BIMobject AB: BIMobject släpper nytt öppet filformat som lösning av branschproblem


BIMobject tillkännager idag planen att släppa ett nytt filformat framtaget för att säkerställa korrekt återanvändning av information inom arkitekt-, ingenjörs- och byggbranschen för att lösa det omfattande problemet med otillförlitligt informationsutbyte mellan program. BIMscript® Assembly Macro, eller BAM, blir först i världen som ett öppet lättviktsformat för kommunikation utan informationsförlust mellan BIM, CAD och 3D-mjukvaror och nya Virtual och Augmented Reality-enheter. Formatet kommer att implementeras gradvis i företagets samtliga lösningar. 

Det nya filformatet BIMscript Assembly Macro, eller BAM, är BIMobjects svar på branschens problem med att återskapa och återanvända information utan förvrängning och med hög tillförlitlighet. En effektiv hantering av detta problem är en förutsättning för att data ska kunna anses tillförlitlig och för att byggbranschen ska kunna utvecklas. Det finns ett behov av ett intelligent och öppet lättviktsformat som möjliggör ett fortsatt och kontinuerligt arbetsflöde vid produktsammanställningar och konfigurationer mellan olika typer av professionella designprogram för 3D, CAD och BIM och nya AR- och VR-enheter. Ökad användning av smarta enheter som AR-kompatibla smarttelefoner och surfplattor, VR-headsets och nya AR-headsets som Microsoft HoloLens innebär att problemet med otillförlitlig data mycket sannolikt kommer att fortsätta växa om det inte åtgärdas.

I och med releasen av BIMscript Assembly Macro tar BIMobject ännu ett avgörande steg mot att skapa ett användarvänligt, öppet och enande format för kollaborativa miljöer som omfattar och kan användas i hela livscykeln hos byggnader och infrastrukturer.

"BAM-formatet är genialiskt, lika enkelt som det är smart. Det kommer att möjliggöra informationsutbyte med verkliga objekt och programspecifika filer som utgångspunkt. Det betyder slutet för dataförlust, stora filer och krångel med uppdateringar och versioner. Dessutom gör formatet det möjligt att streama objektgeometri och egenskaper till vilken enhet eller mjukvara som helst. Formatet kommer att lösa ett genomgripande och allvarligt problem inom BIM-världen genom att säkerställa mer exakta sammanställningar för konfiguration, upphandling, och detaljerad BIM för produktion", säger Stefan Larsson, VD och grundare för BIMobject.

BIMobject Assembly Macro kommer att fungera som ett effektivt sätt att länka ihop olika plattformar, vilket ger BIMobject-användare möjlighet att skapa sammanställningar av objekt på vilken som helst av plattformarna som stöds, och återskapa precis samma sammanställning på en annan plattform, inklusive nya AR- och VR-miljöer. BAM-formatet kommer att släppas för BIMobjects BETA-community och sedan implementeras gradvis i alla företagets lösningar.
Med hjälp av BAM-formatet kommer BIMobjects användare att kunna skapa en mängd olika typer av design, från rumsplanering till kök, på vilken plattform som helst för att sedan spara sin design för justering eller fortsatt arbete på en annan plattform. För en designer kan dessa möjligheter exempelvis innebära att man ritar ett helt kontor i VR, använder varje objekt och dess parametriska data, och sedan flyttar designen till Revit eller ARCHICAD för att färdigställa projektet.

Tillsammans med lösningen BIMsupply®  kommer BAM-formatet dessutom att erbjuda möjligheten att generera mängdningslistor och scheman i realtid. Formatet kommer att ha ett helt öppet, molnbaserat API, vilket låter tredjepartsutvecklare förbättra och skräddarsy dess funktionalitet.

Formatet kommer att fungera för alla objekt som skapats med BIMscript®, företagets lösning för skapande av parametriska objekt för flera format. Objekten tillhandahålls i BIMobject® Cloud och är oföränderliga oberoende av plattform. Objekten kommer att regenereras och streamas från denna centrala BIMobject-plattform när de öppnas från en fjärransluten enhet. I linje med det objektorienterade tillvägagångssättet sparas aldrig mer data än nödvändigt.  

Över 10 000 produkter som skapats med BIMscript® finns tillgängliga i BIMobject® Cloud. BIMobject strävar efter att accelerera produktkategorier som design för kök, badrum, sanitet, interiör, och möbler.

För mer information, vänligen kontakta:
Louise Otto - presskontakt
Tel: +46 40 685 29 00
Email: press@bimobject.com

Denna information är sådan information som BIMobject AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 9 februari 2018 kl. 09:15 CET.

Om BIMobject AB
BIMobject® är ett svenskt teknologiföretag med global närvaro som ligger i framkanten av byggindustrins digitalisering. BIMobject erbjuder en molnbaserad plattform som genom kraftfull teknologi tillgängliggör digital produktinformation - Building Information Modelling (BIM) - som kan användas tidigt i byggprocessen för att visualisera, konkretisera och analysera. Plattformen samlar dessutom in värdefull data som möjliggör effektivisering av byggindustrin genom hela produktlivscykeln. Smartare design och konstruktion leder till bättre produktval, minskat svinn och mer effektiv logistik under byggprocessen. Samtidigt gynnas fastighetsförvaltningen av högre kvalitet, bättre energianvändning och lägre driftkostnader.

BIMobject är idag verksamt på ett stort antal marknader och har en global tillväxtstrategi. Bolagets erbjudande består av utveckling, hosting, underhåll, administration och publicering av digitala kopior av tillverkares produkter: BIM-objekt. Kunderna är tillverkare av bygg- och interiörprodukter som marknadsför dessa via BIMobject® Cloud. Användarbasen består främst av arkitekter, designers och konstruktörer som via CAD/BIM-applikationer, appar och webbtjänster får tillgång till BIMobject® Cloud. BIM-objektet integreras i en detaljerad modell av byggnaden, vilket i sin tur ökar chansen att den verkliga produkten föreskrivs för projektet.

BIMobject är listat på Nasdaq Stockholm First North och handlas under symbolen BIM.

Certified Adviser: Sedermera Fondkommission

bimobject.com    


Attachments

BIMobject släpper öppet filformat som lösning av branschproblem