IDE Technologies gwarantuje białe zimy, udzielając licencji na swoją firmową technologię próżniowej maszyny do wytwarzania śniegu

Odpowiednia technologia wytwarza wysokiej jakości, przyjazny dla środowiska śnieg niezależnie od temperatury otoczenia

KADIMA, Izrael, Sept. 17, 2019 (GLOBE NEWSWIRE) -- firma IDE Technologies, która jest przodującym, rewolucyjnym dostawcą rozwiązań w zakresie uzdatniania wody na świecie, ogłosiła dzisiaj, że zacznie licencjonować swoją technologię VIM – próżniowej maszyny do wytwarzania śniegu o wysokiej jakości w różnych warunkach pogodowych, niezależnie od temperatury otoczenia. Technologia VIM firmy IDE zapewnia, że produkcja śniegu jest energooszczędna, przyjazna dla środowiska oraz wydajna, a w procesie jego wytwarzania nie stosuje się żadnych chemikaliów. W różnych regionach świata, w których występują problemy z dostępnością śniegu, technologia VIM może zagwarantować stałe źródło śniegu o wysokiej jakości przez cały rok, niezależnie od temperatury otoczenia. Dlatego ośrodki narciarskie i snowboardowe, a także obszary mające problemy z niewielkimi opadami śniegu, mogą zwiększyć jego wytwarzanie w wysokiej jakości, a nawet generować dodatkowy dochód, jako że dzięki takiemu rozwiązaniu szczyt sezonu może zostać wydłużony.

Występujące rozwiązania dotyczące wytwarzania śniegu wymagają takiej temperatury powietrza, przy której woda zamarza, a ich funkcjonowanie jest uzależnione od klimatu, w tym od wilgotności oraz utrzymania się temperatury poniżej zera. Natomiast maszyna z technologią VIM firmy IDE może wytwarzać ponad 1000 ton śniegu o wysokiej jakości dziennie we wszystkich temperaturach otoczenia, a koszty eksploatacyjne i konserwacyjne są bardzo niskie. Maszyna funkcjonuje w oparciu o prawie każdy typ doprowadzanej wody. W zamrażarce VIM woda znajduje się w warunkach głębokiej próżni, które sprawiają, że część wody odparowuje, a jej pozostała część zamarza, tworząc mieszankę wody i lodu. Mieszanka (zawiesina lodowa) jest następnie wypompowywana z zamrażarki do zagęszczacza lodu, który oddziela wodę od kryształków lodu. Aby zachować warunki głębokiej próżni w zamrażarce, para wodna jest z niej ciągle odprowadzana, kompresowana i doprowadzana do kondensatora za pomocą unikalnej sprężarki odśrodkowej firmy IDE. Tak zaawansowana technologia wytwarza śnieg w lepszej jakości przy zużyciu mniejszej ilości energii w porównaniu do innych technologii polegających na „kruszeniu lodu”.

Technologia VIM posiada wiele innych zastosowań poza przypadkiem ośrodków narciarskich – można ją wykorzystać także do chłodzenia kopalni głębinowych. Lód VIM może zostać z łatwością dostarczony do szybów kopalni na różnych głębokościach i dzięki temu można znacząco ograniczyć zużycie energii oraz wykorzystanie infrastruktury w porównaniu do aktualnych rozwiązań w zakresie chłodzenia wodą. W czasie mniejszego obłożenia pracą VIM pozwala na gromadzenie i magazynowanie energii cieplnej, a także umożliwia bezpośredni dostęp do zasobów energii podczas szczytowego obciążenia, w czasie gdy energia w normalnych warunkach byłaby znacznie droższa.

„IDE Technologies jest firmą, która ciągle rozwija swoje produkty i usługi, by sprostać potrzebom klientów. Licencjonowanie technologii VIM jest prawdziwym świadectwem tych wysiłków” – powiedział Guy Sagie, Dyrektor zarządzający IDE Projects. „Dzięki uniwersalności VIM wiele branż może skorzystać z mniejszego zużycia energii, co może mieć wyraźny wpływ na zyski. Cieszymy się, że możemy zaoferować nowym i istniejącym partnerom tę firmową umowę licencyjną, która korzystnie wpływa zarówno na środowisko, jak i na ogólne koszty operacyjne”.

Firma IDE udzieliła licencji na technologię VIM firmom: Zhuzhou Tianqiao Olympjoy Ice Technology Co., Ltd. Zhuzhou Tianqiao Olympjoy Ice Technology Co., Ltd., które są podmiotem joint venture, w który zainwestowała firma Zhuzhou Tianqiao Crane Co., Ltd., chiński producent i dostawca różnych metali do branż energetyki oraz energetyki jądrowej; Beijing Olympjoy Ice & Snow Tourism Investment Group Co., Ltd., która jest operatorem parków narciarskich na terenie Wielkich Chin; Zhuzhou Keju Venture Capital Investment Enterprise (spółka komandytowa).

O firmie IDE Technologies
Firma IDE, światowy lider w zakresie rozwiązań dotyczących uzdatniania wody, specjalizuje się w opracowywaniu, projektowaniu, budowaniu i obsłudze największych i najbardziej zaawansowanych na świecie obiektów do odsalania termicznego oraz membranowego, a także zakładów uzdatniania wody na skalę przemysłową. Firma IDE współpracuje z wieloma klientami – miastami, podmiotami z branży wydobycia ropy i gazu, rafineriami oraz elektrowniami – we wszystkich aspektach przedsięwzięć związanych z wodą i dostarcza ok. 3 milionów m3/dzień wody o wysokiej jakości na świecie.

Aby uzyskać więcej informacji, prosimy odwiedzić stronę: www.ide-tech.com.

Kontakt dla prasy:
Sasha Dookhoo