2023. aasta I kvartali auditeerimata majandustulemused


Segmendid (EURm)Q1/23Q1/22yoy
Supermarketid147,2139,55,5%
Kaubamajad24,721,714,1%
Autokaubandus41,734,022,7%
Turvasegment2,92,325,6%
Kinnisvarad1,61,56,0%
Müügitulud kokku218,1198,99,6%
    
Supermarketid1,72,3-26,0%
Kaubamajad-0,8-1,7-54,3%
Autokaubandus3,02,142,1%
Turvasegment0,10,0-
Kinnisvarad2,52,6-6,3%
IFRS 16-0,5-0,420,8%
Maksueelne kasum kokku5,94,920,5%


Grupi 2023. aasta I kvartali konsolideeritud auditeerimata müügitulu oli 218,1 miljonit eurot. Võrreldes 2022. aasta I kvartaliga oli kasv 9,6%. Aruandeperioodi puhaskasumiks kujunes 0,6 miljonit eurot, mis võrreldes 2022. aasta esimese kvartaliga suurenes 43,2%, sealhulgas arvestati tulumaksu 5,3 miljonit eurot (2022. aastal 4,5 miljonit eurot). Maksueelne kasum oli 5,9 miljonit eurot ja see kasvas võrreldes aasta varasema võrreldava tulemusega 1,0 miljonit eurot.

2023. aasta esimese kvartali keerulistes majandusoludes suutis Grupp kasvatada müügitulu kõigis te-gevussegmentides ehkki toodete müügihinna kallinemisega on kaasnenud tarbimismahu langus. Samuti kasvas Grupi kogukasum. Kasumit parandasid kaubamajade segment ja turvasegment ning vaatamata endiselt heitlikele autotarnetele ka autosegment. Maksueelses kasumis jäi eelneva aasta võrreldavale kasumile alla supermarketite segment, mida survestasid kasvanud energiahinnad. Napilt jäi maksueel-ses kasumis aasta varasemale alla kinnisvarasegment, mis oli mõjutatud intressitõusudest. Suure hin-nakasvu mõjul on töötajate ootused palkade tõusule kõrged. Grupi tööjõukulud kasvasid 2023. aasta esimeses kvartalis 15,7%, samal ajal kasvas töötajate arv 0,8%.

Aruandekvartalis renoveeris supermarketite segment Tartus Ringtee Selveri ning alustas märtsis seg-mendi suurima kaupluse, Järve Selveri, suuremahuliste renoveerimistöödega, mis on kavas lõpetada mais. Käesoleval aastal on supermarketite segmendil plaanis renoveerida lisaks veel üks kauplus Tallin-na kesklinnas ning avada uus hüpermarket linna tuiksoonel Tallinna ringtee ääres. Supermarketite seg-mendi omamärgitoode Selveri Köök jätkas oma supiportfelli laiendamist, uusi tooteid lisandus ka pagari-toodete kategooriasse. Uudisena lisandus Hea Päeva Alguse hommikusöögisarja taimse joogiga valmis-tatud kaerahelbepuder. Kaubamajade segmendis renoveeriti uuele kontseptsioonile Ülemiste I.L.U. kauplus, sealjuures suurendati müügipinda ligi poole võrra 460 ruutmeetrile. Uuendusena avati Ülemis-te I.L.U. kaupluses eraldi sissepääsuga NYX make-up shop-in shop. Kinnisvara segmendis jätkus Viimsi Keskuse katusele päikesepargi rajamine, mille valmimine on kavandatud sel kevadel. Jaanuaris suleti Saaremaal ootustele mittevastanud WOW Selver.

Supermarketite segment

Supermarketite ärisegmendi 2023. aasta I kvartali konsolideeritud müügitulu oli 147,2 miljonit eurot, kasvades aasta varasema perioodiga võrrelduna 5,5%. Kuu keskmine kaupade müügitulu müügipinna ruutmeetrile oli 2023. aasta I kvartalis 0,42 tuhat eurot, kasvades aasta varasema perioodiga võrreldes 7,0%. Võrreldavate kaupluste vaates oli kaupade müügitulu müügipinna ruutmeetrile 0,43 tuhat eurot, kasvades võrrelduna baasperioodiga samuti 7,0%. Selveritest sooritati 2023. aasta I kvartalis 9,5 miljonit ostu, mida võrdluses eelmise aastaga on 4,4% rohkem.

