ForFarmers en team agrar bundelen krachten in de diervoederindustrie in Duitsland


Persbericht

Lochem, 4 september 2024

ForFarmers en team agrar bundelen krachten in de diervoederindustrie in Duitsland

ForFarmers en team agrar, onderdeel van de DLG Group, zijn overeengekomen om hun voeractiviteiten in Duitsland samen te voegen. De joint venture, die verder zal gaan onder de naam ForFarmers team agrar, heeft een uitgebreide voerportfolio voor verschillende diersectoren. Deze overeenkomst is onderhevig aan wettelijke goedkeuringen van de relevante autoriteiten.

ForFarmers en team agrar werken al langer samen in Duitsland via hun joint venture HaBeMa, een bedrijf dat actief is in de handel, op- en overslag van grondstoffen en mengvoerproductie in Hamburg, Duitsland. De overeenkomst om deze joint venture uit te breiden is dan ook een logische volgende stap.


Partners

ForFarmers is een Europees bedrijf dat voeroplossingen biedt voor de veehouderij. Met haar missie “For the Future of Farming” zet ForFarmers zich in om voor een toekomstbestendige duurzame agrarische sector door kennis, advies, ondersteuning en producten op het boerenerf aan te bieden. ForFarmers produceert en levert een breed assortiment aan voeders voor alle diersectoren in Duitsland.

team agrar is naast de productie van mengvoer ook actief in graaninzameling en graanhandel, de levering van zaden, meststoffen en verdelgingsmiddelen en producten voor op het boerenerf.
Als onderdeel van team SE behoort team agrar tot de DLG Group, een bedrijf met activiteiten op het gebied van landbouw, bouw en energie. Het strategische doel van de DLG Groep is om bij te dragen aan een duurzamere toekomst en om de voorkeurspartner van boeren te zijn.

Structuur joint venture
De 50/50 joint venture, die verder gaat onder de naam ForFarmers team agrar, omvat de voeractiviteiten van ForFarmers en team agrar en de medewerkers in de betreffende rechtspersonen in Duitsland.
Dit betreft de voeractiviteiten van ForFarmers in Duitsland met ongeveer 250 werknemers en de voeractiviteiten van team agrar in Duitsland met ongeveer 130 werknemers. Het gaat om acht voerproductielocaties, drie terminals en het wagenpark. De huidige HaBeMa joint venture, die 130 werknemers heeft, maakt ook deel uit van de joint venture.

Buiten de joint venture overeenkomst vallen de activiteiten in Duitsland van de merken ForFarmers Thesing, Pavo, Reudink, CirQlar en Vleuten, evenals de activiteiten van de DLG Group op alle andere gebieden van landbouw, biologische diervoeding, Vilofoss-activiteiten, bouw en energieactiviteiten in Duitsland.

Het management van de nieuwe joint venture zal bestaan uit vertegenwoordigers van ForFarmers, team SE en HaBeMa en Ernst Friedlaender wordt de Managing Director.

ForFarmers zal de joint venture (inclusief HaBeMa, dat tot nu toe werd opgenomen als aandeel in de winst van investeringen verwerkt volgens de 'equity'-methode) volledig consolideren in haar financiële resultaten. De joint venture krijgt een adviesraad waarin beide aandeelhouders gelijkelijk zitting hebben. De eerste voorzitter wordt benoemd door team agrar. In de toekomst zullen de aandeelhouders op regelmatige tijdstippen afwisselend de voorzitter benoemen. 


Strategische overweging

De joint venture is in lijn met de strategische ambitie van beide partners: het beter bedienen van de Duitse markt, het creëren van nieuwe groeimogelijkheden en het verder benutten van elkaars sterke punten met als doel de winstgevendheid te vergroten. De joint venture zal een betere geografische dekking hebben en kan daardoor haar klanten beter en efficiënter bedienen. Bovendien zal het delen van kennis en expertise op het gebied van inkoop, formulatie en innovatie gunstig zijn voor de joint venture en haar klanten.

Pieter Wolleswinkel, CEO ForFarmers: “We werken al jaren goed samen met team agrar en DLG Group in onze joint venture HaBeMa. Ik geloof dat het bundelen van onze krachten een grote stap voorwaarts is voor beide partijen om onze marktactiviteiten in Duitsland uit te breiden. Het zal een basis leggen voor verdere groei in een belangrijke regio voor ForFarmers in Duitsland. Dit partnerschap zal ons in staat stellen om ons productportfolio te verbeteren en lokale oplossingen en diensten te leveren aan de Duitse markt.”

Jesper Pagh, interim CEO DLG Group: “We zijn erg blij dat we onze samenwerking met ForFarmers uitbreiden, een vertrouwde en jarenlange partner met wie we zowel strategische ambities als waarden delen. De samenwerking sluit goed aan bij onze strategische doelstelling om onze marktpositie te vergroten en het komt onze klanten ten goede doordat het ons in staat stelt om in de toekomst nog betere oplossingen te leveren.”

Ernst Friedlaender, Managing Director ForFarmers Duitsland: “Het biedt schaalvoordelen en het combineren van onze kennis en expertise zal synergie creëren op vele gebieden. Bovendien waarderen we elkaars missie en visie en is er een duidelijke culturele fit. We kijken uit naar een verbreding van onze samenwerking die zal bijdragen aan een duurzaam en toekomstbestendig bedrijf.”

