AS “Olainfarm” pērn sasniegusi augstāko apgrozījumu uzņēmuma vēsturē un paplašinājusi eksporta ģeogrāfiju

Olaine, 2017. gada 27. aprīlī

AS „Olainfarm” revidētais konsolidētais gada pārskats par 2017. gadu liecina, ka koncerns realizējis produkciju par vairāk nekā 122 miljoniem eiro, kas ir par 10% vairāk nekā iepriekš, un tas ir līdz šim lielākais apgrozījums uzņēmuma darbības vēsturē.

Uzņēmums pērn ir paplašinājis savu eksporta ģeogrāfiju un realizējis produkciju 66 pasaules valstīs. Lielākie noieta tirgi bijuši Krievija, Latvija, Ukraina un Baltkrievija. “Olainfarm” grupas peļņa pērn sasniedza 10.8 miljonus eiro.

Vienlaikus ar konsolidētajiem finanšu datiem AS” Olainfarm” šogad pirmo reizi iesniegusi arī nefinanšu ziņojumu, kurā informē par uzņēmuma paveikto vides aizsardzības, sociālās atbildības, kvalitātes vadības un korporatīvās pārvaldības jomās. Nefinanšu ziņojums ir sagatavots, balstoties uz Nasdaq ESG vadlīnijām Ziemeļvalstu un Baltijas tirgiem.

Kā liecina auditētā konsolidētā 2017. gada pārskata dati, lielāko koncerna realizācijas pieauguma daļu nodrošināja tajā ietilpstošo meitas uzņēmumu realizācijas pieaugums, jo paša mātes uzņēmuma realizācija pērn saglabājās iepriekšējā gada līmenī, pieaugot par nepilnu procentu.  2017. gadā no 34% līdz 35% pieauga Krievijas īpatsvars kopējā realizācijā, savukārt  mainīgās ekonomiskās situācijas dēļ no 13% līdz 10% samazinājās realizācijas īpatsvars Ukrainā.  Tāpat gada laikā zināms pārdošanas apjomu kritums tika piedzīvots Lielbritānijā, turpretī par 103% augusi realizācija Vācijā, Nīderlandē sasniegts 57% pieaugums, bet Baltkrievijā + 21%. Uzņēmums turpināja  aktīvi strādāt pie pārdošanas kāpināšanas visos savos noieta tirgos.

2017. gadā mātes uzņēmums savai produktu ģeogrāfijai pievienoja vēl 4 jaunus eksporta tirgus – Argentīnu, Kolumbiju, Honkongu un Rumāniju. Kopumā koncerns eksportēja produkciju uz vairāk nekā 60 valstīm pasaulē.

Pagājušajā gadā AS „Olainfarm” ir veiksmīgi pabeigusi produktu reģistrāciju Latvijā, Kirgizstānā, Armēnijā, Azerbaidžānā un Moldovā.  Reģistrācijas procesi turpinās Nepālā, Armēnijā, Turcijā, Mjanmā, Kamerūnā un Vjetnamā.

Pārdotākie mātes uzņēmuma produkti 2017. gadā bija līdzekļi nervu sistēmas veselībai “Neiromidin”, “Noofen” un “Adaptol”, antibakteriālie līdzekļi „Furamags” un “Furasol”, līdzeklis sirds un asinsvadu sistēmas veselībai „Etacizīns”, prettuberkulozes līdzeklis “PASS Nātrija sāls” un pretalerģijas līdzeklis “Fenkarol”.

Nelielas izmaiņas gada laikā ir notikušas pārdotāko produktu īpatsvarā.  Tā šķīstošā Furagīna  produktu īpatsvars ir pieaudzis no 13% uz 15%, “Etacizīna” īpatsvars ir palielinājies no 8% uz 10%, bet no 8% uz 5% ir samazinājies “PASS Nātrija sāls” īpatsvars.  Desmit pieprasītāko uzņēmuma produktu saraksts ir saglabājies nemainīgs.

