Delårsrapport för januari – juni 2024


Delårsrapport för januari – juni 2024

Andra kvartalet 2024 (jämfört med andra kvartalet 2023)

  • Kvartalets nettoomsättning uppgick till 6 MSEK (9)
  • Bruttomarginalen för kvartalet minskade till 38 % (51 %)
  • Rörelseresultatet uppgick till -16 MSEK (-16)
  • Resultat per aktie före och efter utspädning ökade till -0,04 SEK (-0,05)
  • Den 29 april meddelade Anoto att Mats Karlsson utsetts till tillförordnad VD för Anoto. Han ersatte då den tidigare VD:n Joonhee Won, som numera kan koncentrera sig på att leda arbetet i Knowledge AI Inc., ett tidigare dotterbolag och nuvarande intressebolag till Anoto.
  • Den 29 juni tillkännagav Anoto att bolaget har ingått ett avtal om investering i konvertibla skuldebrev med Mark Stolkin och DDM Debt AB, två större aktieägare i Anoto. Investerarna kommer tillsammans att investera 1 500 000 USD i konvertibla skuldebrev. Vid konvertering kommer bolaget att ge ut aktier genom en eller flera kvittningsemissioner. De medel som bolaget erhåller genom investeringarna ska användas till allmänna affärsändamål vid genomförandet av bolagets affärsplan.  De konvertibla lånen förfaller den 28 december 2024. Eventuellt utestående lånebelopp löper med en årlig ränta om 8,00 procent. Ränta ska betalas den dag som infaller tidigast av (i) lånens förfallodag och (ii) den dag då lånebeloppet omvandlas till stamaktier i Anoto.  På en investerares begäran ska det utestående lånebeloppet jämte upplupen ränta helt eller delvis konverteras till nyemitterade stamaktier i bolaget till en konverteringskurs om 0,42 kronor, vilket motsvarar aktiernas aktuella kvotvärde, och till en fast växelkurs om 10,51 mellan SEK och USD. I händelse av en kvalificerad finansieringsrunda ska dock utestående lånebelopp automatiskt konverteras till nyemitterade stamaktier i bolaget till en konverteringskurs motsvarande 75 procent av teckningskursen i den kvalificerade finansieringsrundan och till en fast växelkurs om 10,51 mellan SEK och USD. Med en "kvalificerad finansieringsrunda" avses en företrädesemission i bolaget som huvudsakligen genomförs i syfte att öka det egna kapitalet genom kontant inbetalning eller kvittning av bolagets utestående skulder, och som sammanlagt minst tillför 2,3 miljoner USD (eller motsvarande belopp i SEK). I beloppet ingår teckningsbelopp från bolagets befintliga aktieägare medan rådgivnings- och uppläggningsavgifter samt transaktionskostnader inte ingår.  Enligt avtalet om investering i konvertibla skuldebrev kommer Anoto att ställa säkerhet för lånen, vilken kommer att utgöras av en förstahandspant i en företagsinteckning i Anoto AB om 20 miljoner kronor och en aktiepant i Anoto AB:s aktier i KAIT Knowledge AI Holdings Pte. Ltd.
  • Den 29 juni återutnämnde Anoto även Hans Haywood till Group CFO och Pedro Pinto till Group CTO.  Hans Haywood kommer även att inneha befattningen som VD för Anoto AB, ett dotterbolag till Anoto Group AB, och dess dotterbolag.

Händelser efter rapportperiodens utgång

  • Årsstämman den 15 juli 2024 beslutade att bemyndiga styrelsen att med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, mot kontant betalning, apportegendom eller genom kvittning, besluta om nyemission av stamaktier, teckningsoptioner och/eller konvertibler. Antalet aktier som ska kunna emitteras och antalet aktier som konvertering ska kunna ske till, ska sammanlagt uppgå till högst 66 400 000 stamaktier, motsvarande en utspädningseffekt om cirka 20 procent av aktiekapitalet och rösterna i bolaget, baserat på det nuvarande antalet aktier i bolaget.  Syftet med detta bemyndigande och skälet till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att öka bolagets flexibilitet för att finansiera den löpande verksamheten och samtidigt utöka och stärka bolagets aktieägarbas av strategiska och långsiktiga investerare. Utgångspunkten för emissionskursen ska vara de rådande marknadsförhållandena vid den tidpunkt då aktier, teckningsoptioner och/eller konvertibla obligationer emitteras.
  • Vid årsstämman den 15 juli 2024 tillkännagav bolaget även att BDO, bolagets revisor som tidigare inte förlängde uppdraget avseende mandatperiodens sista år, dvs. från årsstämman 2024 till och med årsstämman 2025, nu har meddelat bolaget att de kommer att kvarstå som revisor för Anoto under mandatperiodens återstående år.

Januari – juni 2024

  • Periodens nettoomsättning uppgick till 19 MSEK (22)
  • Bruttomarginalen för perioden minskade till 58 % (74 %)
  • Rörelseresultatet uppgick till -30 MSEK (-31)
  • Resultat per aktie före och efter utspädning minskade till -0,04 SEK (-0,10)


Delårsrapporten för januari-juni 2024 finns tillgänglig i dess helhet på följande adress: https://www.anoto.com/investors/reports/


För ytterligare information kontakta:

Kevin Adeson, Styrelseordförande

För mer information om Anoto, besök www.anoto.com eller email ir@anoto.com

Anoto Group AB (publ), Org.nr 556532-3929, Flaggan 1165, 116 74 Stockholm

Denna information är sådan information som Anoto Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg för offentliggörande den 22 augusti 2024, kl. 18:00 CEST.


Om Anoto

Anoto är ett börsnoterat svenskt teknikföretag, som är känt i hela världen för innovationer rörande informationsrika mönster och optisk igenkänning av dessa mönster. Företaget är ledande när det gäller lösningar för digitalt skrivande och ritande, och har historiskt sett använt sin egenutvecklade teknologi för att utveckla digitala pennor och tillhörande programvara. Dessa digitala pennor förenklar det dagliga livet för miljontals människor runtom i världen. Anoto har för närvarande två affärsområden: Retail Products och Enterprise Solutions & Licensiering. Anoto har även innehav i Knowledge AI, ett ledande företag inom AI-baserade utbildningslösningar. Anotos aktie är noterad på NASDAQ Stockholms Small Cap-lista under ANOT.

Bilagor



Attachments

Anoto Press Release 22 August 2024 (SV) Anoto Quarterly Report for Q2 2024 report (Swedish) FINAL