Silmäasema Oyj: Ei muutosta verottajan arvonlisäverotusta koskevaan näkemykseen Silmäaseman verotarkastuksessa


Pörssitiedote, 20.6.2017, klo 22.00

Verohallinto on saanut päätökseen verotarkastuksen Silmäasema Oyj:n täysin omistamassa tytäryhtiössä Silmäasema Optiikka Oy:ssä. Verotarkastus kattoi elinkeinotuloverotuksen, arvonlisäverotuksen ja ennakkoperinnän. Tarkastuksen pääpaino oli arvonlisäverotuksessa, josta tarkastettiin vuodet 2014-2016. Elinkeinotuloverotuksen ja ennakkoperinnän osalta tarkastus kohdistui vuoteen 2015. Muut Silmäasema-konsernin yhtiöt eivät olleet tarkastuksen kohteena.

Silmäasemalla ja Verohallinnolla on näkemysero liittyen liiketoiminnan jakautumiseen verollisen vähittäiskaupan ja verosta vapautetun terveyden- ja sairaanhoidon välillä. Merkittävimmät näkemyserot liittyvät sekä optikkojen tekemään näöntarkastukseen silmälasimyynnin yhteydessä, että Silmäasemalla toimivien yksityisten ammatinharjoittajalääkäreiden tekemään työhön. Verotarkastuksesta ja sen yhteydessä ilmi tulleesta verottajan poikkeavasta näkemyksestä yhtiön noudattamaan käytäntöön arvonlisäverotuksessa kerrottiin myös Silmäaseman pörssilistautumisen yhteydessä 26.5.2017 päivätyssä listalleottoesitteessä.

Verohallinto on tänään antanut arvonlisäverotusta koskevan verotuspäätöksensä suoritettuun verotarkastukseen liittyen. Verohallinnon päätöksen mukaan Silmäasema Optiikka Oy:n maksettavaksi tulee nettovaikutukseltaan noin 1,4 miljoonaa euroa arvonlisäveroja vuosilta 2014-2016 sekä noin 150 tuhannen euron veronkorotus. Tämä päätös vastaa tietoa, joka on kerrottu Silmäaseman listalleottoesitteessä. Lisäksi Verohallinto on määrännyt noin 135 tuhatta euroa viivästyskorkoja. Nämä tulee maksaa heinäkuussa 2017.

"Verohallinnon tulkinta ja sen käyttämä vähennysoikeuksien laskentaperuste rajoittavat käsityksemme mukaan aiheetta Silmäaseman myymälöiden arvonlisäveron vähennysoikeutta verrattuna käyttämäämme laskentatapaan, joka kuvaa todellista verotonta toimintaa. Pidämme Verohallinnon päätöstä virheellisenä ja aiomme hakea muutosta verotuspäätökseen verotuksen oikaisulautakunnalta ja tarvittaessa viemme asian eri oikeusasteisiin. Olemme lisäksi toimittaneet verotuksemme samojen perusteiden mukaan yli 20 vuoden ajan, eikä Verohallinto ole myöskään huomioinut päätöksessään verotuksessa noudatettavaa luottamuksensuojaa verovelvollisen eduksi", sanoo Silmäasema Oyj:n toimitusjohtaja Pasi Kohmo.

Näkemyseroista huolimatta Silmäasema-konserni muuttaa arvonlisäveron vähennyskäytäntöjään Verohallinnon päätöksen seurauksena, mikä tarkoittaa yleiskuluihin ja investointeihin sisältyvän arvonlisäveron vähennyskelpoisen osuuden pienentymistä. Silmäasema arvioi, että arvonlisäveron vähennysoikeuden muutoksen negatiivinen vaikutus vuonna 2016 olisi ollut noin 590 tuhatta euroa, jakaantuen investointien hankintahintaan noin 420 tuhatta euroa ja suoraan tulosvaikutteisesti yleiskuluihin, noin 170 tuhatta euroa.

Silmäasema uskoo arvonlisäverokäsittelyn muutoksen vaikutuksen olevan väliaikainen ja Silmäasema tulee valittamaan päätöksestä. Tämän vuoksi Silmäasema eliminoi jatkossa arvonlisäveron vähennyskäytännön muutoksen vaikutuksen raportoidessaan oikaistua käyttökatetta ja oikaistua liikevoittoa.

Elinkeinoverotuksen osalta päätöstä ei ole vielä saatu ja nyt tehty päätös arvonlisäverotuksesta vähentää maksettavaa elinkeinotuloveroa arviolta noin 150 tuhatta euroa vuosien 2014-2016 ajalta.

Lisätietoja antavat:

Pasi Kohmo, toimitusjohtaja, Silmäasema, p. 050 331 7015, pasi.kohmo@silmaasema.fi

Anu Kankkunen, talousjohtaja, Silmäasema, p. 050 66969, anu.kankkunen@silmaasema.fi

Silmäasema lyhyesti

Silmäasema on kotimainen yritys, joka tarjoaa maanlaajuisesti kaikki näkemisen ja silmäterveyden tuotteet ja palvelut. Silmäasema on Suomen suurin yksityinen silmäleikkauksia tarjoava silmäsairaalaketju sekä toiseksi suurin optikkoketju 25,3 prosentin markkinaosuudellaan. Silmäasema-ketjulla on 148 myymälää ja 13 silmäsairaalaa sekä kahdeksan myymälää Virossa. Silmäasema-ketjun palveluksessa työskentelee noin tuhat näkemisen ja silmäterveyden ammattilaista. Vuonna 2016 Silmäasema-ketjussa tehtiin noin 210 000 optikon näöntarkastusta, 190 000 silmälääkärin vastaanottoa ja yli 15 000 kaihi- ja taittovirheleikkausta. Silmäasema-konsernin liikevaihto oli 101,3 miljoonaa euroa vuonna 2016 ja oikaistu käyttökate 12,0 miljoonaa euroa.