AS “Olainfarm” akcionāru pilnsapulce 2017. gada 1. jūnijā apstiprināja koncerna darbības plānu 2017. gadam. Saskaņā ar to koncerna apgrozījums 2017. gadā tika plānots 127 miljonu eiro apmērā,  mātes uzņēmuma apgrozījums 96 miljonu eiro apmērā,   bet tīrā peļņa – 15,5 miljonu eiro apmērā. Ņemot vērā neapmierinošos peļņas rādītājus 3. ceturksnī, uzņēmuma valde pārskatīja 2017. gada peļņas prognozi, nosakot, ka sagaidāmā 2017. gada gan konsolidētā, gan nekonsolidētā peļņa ir 9 miljoni eiro ar iespēju to palielināt līdz 10 miljoniem eiro. Saskaņā ar konsolidētajā pārskatā publicētajiem finanšu rezultātiem Koncerna gada realizācijas plāns ir izpildīts par 96%, bet pārskatītais koncerna gada peļņas plāns pārpildīts par 8%, savukārt mātes uzņēmuma realizācijas plāns ir izpildīts par 95%, bet mātes uzņēmuma peļņas plāns izpildīts par 93%.

Saīsinātais konsolidētais finanšu stāvokļa pārskatsKoncernsMātes uzņēmums
  31.12.201731.12.201631.12.201731.12.2016

Kopā īstermiņa kreditori  30 380   23 282   25 359   17 800
 KOPĀ KREDITORI  48 605   47 917    42 473   39 561
KOPĀ KREDITORI UN PAŠU KAPITĀLS  146 429   144 580   138 004   135 118

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Konsolidētais apvienotais ienākumu pārskats
KoncernsMātes uzņēmums
 M12 2017M12 2016M12 2017M12 2016
 EUR '000EUR '000EUR '000EUR '000
Neto apgrozījums  122 076   110 693   91 713   91 096
Pārdotās produkcijas ražošanas izmaksas  (47 231)  (40 855)  (30 441)  (29 678)
Bruto peļņa  74 845   69 838   61 272   61 418
Pārdošanas izmaksas  (38 125)  (31 733)  (29 329)  (25 336)
Administrācijas izmaksas  (23 653)  (19 735)  (20 170)  (18 020)
Pārējie saimnieciskās darbības ieņēmumi  2 697   3 080   2 342   2 363
Pārējās saimnieciskās darbības izmaksas  (4 427)  (9 766)  (4 564)  (10 675)
Asociēto sabiedrību peļņas daļa  113   63   -   -
Ieņēmumi no līdzdalības meitas uzņēmumu kapitālā  -   -   1 619   27
Finanšu ieņēmumi   236   3 479   299   3 355
Finanšu izmaksas  (2 299)  (307)  (1 930)  (285)
Peļņa pirms nodokļiem  9 387   14 919   9 539   12 847
Uzņēmumu ienākuma nodoklis   (1 977)  (2 883)  (1 547)  (2 564)
Atliktais uzņēmumu ienākuma nodoklis  3 379   (450)  1 278   (643)
PĀRSKATA PERIODA PEĻŅA  10 789   11 586   9 270   9 640
Citi  pārskata perioda apvienotie zaudējumi pēc nodokļiem  (114)  -   -   -
Kopā pārskata perioda apvienotie ienākumi pēc nodokļiem  10 675   11 586   9 270   9 640
Kopā apvienotie ienākumi attiecināmi uz:
Koncerna Mātes uzņēmuma akcionāriem  10 675   11 579   9 270   9 640
Nekontrolējošo līdzdalību  -   7   -   -

Peļņa un koriģētā peļņa uz akciju, EUR  0.77   0.82   0.66   0.68

AS „Olainfarm“ ir viens no lielākajiem uzņēmumiem Baltijas valstīs ar 45 gadu pieredzi medikamentu un ķīmiski farmaceitisko produktu ražošanā. Kompānijas darbības pamatprincips ir ražot uzticamus un efektīvus augstākās kvalitātes produktus Latvijai un visai pasaulei. Šobrīd AS „Olainfarm“ produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 50 pasaules valstīm, tostarp Baltijas valstīm, Krieviju, citām NVS valstīm, Eiropu, Ziemeļameriku, Āzijas valstīm un Austrāliju.

Papildu informācija:
Salvis Lapiņš