Elecster -konsernin osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2018


   


ELECSTER OYJ             OSAVUOSIKATSAUS 8.5.2018 KLO 10:50

  
ELECSTER -KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1. – 31.3.2018
  

Vuosi käyntiin positiivisin odotuksin 
  

YHTEENVETO 

  • Liikevaihto 10,6 MEUR (1-3/2017: 9,7 MEUR)
  • Liikevoitto 0,7 MEUR (0,9 MEUR)
  • Tulos ennen veroja 0,6 MEUR (0,8 MEUR)
  • Tulos/osake 0,13 EUR (0,17 EUR)
  • Omavaraisuusaste 53,4 % (53,9 %)
      

TOIMINTAYMPÄRISTÖ

Vuosi 2018 alkoi maailmantaloudessa positiivisissa merkeissä. Maailman kokonaistuotantoa kuvaava ostopäälliköiden yhdistelmäindeksi (PMI) nousi hieman tammi- ja helmikuussa, mikä viittaa siihen, että talouden kasvu jatkuu vahvana alkaneena vuonna. Maailmantalouden rahoitusolot tukevat edelleen talouskasvua, joskin ne ovat kiristyneet viime viikkoina. Epävarmuutta lisää kauppasodan uhka sekä monin paikoin kiristynyt geopoliittinen tilanne. 

Elecsterin vuosi alkoi liikevaihdon osalta vertailuvuotta paremmin. Erityisesti Kenian ja Intian meijerikonekaupassa on tapahtunut suotuisaa kehitystä. Viime vuotta vaikeuttaneet häiriötekijät ovat jäämässä taka-alalle ja neuvotteluiden alla olevien projektien määrä on kasvanut. Pakkausmateriaalitoimitukset olivat lähes odotuksiamme vastaavalla tasolla. 

Tuloksen heikentyminen vertailuvuoteen nähden johtuu pääasiassa raportointikauden korkeista markkinointikustannuksista. Elecsterin tärkeimpiä markkinointitapahtumia on kolmen vuoden välein järjestettävät Anuga -messut Saksassa, jotka tällä kertaa ajoittuivat raportointikaudelle.     

Toivomme, että maailmantalouden jättiläisten välinen kiistely tulleista ei eskaloidu suoranaiseksi kauppasodaksi. Vaarana on, että Yhdysvaltain ja Kiinan antama signaali tullimaksujen korotuksista heijastuu maailmanlaajuisesti protektionismin lisääntymisenä sekä valuuttamarkkinoiden ja muiden rahoitusmarkkinoiden hermostuneisuutena.

Raaka-aineiden hintakehitys on ollut maltillista, emmekä ole toistaiseksi joutuneet kärsimään ylipitkistä toimitusajoista komponenteissa tai alihankinnoissa. Myöskään Euron kurssikehityksen emme ole kokeneet vaikeuttavan kauppojen syntymistä.
  

LIIKETOIMINNAN KEHITYS JA TALOUDELLINEN ASEMA

Konsernin tammi-maaliskuun liikevaihto oli 10,6 milj. euroa (9,7 milj. euroa). Liikevaihto kasvoi 9,3 % edelliseen vuoteen verrattuna. Katsauskauden liikevoitto oli 0,7 milj. euroa (0,9 milj. euroa), eli 6,7 % (9,4 %) liikevaihdosta. Voitto ennen veroja oli 0,6 milj. euroa (0,8 milj. euroa). Osakekohtainen tulos oli 0,13 euroa (0,17 euroa).

Konsernin taseen loppusumma oli katsauskauden lopussa 49,8 milj. euroa (49,8 milj. euroa). Omavaraisuusaste oli 53,4 % (53,9 %). Konsernin korollinen vieras pääoma oli 18,1 milj. euroa (17,3 milj. euroa).

