F-Secure Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2012


25.7.2012 klo 9.00
 
F-Secure Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2012

Vakaa liikevaihdon kasvu jatkui operaattorikanavan vetämänä,
hyvä tietoturvan myynti, kannattavuus tyydyttävä



Keskeisiä tapahtumia toisella vuosineljänneksellä

- Liikevaihto kasvoi 12 % ja oli 39,6 milj. euroa (II/2011: 35,3 milj. euroa)

- Operaattorikanavan liikevaihto kasvoi 20 % ja oli 24,4 milj. euroa (20,3 milj. euroa). Liikevaihtoa kasvatti hyvä tietoturvan myynti ja sitä tuki pilvipohjaisen tallennuspalvelun myynti.

- Liikevoitto oli 5,8 milj. euroa, 15 % liikevaihdosta (4,6 milj. euroa, 13 %)

- Osakekohtainen tulos oli 0,03 euroa (0,02 euroa)

- Liiketoiminnan rahavirta oli 6,7 milj. euroa positiivinen (0,8 milj. euroa)

 

Johdon näkymät vuodelle 2012 pysyvät muuttumattomana:

- Vuotuisen liikevaihdon kasvuvauhdin arvioidaan olevan 5-10 % ja liikevoiton arvioidaan olevan noin 15 % liikevaihdosta.

 

(Tilintarkastamaton. Vuoden 2011 vastaavan ajanjakson vertailuluvut esiintyvät sulkeissa kuluvan vuoden luvun perässä, ellei toisin mainita. Valuutta on euro. Pilvipohjainen tallennusliiketoiminta on sisällytetty operaattorikanavaan.)

 

Tunnuslukuja 2012 2011   Muutos 2012 2011    Muutos 2011
(Milj. EUR) 4-6 4-6            % 1-6 1-6         %         12kk
Liikevaihto 39,6 35,3      +12 % 77,9 69,4     +12 % 146,0
Liikevoitto 5,8 4,6      +26 % 11,2 10,1      +11 % 23,6
 % liikevaihdosta 15% 13%   14% 15%   16%
Tulos ennen veroja 5,7 4,6       +24 % 10,9 9,9      +10 % 23,5
Osakekohtainen tulos (EUR) 0,03 0,02   0,05 0,04   0,11
Kauden lopussa:
Saadut ennakot
38,0 36,8   38,0 36,8   38,3
Omavaraisuusaste, % 72% 68%   72% 68%   68%
Velkaantumisaste, % -43% -48%   -43% -48%   -47%
Henkilöstö 990 873   990 873   942


Toimitusjohtaja Christian Fredrikson:

"Taloudellinen tuloksemme toisella neljänneksellä oli tyydyttävä. Liikevaihdon 12 prosentin kasvun ajurina oli hyvin menestynyt operaattorikanava, joka kasvoi 20 prosenttia vahvan tietoturvan myynnin ansiosta. Kasvua tuki pilvipohjaisten tallennuspalveluiden tilaajaperusteinen myynti. 

Operaattorit ovat edelleen erittäin kiinnostuneita pilvipohjaisista tallennuspalveluista. Kuitenkin maailmantalouden epävarmuuden ja hidastuneiden sopimusneuvotteluiden vuoksi liikevaihdon kasvu on viivästynyt. Toisaalta laajentumisemme Latinalaisen Amerikan tietoturvamarkkinoille on edistynyt hyvin ja olemme avaamassa kahta uutta myyntitoimistoa, Chileen ja Kolumbiaan.

Tämän vuoden kasvu- ja kannattavuusodotukset eivät ole meitä tyydyttävällä tasolla, koska pilvipohjaisessa tallennuspalveluliiketoiminnassa on ollut viiveitä ja investoimme uusiin palveluihin. Kuitenkin sekä tietoturvan että pilvipohjaisen tallennuspalveluliiketoiminnan pitkän aikavälin kasvumahdollisuudet näyttävät hyvältä. Etsimme tapoja toimintamme tehostamiseksi saavuttaaksemme pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteemme. Heinäkuussa käyttöönotetun uuden organisaatiorakenteen tavoitteena on nopeuttaa tuotteiden julkaisua asiakkaille, parantaa asiakaskeskeisyyttä, tukea innovatiivisuutta ja toteuttaa strategiaamme paremmin. Uskomme, että uusi organisaatiorakenne auttaa meitä kehittämään operatiivista tehokkuuttamme ja kykyämme hyödyntää uusia liiketoimintamahdollisuuksia tulevaisuudessa."

