Kompromiss AS-iga Tallink Grupp kohtuvaidluse lõpetamiseks


AS Tallink Grupp ja AS Tallinna Sadam sõlmisid 11. veebruaril 2022 kompromissi, mille kohtulikul kinnitamisel lõpetatakse pooltevaheline Vanasadamas reisilaevadele pakutavate sadamateenuste tasusid puudutav kohtuvaidlus. Kompromissiga loobub AS Tallink Grupp kõikidest kohtuvaidluses esitatud nõuetest  AS-i Tallinna Sadam vastu ning AS Tallinna Sadam muudab tulevikus Vanasadamat külastavatele regulaarliine sõitvatele reisilaevadele kohaldatavaid sadamatasusid, mis hakkavad kehtima kõikidele liinireisioperaatoritele. Vaidluse sisu on täpsemalt kirjeldatud Tallinna Sadama 1. märtsi 2021,  15. aprilli 2021 ja 23. detsembri 2021 börsiteadetes.

Kompromissi kohaselt vähendab AS Tallinna Sadam Vanasadamas regulaarliinil sõitvatel reisilaevadel  10% tonnaaži- ja reisijatasu ning tõstab keskkonnaindeksil (Environmental Ship Index - ESI) põhineva soodustuse määra 14%-ni reisilaevadele, mille ESI väärtus on 80 või suurem ning 8%-ni reisilaevadele, mille ESI väärtus on vahemikus 65 kuni 79,9. Sildumis-, jäätme- ja ratastehnika kaubatasude määrad ei muutu. Alates 2025. aastast on AS-il Tallinna Sadam õigus suurendada kokkuleppega hõlmatud tasusid  tarbijahinnaindeksi (THI) muutuse korral järgnevalt: THI kuni 6% tõusu korral THI muutuse ulatuses, kuid mitte enam kui 2% aastas; THI üle 6% tõusu korral 2% ning lisaks veel nende protsendipunktide võrra, mille osas THI tõus on suurem kui 6% aastas. Tarbijahinnaindeksi languse korral ei ole AS-il Tallinna Sadam kohustust langetada kompromissiga hõlmatud sadamatasusid, välja arvatud juhul, kui THI langeb eelneval kalendriaastal enam kui 6%, millisel juhul langetab AS Tallinna Sadam kompromissiga hõlmatud tonnaaži- ja reisijatasusid vähemalt 2% aastas ning lisaks veel nende protsendipunktide võrra, mille osas THI aastane langus on suurem kui 6%.

Erandina eeltoodust on AS-il Tallinna Sadam õigus muuta sildumis- ja jäätmetasusid, kui AS-ist Tallinna Sadam sõltumatutel põhjustel muutub teenusega seotud kulu, võttes proportsionaalselt arvesse algse kulu ja muutunud kulu vahet. Muudetud tasumäärasid rakendatakse kompromissi jõustumisele järgnevast kuust ning kokkulepitu kehtib 10 aastat kompromissi kinnitava kohtumääruse jõustumisest.

„Tallinna Sadam vastutustundliku ja merendusvaldkonna strateegilise ettevõttena panustab rahvusvahelise reisijateveo ja laiemalt turismisektori taastumisse COVID-19 pandeemia tõttu tekkinud sügavast langusest, et tagada sektori jätkusuutlikkus ja säilimine ka edaspidi ning võimaldada reisijate ja kaupade vaba liikumist Eesti ja teiste Läänemere äärsete riikide vahel. Samuti on meile oluline, et oleme oma suurkliendiga pikka aega kestnud vaidluses kokkuleppele jõudnud ja vaatame nüüd koos julgemalt tulevikku,“ kommenteeris kompromissile jõudmist AS-i Tallinna Sadam juhatuse esimees Valdo Kalm.

Võttes aluseks eelneva aasta reisijateveo mahud, on AS-i Tallinna Sadam hinnangul tehingu arvestuslik negatiivne mõju ettevõtte majandustulemustele 2022. aastal ligi 2 mln eurot. Saavutatud kompromissi järgnevate aastate täpset majanduslikku mõju on keeruline hinnata tulenevalt viiruspandeemia jätkumisest. Kompromiss ei ole veel jõustunud ja selle kinnitamise otsustab kohus määrusega. Kompromissi kinnitamisel lõpetab kohus ühtlasi ka menetluse.

Tallinna Sadamale kuulub üks Läänemere suurimaid kauba- ja reisisadamate komplekse, mida läbib aastas keskmiselt 10 miljonit reisijat ja 20 miljonit tonni kaupa. Lisaks reisijate ja kaubavedude teenindamisele tegutseb ettevõte laevanduse ärivaldkonnas läbi oma tütarettevõtete – OÜ TS Laevad korraldab parvlaevaühendust Eesti mandri ja suursaarte vahel ning OÜ TS Shipping osutab multifunktsionaalse jäämurdjaga Botnica jäämurde ja konstruktsioonilaeva teenust Eestis ja offshore projektides. Tallinna Sadama gruppi kuulub ka jäätmekäitlusega tegelev sidusettevõte AS Green Marine. Kontserni 2020. a müügitulu oli 107,4 miljonit eurot, korrigeeritud EBITDA 58,4 miljonit eurot ning kasum 28,5 miljonit eurot.

Sirle Arro
Turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja
Tel. +372 513 0979
E-post: s.arro@ts.ee