Teollisuustuotesegmentissä ensimmäiselle vuosineljännekselle ajoittui vertailuvuotta enemmän konetoimituksia, pakkausmateriaalitoimitusten määrä sen sijaan jäi edellisvuotta alhaisemmalle tasolle. Pakkausmateriaalien raaka-ainehinnat olivat keskimäärin vertailuvuotta hieman alhaisemmalla tasolla.

Kuluttajatuote –segmentissä kysyntä on edelleen alhaisella tasolla. Tämä rasittaa myös segmentin tuloskehitystä. Alihankintapalveluja tarjoavan muut toiminnot –segmentin kysyntä ja tuloskehitys säilyivät vertailuvuoden hyvällä tasolla.
  

INVESTOINNIT

Konsernin bruttoinvestoinnit olivat 0,6 miljoonaa euroa (0,5 milj. euroa).
  

HENKILÖSTÖ

Konsernin henkilömäärä oli keskimäärin 303 (302), josta ulkomailla 169 (161). Katsauskauden lopussa konsernin henkilömäärä oli 303 (303).
  

YHTIÖKOKOUS

Elecster Oyj:n varsinainen yhtiökokous 19.4.2018 vahvisti vuoden 2017 tilinpäätöksen ja myönsi hallituksen jäsenille sekä toimitusjohtajalle vastuuvapauden päättyneeltä tilikaudelta. 

Yhtiökokous päätti hallituksen esityksen mukaisesti, että osinkoa jaetaan 0,32 euroa osakkeelta. Osingon maksupäivä oli 30.4.2018.

Yhtiökokous valitsi yhtiön hallituksen jäseniksi Jarmo Halosen, Jukka Halosen ja Hilkka Tuorin. Hallitus valitsi järjestäytymiskokouksessaan Jukka Halosen jatkamaan puheenjohtajana.

Varsinaisiksi tilintarkastajiksi valittiin KHT Jukka Lahdenpää ja KHT Veikko Terho. Varatilintarkastajaksi valittiin tilintarkastusyhteisö Moore Stephens Rewinet Oy.
  

VARSINAISESSA YHTIÖKOKOUKSESSA 19.4.2018 PÄÄTETYT HALLITUKSEN VALTUUTUKSET

Valtuutus päättää omien osakkeiden hankkimisesta

Yhtiökokous päätti valtuuttaa hallituksen päättämään omien osakkeiden hankkimisesta yhtiön vapaalla omalla pääomalla. Valtuutus koskee enintään 180.000 yhtiön A-osaketta. 

Osakkeita voidaan hankkia yhtiön pääomarakenteen kehittämiseksi, käytettäväksi vastikkeena mahdollisissa yrityskaupoissa tai muissa järjestelyissä, käytettäväksi osana yhtiön tai sen tytäryhtiöiden avainhenkilöiden kannustinjärjestelmien toteuttamista tai muutoin edelleen luovutettaviksi tai mitätöitäviksi.

Valtuutuksen nojalla tehtyihin hankintoihin käytetään yhtiön vapaata omaa pääomaa, jolloin osakkeiden hankinnat vähentävät yhtiön voitonjakokelpoisia varoja.

Osakkeet hankitaan NASDAQ OMX Helsingin Pörssin järjestämässä julkisessa kaupankäynnissä. Hankittavien osakkeiden vähimmäishinta on osakkeen alin ja enimmäishinta osakkeen korkein julkisessa kaupankäynnissä noteerattu markkinahinta valtuutuksen voimassaoloaikana. Osakkeiden hankintahinta suoritetaan Helsingin Pörssin ohjesäännön ja Euroclear Finland Oy:n sääntöjen mukaan määräytyvässä maksuajassa. Kun A-sarjan osakkeiden hankkiminen tapahtuu julkisessa kaupankäynnissä, hankinta tapahtuu muutoin kuin omistusten suhteessa (suunnattu hankinta).
Kun hankittavien osakkeiden enimmäismäärä on alle 10 prosenttia yhtiön koko osakemäärästä ja alle 10 prosenttia osakkeiden tuottamasta äänimäärästä, osakkeiden hankinnalla ei ole merkittävää vaikutusta osakkeenomistuksen ja äänivallan jakautumiseen yhtiössä.

