoek van Elliott Advisors om de voorzitter te ontslaan niet voldoet aan de hiervoor vermelde normen die het Nederlands recht stelt. Het verzoek is onverantwoordelijk, disproportioneel, schadelijk en niet in het belang van het bedrijf. Gegeven het enige agendapunt is er geen juridische basis voor het uitschrijven van een BAVA.

Byron Grote, vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen, zegt:
"Na de uitgebreide beoordeling en de zorgvuldige overweging van het verzoek herbevestigt de Raad van Commissarissen zijn unanieme steun voor de heer Burgmans in zijn rol als voorzitter.
Zijn unieke ervaring in de internationale zakenwereld en wereldwijde transacties zijn van cruciaal belang voor het bedrijf. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het toezicht houden op en ondersteunen van het management in de transformatie van het bedrijf in de afgelopen jaren en een bijdrage geleverd aan de significant verbeterde prestaties. Het is essentieel dat een solide en ervaren Raad van Commissarissen en diens voorzitter gefocust blijven op hun taak het bedrijf te leiden op dit cruciale moment."

Noot voor de redactie:

  1. De statuten van AkzoNobel voorzien niet in een recht van aandeelhouders om een Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders bijeen te roepen. De Nederlandse wet voorziet evenmin in dat recht. De wet bepaalt alleen dat een verzoek kan worden gedaan aan het bestuur en de Raad van Commissarissen van Nederlandse ondernemingen om zo'n BAVA bijeen te roepen in overeenstemming met het Nederlandse recht.  Dat houdt onder meer in dat aandeelhouders ten minste 10% van de uitstaande aandelen bezitten en voldaan wordt aan normen van redelijkheid en billijkheid en dat sprake is van een 'redelijk belang'.
  2. Volgens het Nederlandse recht, moet de Raad van Commissarissen altijd handelen in het beste belang van de vennootschap en de met haar verbonden onderneming en haar stakeholders en gericht zijn op langetermijnwaardecreatie. Op die basis heeft de Raad van Commissarissen zorgvuldig bezien of de relevante normen voor het houden van een BAVA naar Nederlands recht zijn vervuld. Om de redenen zoals hierboven uiteengezet is geconcludeerd dat dit niet het geval is.
  3. In veel Amerikaanse (V.S.) staten, inclusief Delaware, New York en Pennsylvania, hebben aandeelhouders van een beursgenoteerde onderneming niet een algemeen wettelijk recht om een BAVA bijeen te roepen, tenzij de statuten of vergelijkbare documenten dat recht specifiek toekennen. Zelfs als zo'n recht is toegekend aan een in Pennsylvania gevestigde onderneming, verplicht het recht van Pennsylvania dat aandeelhouders minimaal 25% van de aandelen moeten houden, om zo'n vergadering bijeen te kunnen roepen. PPG, dat is gevestigd in Pennsylvania, geeft aandeelhouders niet het recht om zo'n BAVA bijeen te roepen (zelfs niet als aandeelhouders meer dan 25% houden).  

This is a public announcement by AkzoNobel N.V. pursuant to section 17 paragraph 1 of the European Market Abuse Regulation (596/2014). This public announcement does not constitute an offer, or any solicitation of any offer, to buy or subscribe for any securities in AkzoNobel N.V.

------------------

Over AkzoNobel

AkzoNobel maakt essentiële producten die inspireren en het dagelijks leven prettiger maken. Als internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën leveren we essentiële ingrediënten, essentiële bescherming en essentiële kleuren voor consumenten en industrie wereldwijd. We hebben een rijke geschiedenis en zijn pioniers in duurzame technologie en innovatieve producten, die tegemoet komen aan de groeiende behoeften van onze snel veranderende planeet en tegelijkertijd het leven makkelijker maken. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en we hebben 46.000 medewerkers in 80 landen. Tot onze merken behoren bekende namen als JOZO, Sikkens en Flexa. We hebben een permanente leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Van daaruit zetten we ons in om steden en omgevingen levendiger te maken, te beschermen, en kleur te geven. AkzoNobel behaalde een omzet van €14,2 miljard in 2016: Specialty Chemicals €4,8 miljard, Decorative Paints €3,8 miljard, Performance Coatings €5,7 miljard.

Niet voor publicatie - voor meer informatie

Corporate Media Relations Corporate Investor Relations
T +31 (0)88 - 969 7833 T +31 (0)88 - 969 7590
Contact: Andrew Wood Contact: Lloyd Midwinter

                                                                                               
Safe Harbor Statement
This press release contains statements which address key issues such as AkzoNobel's growth strategy, future financial results, market positions, product development, products in the pipeline and product approvals. Such statements should be carefully considered, and it should be understood that many factors could cause forecasted and actual results to differ from these statements. These factors include, but are not limited to, price fluctuations, currency fluctuations, developments in raw material and personnel costs, pensions, physical and environmental risks, legal issues, and legislative, fiscal, and other regulatory measures. Stated competitive positions are based on management estimates supported by information provided by specialized external agencies. For a more comprehensive discussion of the risk factors affecting our business please see our latest annual report, a copy of which can be found on our website:www.akzonobel.com.


Attachments

PDF Mediabericht