Supermarketite segmendi konsolideeritud maksueelne kasum oli I kvartalis 1,7 miljonit eurot, mis on eelmise aasta tulemist 0,6 miljonit eurot vähem. Supermarketite segmendi konsolideeritud puhaskasum oli 0,5 miljonit eurot, olles eelmise aasta tulemusest 0,4 miljoni euro võrra suurem. Puhaskasumi ja tulumaksueelse kasumi erinevus tuleneb dividendidelt makstud tulumaksult – käesoleval aastal oli dividendide tulumaks 1,0 miljoni euro võrra väiksem aasta varasemast.

2023. aasta I kvartali majandustulemusi mõjutab Tallinnas, Priisle ja Tabasalu Selver supermarketite avamisest lisandunud käive ning ära jäänud käive seoses Saaremaal WOW Selveri sulgemisega jaanuaris. Samuti Tartus Ringtee Selveri ajutine sulgemine ja renoveerimine ning märtsis Selveri suurima kaupluse - Järve Selveri müügitegevuse peatamine seoses renoveerimistöödega. Supermarketite segmendi käibetulemused on jätkuvalt mõjutatud kiirenenud inflatsioonist. Toidukaupade ligi 26%line kallinemine on muutnud klientide ostuharjumusi ja hoiab kaupade mahulist müüki alla eelmise aasta taseme. Energiakandjate hinnad on stabiliseerunud, kuid vaatamata kokkuhoiuvõimaluste rakendamisele on kulutused energiale kolmandiku võrra suuremad aasta varasemast. Kõrged energiahinnad ning toorainehindade tõus on tõstnud pea kõikide kulutuste hindu ning hinnatõusud, vaatamata kokkuhoiuvõimaluste otsimisele ja rakendamisele, avaldavad märkimisväärset mõju majandustulemusele. Tööjõukulude kasv on olnud supermarketite segmendis 14%, ületades müügitulu kasvu. Vastukaaluks on jätkuvalt otsitud võimalusi suurendada tööprotsesside efektiivsust, vähendada töötunde ning seeläbi suurendada töötajate tasusid.

E-kaubanduse Liidu poolt korraldatud rahvaküsitlusel teenis e-Selver kaks tunnustust: parima e-poe tiitli toidu e-poodide kategoorias ja rahva lemmiku e-poe tiitli üldarvestuses.

Selver plaanib käesoleval aastal renoveerida lisaks Ringtee ja Järve Selverile veel ühe kaupluse ning avada vähemalt ühe uue kaupluse. I kvartalis alustasid 14 Selveri kauplust PPA poolt väljastatud isikut tõendavate dokumentide välja andmist. II kvartali lõpuks on plaan dokumentide väljastamisse juurde lülitada veel 27 Selveri kauplust.

Kaubamajad

Kaubamajade ärisegmendi 2023. aasta esimese 3 kuu müügitulu oli 24,7 miljonit eurot, ületades eelmise aasta sama perioodi müüke 14,1%. Kaubamajade segmendi 2023. aasta esimese kvartali maksueelne kahjum oli 0,8 miljonit eurot. Maksueelne kahjum vähenes 0,9 miljoni euro võrra.

Kaubamaja müügitulu müügipinna ruutmeetrile oli esimesel 3 kuul 0,31 tuhat eurot kuus, mis on 20,9% kõrgem, kui eelmise aasta samal perioodil. Kui eelmisel aastal 24. veebruaril alanud Venemaa täiemahuline sõda Ukrainas mõjutas esimese kvartali teise poole müüke, siis sel aastal oli kevadhooaja kampaania alguses klientide huvi suur ja külastatavus poodides eelmise aastaga võrreldes tunduvalt kõrgem. Lisaks kasvas klientide arv nii kodumaiste klientide kui ka turistide osas. Talvehooaja kaupade allahindlust mõjutas keskmisest soojem talv, mistõttu olid sel aastal küll allahindlusprotsendid suuremad, aga kasvanud müügimahud kompenseerisid madalama marginaali ja mõjutasid tulemust positiivselt. Kevadehooaeg algas väga edukalt ning mitmed uued lisandunud kaubamärgid nii moemaailmades kui ka kodudisainis pakkusid klientidele huvi. Ilu Aeg oli järjekordselt läbi aegade suurimate müüginumbritega.

