Rättelse: Kallelse till årsstämma i Vostok Emerging Finance Ltd


Stockholm, April 18, 2019 (GLOBE NEWSWIRE) --

Vostok Emerging Finance Ltd skickade ut pressmeddelande med kallelse till årsstämma den 17 april 2019. Följande är en rättelse av tidigare pressmeddelande som inte innehöll fullständiga detaljer avseende kallelsen till årsstämman i Vostok Emerging Finance. Den fullständiga kallelsen (exkluderad bilagan till kallelsen) återfinns nedan.

Innehavare av depåbevis avseende aktier i Vostok Emerging Finance Ltd, org.nr. 50298, med registrerad adress i Hamilton, Bermuda (”Vostok Emerging Finance” eller ”Bolaget”) kallas härmed till årsstämma (”Stämman”) tisdagen den 21 maj 2019 kl. 10.00 hos Advokatfirman Vinge, Stureplan 8 i Stockholm.

Anmälan m.m.

Depåbevisinnehavare som önskar delta i Stämman ska:

  1. dels vara införd i det av Euroclear Sweden AB förda registret över depåbevisinnehavare onsdagen den 15 maj 2019,
  2. dels anmäla sig hos Bolaget, senast onsdagen den 15 maj 2019 på adress Computershare AB, Vostok Emerging Finance Ltd årsstämma, Box 610, 182 16 Danderyd, per telefon
    0771-24 64 00 eller via e-post agm2019@vostokemergingfinance.com. Vid anmälan ska uppgift lämnas om namn, person- eller organisationsnummer, adress samt telefonnummer. Om innehavare av depåbevis avser att företrädas av ombud, ska ombudets namn uppges. Uppgifter som lämnas vid anmälan kommer att databehandlas och användas endast för Stämman. Se nedan för ytterligare information om behandling av personuppgifter.

Depåbevisinnehavare som avser att låta sig företrädas genom ombud ska utfärda dagtecknad fullmakt för ombudet. Om fullmakten utfärdas av juridisk person ska bestyrkt kopia av registreringsbevis eller motsvarande för den juridiska personen bifogas. Fullmakten i original samt eventuellt registreringsbevis bör i god tid före Stämman insändas per brev till Bolaget på ovan angiven adress. Blankett för fullmakt finns att hämta på www.vostokemergingfinance.com.

Depåbevisinnehavare som har sina depåbevis förvaltarregistrerade måste begära en tillfällig rösträttsregistrering av depåbevisen för att äga rätt att delta i Stämman. Depåbevisinnehavare som önskar sådan registrering måste underrätta förvaltaren om detta i god tid före onsdagen den 15 maj 2019.

Röstkort kommer att distribueras till innehavare som anmäler sig enligt ovan och röstkortet måste medtas till Stämman.

Förslag till dagordning

Val av ordförande vid Stämman. Upprättande och godkännande av röstlängd. Godkännande av dagordning. Val av en eller två justeringsmän. Fråga om Stämmans behöriga sammankallande. Verkställande direktörens anförande. Framläggande av årsredovisning och revisionsberättelse samt av konsoliderad årsredovisning och konsoliderad revisionsberättelse. Beslut om

  1. fastställande av resultaträkning och balansräkning samt av konsoliderad årsredovisning och konsoliderad revisionsberättelse, och
  2. dispositioner beträffande Bolagets resultat enligt den fastställda balansräkningen.

Fastställande av antalet styrelseledamöter och revisorer. Fastställande av arvode åt styrelseledamöterna och revisorerna. Val av styrelseledamöter och revisorer. Beslut om godkännande av process för valberedningen. Beslut om riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare m.m. Beslut om långsiktigt incitamentsprogram

  1. Antagande av incitamentsprogrammet,
  2. Ändring av Bye-Laws, och
  3. Nyemission av aktier till deltagare.

Beslut om ändring av Bye-Laws. Stämmans avslutande.

Ordförande vid Stämman (punkt 1)

Valberedningen, bestående av Evert Carlsson (Swedbank Robur Fonder), Jake Hennemuth (Ruane Cunniff & Goldfarb), Vipul Pandey (Libra Advisors) och Lars O Grönstedt (styrelseordförande), föreslår att advokat Jesper Schönbeck utses till ordförande vid Stämman.