Hallitus päättää muista omien osakkeiden hankkimisen ehdoista. Valtuutus on voimassa 1.5.2018 – 30.4.2019 välisenä aikana.


Valtuutus päättää omien osakkeiden luovuttamisesta

Yhtiökokous päätti valtuuttaa hallituksen päättämään omien osakkeiden luovuttamisesta.

Valtuutuksen kohteena on enintään 180.000 kappaletta A-sarjan osakkeita. Hallitus valtuutettiin päättämään siitä, kenelle ja missä järjestyksessä omia osakkeita luovutetaan. Hallitus voi päättää omien osakkeiden luovuttamisesta muutoin kuin siinä suhteessa, jossa osakkeenomistajalla on etuoikeus hankkia omia osakkeita, jos poikkeamiseen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Yhtiön pääomarakenteen kehittämistä, mahdollisissa yrityskaupoissa tai muissa järjestelyissä vastikkeena käyttämistä sekä osakkeiden käyttämistä osana yhtiön tai sen tytäryhtiöiden avainhenkilöiden kannustinjärjestelmien toteuttamista voidaan pitää yhtiön kannalta painavana taloudellisena syynä.

Osakkeet luovutetaan vähintään niiden luovutushetken mukaiseen käypään arvoon, joka määräytyy NASDAQ OMX Helsingin Pörssin järjestämässä julkisessa kaupankäynnissä.

Hallitus päättää omien osakkeiden luovuttamisen muista ehdoista. Valtuutus on voimassa 1.5.2018 – 30.4.2019 välisenä aikana.
  

OSAKKEET

Elecster Oyj:n osakepääoma 31.3.2018 oli 3.151.939,29 euroa ja osakkeiden lukumäärä 3.748.116. Osake on nimellisarvoton. 

Emoyhtiö Elecster Oyj:llä on kaksi osakesarjaa, K-sarja ja A-sarja. A-osake noteerataan Nasdaq OMX Helsingin Pörssissä. Osakkeen ylin kurssi katsauskauden aikana oli 13,40 euroa ja alin 9,80 euroa. Katsauskauden päättyessä kurssi oli 10,80 euroa. Katsauskauden aikana A-osakkeiden vaihto oli 24 062 kpl (1,3 % A-osakkeiden määrästä).
  

Yhtiöllä ei ole hallussaan yhtiön omia osakkeita.

Hallituksella ei ole voimassa olevia osakeantivaltuutuksia eikä valtuutusta vaihtovelkakirja- tai optiolainan liikkeelle laskemiseen. 

Yhtiö ei ole saanut katsauskaudella liputusilmoituksia.
  

NÄKYMÄT SEKÄ LÄHIAJAN RISKIT JA EPÄVARMUUSTEKIJÄT

Talousnäkymistä maaliskuussa 2018 laadittujen EKP:n asiantuntijoiden arvioiden mukaan maailman BKT:n kasvu euroalueen ulkopuolella nopeutuu yleisesti vielä vuonna 2018 ja sen jälkeen kasvu painottuu kehittyviin talouksiin, jotka ovat Elecsterin toiminnan kannalta tärkeä markkina-alue. 

Uskomme, että suotuisasti alkanut vuosi jatkuu samansuuntaisesti. Sekä konekaupoissa että pakkausmateriaaleissa odotamme toimitusvolyymien kehittyvän positiivisesti vertailuvuoteen nähden. 

Tavoitteenamme on, että Kenian tehtaan asiakastoimitukset alkavat vuoden toisella neljänneksellä ja tuotantokapasiteetti on täyskäytössä vuoden loppuun mennessä.   
  