I.L.U. kosmeetikakauplusi opereeriva OÜ TKM Beauty Eesti 2023. aasta esimese kvartali müügitulu oli 1,7 miljonit eurot, mis 2022. aasta sama perioodiga võrreldes kasvas 25,8%. Esimeses kvartalis oli kasum 0,04 miljonit eurot, mis 2022. aasta võrreldava perioodi kahjumiga võrreldes paranes 0,06 mil-joni euro võrra. Esimese kvartali olulisemaks sündmuseks oli Ülemiste I.L.U. kaupluse renoveerimine uuele kontseptsioonile, sealjuures suurenes poe müügipind 48,8% ehk 460 ruutmeetrile, sealjuures avati eraldi sissepääsuga NYX make-up shop-in shop. Vaatamata üle kuu aja kestnud ärikatkestusele Ülemiste kaupluses oli tänu eelmisel aastal toimunud kontseptsiooniuuendustele ning edukatele kam-paaniatele kogu keti müügitulemus positiivne. Märtsis alustati keskkonnateadlikkuse tõstmise piloot-kampaaniaga „Ilupakend annab boonust“, kus julgustatakse kliente poodi tagastama tühja ilutaarat premeerides neid Partnerkaardi boonuspunktidega. Kampaania saab teoks koostöös plastik- ja klaaspa-kendite ümbertöötlemisega tegelevate ettevõtetega Neular ning Gravels.

Autokaubandus

Autokaubandussegmendi 2023. aasta esimese kvartali müügitulu oli 41,7 miljonit eurot. Müügitulu kasvas võrreldes eelmise aastaga 22,7%. Segmendi konsolideeritud maksueelne kasum oli esimeses kvartalis 3,0 miljonit eurot, mis on eelmise aasta tulemist 0,9 miljonit eurot enam.

Aasta esimesel kolmel kuul müüdi kokku 1 461uut sõiduautot, mis on 14,4% mullusest enam. Vaatamata sellele, et uute autode tarned on endiselt heitlikud, õnnestus autosegmendil saavutada suurepärane müügitulemus. Viimaste aastate probleemid autode saadavusega on aidanud hoida kõrgemat müügimarginaali. Grupi autosegmendis kasvas esimeses kvartalis kasutatud autode müügimaht ligi kolmandiku. Kliendid on hakanud järjest enam väärtustama keskkonnasäästlikumaid autosid, mistõttu on kasvanud klientide huvi elektriautode vastu. Elektriautode pakkumine ei ole Baltikumis kahjuks veel nõudlusele järgi jõudnud.

Turvasegment

Turvasegmendi 2023. aasta I kvartali kontserniväline müügitulu oli 2,9 miljonit eurot, kasvades eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 25,6%. Segmendi I kvartali maksueelseks kasumiks kujunes 0,1 miljonit eurot, eelmise aasta sama perioodiga võrreldes oli see 0,05 miljonit eurot parem.

Kõigi ärivaldkondade käibed olid I kvartalis kasvus ja paranes ka kasumlikkus. Lisandus mitmeid olulisi kliente ja teenuste portfell suurenes. Uue teenusena alustasime koostöös Koduandur OÜ-ga sotsiaalvalve teenuse pakkumist Tallinna linna eakatele. Erinevad sisendhinnad on kasvanud ja surve kuludele tugev, aga ettevõte on suutnud läbi efektiivse tegevuse ja mahtude kasvu sellega edukalt toime tulla.

Veebruaris omandas turvasegment turvasüsteemide hulgimüügi ettevõtte AS Walde, mis loob võimalusi tuua turule uusi tooteid ja arendada turvasüsteemide hulgimüügi tegevust.

Kinnisvarad

Kinnisvarade segmendi 2023. aasta I kvartali grupiväline müügitulu oli 1,6 miljonit eurot, kasvades möödunud aasta I kvartaliga võrreldes 6,0%. Segmendi I kvartali maksueelne kasum oli 2,5 miljonit eurot. Kasum vähenes võrdlusperioodil 6,3%.