Disposition av årets resultat (punkt 8b)

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas till aktieägarna och att Bolagets resultat balanseras i ny räkning.

Val av styrelseledamöter och revisorer m.m. (punkterna 9-11)

Valberedningen föreslår:

  • att styrelsen ska bestå av sex (6) ledamöter utan några suppleanter;
  • omval av samtliga nuvarande ledamöter, Lars O Grönstedt, Per Brilioth, Voria Fattahi, Milena Ivanova, Ranjan Tandon and David Nangle för tiden intill slutet av nästa årsstämma;
  • att Stämman ska utse Lars O Grönstedt till styrelsens ordförande;
  • ett totalt styrelsearvode om 1 800 000 kronor, av vilket 600 000 kronor ska utgå till styrelsens ordförande och 300 000 kronor till var och en av övriga styrelseledamöter som inte är anställda i Bolaget; och
  • att Bolagets revisor, det registrerade revisionsbolaget PricewaterhouseCoopers AB, omväljs för tiden till slutet av nästa årsstämma och att ersättning ska utgå enligt godkänd räkning.

För information om nuvarande styrelseledamöter föreslagna för omval, vänligen se Bolagets hemsida, www.vostokemergingfinance.com.

Valberedning (punkt 12)

Valberedningen föreslår att nomineringsprocessen inför årsstämman 2020 går till enligt följande: En valberedning ska sammankallas av Bolagets styrelseordförande och bestå av upp till fyra representanter utsedda bland Bolagets större depåbevisinnehavare samt av styrelsens ordförande. Ägarförhållandena ska baseras på depåbevisinnehavarstatistik från Euroclear Sweden AB per den sista bankdagen i augusti 2019. Valberedningens medlemmar ska offentliggöras så snart de utsetts, vilket ska ha skett senast sex månader före årsstämman 2020. Om ägarförhållandena ändras väsentligt innan valberedningens uppdrag slutförts ska ändring kunna ske i valberedningens sammansättning. Valberedningens mandatperiod ska sträcka sig fram till dess att ny valberedning utsetts. Valberedningen ska utse ordföranden inom sig. Om enighet inte kan uppnås ska till ordförande utses den som företräder den till röstetalet störste depåbevisinnehavaren. Valberedningen ska förbereda förslag till följande beslut vid årsstämman 2020: (i) val av ordförande vid stämman, (ii) val av styrelseledamöter, (iii) val av styrelseordförande, (iv) styrelsearvoden, (v) val av revisorer, (vi) arvode till revisorerna samt (vii) förslag till hur nomineringsprocessen inför årsstämman 2021 ska genomföras.

Riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare m.m. (punkt 13)

Styrelsen föreslår att Stämman godkänner följande principer om ersättningsvillkor m.m. för bolagsledningen.

Ersättning till den verkställande direktören och andra personer i Bolagets ledning ska utgöras av fast lön, eventuell rörlig ersättning, övriga förmåner samt pension. Med andra personer i Bolagets ledning avses medlemmar av koncernledningen, f.n. två personer utöver verkställande direktören.

Den sammanlagda ersättningen ska vara marknadsmässig och konkurrenskraftig. Fast lön och rörlig ersättning ska vara relaterad till befattningshavarens ansvar och befogenheter. Den rörliga ersättningen ska i första hand hanteras inom ramen för Bolagets långsiktiga incitamentsprogram och i de fall annan rörlig ersättning kan utgå ska denna vara relaterad till milstolpar eller extraordinära bedrifter för Bolaget och/eller dess portföljbolag, såsom särskilt framgångsrika investeringar, försäljningar eller andra liknande händelser.

Uppsägningstiden ska vara tre till sex månader från befattningshavarens sida. Vid uppsägning från Bolaget ska summan av uppsägningstid och den tid under vilken avgångsvederlag utgår maximalt vara 12 månader.

Pensionsförmåner ska vara antingen förmåns- eller avgiftsbestämda, eller en kombination därav, med individuell pensionsålder. Förmånsbestämda pensionsförmåner förutsätter intjänande under en förutbestämd anställningstid.

Styrelsen ska äga rätt att frångå riktlinjerna, om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl för det.

