Harju Maakohus võttis menetlusse ESTEVE AS hagiavalduse Tallinna Sadama vastu


Harju Maakohus võttis menetlusse ESTEVE ASi (edaspidi: „ESTEVE“) poolt 19.12.2019 esitatud hagi ASi Tallinna Sadam (edaspidi: „Tallinna Sadam“) vastu Vanasadama ja Paldiski Lõunasadama sildumisteenuste lepingute väidetavalt alusetust ennetähtaegsest lõpetamisest tekkinud saamata jäänud tulu hüvitamiseks summas 379 768 eurot, millele lisanduvad viivised.  Täiendavalt on ESTEVE palunud menetluse peatada kuni järgnevalt kirjeldatud sildumisteenuste lepingute kehtivuste tuvastamise nõuete vaidluse lõpplahendite jõustumiseni.

ESTEVE osutab Tallinna Sadama tellimusel sildumisteenust Paldiski Lõunasadamas alates 30.05.2008 ja Vanasadamas alates 23.02.2009. Tallinna Sadam esitas 08.06.2016 avaldused mõlema lepingu erakorraliseks ennetähtaegseks ülesütlemiseks alates 31.12.2016 põhjendusega, et nimetatud lepingute sõlmimisel Tallinna Sadama endiste juhatuse liikmete poolt ei järgitud Riigihankeseaduses ettenähtud hankemenetlust ning lepingu tingimused ei pruugi vastata turutingimustele. Mõlema sadama sildumisteenuste osutaja leidmiseks korraldati juunis 2016 uus hange, mille võitis ESTEVE, kellega sõlmiti uued lepingud Vanasadamas ja Paldiski Lõunasadamas sildumisteenuste osutamiseks eelnevatest lepingutest soodsama hinnaga.

ESTEVE esitas Harju Maakohtule 26.08.2016 hagiavalduse Paldiski Lõunasadama ja 29.08.2016 hagiavalduse Vanasadama sildumisteenuste lepingute kehtivuste tuvastamise nõudes, kuna ei nõustunud lepingute Tallinna Sadama poolse erakorralise ennetähtaegse ülesütlemisega ning pidas seda põhjendamatuks. 15.01.2020 võttis Tallinna Ringkonnkohus vastu otsuse, kus jättis ESTEVE hagiavalduse Tallinna Sadama vastu Vanasadama sildumisteenuste lepingu kehtivuse tuvastamise nõudes rahuldamata ja kohtukulud ESTEVE kanda. ESTEVE võib nimetatud otsuse kassatsiooni korras edasi kaevata. Paldiski Lõunasadama sildumisteenuste lepingu kehtivuse tuvastamise nõude vaidlus on Harju Maakohtu menetluses.  

Tallinna Sadama finantstulemustele ESTEVE hüvitisnõue mõju ei avalda, kuna selle katteks on alates 2017. aastast moodustatud reserv, mis katab nõude ja viiviste summa.

Tallinna Sadamale kuulub üks Läänemere suurimaid kauba- ja reisisadamate komplekse, mida läbis 2019. a 10,64 miljonit reisijat ja 19,9 miljonit tonni kaupa. Lisaks reisijate ja kaubavedude teenindamisele tegutseb ettevõte laevanduse ärivaldkonnas läbi oma tütarettevõtete – OÜ TS Laevad korraldab parvlaevaühendust Eesti mandri ja suursaarte vahel ning OÜ TS Shipping osutab multifunktsionaalse jäämurdjaga Botnica jäämurde ja konstruktsioonilaeva teenust Eestis ja offshore projektides. Tallinna Sadama gruppi kuulub ka jäätmekäitlusega tegelev sidusettevõte AS Green Marine. Kontserni 2018. a müügitulu oli 130,6 miljonit eurot, korrigeeritud EBITDA 74,4 miljonit eurot ning puhaskasum 24,4 miljonit eurot.

Lisainfo:

Marju Zirel
Investorsuhete juht
AS Tallinna Sadam
m.zirel@ts.ee