Segmendi müügitulu kasvu taga on suurel määral koroonapiirangute järgselt elavnenud äripindade üüriturg. Uusi üürnike on lisandunud nii Tallinna Kaubamaja Galerii kui ka Tartu Kaubamaja keskuse üüripindadele. Lõppenud aastal anti üürile Lätis, Kuldigas asuv ärihoone. Aasta lõpus majanduspilti iseloomustanud ettevaatlikkus, mis peegeldus ka keskuste külastatavuses, on aasta algusest alates pöördunud taas kasvule ja liigub tõusujoones. Kinnisvara segmenti on koondunud suurem osa Grupi laenuportfellist. Euroopa Keskpanga poolt rahapoliitika karmistamiseks mõeldud euroala intressimäärade tõusust tingitud laenuraha kallinemine tõi segmendi jaoks kaasa kasumi mõningase languse. Intressikulu on aastataguse võrdlusbaasiga võrreldes mitmekordistunud.

Möödunud aasta lõpus alustati Viimsi Keskuse katusele päikesepargi rajamist. Pargi valmimine on kavandatud kevadel. See on järjekorras juba teine hoone, mille katusele on paigaldatud energia tootmisjaam. Toodetud elektrienergiat kasutatakse valdavalt hoone omatarbeks. Maikuus on planeeritud avada vastvalminud autopesula Peetri Selveri vahetus läheduses, mida hakkab opereerima grupiväline osapool. Jätkuvalt pööratakse suurt tähelepanu hoonete energiatõhususe parendamisele.

LÜHENDATUD KONSOLIDEERITUD FINANTSSEISUNDI ARUANNE

Tuhandetes eurodes

 31.03.202331.12.2022
VARAD  
Käibevara  
Raha ja pangakontod31 01722 436
Nõuded ja ettemaksed21 64127 200
Varud90 75889 194
Käibevara kokku143 416138 830
Põhivara  
Pikaajalised nõuded ja ettemaksed292299
Sidusettevõtjad1 7911 722
Kinnisvarainvesteeringud63 63563 623
Materiaalne põhivara 421 760420 600
Immateriaalne põhivara22 06921 723
Põhivara kokku509 547507 967
VARAD KOKKU652 963646 797
   
KOHUSTUSED JA OMAKAPITAL  
Lühiajalised kohustused  
Võlakohustused94 71597 107
Võlad ja ettemaksed128 693111 449
Lühiajalised kohustused kokku223 408208 556
Pikaajalised kohustused  
Võlakohustused209 165190 825
Edasilükkunud tulumaksukohustus5 2995 299
Pikaajalised eraldised ja ettemakstud tulevaste perioodide tulud528458
Pikaajalised kohustused kokku214 992196 582
KOHUSTUSED KOKKU438 400405 138
Omakapital  
Aktsiakapital16 29216 292
Kohustuslik reservkapital2 6032 603
Ümberhindluse reserv106 362106 981
Jaotamata kasum89 306115 783
OMAKAPITAL KOKKU214 563241 659
KOHUSTUSED JA OMAKAPITAL KOKKU652 963646 797


LÜHENDATUD KONSOLIDEERITUD KASUMI JA MUU KOONDKASUMIARUANNE

Tuhandetes eurodes

 3 kuud 20233 kuud 2022
   
Müügitulu218 083198 923
Muud äritulud332327
   
Müüdud kaupade kulu-158 573-146 313
Teenuste kulud-15 895-14 637
Tööjõukulud-25 852-22 347
Põhivara kulum ja väärtuse langus-10 066-9 642
Muud ärikulud-393-313
Ärikasum7 6365 998
Finantstulud11
Finantskulud-1 806-1 159
Kasum sidusettevõtja aktsiatelt kapitaliosaluse meetodil6958
Kasum enne tulumaksustamist5 9004 898
Tulumaks-5 300-4 479
Aruandeperioodi puhaskasum600419
Muu koondkasum  
Kirjed, mida ei klassifitseerita edaspidi ümber kasumiaruandesse  
Aruandeperioodi muu koondkasum kokku00
ARUANDEPERIOODI KOONDKASUM600419
Tava-ja lahustatud puhaskasum aktsia kohta (eurodes)0,010,01

Raul Puusepp

Juhatuse esimees

Tel 731 5000

Manus



Attachments

Börs_Kaubamaja_1Q2023_est