Konsernin liiketoiminta tammi-kesäkuussa 2012

Vuoden 2012 tammi-kesäkuun liikevaihto oli yhteensä 77,9 milj. euroa, kasvua 12 % (69,4 milj. euroa, 9 %). Operaattorikanavan liikevaihdon kasvu jatkui vakaana - liikevaihto kasvoi 20 % edellisestä vuodesta ja oli 47 milj. euroa (39 milj. euroa). Liikevaihto perinteisten kanavien kautta nousi noin 2 % viime vuodesta ja oli 30,9 milj. euroa (30,4 milj. euroa). Liikevoitto oli 11,2 milj. euroa (10,1 milj. euroa), joka vastaa 14 % liikevaihdosta (15 %). Osakekohtainen tulos oli 0,05 euroa (0,04). Liiketoiminnan rahavirta oli 14,3 milj. euroa positiivinen (7,9 milj. euroa). Ennakkomaksuiksi kirjattu myynti oli kesäkuun lopussa 38,0 milj. euroa (36,8 milj. euroa) johtuen hyvästä lisenssimyynnistä.

Kiinteät kokonaiskulut olivat 63,6 milj. euroa (56,3 milj. euroa), 13 % korkeammat kuin edellisvuonna. Kustannusten kasvu kohdistui maantieteelliseen laajentumiseen Latinalaisessa Amerikassa sekä tutkimus- ja tuotekehitykseen kilpailukyvyn lisäämiseksi tietoturva- ja tallennuspalveluissa. Kustannustasoa nostivat myös kasvaneet poistot aiemmin aktivoiduista menoista (T&K-kustannusten aktivoinnit, ohjelmistot, laitteistot). Vuoden 2012 ensimmäisellä vuosipuoliskolla poistot olivat 3,8 milj. euroa (1-6/2011: 3,0 milj. euroa). F-Secure myös aktivoi osan tallennuspalvelun ohjelmistoalustoihin liittyvistä tuotekehitysmenoistaan, yhteensä 3,6 milj. euroa (2,6 milj. euroa), kirjanpitosäännösten mukaisesti. Toisella neljänneksellä F-Secure teki 0,8 milj. euron arvonalennuskirjauksen vanhentuneeseen myyntityökaluun liittyen. Yhtiö on myös muuttanut toiminnallisista syistä lomapalkkavarauksien laskentaperiaatteita, mikä tasoittaa toisen ja kolmannen neljänneksen kuluja; vähentäen toisen ja lisäten kolmannen neljänneksen kuluja noin 0,4 milj. eurolla.

Kesäkuun lopussa liikevaihdon maantieteellinen jakauma oli seuraava: Suomi ja Skandinavia 31 % (33 %), muu Eurooppa 45 % (45 %), Pohjois-Amerikka 10 % (10 %) ja muu maailma 14 % (12 %).

Operaattoriliiketoiminta II/2012

Operaattorikanava - joka sisältää Internet-palveluntarjoajat, mobiilioperaattorit ja kaapelioperaattorit - on pääasiallinen myyntikanava F-Securen palveluille. Yhtiön yli 200 operaattorikumppania yli 40 eri maassa tavoittavat yhteensä yli 250 miljoonaa potentiaalista laajakaista- tai mobiilikuluttaja-asiakasta. Yhtiön operaattorikumppanien lukumäärä on selvästi suurempi kuin muilla tietoturva-alan kilpailijoilla.

F-Secure tarjoaa operaattoreiden kautta tietoturvapalveluita ja pilvipohjaisia tallennuspalveluita, jotka ovat asiakkaille helppokäyttöisiä. Myyntikanava hyödyntää operaattorin paikallisuutta ja tunnettuutta, tavoittaen miljoonia kuluttaja-asiakkaita kustannustehokkaasti ja skaalautuvasti. F-Secure tarjoaa operaattorikumppaneilleen palveluita, joiden avulla ne voivat kilpailla tuotteita ja palveluita Internetin kautta suoraan loppuasiakkaille tarjoavien Internet-toimijoiden kanssa. Tarjoamalla tietoturvapalveluita ja pilvipohjaisia tallennuspalveluita operaattori voi kasvattaa keskimääräistä asiakaskohtaista myyntiään ja kannattavuuttaan sekä vähentää asiakasvaihtuvuutta.