Beslut om långsiktigt incitamentsprogram (punkt 14)

Styrelsen föreslår ett långsiktigt aktieincitamentsprogram (”LTIP 2019”) för upp till fem (5) nyckelanställda i Bolaget i enlighet med nedan. LTIP 2019 är ett treårigt prestationsbaserat incitamentsprogram som bygger på samma struktur samt behåller samma ekonomiska egenskaper för deltagarna och samma kriterier för att mäta prestation som incitamentsprogrammen från 2016-2018.

Syftet med LTIP 2019 är att uppmuntra deltagarna att engagera sig ekonomiskt i Vostok Emerging Finance långsiktiga värdetillväxt, och på så sätt sammanlänka deras intressen med aktieägarnas. LTIP 2019 kommer att vara ett viktigt verktyg för att Vostok Emerging Finance ska kunna behålla de bästa talangerna för Bolaget, vilket är avgörande för förmågan att leverera långsiktig värdetillväxt för sina aktieägare.

LTIP 2019 förutsätter att Stämman beslutar om (i) att anta Nya Bye-Laws (se definition nedan), och (ii) nyemission av Incitamentsaktier (se definition nedan) till deltagarna i LTIP 2019, i enlighet med styrelsens förslag i punkterna 14(b) och (c).

Antagande av incitamentsprogrammet (punkt 14(a))

Sammanfattning av LTIP 2019

LTIP 2019 baseras på följande struktur:

  • En ny aktieklass i Vostok Emerging Finance (”Incitamentsaktierna”) införs i enlighet med de föreslagna ändringarna i Bolagets bye-laws (bolagsordning) (”Nya Bye-Laws”).
  • Enligt Nya Bye-Laws kommer Incitamentsaktierna, under vissa förutsättningar, omvandlas till stamaktier i Vostok Emerging Finance (”Stamaktier”). Stamaktierna kommer efter att de har registrerats att tas upp till handel på Nasdaq First North i form av svenska depåbevis i Bolaget (”SDB”).
  • Det antal Incitamentsaktier som kommer att omvandlas till Stamaktier beror på i vilken utsträckning prestationsvillkoret har uppfyllts under perioden 1 januari 2019 – 31 december 2021 ("Mätperioden"). Incitamentsaktier som inte omvandlas till Stamaktier kommer att lösas in av Bolaget.
  • Omvandling av Incitamentsaktier till Stamaktier förutsätter även att deltagaren är anställd av Vostok Emerging Finance-koncernen, och har behållit sina Investerings-SDBer (se definition nedan) under den treåriga intjänandeperioden som slutar efter offentliggörandet av Vostok Emerging Finances delårsrapport för perioden januari-mars 2022 ("Intjänandeperioden").
  • Ett eget innehav av SDBer i Bolaget (”Investerings-SDB”) är ett villkor för att få delta i LTIP 2019.
  • Totalt kan deltagarna i LTIP 2019 teckna högst 12 400 000 Incitamentsaktier, och vid omvandling kommer en (1) Incitamentsaktie att omvandlas till en (1) Stamaktie.

Jämförelse med 2016-2018-års LTIPs

I de långsiktiga incitamentsprogrammen 2016-2018 (”LTIP 2016-2018”) tilldelades deltagarna rätter att vederlagsfritt erhålla SDBer, under förutsättning av att programmens villkor var uppfyllda. Skillnaden mellan dessa program och LTIP 2019 är i huvudsak tekniska, såsom att deltagarna kommer att teckna sig för Incitamentsaktier som kommer omvandlas till SDBer efter programmets löptid istället för att som i LTIP 2016-2018 bli tilldelade rätter att erhålla SDBer. LTIP 2019 behåller samma ekonomiska struktur för deltagarna och samma kriterier för att mäta prestation. På samma sätt som i LTIP 2016-2018 är ett eget innehav av Investerings-SDBer ett villkor för att få delta i LTIP 2019.

Antagande av programmet

Deltagare i LTIP 2019

Fem (5) anställda i Vostok Emerging Finance ska ha rätt att delta i LTIP 2019.

Personlig investering i SDBer

För att delta i LTIP 2019 krävs att de anställda allokerar Investerings-SDBer till LTIP 2019 vid anmälan om deltagande och teckning av Incitamentsaktierna.

Investerings-SDBerna som allokeras till LTIP 2019 kan förvärvas för LTIP 2019 eller innehas av den anställde sedan tidigare (förutsatt att de inte redan är allokerade till LTIP 2017 eller 2018).

