Dexia : Einde van de specifieke benadering toegepast door de Europese Centrale Bank betreffende het toezicht op de groep Dexia vanaf 1 januari 2019


Brussel, Parijs, 26 juli 2018, 18u

Einde van de specifieke benadering toegepast door de Europese Centrale Bank betreffende het toezicht op de groep Dexia vanaf 1 januari 2019

De Europese Centrale Bank (ECB) keurde eind 2015 voor de groep Dexia een pragmatische en proportionele prudentiële aanpak op maat goed. Deze aanpak was niet van blijvende aard.

Op 16 juli 2018 bracht de ECB Dexia ervan op de hoogte dat de toepassing van deze specifieke benadering niet zou verlengd worden voor 2019.

Het financieringsprofiel van Dexia is immers gunstig geëvolueerd sinds zij de resolutie heeft aangevat. De Groep profiteerde van de gunstige marktomstandigheden om de looptijden van de aangetrokken financiering te verlengen en heeft tezelfdertijd haar financieringsbehoeften teruggedrongen, waardoor zij sinds eind 2017 niet langer beroep doet op financiering via het Eurosysteem. De LCR ratio van de groep Dexia bedroeg 111% per 31 december 2017.

Sinds 2016 heeft Dexia acties ondernomen om, onder meer via gerichte verkopen van activa, haar solvabiliteit te versterken. Anderzijds haalde de Groep voordeel uit de eerste toepassing van de IFRS 9 norm. Op 1 januari 2018 werd de impact van de toepassing van deze nieuwe norm op de "Total Capital"-ratio van Dexia en Dexia Crédit Local geschat op +500 basispunten.

De Groep blijft nog steeds gevoelig voor diverse risicofactoren die haar kwetsbaar maken in een gespannen markt- en kredietomgeving. Desalniettemin acht de ECB de convergentie naar een algemeen kader van bancair toezicht mogelijk door de verbetering van de situatie van Dexia zowel op vlak van solvabiliteit als op vlak van liquiditeit.

Vanaf 1 januari 2019 zal Dexia dus alle reglementaire vereisten van toepassing op banken die onder toezicht staan van de ECB moeten respecteren, en dit op elk niveau van consolidatie binnen de Groep. Bovendien blijft de behandeling van het niet-naleven van de ratio van de grote risico's (large exposures) dezelfde als deze beschreven in haar mededeling van 5 februari 2018, te weten het in mindering brengen van haar CET1 reglementaire kapitaal, van de economische impact die zou voortvloeien uit het rechtzetten van een niet-naleving van de verplichting inzake grote risico's.(1)

Deze beslissing kadert binnen de convergentie van de op Dexia toegepaste vereisten naar het algemeen kader van toezicht, ingezet in 2018.

 

(1) Cf. persbericht Dexia van 5 februari 2018, beschikbaar op www.dexia.com


Attachments

Persbericht