Valuuttakurssiriskin ohella Elecsterin muut riskit ja epävarmuusasiat liittyvät pääosin öljyn ja öljypohjaisten raaka-aineiden hintakehitykseen ja nopeisiin hintavaihteluihin. Kannattavuuteen vaikuttaa se, miten nopeasti raaka-ainehintojen muutokset heijastuvat lopputuotteen hintoihin. 

Muilta osin riskeissä ja epävarmuustekijöissä ei ole tapahtunut katsauskauden aikana merkittäviä muutoksia verrattuna 2017 tilinpäätöksessä esitettyyn tilanteeseen. Keskeiset riskit ilmenevät vuoden 2017 toimintakertomuksesta ja tilinpäätöksen liitetiedoista.
  

Taloudellinen ohjeistus

Koko vuoden osalta arvioimme liikevaihdon kasvavan ja osakekohtaisen tuloksen paranevan maltillisesti edelliseen vuoteen verrattuna.

                                                        

KONSERNITULOSLASKELMA, IFRS
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Tuhatta euroa 1-3/2018 1-3/2017 1-12/2017
       
LIIKEVAIHTO 10.556 9.661 39.431
       
Valmiiden ja keskeneräisten varastojen muutos -224 493 861
Valmistus omaan käyttöön   54 253
Liiketoiminnan muut tuotot 101 261 643
Materiaalit ja palvelut -5.145 -5.367 -20.908
Henkilöstökulut -2.326 -2.281 -9.250
Poistot ja arvonalentumiset -512 -449 -1.980
Liiketoiminnan muut kulut -1.743 -1.462 -5.475
LIIKEVOITTO 706 910 3.577
       
Rahoitustuotot ja –kulut -68 -115 -293
TULOS ENNEN VEROJA 638 796 3.285
       
Tuloverot -141 -135 -649
TILIKAUDEN VOITTO/TAPPIO 497 661 2.636
       
TILIKAUDEN TULOKSEN JAKAUTUMINEN      
Emoyhtiön osakkeenomistajille 475 630 2.463
Määräysvallattomille omistajille 22 31 173
       
Tulos/osake 0,13 0,17 0,66

  

LAAJA KONSERNITULOSLASKELMA, IFRS

TILIKAUDEN TULOS 497 661 2.636
       
MUUT LAAJAN TULOKSEN ERÄT:      
Ulkomaiseen yksikköön liittyvät muuntoerot -249 688 -1.153
Rahavirran suojaus 1 3 7
TILIKAUDEN LAAJA TULOS YHTEENSÄ 250 1.352 1.490
       
TILIKAUDEN LAAJAN TULOKSEN JAKAUTUMINEN      
Emoyhtiön osakkeenomistajille 227 1.320 1.318
Määräysvallattomille omistajille 22 32 172

 

KONSERNITASE, IFRS

Tuhatta euroa 31.3.2018 31.3.2017 31.12.2017
       
VASTAAVAA      
       
PITKÄAIKAISET VARAT      
Aineettomat oikeudet 438 634 471
Aineelliset hyödykkeet 13.602 13.699 13.564
Muut osakkeet ja osuudet 420 420 420
Pitkäaikaiset saamiset 890 226 630
Laskennalliset verosaamiset 408 335 472
Pitkäaikaiset varat yhteensä 15.758 15.313 15.555
       
LYHYTAIKAISET VARAT      
Vaihto-omaisuus 16.900 17.827 16.961
Myyntisaamiset ja muut saamiset 10.209 10.335 8.940
Tuloverosaaminen 173 316 310
Rahavarat 6.745 6.021 7.518
Lyhytaikaiset varat yhteensä 34.027 34.499 33.728
       
VASTAAVAA 49.784 49.812 49.284
       
       
VASTATTAVAA      
       
OMA PÄÄOMA      
Osakepääoma 3.152 3.152 3.152
Ylikurssirahasto 4.239 4.239 4.239
Arvonmuutosrahasto -5 -11 -6
Muut Rahastot 95 101 95
Muuntoerot 184 542 167
Kertyneet voittovarat 16.996 17.595 16.807
Määräysvallattomat omistajat 1.143 1.031 1.121
Oma pääoma yhteensä 25.804 26.648 25.575
       
