Statkraft SF - første kvartal 2008


Resultat for konsernet Statkraft SF ble i første kvartal 5732 millioner kroner før skatt (3550 millioner kroner) og 3856 millioner kroner etter skatt (2654 millioner kroner). Justert for urealiserte verdiendringer og vesentlige engangsposter ble resultatet 4555 millioner kroner før skatt (3499 millioner kroner) og 2997 millioner kroner etter skatt (2633 millioner kroner).
 
I 1. kvartal ble det jobbet videre med intensjons­avtalen med E.ON AG, som innebærer at selskapet overtar Statkrafts aksjer i E.ON Sverige i bytte mot aktiva samt aksjer i E.ON AG. En endelig avtale forventes å bli undertegnet i løpet av 1. halvår 2008.
 
Gasskraftverket i Knapsack i Tyskland ble satt i kommersiell drift 16. januar. Den endelige tildelingen av CO2-kvoter til de tyske gasskraftverkene for fase 2 (2008-2012) ble offentliggjort av tyske myndigheter i februar. For begge anleggene ble volumet 84,4 %.
 
I mars vedtok Statkraft å bygge ut vindparken Blaengwen i Wales. Vindparken eies 50/50 sammen med det amerikanske selskapet Catamount og vil ha en installert effekt på 23 MW.
 
Statkraft har inngått en avtale med regjeringen i Republika Srpska, som er en del av Bosnia-Hercegovina, som i første omgang omfatter planlegging for utvikling og utbygging av vannkraft.
 
Det er vedtatt en ny strategi for konsernets vindsatsing som blant annet medfører økt fokus på utvikling og utbygging av offshore vindparker i Nordsjøbassenget. I mars inngikk Statkraft en samarbeidsavtale med NorWind om offshore vindkraft, hvor NorWind vil gjennomføre en konseptstudie for et stort, bunnfast offshore vindkraftanlegg.
 
I slutten av mars fikk Statkraft og samarbeids­partneren Norsk Solkraft konsesjon på et 3 MW Photovoltaics solcelleanlegg i Italia.
 
I 1. kvartal ble det igangsatt prosesser som tar sikte på å fusjonere konsernets ulike aktiviteter innen områdene kraftsalg, fjernvarme og måling og avregning. Formålet er å etablere nasjonale forretningsmodeller for de enkelte virksomhetsområdene.
 
Sluttbrukerselskapene Fjordkraft og Trondheim Energi har introdusert FN-godkjente klima­kvoter innen privatmarkedet og til kunder som ønsker å gjøre sin virksomhet klimanøytral i forhold til utslipp av CO2.
 
Virksomheten i Statkraft SF
Statkraft SFs formål er å eie alle aksjene i og gi lån til Statkraft AS. I tillegg har Statkraft SF enkelte eiendeler som av formelle årsaker ikke kan eies av Statkraft AS. Dette gjelder kraftverk som er hjemfalt og utleid eller som ved hjemfall vil tilfalle Statkraft, samt enkelte utenlandsengasjementer (Asian Power Invest AB og Nordic Hydropower AB).
 
Konsernregnskapet til Statkraft SF vil, med unntak av de tilbakeholdte eiendelene og enkelte poster på passivasiden, være identisk med konsernregnskapet for underkonsernet Statkraft AS.
 
I utgående balanse for 1. kvartal 2008 var verdien av de totale eiendelene i konsernet Statkraft SF 103 millioner kroner høyere enn i konsernet Statkraft AS. Balanseverdien av de utleide kraftverkene og utenlandsengasjementene beløper seg til 947 millioner kroner.
 
Rentebærende langsiktig gjeld i Statkraft SF konsern var 2750 millioner kroner høyere enn i Statkraft AS konsern som følge av at Statkraft SF har lånt 3 milliarder kroner under en etablert kredittlinje i forbindelse med finansiering av utbytte for regnskapsåret 2004. Ved utgangen av 1. kvartal utgjorde rentebærende gjeld 39 739 millioner kroner mot 40 034 millioner kroner ved utgangen av 2007. Rentebærende gjeldsgrad var 46,6 % mot 49,0 % ved utgangen av 2007. Omløpsmidler, utenom likviditetsbeholdning, var 13 870 millioner kroner og kortsiktig rentefri gjeld 18 397 millioner kroner.
 
I resultatregnskapet utgjør forskjellene mellom Statkraft SF og Statkraft AS i hovedsak inntekter og kostnader knyttet til løpende drift av de tilbakeholdte eiendelene. Disse forskjellene er relativt beskjedne.
 
Kontaktpersoner:
Stein Dale, konserndirektør/CFO, tlf.: +47 24 06 72 11 / +47 450 02 111
Yngve Frøshaug, IR-ansvarlig, tlf.: +47 24 06 78 76 / +47 900 23 021

Pièces jointes

Rapport første kvartal