Aktias chefsekonom: Skapar pandemin nya möjligheter för bostadsplacerare?


Enligt Lasse Corin, Aktias chefsekonom, har hyresmarknaden i Finland genomgått exceptionella förändringar under pandemin. Hyresökningen för ettor i flervåningshus i huvudstadsregionen har lugnat ner sig betydligt. Samtidigt har skillnaden mellan hur hyrorna har stigit för flervåningsbostäder med tre eller flera rum och ettor blivit mindre i hela landet.

I bostadsmarknadsöversikten som Aktia publicerar i dag, konstaterar chefsekonom Lasse Corin att ökningen av hyresboende under tidigare år har huvudsakligen reflekterats i enpersonshushåll. Under coronaåret 2020, har antalet hushåll med tre eller fler personer som bor på hyra ökat tydligt.

”Det finns flera orsaker till att efterfrågan på större hyresbostäder ökar”, säger Lasse Corin. "Att distansarbete har ökat under pandemin är antagligen den viktigaste enskilda faktorn som förklarar ökningen. Hushåll som redan bor på hyra märker att de behöver mera utrymme. Det är också möjligt att hushåll som fortfarande är osäkra på behovet av mera utrymme inte genast är villiga att köpa en större lägenhet, utan man vill först testa behovet av tilläggsutrymme i form av en hyresbostad, före man fattar det egentliga köpbeslutet.”

Bostadspriserna har stigit kraftigt i synnerhet i tillväxtcentrumen, vilket mycket väl kan öka populariteten av hyresboende. År 2020 steg priserna på gamla treor i flervåningshus igenomsnitt 2,7 procent och priserna på gamla ettor i flervåningshus 2,2 procent. Det är inte ovanligt att priserna på stora flervånings-bostäder i tillväxtcentra stiger över 5 procent per år. Priserna på treor och större bostäder i flervåningshus ökade 3,3 procentenheter snabbare än priserna på ettor under det tredje kvartalet i fjol. Skillnaden är den största sedan år 2000.

”Samtidigt har skillnaden i takten mellan hur hyrorna stigit för ettor och större bostäder försvunnit. Före corona var situationen annorlunda, för då steg hyrorna för ettor mycket snabbare än för större lägenheter.”

Bostadsplacerarnas intresse har under de senaste åren tydligt varit på mindre bostäder, såsom ettor. Pandemin har emellertid ändrat utvecklingen på hyresmarknaden. Många faktorer pekar på en uppiggning av marknaden för större hyresbostäder i tillväxtcentrumen på längre sikt.

Tilläggsuppgifter
Lasse Corin, chefsekonom, tel. +358 40 8080 635, lasse.corin@aktia.fi
Katja Korsinkin, kommunikationschef, tel. +358 50 411 3036, katja.korsinkin@aktia.fi

Aktia är en finländsk kapitalförvaltare, bank och livförsäkrare som har skapat välstånd och välfärd generation efter generation redan under 200 års tid. Vi tillhandahåller våra kunder digitala tjänster i ett flertal kanaler och ger personlig service på våra verksamhetsställen i huvudstadsregionen samt i Åbo-, Tammerfors-, Vasa- och Uleåborgsregionerna. Vår belönade kapitalförvaltnings fonder säljs även internationellt. Vi sysselsätter ca 900 personer på olika håll i Finland. Aktias förvaltade kundmedel (AuM) 30.6.2021 uppgick till 15,6 miljarder euro och balansomslutningen till 11,2 miljarder euro. Aktias aktie noteras Nasdaq Helsinki Oy (AKTIA). aktia.com

 

Bilaga