„Novaturas“ paskelbė pusmečio rezultatus: nors pajamos mažėjo, lyderystė išlaikyta


Baltijos šalių turizmo rinkos lyderė „Novaturo“ grupė pranešė per šių metų sausiobirželio mėnesius uždirbusi 91,3 mln. eurų pajamų. Tai – 9,9 proc. mažiau, palyginus su 2023 m. pirmuoju pusmečiu, kai pajamos siekė 101,4 mln. eurų. Nepaisant to, pavyko pasiekti strateginį tikslą dinamiškomis aplinkybėmis išsaugoti lyderystę regione.

Per pirmąjį šių metų pusmetį bendrovė Baltijos šalyse aptarnavo 112 tūkst. klientų – 9,4 proc. mažiau nei atitinkamu 2023 m. periodu. Bendrovės pirmo pusmečio EBITDA rodiklis (pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją) buvo neigiamas ir siekė -1,6 mln. eurų, o grynasis nuostolis – 2,3 mln. eurų.

„Šio pusmečio rezultatą siejame su kompleksinėmis priežastimis, kurių dalį stebėjome jau ir pirmąjį ketvirtį. Viena pagrindinių – jau nuo praėjusių metų išaugusi ir toliau stiprėjusi konkurencija rinkoje. Ji lėmė susiformavusią perteklinę kelionių pasiūlą Baltijos šalyse, kuri šiemet viršijo paklausą ir lėmė intensyvią konkurenciją kainomis. Ypač didelė pasiūla fiksuota kelionėms į Turkiją, Graikijos salas ir kitas populiariausias kryptis“, – sakė „Novaturo vadovas Kristijonas Kaikaris.

Anot jo, „Novaturas“ reagavo į susidariusią situaciją rinkoje, optimizuodamas kelionių programą ir kai kur mažindamas skrydžių apimtis. „Visgi, net stebėdami pasiūlos perteklių, nevykdėme agresyvios optimizacijos, kad užtikrintume savo įsipareigojimus klientams, nes jų pasitikėjimas yra mūsų prioritetas. Taip pat siekėme pasitelkti mūsų turimą plačiausią regione kelionių krypčių pasiūlą ir, mažindami apimtis Turkijoje, iš dalies veiklą galėjome diversifikuoti bei labiau orientuotis į kitas kryptis“, – sakė K. Kaikaris.

Visi šie veiksniai dinamiškomis aplinkybėmis padėjo bendrovei pasiekti strateginį tikslą – išsaugoti lyderystę rinkoje. „Nors tai turėjo neigiamą poveikį pelningumui trumpuoju laikotarpiu, vertiname, kad lyderystės išsaugojimas yra svarbus ilgalaikei sėkmei, nes leidžia išlaikyti klientų, agentūrų, kitų partnerių pasitikėjimą bei ateityje siūlyti savo sprendimus ir paslaugas dar platesniam klientų ratui“, – pridūrė „Novaturo“ vadovas.

Taip pat „Novaturo“ grupės vadovybė svarsto papildomo kapitalo pritraukimo alternatyvas ir šiuo metu kaip vieną jų vertina obligacijų emisijos platinimo galimybes. Tokiu būdu būtų siekiama pritraukti lėšų investicijoms į paslaugų plėtrą, klientų patirties gerinimą ir finansiniam stabilumui užtikrinti. Tai svarbu subalansuojant pinigų srautų svyravimus, kurie turizmo sektoriuje atsiranda dėl verslo specifikos ir sezoniškumo. Papildomo kapitalo pritraukimą bendrovė sieja ir su strateginiais tikslais užtikrinti ilgalaikę vertę akcininkams bei išlaikyti lyderio poziciją Baltijos šalyse.

Išplės viešbučių pasiūlą klientams

Viena iš paslaugų plėtros sričių, kurioje aktyviai dirbama – hibridinio kelionių paketavimo sprendimas, kurį savo klientams tam tikrose kryptyse bendrovė siekia pristatyti dar šiemet.

„Šis sprendimas į mūsų naudojamas rezervacines sistemas leis integruoti naujus apgyvendinimo paslaugų teikėjus ir taip pasiūlyti klientams žymiai platesnį viešbučių pasirinkimą. Taigi, keliautojams pasiūlysime dar geriau jų poreikius atitinkančius apgyvendinimo variantus, daugiau lankstumo ir patrauklesnes kainas. O mums šis sprendimas leis pritraukti platesnę klientų auditoriją, taip pat didinti pajamas bei gerinti lėktuvų užpildymą“, – aiškina K. Kaikaris.

Anot jo, pirmiausia paslaugą planuojama pristatyti artėjančio žiemos sezono slidinėjimo kryptyse (Italija, Austrija, Prancūzija), kitame etape ją numatyta pasiūlyti ir kitose kryptyse (Ispanijos, Italijos, Portugalijos kurortai) bei pasiūlą palaipsniui plėsti. Ilgalaikėje perspektyvoje bendrovė tikisi pradėti vykdyti ir dinaminį paketavimą, kuris leistų rinktis ne tik iš papildomos viešbučių, bet ir skrydžių pasiūlos (vykdomų ne tik „Novaturo“, bet ir įvairių oro vežėjų). Tai suteiktų keliautojams dar daugiau lankstumo dėl skrydžių laikų bei kelionių krypčių ir kainų.

