BIMobject AB: Bokslutskommuniké och kvartalsrapport oktober till december 2017


Den fullständiga rapporten finns tillgänglig på bolagets hemsida (info.bimobject.com). 

Fjärde kvartalet 
· Koncernens nettoomsättning ökade med 177 procent och uppgick till 40 MSEK (14).
· Faktureringen ökade med 243 procent och uppgick till 55 MSEK (16), vilket förväntas ha en positiv effekt på kassaflödet första kvartalet 2018.
· Koncernens rörelseresultat förbättrades och uppgick till -4 MSEK (-10).
· Resultat per aktie uppgick till -0,10 SEK (-0,22) före utspädning.
· Kassaflödet uppgick till -19 MSEK (-13).

Helåret 2017
· Koncernens nettoomsättning ökade med 148 procent och uppgick till 84 MSEK (34). 
· Faktureringen ökade med 171 procent och uppgick för helåret till 113 MSEK (42).
· Koncernens resultat före skatt uppgick till -51 MSEK (-39).
· Resultatet per aktie för koncernen uppgick till -1,00 SEK (-0,90).
· Kassaflödet uppgick till 99 MSEK (-38) och likvida medel till 113 MSEK (14)
· Antalet användare ökade med 149 procent och uppgick till cirka  645 000 st.
· Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas 

VD-ord

Årets fakturering steg med 171 procent till 113 MSEK
Under fjärde kvartalet såg vi de positiva effekterna av affären med Autodesk som gjordes i början av året. Faktureringen mer än tredubblades och nettoomsättningen ökade med hela 177 procent och landade på 40 MSEK för kvartalet. För året ökade nettoomsättningen med 148 procent och landade på 84 MSEK. Vi stärkte även vår marknadsposition genom ökat antal användare och ökad global närvaro.

Den kraftiga tillväxten reflekterar att vi under 2017 passerade flera viktiga milstolpar samt etablerade BIMobject Cloud som den ledande plattformen och leverantören av BIM-innehåll. Vår stärkta marknadsposition bekräftas av en explosiv ökning av professionella användare, nedladdningar, tillgängliga objekt samt intäkter och betalande kunder. Under året registrerade sig 386.000 nya professionella användare och det laddades ned omkring 11 miljoner BIM-objekt. Tillväxten av användare och nedladdningar är högsta prioritet och det som driver våra möjligheter att attrahera nya varumärken och kunder och generera intäkter. Våra kunder är de som tillverkar eller säljer de fysiska produkterna. Och om vi genom vår plattform kan ge dem tillgång till deras kunder via ritprogrammen så ökar deras sannolikhet att också få leverera till slutprodukten. Bara i USA ökade vi antalet användare med 95.000.

Ökad global marknadsnärvaro
Det intensiva arbetet för att öka vår globala marknadsnärvaro drivs i flera parallella spår och har accelererat under kvartalet. Organisk tillväxt har uppnåtts genom av ökad närvaro på viktiga marknadsevent, i sociala medier och genom att vi anställt 15 nya säljare med uppgift att utveckla vår kundbas på befintliga marknader. Den organiska tillväxten gynnas också av strategiska samarbeten runt såväl marknadsetableringar som produktinnovationer. Sammantaget har våra strategiska marknadssatsningar och investeringar i nya innovationer och framtida lösningar medfört högre kostnader för helåret. Utvecklingen är helt enligt plan och vi ser under fjärde kvartalet en viss resultatförbättring.

Japanskt joint venture öppnar världens tredje största marknad
Etableringen på den strategiskt viktiga japanska marknaden möjliggjordes då vi tillsammans med japanska Nohara, distributör av bygg- och inredningsprodukter, skapade ett gemensamt bolag. Nohara, som varit verksamma i över 400 år, ger oss en unik möjlighet att snabbt bygga en användarbas och marknadsnärvaro på världens tredje största marknad med en byggindustri som står inför stora investeringar och en digitalisering. 