Bent Nissen, Managing Director van team agrar: “We nemen deze zeer belangrijke strategische stap om onze voeractiviteiten toekomstbestendig te maken. Het partnerschap betekent dat we ons inzetten om de waardepropositie voor onze klanten te versterken door hen de beste producten en service te bieden. Tegelijkertijd stelt het ons in staat om synergiën te benutten, competenties te versterken en onze collega's nieuwe kansen en perspectieven te bieden.”


Dit persbericht is ook beschikbbaar en te downloaden via de ForFarmers website via deze link.

Dit persbericht bevat informatie die kwalificeert als voorwetenschap in de zin van artikel 7 lid 1 van de EU Marktmisbruik Verordening. 

Noot voor de redactie / Voor meer informatie:
ForFarmers, Ilse Niehof-Duivelshof, +31 (0)6 23 63 28 98
DLG Group, Mette Mette Sehested +45 28 35 10 44


Profiel ForFarmers
ForFarmers N.V. (‘ForFarmers’) is een onderneming die complete voeroplossingen biedt voor de (biologische) veehouderij. Met haar missie “For the Future of Farming” zet ForFarmers zich in voor een toekomstbestendig boerenbedrijf en een verdere verduurzaming van de agrarische sector. Ons doel is helder: bijdragen aan een goed rendement en een robuust lange-termijn-verdienmodel. Hoe? Door voorop te lopen met kennis, advies, ondersteuning en producten op het boerenerf. Dicht bij de boeren, oplossingsgericht en met een open blik op de toekomst. Met als resultaat: een bijdrage aan betaalbaar en duurzaam voedsel, For the Future of Farming. ForFarmers is met een afzet van circa 8,4 miljoen ton diervoeders een vooraanstaande speler in Europa. De onderneming heeft productieactiviteiten in Nederland (hoofdkantoor), Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk en exporteert naar diverse landen binnen en buiten Europa. ForFarmers heeft circa 2.600 medewerkers. De omzet bedroeg in 2023 circa € 3 miljard. ForFarmers N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam.

ForFarmers N.V., Postbus 91, 7240 AB Lochem, T: +31 (0)573 28 88 00

info@forfarmers.eu, www.forfarmersgroup.eu

Profiel DLG Group
De DLG Group is een toonaangevend Europees bedrijf dat actief is in de sectoren voeding, energie en huisvesting en voorziet in een aantal van de meest elementaire behoeften van mensen en de maatschappij. Het bedrijf is coöperatief eigendom van 25.000 Deense boeren. Hoewel de  wortels in Denemarken liggen, hebben ze een mondiaal perspectief. De DLG Group opereerde voorheen uitsluitend in Denemarken, maar is de afgelopen 20 jaar aanzienlijk gegroeid met 7.000 werknemers in 18 landen en verkopen in 70 landen over de hele wereld. Gedreven door de wens om een betere toekomst mogelijk te maken voor de komende generaties, ontwikkelen en leveren ze oplossingen en producten die klanten en eigenaren kunnen helpen bij de overgang naar een groenere toekomst, terwijl ze de eigen activiteiten transformeren.

team agrar is onderdeel van de DLG Group en biedt diensten en producten voor de agrarische sector. Dit omvat graanhandel, de levering van zaden, meststoffen en pesticiden en speciale landbouwproducten.

TOEKOMSTGERICHTE UITSPRAKEN
Dit document bevat toekomstgerichte uitspraken die onder meer betrekking hebben op ForFarmers’ wettelijk vereiste kapitaal- en liquiditeitsposities in bepaalde gespecificeerde scenario's. Hiernaast kunnen toekomstgerichte uitspraken, zonder enige beperking, uitspraken bevatten met daarin woorden zoals ''is voornemens'', "verwacht", 'houdt rekening met'', "is gericht op", ''heeft het plan'', "schat" en woorden met een soortgelijke strekking. Deze uitspraken betreffen of kunnen invloed hebben op toekomstige zaken, zoals ForFarmers’ toekomstige financiële resultaten, bedrijfsplannen en huidige strategieën. Toekomstgerichte uitspraken zijn onderhevig aan een aantal risico's en onzekerheden die ertoe kunnen leiden dat daadwerkelijke resultaten en prestaties wezenlijk verschillen van de verwachte toekomstige resultaten of prestaties die impliciet of expliciet in toekomstgerichte uitspraken zijn opgenomen. Factoren die tot verschillen in de huidige verwachtingen kunnen leiden, of daaraan kunnen bijdragen, omvatten, maar zijn niet beperkt tot: ontwikkelingen in wetgeving, technologie, belastingen, rechtspraak en regelgeving, schommelingen in beurskoersen, juridische procedures, onderzoeken door toezichthouders, de concurrentieverhoudingen, en algemene economische omstandigheden. Deze en andere factoren, risico's en onzekerheden die invloed kunnen hebben op enige toekomstgerichte uitspraak of de daadwerkelijke resultaten van ForFarmers, worden besproken in het laatst gepubliceerde jaarverslag. De toekomstgerichte uitspraken in dit document betreffen uitsluitend uitspraken vanaf de datum van dit document, en ForFarmers aanvaardt geen enkele verplichting tot of verantwoordelijkheid voor het bijwerken van de toekomstgerichte uitspraken die in dit bericht zijn opgenomen, ongeacht of deze verband houden met nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anderszins, tenzij ForFarmers hiertoe wettelijk verplicht is.