Tällä hetkellä suurin osa F-Securen liikevaihdosta tulee tietoturvapalveluiden myynnistä, jossa operaattorit myyvät tietoturvapalveluita suojatakseen asiakkaitaan Internetin uhkia vastaan. Liikevaihdon kasvua ovat kasvattaneet tietoturvapalveluiden kasvaneet tilaajamäärät nykyisten ja uusien operaattorikumppaneiden asiakaskunnissa. Liiketoimintamahdollisuuksia tukevat sekä kiinteän laajakaistan että mobiililaajakaistayhteyksien yleistyminen, tietoturvapalveluiden luonnollinen kysyntä sekä suhteellisen alhainen käyttäjämäärä asiakaskunnassa. Internetin tietoturvapalvelut älypuhelimille ja tablet-laitteille muodostavat tänä päivänä pienen osan F-Securen ja myös kokonaismarkkinoiden volyymista. Mobiilitietoturvan markkinat muuttuvat edelleen älypuhelimien ja tablet-laitteiden määrän kasvun myötä. 

Pilvipalveluiden, kuten tiedon tallentamisen, jakamisen ja synkronoinnin, odotetaan olevan merkittävä liiketoimintamahdollisuus koko ohjelmistoalalla. Sosiaalisen median käyttö lisääntyy, ja ihmiset etsivät ohjelmia, joiden avulla he voivat jakaa, tallentaa ja kontrolloida henkilökohtaista tietoaan. Tulevaisuudessa lähes kaikki laitteet, joilla luodaan tai varastoidaan tietoa - kuten pöytäkoneet, kannettavat tietokoneet, tabletit, älypuhelimet ja digitaaliset kamerat - voidaan varmuuskopioida Internetin kautta. Pilviteknologian luomat liiketoimintamahdollisuudet ovat lisänneet operaattoreiden kiinnostusta pilvipalveluihin, sillä operaattorit hakevat asiakkaidensa kysyntää vastaavia palveluita kilpaillakseen Internet-toimijoiden kanssa. Operaattoreiden etuna on kyky hallinnoida jatkuvasti markkinoille tulevia laitteita ja useita erilaisia käyttöjärjestelmiä erilaisissa ympäristöissä. Operaattoreilla on myös kokemusta tuoda palveluja suurille käyttäjämäärille ja lisäksi tarjota asiakastukea palveluilleen.

F-Securen tulo pilvipohjaiseen tallennusliiketoimintaan on edelleen vahvistanut yhtiön asemaa operaattoreiden pitkän aikavälin strategisena kumppanina. Operaattoreiden kiinnostus pilvipalveluihin on suuri. Tällä hetkellä kymmenet operaattorit tarjoavat F-Securen pilvipohjaista tallennuspalvelua, erityisesti standardoitua varmuuskopiointipalvelua. Lisäksi F-Securella on käynnissä useita alustavia neuvotteluita liittyen pidemmälle kehittyneisiin pilvipalveluihin, kuten synkronointiin ja jakamiseen. Pilvipohjainen tallennuspalvelutarjonta kehittyy liiketoimintana jatkuvasti.

Operaattorit tarjoavat yleensä tietyn tallennuskapasiteetin ilmaiseksi loppukäyttäjälle ja laskuttavat lisäpalveluista. F-Secure laskuttaa operaattorilta tilaajamääriin perustuvan maksun lisäksi näistä operaattorin tarjoamista ilmaispalveluista. Näiden lisäksi liikevaihtoa kasvattavat palvelun valinnaiset ominaisuudet, kapasiteetin käyttö, projektitoimitukset ja palvelun muokkaus asiakkaiden toiveiden mukaiseksi. F-Securen tilaajamääriin perustuva liikevaihto pilvipalveluista on suhteellisen matalalla tasolla, mutta johto odottaa liikevaihdon kasvavan asteittain, kun operaattorit alkavat tarjota asiakkailleen lisää pilvipalveluita ja tilaajamäärät kasvavat.

F-Secure on lisännyt investointejaan erityisesti pilvipohjaisiin tallennuspalveluihin mutta myös tietoturvapalveluihin. Yleisimpien käyttöjärjestelmien - joihin kuuluvat esimerkiksi Android, iOS ja Windows - lisäksi yhtiö investoi ohjelmistoalustojen kehittämiseen. Investointien avulla tuetaan palveluiden skaalautuvuutta ja kilpailukykyä sekä mahdollistetaan operaattorikanavan PC- ja mobiilipalveluiden tarjonta laajalle käyttäjäkunnalle.                                                                                                    

