Nordic Mines AB (publ): Delårsrapport januari - mars 2017


Första kvartalet 2017

Första kvartalet 2017

· Intäkterna uppgick till 0,3 miljoner kronor (0,0 miljoner kronor), eftersom Laivagruvan fortsatt förvaltats endast genom skötsel- och underhållsdrift.
· Rörelseresultatet uppgick till -11,3 miljoner kronor (-13,3 miljoner kronor första kvartalet 2016).
· Periodens resultat efter skatt uppgick till -11,8 miljoner kronor (-13,4 miljoner kronor), motsvarande - 0,02 kr (-0,02 kr) per aktie.
· Likvida medel uppgick vid periodens slut till 1,3 miljoner kronor (2,9 miljoner kronor, 31 december 2016). Således har bolaget för närvarande inte tillräckligt med likviditet för att täcka sitt behov under de kommande tre månaderna räknat från och med rapportdagen.
· Eget kapital uppgick vid periodens slut till 478,0 miljoner kronor (489,7 miljoner kronor, 31 december 2016).
· Den 9 januari 2017 ställde styrelsen för Nordic Mines in den extra bolagsstämman då de beslutade att vidta nödvändiga åtgärder för att genomföra en nyemission av stamaktier till bolagets aktieägare om
cirka 5,0 miljoner USD, med förbehåll för aktieägarens godkännande .
· Den 18 januari utsåg Nordic Mines investeringsbanken Evli Bank (plc) att sköta nyemissionen på bolagets vägnar.
· Den 18 januari tillkännagav bolaget att Pranay Panda med omedelbar verkan skulle lämna styrelsen.
· Under perioden har bolaget säkrat ytterligare 3,8 miljoner kronor (USD 0,45 miljoner) i aktieägarlån från Lau Su Holding AB.
· Den 15 mars meddelade Bolaget sitt beslut att genomföra en nyemission om 51 miljoner kronor till ett teckningskurs om 0,27 kronor per aktie och att utfärda aktier till Lau Su Holdings AB och Lao Tzu Investments AB på samma villkor som kompensation för deras utestående aktieägarlån.

Betydande händelser efter 31 mars 2017


· Den 10 april meddelade Nordic Mines att det hade tecknat en avsiktsförklaring med det kanadensiska företaget Firesteel Resources Inc (TSXV: "FTR"), där FTR kommer att förvärva en majoritetsandel i Laiva-projektet genom en kombination av nyemitterade aktier i Nordic Market AB ("NMM"), ett helägt dotterbolag till Bolaget eller genom förvärv av aktier i NMM från Bolaget. Enligt villkoren för affärsuppgörelsen kommer FTR att förvärva 60 procent av NMM i två steg och finansiera projektet så att produktionen kan återupptas.
· Affärsuppgörelsen med FTR är villkorad av att minst 40 procent av bolagets aktieägare ska rösta för förslaget. För närvarande har cirka 17 procent av bolagets aktieägare uttryckt sitt stöd för affärsuppgörelsen med FTR.
· Den 2 maj lånade FTR ut 200 000 euro till Bolaget som ett förskott på de 1,0 miljoner euro som gör det möjligt för Firesteel att förvärva 10 procent av Nordic Mines Marknad AB
· Den 8 maj stoppades handeln med Bolagets aktier på Nasdaq Stockholmsbörsen sedan det uppdagats att vissa priskänsliga uppgifter om Bolaget hade dykt upp på internet. Handeln återupptogs den 9 maj
sedan Nordic Mines publicerat en marknadsuppdatering.
· Den 11 maj fick Nordic Mines en skriftlig bekräftelse från finska myndigheter att man får tillstånd att bearbeta malm och koncentrat från tredje part för upp till 18 procent av lakningskretsens kapacitet för högkvalitativ malm i anläggningen.
· Den 11 maj mottog Bolaget också ett erbjudande från Lau Su Holding AB, bolagets största aktieägare, om en garanterad nyemission på 69,1 miljoner.
· Efter utvärdering av de alternativ som Bolaget har till sitt förfogande beslutade styrelsen att en nyemission garanterad av Lau Su var det ekonomiskt mest lönsamma valet för Bolaget.
· Ordföranden, styrelseledamöterna, VD och ekonomichefen har alla beslutat att ställa sina platser till förfogande och kommer att avgå vid den extra bolagsstämma som hålls inom kort.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
D. Saradhi Rajan, vd: Tel: +44 743 271 1564
Ole Eikeland: Tel: +47 900 60 666
Mer information om Nordic Mines finns på webbplatsen: www.nordicmines.com.
Denna information är sådan som Nordic Mines AB (publ) ska offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande 15:30 CET den 23 maj 2017 via kontaktpersonens PR-byrå enligt ovan.
Nordic Mines är ett nordiskt gruv- och prospekteringsföretag. Laivagruvan i Finland producerades guld under åren 2011 till och med 2014. Fyndigheten är en av de största i Norden. Nordic Mines är medlem i SveMin och tillämpar dess rapporteringsregler för publika gruv- och prospekteringsbolag. Nordic Mines aktie är upptagen till handel på Nasdaq Stockholms Small Cap-lista. Se även: www.nordicmines.com.

Attachments:

http://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/995f3d3e-441f-4ed9-85f4-cd531bd540cb


Attachments

2017 Q1 Swedish.pdf