Succé när Sparbanken Västra Mälardalen emitterade sin första gröna obligation


Emissionen genomfördes den 2 februari och var minst sagt en succé. ”Vi är glada att intresset för vår gröna obligation var så stort; den blev övertecknad flera gånger om”, säger Mikael Bohman, VD på Sparbanken Västra Mälardalen.

Sparbanken Västra Mälardalen har emitterat ett icke-säkerställt grönt obligationslån om 300 miljoner kronor inom ramen för befintligt Medium Term Note – program om 1 500 miljoner kronor.

Hur påverkar emissionen av en grön obligation era kunder?
– Det här är ytterligare ett viktigt och stort steg i vårt fortsatta hållbarhetsarbete. Emissionslikviden kommer att användas till en fortsatt balanserad tillväxt för lokal utlåning inom bankens gröna ramverk med fokus på gröna byggnader, hållbart skog- och lantbruk, energieffektivisering och förnybar energi. Vi ser detta som en möjlighet att erbjuda ännu fler hållbara produkter och tjänster till våra kunder, och på så vis medverka till en ännu mer hållbar region här i Västra Mälardalen, säger Mikael Bohman.

Sparbanken Västra Mälardalen arbetar sedan tidigare med hållbarhet i fokus, och skrev i april 2021 under FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet, som sjunde bank i Sverige. Det innebär bland annat att banken förbinder sig att arbeta i enlighet med FN:s Agenda 2030-program och Parisavtalet.

För mer information                
Mikael Bohman, VD                                                
Telefon 0221–344 58
Mobil 070–556 52 35                                              
E-post mikael.bohman@sparbankenvm.se  

 

Johan Grunditz, Finanschef                                                
Telefon 0221–344 56
Mobil 070–261 48 21                                              
E-post johan.grunditz@sparbankenvm.se

 

Fakta om Sparbankens gröna obligation
Emissionen, som genomfördes under bankens MTN-program och ramverk för gröna obligationer, är en Senior Preferred obligation, om 300 miljoner kronor med 2,5 års löptid. Förfallodag 2024-08-09.  Obligationen kommer att noteras på Nasdaq Stockholm. Swedbank har agerat arrangör i emissionen.

Mer information om Sparbankens gröna ramverk finns på bankens hemsida.

Fakta om Sparbanken Västra Mälardalen
Sparbanken Västra Mälardalen är en lokal Sparbank. Det innebär bland annat att vi inte har några aktieägare. Istället har vi en idé som går ut på att varenda krona som våra kunder sparar hos oss ska stanna kvar i det lokala ekonomiska kretsloppet och främja Västra Mälardalens utveckling. Och de pengar vi tjänar ska komma till nytta för alla som bor och verkar här i trakterna. Det tycker vi bidrar till ett mer hållbart Västra Mälardalen. Läs gärna mer om hur vi tänker kring hållbarhet www.sparbankenvm.se/hallbarhet

Sparbanken Västra Mälardalen har ca 85 anställda vid fyra kontor i Köping, Arboga, Kungsör och Kolsva. För mer information om Sparbanken Västra Mälardalen besök www.sparbankenvm.se

 

Bilaga



Attachments

Pressmeddelande 2022-02-03 - Succé när Sparbanken emitterade sin första gröna obligation