VIERAS PÄÄOMA      
Laskennallinen verovelka 474 636 551
Pitkäaikainen vieras pääoma 11.625 12.258 12.215
Lyhytaikainen vieras pääoma 11.881 10.270 10.943
       
VASTATTAVAA 49.784 49.812 49.284

  
   

KONSERNIN RAHAVIRTALASKELMA
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Tuhatta euroa 1-3/2018 1-3/2017 1-12/2017
       
Liiketoiminnan rahavirta      
       
Tilikauden voitto 497 661 2.636
Oikaisut tilikauden tulokseen 708 725 2.902
Käyttöpääoman muutos -321 -622 -177
Maksetut korot ja muut rahoituserät -96 -124 -467
Saadut korot ja osingot 9 96 118
Maksetut verot -13 -182 -1.058
Liiketoiminnan rahavirta 784 554 3.954
       
Investointien rahavirta      
       
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin -586 -506 -2.618
Käyttöomaisuuden myynti 1 49 134
Pitkäaikaisten saamisten muutos 3 -49 -44
Investointien rahavirta yhteensä -582 -506 -2.528
       
Rahoituksen rahavirta      
       
Pitkäaikaisten lainojen muutos -862 -991 -399
Lyhytaikaisten lainojen muutos -30 176 1.260
Maksetut osingot 0 0 -1.210
Rahoituksen rahavirta -892 -815 -349
       
Rahavarojen muutos -690 -767 1.077
       
Rahavarat kauden alussa 7.517 6.517 6.517
Rahavarojen kurssimuutosten vaikutus -83 271 -77
Rahavarat kauden lopussa 6.744 6.021 7.517

  

LASKELMA OMAN PÄÄOMAN MUUTOKSISTA

a. Osakepääoma
b. Ylikurssirahasto
c. Arvonmuutosrahasto
d. Muut rahastot
e. Muuntoerot
f. Voittovarat
g. Yhteensä
h. Määräysvallattomille omistajille
i. Yhteensä

Tuhatta euroa a. b. c. d. e. f. g. h. i.
                   
OMA PÄÄOMA 1.1.2018 3.152 4.239 -6 95 167 16.807 24.454 1.121 25.575
IFRS 15:n vaikutus           -21 -21   -21
OIKAISTU OMA PÄÄOMA 1.1.2018 3.152 4.239 -6 95 167 16.786 24.433 1.121 25.554
Kokonaistulos     1 1 16 209 227 22 250
OMA PÄÄOMA

31.3.2018
3.152 4.239 -5 95 184 16.996 24.661 1.143 25.804


                                                                                                                                                                      

Tuhatta euroa a. b. c. d. e. f. g. h. i.
                   
OMA PÄÄOMA 1.1.2017 3.152 4.239 -13 101 521 16.297 24.297 999 25.297
Kokonaistulos     3 0 20 1.298 1.320 32 1.352
OMA PÄÄOMA

31.3.2017
3.152 4.239 -11 101 542 17.595 25.617 1.031 26.648


KONSERNIN VASTUUSITOUMUKSET
                                                                  

Tuhatta euroa 31.3.2018 31.3.2017 31.12.2017
Omasta puolesta annetut vakuudet      
Kiinteistökiinnitykset 5.853 5.933 5.873
Yrityskiinnitykset 11.133 11.133 11.133


KONSERNIN TUNNUSLUVUT

Tuhatta euroa 1-3/2018 1-3/2017 1-12/2017
       
Liikevaihto 10.556 9.661 39.431
Liikevaihdon kasvu, % 9,3 -5,0 -10,7
Liikevoitto 706 910 3.577
% liikevaihdosta 6,7 9,4 9,1
Tulos ennen veroja 638 796 3.285
% liikevaihdosta 6,0 8,2 8,3
Tilikauden tulos (emoyhtiön osakkeenomistajille) 475 630 2.463
% liikevaihdosta 4,5 6,5 6,2
       