Pilvipohjaisten tallennuspalveluiden liiketoimintamahdollisuudet ovat houkuttelevat. Operaattorit ovat edelleen erittäin kiinnostuneita pilvipohjaisista tallennuspalveluista. F-Securella on käynnissä useita alustavia neuvotteluita potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Maailmantalouden epävarmuus ja jonkin verran pitkittyneet neuvottelut kuitenkin viivästyttävät liikevaihtoa. Ensimmäisellä neljänneksellä solmittu uuden pilvipohjaisiin tallennuspalveluihin liittyvä operaattorikumppanuus suuren eurooppalaisen operaattorin kanssa etenee odotusten mukaisesti.  Palvelun julkistuksen odotetaan tapahtuvan vuoden 2012 jälkipuoliskolla. Toisella neljänneksellä toimitukseen liittyi jonkin verran projektituloutusta. Yhteistyö AT&T:n kanssa etenee hyvin, vaikka pilvipohjaisen palvelun lanseeraus on lykkääntynyt. Tilaajaperusteinen liikevaihto, kuten AT&T -sopimuksen minimituloutus ja varmuuskopiointipalvelu, tuki liikevaihdon kasvua kun taas projektilaskutus oli edellisvuotta alemmalla tasolla.

Toisella neljänneksellä tietoturvan myynti kehittyi vahvasti useissa Euroopan maissa sekä Latinalaisessa Amerikassa osoittaen vahvaa kaksinumeroista liikevaihdon kasvua. F-Secure avaa Latinalaisessa Amerikassa kaksi uutta myyntitoimistoa, Chileen ja Kolumbiaan, hyödyntääkseen vahvasti kasvavia liiketoimintamahdollisuuksia ja tukeakseen Telefonican kumppanuutta Brasilian ulkopuolella. Euroopassa F-Secure solmi uusia operaattorikumppanuuksia muutamien keskikokoisten operaattoreiden kanssa (kuten VOO Belgium (Belgia), Primacom (Saksa)). Lisäksi F-Secure laajensi yhteistyötään operaattorikumppani KPN:n (Alankomaat) kanssa ja tarjoaa KPN asiakkaille mobiilitietoturvapalveluja PC-tietoturvan lisäksi.

Toukokuussa F-Secure järjesti vuotuisen Species -konferenssin operaattoriasiakkailleen. Tänä vuonna konferenssi järjestettiin Milanossa ja siihen osallistui noin 60 operaattorikumppania 25 eri maasta. Konferenssin päätarkoituksena on mahdollistaa parhaiden käytäntöjen jakaminen operaattorikumppaneiden välillä lisäarvopalveluiden myymiseksi ja markkinoimiseksi sekä verkostoitua operaattoreiden kesken.

Vuoden 2012 toisella neljänneksellä operaattorikanavan liikevaihto oli 24,4 miljoonaa euroa (20,3 milj. euroa), joka vastasi 62 % F-Securen kokonaisliikevaihdosta (58 %). Liikevaihto kasvoi 20 % verrattuna vuoden 2011 vastaavaan neljännekseen ja 8 % edellisestä neljänneksestä.

Muiden kanavien liiketoiminta II/2012

Muiden kanavien myynti koostuu pääosin perinteisestä lisenssimyynnistä kuluttajille eStoren ja vähittäismyynnin kautta, toisin sanoen tietoturvalisenssien myymisestä ja uusimisesta sekä tietokoneille ja mobiililaitteille suunnattujen varmuuskopiointiratkaisujen myynnistä. Nämä kanavat sisältävät myös laajan valikoiman tietoturvapalveluita yritysasiakkaille globaalin jälleenmyyntiverkoston kautta. Perinteisten kanavien yhteenlaskettu liikevaihto kehittyi hieman odotettua paremmin; erityisesti myynti eStoren kautta kasvoi hyvin. Asiakastyytyväisyys tietoturvapalveluihin jatkui korkealla tasolla ja on nähtävissä hyvänä lisenssien ylläpitomyyntinä.

Toisen neljänneksen liikevaihto pysyi vakaana ja oli 15,2 milj. euroa (15 milj. euroa). Nämä kanavat vastasivat 38 % yhtiön kokonaisliikevaihdosta (42 %).

Tuotteet, palvelut ja teknologiat

F-Secure kehittää ja myy tietoturva- ja pilvipalveluita, joiden valikoima kattaa tietokoneet, palvelimet ja jatkuvasti kasvavan määrä älypuhelimia ja tablet-laitteita. Laajaan palveluvalikoimaan sisältyy kattava joukko tietoturvatuotteita, kuten virustentorjunta, anti-theft, selauksen suojaus ja lapsilukko, sekä pilvipalveluita sisällön varmuuskopiointiin, synkronointiin ja jakamiseen.