Geresni išankstiniai žiemos sezono pardavimai ir naujos paslaugos

„Novaturas“ skelbė, kad liepos mėnesį, kaip ir pernai, jau buvo pardavęs apie 75 proc. visos šių metų kelionių programos. Anot bendrovės vadovo, tai – geras pasiekimas, atsižvelgiant į esamą rinkos situaciją ir joje esančią pasiūlą. Grupė sėkmingai startavo ir su 2024–2025 m. žiemos atostogų programa, kurią pristatė birželį. Ateinantį žiemos sezoną „Novaturas“ keliautojams iš Lietuvos atostogas kitą žiemą siūlo rinktis iš viso 21-oje skirtingoje kryptyje, 18 šalių, Latvijoje – 20 krypčių, 17 šalių, o Estijoje – 17 krypčių, 14 šalių.

Bendrovės teigimu, išankstiniai žiemos sezono kelionių pardavimai viršija praėjusių metų rezultatą. Per vasaros mėnesius iki šiol 25 proc. daugiau išankstinių pardavimų fiksuojama Lietuvoje ir Latvijoje, tik Estijoje dėl makroekonominės situacijos jaučiamas rinkos sulėtėjimas.

Augusi paklausa stebėta ir egzotinių kelionių pardavimuose – pastarieji šį pusmetį augo beveik 30 proc., palyginus su pernai. Be to, prieš porą savaičių „Novaturas“ pristatė ir visiškai naują žiemos sezono kryptį – keliones į Gambiją, į kurią skraidins su „Turkish Airlines“ avialinijomis, taip pat kelionių paketus į Dominikos Respubliką. Bendrovė pristatė ir jungtinius turus, siūlančius poilsį ne viename, o keletoje skirtingų kurortų. Tokius turus galima įsigyti į Indoneziją (Balį), Tailandą (Bankoką), Vietnamą, Kubą, Jungtinius Arabų Emyratus, atitinkamai pasirenkant dominančias kelių kurortų kombinacijas.

Antrąjį šių metų ketvirtį „Novaturas“ pristatė ir naują eSIM mobilaus interneto paslaugą. Ji veikia visose „Novaturo“ siūlomose kelionių kryptyse ir leidžia turėti palankesnius mobiliojo interneto tarifus bei saugesnį ryšį keliaujant užsienyje. Tai itin aktualu būnant ne ES šalyse. „Novaturas“ yra pirmasis iš kelionių organizatorių Baltijos šalyse, pasiūlęs tokią paslaugą savo klientams.

Teikia pajamų patikslinimą

„Novaturo“ grupė jau yra pateikusi pilnos apimties neaudituotas 2024 m. pirmojo ketvirčio finansines ataskaitas. Jose paskelbta, kad per pirmąjį ketvirtį uždirbta 34.5 mln. eurų.  Bendrovė patikslina šių metų antrąjį ketvirtį skelbtus duomenis: balandį skaičiuojama 16 mln. eurų pajamų (pristatant preliminarius rezultatus buvo skelbiama 15,1 mln. eurų pajamų), gegužę skaičiuojama 19,7 mln. eurų pajamų (pristatant preliminarius rezultatus buvo skelbiama 14,1 mln. eurų pajamų), birželį skaičiuojama 21,1 mln. eurų pajamų (pristatant preliminarius rezultatus buvo skelbiama 21,6 mln. eurų pajamų).

Iš viso 2024 m. sausio – birželio mėn. bendrovė skaičiuoja 91,3 mln. eurų pajamų. Tai reiškia, kad iki birželio fiksuojamos pirmojo pusmečio pajamos yra didesnės nei skelbtuose preliminarių kiekvieno mėnesio rezultatų pranešimuose.

Įvardinti pokyčiai atsirado patikslinus preliminarius rezultatus, be to, bendrovė fiksavo įvykusią techninę pajamų skaičiavimo klaidą antrojo ketvirčio rezultatuose.

„Novaturo“ grupės 2024 m. pirmojo pusmečio veiklos rezultatai (tūkst. Eur):


Finansiniai rodikliai 
(tūkst. Eur):
2024 m. I pusmetis2023 m. I pusmetis2022 m. I pusmetis
Pajamos91 320101 35189 775
Bendrasis pelnas8 50715 4267 423
EBITDA(1 565)5 667(1 074)
Grynasis pelnas (nuostolis)(2 277)4 582(1 984)


Apie įmonę  

„Novaturo“ grupė yra didžiausias ir vienintelis užsakomųjų skrydžių vietinio kapitalo kelionių organizatorius Baltijos šalyse, siūlantis vasaros ir žiemos keliones daugiau kaip 30-yje krypčių visame pasaulyje bei daugiau nei 100 pažintinių kelionių maršrutų. Audituotais duomenimis, 2023 m. „Novaturo“ grupė fiksavo 208,3 mln. eurų pajamų ir aptarnavo 259 tūkst. keleivių Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje.

Auksė Kriaučiūnaitė
L.e.p. finansų direktorė
+370 630 37367