Dėl pasitraukimo iš Rusijos kontroliuojamos elektros sistemos 2025 metų vasarį


LITGRID AB, įmonės kodas 302564383, registruotos buveinės adresas Karlo Gustavo Emilio Manerheimo g. 8, Vilnius, informuoja, kad Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatorės LITGRID, AST ir Elering išsiuntė pranešimą Rusijos ir Baltarusijos operatorėms apie BRELL sutarties nepratęsimą. Sutartis nustos galioti 2025 m. vasarį. Tuo metu trys Baltijos šalys atsijungs nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų ir prisijungs prie kontinentinės Europos sinchroninės zonos.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemų operatorės išsiuntė pranešimą, kad nepratęsia sutarties dėl bendro elektros sistemų veikimo (vadinamosios BRELL sutarties). Sutartis apibrėžia Baltijos šalių elektros energijos sistemų vienalaikio veikimo taisykles ir principus Rusijos kontroliuojamoje IPS / UPS elektros energetikos sistemoje.

Pranešimu informuojama, kad sutartis nutrūks 2025 metų vasario 7 dieną. Vasario 8 d. Baltijos šalių operatorės atjungs Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros energetikos sistemas nuo IPS / UPS sistemos ir pradės bendrą izoliuoto darbo bandymą.

Planuojama, kad Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacija su kontinentinės Europos sinchronine zona įvyks 2025 metų vasario 9 dieną.

LITGRID AB įgaliotas asmuo teikti papildomą informaciją:
Jurga Eivaitė
Komunikacijos projektų vadovė
mob. tel.: +370 613 19977, el. paštas: jurga.eivaite@litgrid.eu