F-Secure jatkaa edelleen investointeja pilvi- ja tietoturvapalveluihin. Yleisimpien käyttöjärjestelmien, Androidin, iOS:n ja Windowsin, lisäksi yhtiö investoi parhaillaan ohjelmistoalustojen kehitykseen. Investoinnit mahdollistavat palveluiden skaalautuvuuden ja kilpailukyvyn sekä auttavat operaattoreita tarjoamaan F-Securen PC- ja mobiilipalveluita laajalle käyttäjäkunnalle.

Pilviteknologia (cloud computing) on ollut keskeinen osa yhtiön teknologiastrategiaa ja -valintoja jo useamman vuoden ajan. F-Secure käyttää pilviteknologiaa kahteen tarkoitukseen: reaaliaikaiseen suojaukseen ja varmuuskopiointiin. Reaaliaikainen suojaus siirtää tietyt prosessoria ja muistia kuormittavat toiminnot loppukäyttäjän koneelta pilveen, minkä ansiosta ohjelmisto on yksi toimialan nopeimmista. Hyödyntämällä tietoa käyttäjien järjestelmistä reaaliaikainen suojaus myös tunnistaa uudet uhat ja reagoi niihin selvästi aiempaa nopeammin ja tarjoaa suojausta eri laitekategorioille, kuten älypuhelimille. F-Securen pilvipohjaista mainepalvelua hyödyntävät ratkaisut tarkistavat automaattisesti verkosta haettavan sisällön turvallisuuden.

F-Secure on investoinut merkittävästi pilvipohjaisten tallennuspalvelusovellusten kehittämiseen. Yhtiön carrier-grade-tason pilvipohjainen tallennusalusta mahdollistaa skaalautuvien ja räätälöityjen palveluiden tarjoamisen jopa maailman suurimpien operaattoreiden vaatimusten mukaisesti. Samanaikaisesti alusta mahdollistaa uusien sovellusten tuottamisen nopeasti ja skaalautuvasti.

Tietoturvaa ja pilvipohjaisia palveluteknologioita yhdistelmällä F-Secure voi tulevaisuudessa luoda uusia ja innovatiivisia ratkaisuja tietokoneille, älypuhelimille ja muille laitteille.

F-Secure panostaa edelleen vahvasti käyttäjäkokemuksen suunnitteluun tuotteiden ja palvelujen kehityksessä. Käytettävyyssuunnittelijat, markkinoinnin asiantuntijat ja tuotekehittäjät ovat osallistuneet kuluttajatutkimuksiin, kohderyhmien hahmotteluun ja käyttäjäkokemustesteihin kartoittaakseen kuluttaja-asiakkaiden tarpeita sekä kuullakseen heidän näkemyksiään uusista tuote- ja palveluprototyypeistä, jotta ne olisivat mahdollisimman houkuttelevia ja helppokäyttöisiä jo julkaisuvaiheessa. Käyttäjäkokemus ja suunnittelu ovat teknisen suorituskyvyn ohella keskeisimpiä tekijöitä tuotteiden ja palvelujen kaupalliselle menestykselle.

Vuoden 2012 tammi-kesäkuun keskeisimmät tuote- ja palvelujulkistukset olivat seuraavat:  

Toukokuussa F-Secure julkisti F-Secure Protection Service for Business -tietoturvapalvelusta päivitetyn version, joka suojaa myös älypuhelimet ja tabletit. Yritykset voivat nyt suojata kaikki laitteensa, mukaan lukien älypuhelimet ja tabletit, yhdellä ratkaisulla. Ratkaisu on suunnattu nykypäivän työpaikoille, joilla mobiililaitteita käytetään yhä enemmän sähköpostin ja muun luottamuksellisen aineiston käsittelyyn. F-Secure Protection Service for Business tarjoaa suojauksen älypuhelimille suunnatuilta haittaohjelmilta, kuten laskutushuijauksilta tai vakoilutyökaluilta, jotka varastavat yhteystietoja roskapostituslistoja varten. F-Securen tietoturvaratkaisun avulla yritys voi seurata hukatun laitteen sijaintia, lukita laitteen, tai pyyhkiä kaiken laitteelle tallennetun luottamuksellisen aineiston.

Huhtikuussa F-Secure esitteli uuden Email and Server Security -tietoturvaratkaisun tiedosto- ja sähköpostipalvelimille. Sähköposti- ja palvelinsuojaukseen kuuluu nyt myös ennakoiva virustorjunta, F-Secure DeepGuard, jonka toiminta perustuu kehittyneeseen heuristiikkaan sekä pilvipohjaisiin esto- ja sallintaluetteloihin. Tuotteeseen sisältyy myös muita F-Securen palkittuja teknologiaratkaisuja, kuten Exploit Shield sekä Selauksen suojaus, joka kertoo, mitkä verkkosivustot ovat turvallisia. F-Secure Email and Server Security suojaa sekä fyysiset palvelimet että virtuaalipalvelimet. Lisäksi se tukee viimeisintä XenApp 6.5 -ratkaisua ja muita Citrixin pääteratkaisuja.