Oman pääoman tuotto, % 7,7 10,2 10,4
Sijoitetun pääoman tuotto, % 6,7 8,5 8,6
Korollinen vieras pääoma 18.051 17.265 18.942
Rahavarat 6.745 6.021 7.518
Nettovelkaantumisaste, % 43,8 42,2 44,7
Omavaraisuusaste, % 53,4 53,9 52,2
Taseen loppusumma 49.784 49.812 49.284
       
Bruttoinvestoinnit 588 463 2.475
Tilauskanta 7.910 6.550 7.272
       
Tulos/osake, euroa 0,13 0,17 0,66
Oma Pääoma/osake, euroa 6,58 6,83 6,52
       
Osakkeiden keskimääräinen lukumäärä 3.748.116 3.748.116 3.748.116
       
Konsernin vastuusitoumukset 16.986 17.066 17.006


LUKUJA NELJÄNNESVUOSITTAIN
                                                                                                                                      

Tuhatta euroa Q1/18 Q4/17 Q3/17 Q2/17 Q1/17
Liikevaihto 10.556 9.912 9.287 10.571 9.661
Liikevoitto 706 578 1.005 1.084 910
Liikevoitto, % 6,7 5,8 10,8 10,3 9,4
Kauden tulos 475 327 649 858 630
Tulos/osake, euroa 0,13 0,09 0,17 0,23 0,17

  

Osavuosikatsaus on laadittu noudattaen IFRS -standardien kirjaamis- ja arvostusperiaatteita, mutta sen laadinnassa ei ole noudatettu kaikkia IAS 34 Osavuosikatsaukset–standardin vaatimuksia.

Osavuosikatsauksen laadintaperiaatteet sekä tunnuslukujen laskentaperiaatteet ovat yhtenevät vuoden 2017 tilinpäätöksen kanssa. Tunnuslukujen laskentakaavat löytyvät vuosikertomuksen 2017 sivulta 39.

Uudella IFRS 15 Myyntituotot asiakassopimuksista –standardilla ei ole olennaisia vaikutuksia yhtiön tulokseen eikä taseasemaan. Avoinna olevat sopimukset on tuloutettu IFRS 15 mukaisesti 1.1.2018 alkaen. Ennen sitä loppuunsaatettujen toimitusten vertailuvuoden tietoja ei ole muutettu takautuvasti. Tämän vuoksi Elecster on tehnyt 21 tuhannen euron oikaisun kertyneisiin voittovaroihin 1.1.2018. Lisäksi on oikaistu taseessa myyntisaamisia 51 tuhatta euroa, laskennallisia verosaamisia 5 tuhatta sekä ostovelkoja 25 tuhatta euroa.
  

Esitetyt luvut ovat tilintarkastamattomia.

Kaikki tässä pörssitiedotteessa esitetyt ennusteet ja arviot perustuvat johdon tämänhetkiseen näkemykseen talouden tilasta ja kehittymisestä. Tästä syystä tulokset voivat erota merkittävästi johtuen muutoksista taloudessa, kilpailuolosuhteissa, markkinoilla tai lainsäädännössä.
  

Taulukoiden luvut on pyöristetty, minkä vuoksi yksittäisten lukujen summat saattavat poiketa loppusummasta.

Konsernin osavuosikatsaus kaudelta 1.1. – 30.6.2018 julkaistaan 14.8.2018.


Lisätiedot: toimitusjohtaja Arto Kinnunen, puh. 0400 191 980
  

ELECSTER OYJ

Hallitus
  
  

JAKELU

Nasdaq OMX Helsinki

Keskeiset tiedotusvälineet

www.elecster.fi