Vadovybės komentaras dėl restruktūrizavimo iniciajavimo


„Utenos trikotažo“ valdyba akcininkams siūlo pritarti bendrovės restruktūrizavimui

AB „Utenos trikotažo“ valdyba nutarė teikti akcininkams pasiūlymą inicijuoti bendrovės restruktūrizavimą. Tokiu būdu pertvarkant veiklą, būtų siekiama užtikrinti Bendrovės mokumą ir ilgalaikę veiklos perspektyvą.

Globalūs šokai paveikė paklausą

„Pandemija, karas, energijos ir kitų kainų šokai bei nusilpusi paklausa pastaruosius kelerius metus neigiamai veikė tekstilės sektorių visame pasaulyje. Ypač Europoje, kurios gamintojams toliau spaudimą didina ir pigios darbo jėgos šalys Azijoje. Ne išimtis ir „Utenos trikotažas“. Ženkliai smukus paklausai ir nesiimant ryžtingų veiksmų įmonės finansinė padėtis toliau tik blogėtų. Siekiant to išvengti bendrovės valdyba siūlo inicijuoti bendrovės restruktūrizaciją. Ji suteiks reikalingo laiko įmonei persigrupuoti ir pertvarkyti verslo modelį, kad būtų užtikrintas tolesnis mokumas ir ilgalaikis įsipareigojimų vykdymas“, – sako „Utenos trikotažo“ valdybos pirmininkė Dovilė Tamoševičienė.

Pasak jos, pastaruosius kelerius metus „Utenos trikotažo“ bendrovė dėjo daug pastangų efektyvindama veiklą, optimizuodama procesus, mažindama fiksuotas sąnaudas. Lygiagrečiai įmonė intensyvino naujų rinkų ir klientų paieškas. Vis dėlto išorės veiksnių nulemtas visuminis paklausos smukimas yra ypač reikšmingas. Pirmąjį 2024 m. ketvirtį „Utenos trikotažo“ pardavimai palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai smuko 48,6 proc. iki 3,1 mln. Eur. Per 2024 m. 3 mėnesius „Utenos trikotažo“ įmonių grupė patyrė 1,48 mln. Eur nuostolių prieš mokesčius.

Prioritetas – perspektyvioms veiklos kryptims

D. Tamoševičienės teigimu, šiuo metu bendrovė baigia rengti restruktūrizavimo planą, kuriame bus numatytos priemonės, kaip įmonė bus pertvarkoma, kad būtų pasiektas esminis tikslas – užtikrintas mokumas ilguoju laikotarpiu ir veiklos tęstinumas.

„Pagrindinė plano kryptis – toliau efektyvinti veiklą mažinant sąnaudas ir atsisakant nuostolingų, bet išlaikant kiek įmanoma daugiau perspektyvios veiklos apimčių. Į tai koncentruojamės restruktūrizavimo plane, kuris bus pateiktas tvirtinti akcininkams ir kreditoriams“, – sako D. Tamoševičienė.

Siekiant užtikrinti veiklos tęstinumą, sunkioje finansinėje padėtyje atsidūrusiai įmonei pagrindinis „Utenos trikotažo“ akcininkas „SBA Grupė“ šiemet atliko finansinę injekciją ir suteikė 1 mln. Eur likvidumo paskolą, iš kurios mokami atlyginimai bendrovės darbuotojams, vykdomi įsipareigojimai kreditoriams, atliekami kiti operacinei veiklai būtini mokėjimai. Pasak D. Tamoševičienės, iki restruktūrizacijos ir jos metu „Utenos trikotažas“ taip pat sieks maksimaliai vykdyti įsipareigojimus darbuotojams, klientams ir partneriams.


Papildomą informaciją apie esminį įvykį teikia
AB „Utenos trikotažas“ atstovė Eglė Rakauskaitė,
egle.rakauskaite@ut.lt, tel. +370 619 66107