Innovativa lösningar gör oss relevanta
BIMobject ligger i framkant med att skapa digitala lösningar och innehåll anpassat till BIM. Under året har vi lanserat flera stora innovativa och långsiktigt värdeskapande lösningar såsom BIMobject Hercules och BIMSupply. Hercules gör att kunder kan skapa sin eget digitala BIM-moln med godkänt sortiment. Fastighetsägaren brittiska justitiedepartmentets samarbete med BIMobject konkretiserar nyttan med en kundanpassad molnbaserad plattform för BIM-objekt. Varje projektledare inom organisationen som har ansvar för att bygga, renovera eller underhålla någon byggnad är hänvisad till produkter på deras Hercules-portal. Nyttan är enorm! Tack vare Hercules kan fastighetsägaren säkerställa att hela beståndet håller rätt säkerhetsklassning över tid, att de får kontroll över inköpsbehov samt att de kan effektivisera och koordinera sina inköp. De ökar dessutom kunskapen om framtida underhållsbehov samt byggnaders miljöbelastning och driftskostnader för många år framöver. 

Utöver årets produktlanseringar har vi även utvecklat och lanserat ett nytt API, släppt källkoden för apputveckling samt arbetat med intressanta koncept inom AR (augmented reality) och VR (virtual reality). De senare är viktiga för BIMobjects långsiktiga tillväxt och realisationen av vår vision om att etablera BIMobjects plattform som the Single Source of Truth inom BIM.

Högt satta mål för 2018
Digitaliseringsvågen väller in över byggbranschen och efterfrågan växer stadigt. Med stöd av en växande marknad har vi ambition att under 2018 nå en miljon användare och 20 miljoner ytterligare nedladdningar. Därtill ska vi vara 10X större än vår närmaste konkurrent. Målen är högt satta och inte utan utmaningar, men 2017 har lagt en solid grund för fortsatt god tillväxt under 2018.  För 2018 ska vi driva försäljningen på de marknader där vi är etablerade. Ambitionen är fortsatt tvåsiffrig organisk tillväxt i faktureringen och att det negativa kassaflödet minskas. Detta samtidigt som vi ska söka samarbeten och/eller förvärv för att snabbt komma in på nya marknader.

Stefan Larsson
Verkställande direktör

För ytterligare information kontakta: 
Stefan Larsson, vd och koncernchef i BIMobject
Tel: +46 40 685 29 00
Email: press@bimobject.com

Stefan Hansson, CFO 
Tel: +46 40 685 29 00
Email: press@bimobject.com

Denna information är sådan information som BIMobject AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom Stefan Larssons försorg, för offentliggörande den 15 februari 2018 kl. 08:00.

Om BIMobject AB
BIMobject® är ett svenskt teknologiföretag med global närvaro som ligger i framkanten av byggindustrins digitalisering. BIMobject erbjuder en molnbaserad plattform som genom kraftfull teknologi tillgängliggör digital produktinformation - Building Information Modelling (BIM) - som kan användas tidigt i byggprocessen för att visualisera, konkretisera och analysera. Plattformen samlar dessutom in värdefull data som möjliggör effektivisering av byggindustrin genom hela produktlivscykeln. Smartare design och konstruktion leder till bättre produktval, minskat svinn och mer effektiv logistik under byggprocessen. Samtidigt gynnas fastighetsförvaltningen av högre kvalitet, bättre energianvändning och lägre driftkostnader.

BIMobject är idag verksamt på ett stort antal marknader och har en global tillväxtstrategi. Bolagets erbjudande består av utveckling, hosting, underhåll, administration och publicering av digitala kopior av tillverkares produkter: BIM-objekt. Kunderna är tillverkare av bygg- och interiörprodukter som marknadsför dessa via BIMobject® Cloud. Användarbasen består främst av arkitekter, designers och konstruktörer som via CAD/BIM-applikationer, appar och webbtjänster får tillgång till BIMobject® Cloud. BIM-objektet integreras i en detaljerad modell av byggnaden, vilket i sin tur ökar chansen att den verkliga produkten föreskrivs för projektet.

BIMobject är listat på Nasdaq Stockholm First North och handlas under symbolen BIM.

Certified Adviser: Sedermera Fondkommission

bimobject.com    


Attachments

bimobject-bokslutskommunike-20170101--20171231 Bokslutskommuniké och kvartalsrapport oktober-december 2017