ASi Tallinna Sadam 2023. aasta III kvartali ja 9 kuu tegevusmahud

2023. aasta III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,9 miljonit tonni kaupa ja 2,6 miljonit reisijat. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 3%, samas kaubamaht vähenes 33%. Laevakülastuste arv vähenes 6% 1814 külastuseni. Eesti mandri ja suursaarte vaheline reisijate arv ja sõidukite arv kasvasid 4% ning jäämurdja Botnica kasutusmäär oli 64%.

Tallinna Sadama juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul jätkub reisijate äris stabiilne taastumine COVID-19 pandeemiast ootuspärases tempos, üheksa kuu kokkuvõttes 15%. „Tänu reisijate arvu kasvule lisandub alates oktoobrist Tallinn-Helsingi liinile Tallinki reisilaev Victoria I, mis tähendab reisilaevakülastuste arvu kasvu neljandas kvartalis. Kruiisilaevade külastuste arv küll langes, kuid tänu laevade oluliselt paranenud täituvusele oli kruiisireisijate arv peaaegu eelmise aasta tasemel. Kaubamahu langusest on enamus jätkuvalt seotud Venemaa päritolu kauba vähenemisega, seda peamiselt vedellastis. 2022. aastal rakendusid sanktsioonid järkjärgult aasta jooksul kuni detsembrini ja seega on võrdlusperioodis veel Vene päritolu kaupa. Muudes kaubagruppides näeme seost ennekõike üldise majandusolukorraga nii Eestis kui peamiste kaubanduspartnerite juures,“ ütles Kalm.

Laevanduse mahtudest näitasid kasvu nii reisiparvlaevade teenindatud reisijate kui sõidukite arv. Jäämurdja Botnica kasutusmäära vähenemine tulenes Baffinlandi projekti lühemast prahiperioodist, mistõttu Botnica osales sel suvel kolmes erinevas lühemas suvetöö projektis, teenindades juunis Equinori, augustis British Petroleumi ja siirdus septembri alguses Põhja-Kanadasse tavapärasele Baffinlandi prahitööle.

Järgnevas tabelis on esitatud Tallinna Sadama grupi 2023. aasta III kvartali ja 9 kuu tegevusmahud. 2023. a III kvartali andmed on esialgsed seisuga 06.10.2023. Perioodi lõplikud mahud võivad täpsustuda ja avaldatakse järgnevas finantsaruandes.

III kvartal III kvartal muutus 9 kuud 9 kuud muutus

Reisilaevad (sh Ro-Pax) 1 393 1 456 -4,3% 4 168 4 221 -1,3%
Kruiisilaevad (traditsioonilised) 54 110 -50,9% 98 178 -44,9%

Reisiparvlaevad
 (Saaremaa ja Hiiumaa liinid)
Reiside arv 7 048 7 013 0,5% 17 887 17 795 0,5%
Reisijate arv (tuh inimest) 934 897 4,1% 1 955 1 852 5,6%
Sõidukite arv (tuh sõidukit) 409 394 3,9% 902 872 3,5%

Jäämurdja Botnica
Prahipäevade arv 59 92 -35,9% 178 206 -13,6%
Kasutusmäär (%) 64% 100% -35,9% 65% 75% -13,6%

Täpsem statistika reisijate rahvuse, soo ja liinide lõikes kuude kaupa on jälgitav Tallinna Sadama kodulehel: https://ts.ee/statistika. Lisaks on saadaval ka kvartaalsed põhinäitajad ja kaubamaht lastiliigiti sadamate lõikes xlsx formaadis: https://www.ts.ee/investor/pohinaitajad/

Reisiparvlaevade reisijate ja sõidukite arvu täpsem statistika: https://www.praamid.ee/wp/statistics/

Tallinna Sadamale kuulub üks Läänemere suurimaid kauba- ja reisisadamate komplekse. Lisaks reisijate ja kaubavedude teenindamisele tegutseb ettevõte laevanduse ärivaldkonnas läbi oma tütarettevõtete – OÜ TS Laevad korraldab parvlaevaühendust Eesti mandri ja suursaarte vahel ning OÜ TS Shipping osutab multifunktsionaalse jäämurdjaga Botnica jäämurde ja konstruktsioonilaeva teenust Eestis ja offshore projektides. Tallinna Sadama gruppi kuulub ka jäätmekäitlusega tegelev sidusettevõte AS Green Marine.

Lisainfo:

Marju Zirel