Maaliskuussa F-Secure esitteli Safe Infinityn, jota tarjotaan operaattorikumppaneiden kautta. Safe Infinity suojaa kuluttajia sekä perinteisiltä tietoturvauhilta että korvaamattoman aineiston häviämiseltä. Safe Infinity sisältää kaikki F-Securen tietoturvapalveluun kuuluvat toiminnot, kuten virustentorjunnan, palomuurin, roskapostin suodatuksen ja lapsilukon, sekä pilviteknologiaan pohjautuvat varmuuskopiointitoiminnot.

Maaliskuussa F-Secure lanseerasi Safe Anywheren, jonka avulla kuluttajat voivat suojata tietokoneensa, älypuhelimensa ja tablet-laitteensa yhden operaattoreilta tilattavan palvelun kautta. Safe Anywhere sisältää F-Securen suojauksen viruksia, roskapostia, tietojenkalastelua ja muita tietoturvauhkia vastaan. F-Secure Safe Anywhere yhdistää F-Secure Protection Service for Consumers ja F-Secure Mobile Security –tuotteet. Safe Anywhere tukee PC- ja Mac-tietokoneita sekä Android-, Blackberry-, iOS- ja Symbian-pohjaisia mobiililaitteita.

Helmikuussa F-Secure esitteli F-Securen Content Anywhere -sovelluksen pilvitallennusmarkkinoille.

F-Securen Content Anywhere synkronoi asiakkaan sisällön pilven kautta, jolloin käyttäjän tiedostot ovat ajasta ja paikasta riippumatta saatavilla asiakkaan laitteilla, kuten tietokoneella, älypuhelimilla ja tableteilla tai vaikkapa nettiyhteydellä varustetun TV:n kautta. Tuotetta suunniteltaessa helppokäyttöisyys on ollut ensisijaisen tärkeässä asemassa. Tämä näkyy muun muassa yhtenäisessä käyttöliittymässä, joka toimii aina samalla tavalla laitteesta riippumatta. Palveluntarjoajat voivat nyt tarjota asiakkaalleen käyttäjäkohtaisen sisältöpilven, jota voidaan käyttää oman sisällön tallentamiseen, synkronointiin ja jakamiseen.

Palkinnot

F-Securen tuotteet ja palvelut menestyivät hyvin useissa eri testeissä. Huhtikuussa F-Secure Internet Security 2012 sai "AV-TEST Certified" -leiman kotikäyttöön suunnatulle tietoturvatuotteelleen ja F-Secure Client Security sai "AV-TEST Approved Corporate Endpoint Protection" -leiman yrityksille suunnatulle tuotteelle. Huhtikuussa F-Secure Anti-Virus 2012 sai Advanced+ -palkinnon (AV Comparatives, On Demand Detection of Malicious Software, maaliskuu).  F-Secure sai myös erinomaiset tulokset AV-Testin Malware Protection for Android-testissä maaliskuussa 2012. F-Secure Client Security voitti AV-TESTin Best Protection 2011-palkinnon yritystuotekategoriassa tammikuussa 2012. F-Secure Internet Security 2012 voitti AV-Comparatives Top Rated-palkinnon tammikuussa 2012.

Kilpailutilanne 

Neljänneksen aikana tietoturvamarkkinoilla ei havaittu merkittäviä muutoksia kilpailutilanteessa tai hinnoitteluasemassa. Tavanomaista hintakilpailua on ollut havaittavissa joissakin maissa tietoturvamarkkinoilla, erityisesti perinteisessä lisenssimyynnissä. Kaupallinen kiinnostus pilvipohjaisiin tallennuspalveluihin on piristymässä sitä mukaa kun uusia pilvipalveluita tuodaan markkinoille. Monet F-Securen perinteisistä kilpailijoista ovat myös tulossa pilvipohjaiseen tallennuspalveluliiketoimintaan.

F-Securen kilpailukyky operaattorikanavassa on pysynyt vahvana. Kiinteän laajakaistan ja mobiililaajakaistan käytön kasvu tukee operaattoreiden asemaa tietoturva- ja pilvipalveluiden tarjoajana.