Allmänna villkor för Incitamentsaktierna

Villkoren för Incitamentsaktierna regleras i Nya Bye-Laws. Nya Bye-Laws kommer att kompletteras med ett avtal som ska ingås med respektive deltagare innan teckning av Incitamentsaktierna.

De huvudsakliga villkoren för Incitamentsaktierna enligt Nya Bye-Laws och/eller de separata avtalen mellan Vostok Emerging Finance och respektive deltagare är följande:

  • Deltagarna kommer att erbjudas att teckna Incitamentsaktier för USD 0,01 per Incitamentsaktie (d.v.s. det nominella beloppet för redan utgivna och fullt inbetalda Stamaktier).
  • Om, och i den utsträckning, prestationsvillkoret för omvandling av Incitamentsaktierna har uppfyllts ska Incitamentsaktierna omvandlas efter Intjänandeperioden. Vid omvandling kommer en (1) Incitamentsaktie att omvandlas till en (1) Stamaktie.
  • I den utsträckning som prestationsvillkoret för omvandling av en Incitamentsaktie inte har uppfyllts ska Vostok Emerging Finance lösa in Incitamentsaktien efter Mätperioden. Styrelsen har även rätt att, vid var tid, lösa in en Incitamentsaktie om deltagaren begär att Incitamentsaktien ska lösas in.
  • För att skapa intressegemenskap mellan deltagarna och aktieägarna kommer deltagarna att kompenseras för lämnade vinstutdelningar och andra värdeöverföringar till aktieägarna under Mätperioden. Utdelningskompensation kommer dock endast att betalas ut till deltagarna i den utsträckning som prestationsvillkoret för omvandling av Incitamentsaktien har uppfyllts.
  • Avtalen med deltagarna kommer att innehålla en oåterkallelig begäran från respektive deltagare att Vostok Emerging Finance ska lösa in deltagarens Incitamentsaktier (samtliga eller vissa Incitamentsaktier beroende av omständigheterna) om (a) deltagaren inte har allokerat det antal Investerings-SDBer som deltagarna åtagit sig innan 31 december 2019 eller (b) deltagaren överlåter, säljer, pantsätter, lånar ut eller på annat sätt avhänder sig sina Investerings-SDBer under Intjänandeperioden, eller (c) deltagaren under Intjänandeperioden upphör att vara anställd av Vostok Emerging Finance-koncernen, med vissa undantag som framgår nedan, eller (d) inlösen krävs för att säkerställa att LTIP 2019 är förenlig med tillämpliga lagar och regelverk. När det gäller (c) ovan, så ska en deltagare inte vara skyldig att begära att Incitamentsaktierna löses in vid deltagarens dödsfall, invaliditet eller pension. Därutöver har styrelsen rätt att bevilja undantag från inlösen i varje enskilt fall.
  • Avtalen med deltagarna innehåller även en rätt för Vostok Emerging Finance att återkräva subventionen (se nedan), i sin helhet, om deltagaren överlåter sina Incitamentsaktier innan omvandling eller inlösen av Incitamentsaktien.

Prestationsvillkor för omvandling av Incitamentsaktierna

Antalet Incitamentsaktier som ska omvandlas till Stamaktier baseras på graden av uppfyllande av prestationsvillkoret under Mätperioden.

Prestationsvillkoret är den årliga utvecklingen av Vostok Emerging Finance substansvärde per aktie (”NAV per aktie”) under Mätperioden. Målnivåerna (ingångs- och maximinivå) för prestationsvillkoret är 10 procent genomsnittlig NAV per aktie-utveckling för att uppnå ingångsnivån och 20 procent genomsnittlig NAV per aktie utveckling för att uppnå maximinivån.

Om ingångsnivån uppnås ska 20 procent av Incitamentsaktierna omvandlas till Stamaktier. Om maximinivån uppnås ska 100 procent av Incitamentsaktier omvandlas till Stamaktier. Om graden av uppfyllande ligger mellan ingångs- och maximinivån kommer omvandling av Incitamentsaktierna ske på en linjär basis. Samtliga Incitamentsaktier som inte omvandlas till Stamaktier kommer att lösas in av Vostok Emerging Finance efter Mätperioden.

Se Nya Bye-Laws för mer information om prestationsvillkoret.

