Tallinna Sadama kaubaoperaatori Worldwide Cargo Establishmenti kohustusliku kaubamahu leppetrahvi vaidlus jätkub Konkurentsiametis


ASi Tallinna Sadam (edaspidi: “Tallinna Sadam) ja Worldwide Cargo Establishment (edaspidi: „WCE“) vahelise poolelioleva kohtuvaidluse käigus esitas WCE taotluse Konkurentsiametile järelevalvemenetluse algatamiseks. Konkurentsiamet otsustas alustada järelevalvemenetlust, mille eesmärgiks on selgitada, kas Tallinna Sadama  poolt Muuga sadamas infrastruktuuri kasutamise pakkumisel WCE-le esinevad konkurentsiseaduse § 16 punkti 1 ja 3 rikkumise tunnused.

30.05.2018 esitas WCE Harju Maakohtule Tallinna Sadama vastu hagiavalduse, milles nõuab koostöölepingus minimaalse kaubamahu vähendamist tagasiulatuvalt alates 2015. aastast ja aastate 2015-2017 eest tasutud leppetrahvide kogusummas 0,45 mln eurot tagastamist. WCE on taotlenud Harju Maakohtult menetluse peatamist kuni Konkurentsiameti seisukoha selgumiseni, kohus ei ole menetluse peatamise osas veel seisukohta võtnud.

Tegemist ei ole vaidlusega uute asjaolude üle, Konkurentsiameti menetlus puudutab samasid asjaolusid, mis on ka ülaltoodud kohtuvaidluse sisuks.

WCE on Tallinna Sadama kaubaoperaator, kellele kuulub Muuga sadamas viljaterminal ja kes tegeleb teravilja käitlemisega. Vastavalt pikaajalisele kehtivale koostöölepingule on WCE minimaalne kaubatasu kohustus 0,31 mln eurot aastas, mille mittetäitmisel kohustub WCE tasuma Tallinna Sadamale leppetrahvi kohustusliku ja tegeliku kaubamahu täitmise tulemusena kujuneva kaubatasu summa vahe ulatuses. Tallinna Sadama ja tema õigusnõustajate hinnangul ei ole nõue põhjendatud ning kohustuse tekkimine ei ole tõenäoline, mistõttu ei ole Tallinna Sadam nõude katteks eraldist moodustanud.

Tallinna Sadamale kuulub üks Läänemere suurimaid kauba- ja reisisadamate komplekse, mida läbis 2019. a 10,64 miljonit reisijat ja 19,9 miljonit tonni kaupa. Lisaks reisijate ja kaubavedude teenindamisele tegutseb ettevõte laevanduse ärivaldkonnas läbi oma tütarettevõtete – OÜ TS Laevad korraldab parvlaevaühendust Eesti mandri ja suursaarte vahel ning OÜ TS Shipping osutab multifunktsionaalse jäämurdjaga Botnica jäämurde ja konstruktsioonilaeva teenust Eestis ja offshore projektides. Tallinna Sadama gruppi kuulub ka jäätmekäitlusega tegelev sidusettevõte AS Green Marine. Kontserni 2018. a müügitulu oli 130,6 miljonit eurot, korrigeeritud EBITDA 74,4 miljonit eurot ning puhaskasum 24,4 miljonit eurot.

Lisainfo:

Marju Zirel
Investorsuhete juht
AS Tallinna Sadam
m.zirel@ts.ee