Henkilöstö ja organisaatio

Vuoden 2012 kesäkuun lopussa konsernissa oli 990 työntekijää (873). Yhtiön henkilöstömäärä on jatkanut kasvuaan toisella neljänneksellä erityisesti pilvipohjaisen tallennuspalveluliiketoiminnan osalta.

Yhtiö on uudelleenorganisoinut toimintansa heinäkuun alussa. Organisaatiomuutoksen tavoitteena on parantaa operatiivista tehokkuutta, nopeuttaa tuotteiden julkaisua ja parantaa asiakaskeskeisyyttä. Keskeisimmät myyntikanavat pysyvät samoina: operaattorikanava tietoturva- ja pilvipohjaisille tallennuspalveluille ja muut kanavat sisältäen perinteisen lisenssimyynnin yrityksille ja kuluttaja-asiakkaille.

Yhtiön tämänhetkinen johtoryhmän kokoonpano vastuualueittain on seuraava: Christian Fredrikson (toimitusjohtaja, pilvipohjainen tallennuspalveluliiketoiminta (va.)), Ari Alakiuttu (henkilöstö ja toimitilat), Samu Konttinen (asiakkaat ja markkinat), Maria Nordgren (kuluttajaliiketoiminta), Pirkka Palomäki (strategia), Jari Still (tutkimus ja tuotekehitys), Pekka Usva (yritysliiketoiminta) ja Taneli Virtanen (talous ja hallinto).

Rahoitus ja pääomarakenne

Yhtiön rahoitusasema on edelleen vahva. Omavaraisuusaste kesäkuun lopussa oli 72 % (68 %) ja velkaantumisaste oli 43 % negatiivinen (48 % negatiivinen).

Liiketoiminnan rahavirta vuoden 2012 tammi-kesäkuussa oli 14,3 milj. euroa positiivinen (7,9 milj. euroa positiivinen). Rahoitustuotot olivat hieman negatiiviset -0,3 milj. euroa pienten korkotuottojen ja valuuttakurssitappioiden johdosta (-0,3 milj. euroa). Yhteensä 9,3 milj. euron osingot maksettiin huhtikuussa.

Pääomarakenne on kehittynyt pidemmän aikavälin tehokkuustavoitteiden mukaisesti. Likvidien varojen markkina-arvo 30.6.2012 oli 25,3 milj. euroa (23,5 milj. euroa). Valuuttakurssien muutoksilla (Yhdysvaltain dollari, Japanin jeni) oli hieman kannattavuutta parantava vaikutus.  

Investoinnit

Investoinnit käyttöomaisuuteen olivat tammi-kesäkuussa 6,4 milj. euroa (9,2 milj. euroa). Nämä sisälsivät lähinnä IT-laitteita, ohjelmistoja sekä tuotekehitysmenojen aktivointeja 3,6 miljoonaa euroa (2,6 milj. euroa).

Pääoman hallinta ja omat osakkeet

Yhtiön tavoitteena on pyrkiä tehokkaaseen pääomarakenteeseen, joka varmistaa liiketoiminnan toimivuuden ja tukee omistaja-arvon kasvattamista.

F-Securen hallussa oli kesäkuun 2012 lopussa yhteensä 3,732,390 omaa osaketta, joka vastaa noin 2,4 % yhtiön osakkeista ja äänistä. Osakkeet on hankittu julkisessa kaupankäynnissä Nasdaq OMX Helsinki Oy:n sääntöjen mukaisesti markkinahintaan. Yhtiön omat osakkeet hankitaan osana yhtiön kannustinjärjestelmän toteuttamista, käytettäväksi yrityshankintojen tai muiden yhtiön liiketoimintaan kuuluvien järjestelyiden toteuttamiseksi, yhtiön rahoitusrakenteen parantamiseksi tai muutoin edelleen luovutettavaksi tai mitätöitäväksi.

Tammikuussa 2012 F-Secure Oyj luovutti yhteensä 274.923 osaketta palkkiona 21:lle osakeperusteisen kannustinohjelman piirissä olevalle henkilölle.

Osakkeet, osakepääoma ja optio-ohjelmat

Toisen neljänneksen aikana ei ollut optioilla tehtyjä osakemerkintöjä.

F-Securen osakkeiden kokonaismäärä oli joulukuun lopussa 158.798.739 osaketta. Vastaava osakemäärä laimennusvaikutus huomioiden oli 160.940.348 osaketta. Yhtiön osakepääoma on 1.551.311,18 euroa. Lisätietoja yhtiön optio-ohjelmista on saatavilla yhtiön sijoittajille suunnatuilla verkkosivuilla.