Fördelning – teckning av Incitamentsaktier 

LTIP 2019 föreslås omfatta högst 1 240 000 Investerings-SDBer som ger deltagarna rätt att teckna högst 12 400 000 Incitamentsaktier totalt. LTIP 2019 kommer att omfatta högst följande antal Investerings-SDBer och Incitamentsaktier för de olika kategorierna av deltagare:

  • Vostok Emerging Finances VD kan allokera högst 558 000 Investerings-SDBer, som ger VD rätt att teckna högst 5 580 000 Incitamentsaktier; och
  • övriga ledande befattningshavare och nyckelanställda (4 personer) kan allokera högst 682 000 Investerings-SDBer totalt, som ger dem rätt att teckna högst 6 820 000 Incitamentsaktier totalt.

Antalet Incitamentsaktier som deltagaren kan teckna baseras på deltagarens kompetens, ansvarsområde och det antal Investeringsaktier som allokerats till LTIP 2019. Styrelsen kommer att bestämma det slutliga antalet Incitamentsaktier allokerade till respektive deltagare. Styrelsen har möjlighet att besluta att Investerings-SDBer som inte allokerats till VD ska allokeras till andra ledande befattningshavare eller nyckelanställda.

Omvandling

Omvandlingen av Incitamentsaktier till Stamaktier kommer att ske efter Mätperioden. Det högsta antalet Incitamentsaktier som kan komma att omvandlas är 12 400 000. Maximalt utfall förutsätter att samtliga anställda fullt ut deltar i LTIP 2019, att ingen anställd slutar under Intjänandeperioden och att prestationsvillkoret uppfylls under Mätperioden (d.v.s. att maximinivån uppnås). 

Information om utfallet av LTIP 2019 kommer att lämnas i årsredovisningen för 2021.

Subvention av skatteeffekt

Vostok Emerging Finance kommer att betala ut en kontantersättning (subvention) till deltagarna i LTIP 2019 för att kompensera för den skatteeffekt som uppstår för deltagarna till följd av att teckningskursen för Incitamentsaktierna understiger marknadsvärde (se nedan under rubriken "Kostnader, omfattning och effekter på viktiga nyckeltal"). Kontantersättningen kommer att motsvara, och täcka, skatteeffekten för deltagaren samt kan komma att täcka teckningskursen för Incitamentsaktierna. 

Kostnader, omfattning och effekter på viktiga nyckeltal

PwC har tillhandhållit en värderingsmodell för Incitamentsaktierna med tillämpning av Monte Carlometoden. Värderingen är baserad på värden från Bolaget. Baserat på en kurs på Vostok Emerging Finance SDBer om 2,19 kr och de marknadsvillkor som gällde den 2 april 2019 har värdet per Incitamentsaktie uppskattats till 0,32 kr.

Baserat på antagandet om fullt deltagande i LTIP 2019 (d.v.s. 5 deltagare, totalt 1 240 000 Investerings-SDRer och 12 400 000 Incitamentsaktier), och ett marknadsvärde (totalt) för Incitamentsaktierna om 3,96 Mkr (baserat på ett uppskattat värde per Incitaments aktie om 0,32 kr), kommer den totala kostnaden för LTIP 2019, inklusive sociala avgifter, uppgå till cirka 10,5 Mkr.

Eftersom Vostok Emerging Finance faktiska kostnad kommer att baseras på gällande kurs för Vostok Emerging Finance SDBer när teckning av Incitamentsaktierna sker, så kan Vostok Emerging Finance kostnader komma att avvika från de uppskattningar som framgår ovan.

Den maximala utspädningen till följd av LTIP 2019 uppgår till 1,9 procent vad gäller utestående aktier och röster. Antalet Incitamentsaktier kan komma att ändras under Mätperioden i händelse av mellanliggande fondemissioner, sammanläggningar eller uppdelningar av aktier, företrädesemissioner och/eller andra liknande händelser.

Kostnaderna och utspädningen förväntas ha en marginell inverkan på Vostok Emerging Finance nyckeltal.

Beredning av förslaget och administration

Vostok Emerging Finance styrelse har upprättat LTIP 2019 i samråd med externa rådgivare under de första månaderna av 2019.

Styrelsen ska ansvara för den närmare utformningen av villkoren i avtalen med deltagarna i LTIP 2019, inom ramen för nämnda villkor och riktlinjer samt de Nya Bye-Laws. I samband därmed ska styrelsen äga rätt att göra anpassningar för att uppfylla särskilda regler, skattevillkor eller marknadsförutsättningar. Styrelsen ska även äga rätt att vidta andra justeringar, innefattande rätten att besluta om att reducera antalet Incitamentsaktier som ska omvandlas för alla deltagare, eller för vissa kategorier av deltagare, om det sker betydande förändringar i Vostok Emerging Finance-koncernen eller dess omvärld som skulle medföra att beslutade villkor för LTIP 2019 inte längre uppfyller dess syften, dock ska alltid bestämmelserna i Nya Bye-Laws följas och anpassningar får endast göras för att uppfylla syftet med LTIP 2019.

Andra incitamentsprogram i Bolaget

Nedan är sammanfattningar av nuvarande utestående incitamentsprogram i Bolaget. För ytterligare information om incitamentsprogrammen hänvisas till årsredovisningen för 2018.

Incitamentsprogram 2015

Incitamentsprogrammet som bemyndigades genom en extra årsstämma i Vostok New Ventures Ltd den 9 juni 2015 och som, samma dag, godkändes genom beslut av den ensamme ägaren av Bolaget, berättigar att nuvarande och framtida anställda kan tilldelas köpoptioner vilka berättigar optionsinnehavaren att förvärva aktier i form av depåbevis i Bolaget. Enligt incitamentsprogrammet kommer som mest 5 080 000 köpoptioner tilldelas. Totalt 4 405 000 optioner är för närvarande utestående. Om alla optioner utnyttjas kommer innehavarna förvärva aktier med depåbevis motsvarande som mest cirka 0,8 procent av aktiekapitalet i Bolaget.

Incitamentsprogram 2016

Vid årsstämman den 19 maj 2016 beslutades att inrätta ett långsiktigt aktiebaserat incitamentsprogram för ledande befattningshavare och nyckelpersoner i Vostok Emerging Finance-koncernen. Programmet löper från 1 januari 2016 till offentliggörandet av Bolagets delårsrapport för perioden 1 januari – 31 mars 2019, och omfattar maximalt 11 315 790 aktier, vilket motsvarar en utspädningseffekt om ca 1,7 procent av det totala antalet utestående aktier.

Incitamentsprogram 2017

Vid årsstämman den 18 maj 2017 beslutades att inrätta ett långsiktigt aktiebaserat incitamentsprogram för ledande befattningshavare och nyckelpersoner i Vostok Emerging Finance-koncernen. Programmet löper från 1 januari 2017 till offentliggörandet av Bolagets delårsrapport för perioden 1 januari – 31 mars 2020, och omfattar maximalt 8 035 700 aktier, vilket motsvarar en utspädningseffekt om ca 1,21 procent av det totala antalet utestående aktier.

Incitamentsprogram 2018

Vid årsstämman den 17 maj 2018 beslutades att inrätta ett långsiktigt aktiebaserat incitamentsprogram för ledande befattningshavare och nyckelpersoner i Vostok Emerging Finance-koncernen. Programmet löper från 1 januari 2018 till offentliggörandet av Bolagets delårsrapport för perioden 1 januari – 31 mars 2021, och omfattar maximalt 7 451 850 aktier, vilket motsvarar en utspädningseffekt om ca 1,13 procent av det totala antalet utestående aktier.

Ändring av Bye-Laws (punkt 14(b))

Styrelsen föreslår att punkten 2 i Bolagets Bye-Laws (bolagsordning) ändras för att kunna implementera LTIP 2019 samt för att kunna emittera 2019 Plan Shares under LTIP 2019 i enlighet med punkterna 14(a) respektive 14(c). Styrelsens fullständiga förslag finns i Bilaga A härtill.

Nyemission av aktier till deltagarna (punkt 14(c))

Styrelsen föreslår att Stämman beslutar om en riktad nyemission av 2019 Plan Shares (definierat i Bye-Laws) till deltagarna i LTIP 2019. Nyemissionen av 2019 Plan Shares till deltagarna i LTIP 2019 är villkorad av att Stämman beslutar om ändring av Bye-Laws i enlighet med punkten 14(b). Följande villkor ska gälla:

  • nyemissionen av 2019 Plan Shares kan öka Bolagets aktiekapital med högst US$124 000 genom en mission av högst 12 400 000 2019 Plan Shares.
  • Teckningspriset ska vara US$0.01 per 2019 Plan Share.
  • Deltagarna i LTIP 2019 ska ha rätt att teckna det antal 2019 Plan Shares som allokerats och beslutats av styrelsen.
  • Teckning ska ske mellan 1 juni 2019 och 30 juni 2019 2019 genom kontant betalning och i enlighet med Bolagets instruktioner. Det är inte möjligt att teckna ytterligare aktier.
  • Aktierna är föremål för omklassificerings- samt indragningsbestämmelserna i Bye-Laws. 
  • Anledningen till att emissionen föreslås frångå aktieägarnas företrädesrätt till emission samt grunden för det förslagna teckningspriset för 2019 Plan Shares om US$0.01 (kvotvärdet) är att emissionen är en fundamental del i antagandet av LTIP 2019. Styrelsen anser att LTIP 2019 är till fördel för Bolagets aktieägare i enlighet med förslaget för LTIP 2019 i punkten 14(a) ovan.

Beslut om ändring av Bye-Laws (punkt 15)

Styrelsen föreslår en ändring av Bolagets Bye-Laws (bolagsordning) för att möjliggöra att bolagsstämma hålls i Hamilton, Bermuda, där Bolaget har sitt registrerade säte, eller där Bolagets aktier, eller andra finansiella instrument utgivna av eller för Bolaget, är upptagna till handel. Det föregående hindrar inte Bolaget från att fortsätta hålla bolagsstämma i Stockholm, Sverige, under förutsättning att Bolagets aktier eller andra finansiella instrument som utgivits av eller för Bolaget är upptagna till handel där. Skälet till den föreslagna ändringen är dels att Bolaget är bermudianskt och har sitt säte där, dels att styrelsen finner det lämpligt med större flexibilitet vad gäller val av plats för bolagsstämma.

Med hänvisning till ovan föreslår styrelsen att avsnitt 3.2.1 av Bolagets Bye-Laws ska ha följande lydelse:

”3.2.1 General meetings shall be held in Hamilton, Bermuda, or, at the Board’s discretion, in any other location where the Company’s shares or other financial instruments, issued by or on behalf of the Company, are listed for trading. General meetings shall be called to order by the Chairman of the Board or such other person as the Chairman of the Board may designate.”

Majoritetskrav

För giltigt beslut i enlighet med styrelsens förslag i punkterna 14(b), 14(c) och 15 fordras att beslutet biträds av aktieägare med minst två tredjedelar (2/3) av de vid Stämman avgivna rösterna. Besluten under punkterna 14(a)-(c) är villkorade av varandra.

Övrigt

Redovisningshandlingar och revisionsberättelse finns tillgängliga på Bolagets dotterbolags, Vostok Emerging Finance AB, kontor på Mäster Samuelsgatan 1 i Stockholm och på dess webbplats www.vostokemergingfinance.com.

Behandling av personuppgifter

För information om behandling av dina personuppgifter, se integritetspolicyn som är tillgänglig på Euroclears hemsida www.euroclear.com/dam/ESw/Legal/Integritetspolicy-bolagsstammor-svenska.pdf.

Kallelsen samt styrelsens och valberedningens fullständiga förslag är bifogade till detta pressmeddelande. Kallelsen och övriga handlingar för Stämman finns också tillgängliga på Bolagets hemsida, www.vostokemergingfinance.com.

_______________________

April 2019

Styrelsen för Vostok Emerging Finance Ltd

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Henrik Stenlund, CFO: +46 (0) 8-545 015 50


Vostok Emerging Finance är ett investmentbolag vars syfte är att investera i bolag i ett tidigt skede som erbjuder moderna finansiella tjänster i tillväxtmarknader. VEF är noterat i Sverige på Nasdaq First North med kortnamnet VEMF SDB.


Vostok Emerging Finance’s Certified Adviser på Nasdaq First North är Pareto Securities AB, +46 8 402 50 00, certifiedadviser.se@paretosec.com.


Bilagor


Attachments

Kallelse till årsstämma 2019 i Vostok Emerging Finance Valberedningens förslag och motiverade yttrande inför årsstämman 2019 i Vostok Emerging Finance