Hallinnointi (Corporate Governance)

F-Secure noudattaa listayhtiöiden hallinnointi- ja ohjausjärjestelmiä (Corporate Governance) koskevia suosituksia, jotka Suomen Arvopaperimarkkinayhdistys (Elinkeinoelämän keskusliitto ry:n, NASDAQ OMX Helsinki Oy:n ja Keskuskauppakamarin yhteistyöelin) on julkistanut, kuten yhtiön verkkosivuilla on kuvattu. F-Secure Oyj julkaisi selvityksen hallinto- ja ohjausjärjestelmästään vuodelle 2011 yhtiön vuosikertomuksessa ja verkkosivuilla maaliskuussa 2012.

Lähiajan riskit ja epävarmuustekijät

F-Secure ei ole havainnut merkittäviä muutoksia riskeissä eikä epävarmuustekijöissä katsauskauden aikana. Epävarmuus maailmantaloudessa saattaa vaikuttaa laajakaistamyynnin kasvuun ja operaattoreiden halukkuuteen investoida uusiin palveluihin ja saattaa aiheuttaa painetta hintojen laskuun. Nämä voivat vaikuttaa heikentävästi F‑Securen tietoturvan ja pilvipalveluiden myyntiin. Yhtiö seuraa jatkossakin tarkasti sekä talouden että rahoitusmarkkinoiden kehitystä.

Yhtiön riskit ja epävarmuustekijät liittyvät muun muassa seuraaviin seikkoihin: yhtiön tuote- ja ratkaisuvalikoiman kilpailukyky, kilpailutilanteen kehittyminen, hinnoittelumallit (kuten ilmaispalvelut, tallennuskapasiteetin kustannus), teknologiamuutosten vaikutus, oikea-aikainen ja menestyksekäs monimutkaisten teknologioiden kaupallistaminen uusiksi tuotteiksi ja ratkaisuiksi, kyky suojata omia aineettomia oikeuksia (IPR) samoin kuin kyky käyttää kolmansien osapuolien teknologioita järkevin kaupallisin ehdoin, alihankkijasuhteet, alueellinen kehitys uusilla kasvumarkkinoilla, kumppanuussuhteiden pitkäjänteisyys, tallennetun tiedon vaarantuminen ja vaatimukset, jotka kohdistuvat palvelutasoon ja kasvaneen sopimuksellisen riskin kantamiseen sekä uusien liiketoiminta-alueiden kehittämiseen.

Tallennusliiketoiminnan ja pilvipohjaisen liiketoiminnan projektiluonteisuudesta johtuen projektien ennustetut toteutusaikataulut vaihtelevat tässä liiketoiminnassa enemmän kuin perinteisessä tietoturvapalveluiden liiketoiminnassa. Näistä saattaa aiheutua viivästyskorvauksia, ja nämä voivat aiheuttaa vaihtelua liikevaihtoennusteissa.

Katsauskauden jälkeiset tapahtumat

Katsauskauden jälkeen ei ole toteutunut merkittäviä muutoksia yhtiön liiketoiminnassa tai taloudellisessa asemassa.

Markkinatilanne

Pidemmän aikavälin markkinat ovat houkuttelevat F-Securelle. Internetin käytön kasvu ja Internetiä käyttävien laitteiden määrän kasvu ajavat tietoturva- ja tallennuspalveluiden kysyntää.

Internet-käyttäjien määrä kasvaa ja on nyt ylittänyt 2 miljardin käyttäjän rajan. Internetin käyttöaste on jatkanut kasvuaan ja on nyt globaalisti yli 30 %, Aasiassa yli 24 %, Euroopassa lähes 60 % ja Pohjois-Amerikassa lähes 80 %. (Lähteet: Internet World Stats, U.S. Census Bureau, marraskuu & joulukuu 2011). Älypuhelimien ja muiden IP-yhteyksillä varustettujen laitteiden määrän arvioidaan kasvavan kymmeniin miljardeihin seuraavan 10 vuoden kuluessa (gigaom/Ericson).

Tietoturvamarkkinat olivat kooltaan $17,7 miljardia vuonna 2011. Markkinat kasvoivat 7,5 % vuonna 2011 (Gartner, April 2012). Arvioitu kasvuvauhti globaaleille tietoturvamarkkinoille säilyy vahvana 10 %:ssa (CAGR). Kasvu vaihtelee kuitenkin suuresti eri tietoturvasegmenttien välillä epävarmasta maailmantaloudellisesta tilanteesta johtuen. Tietoturvamarkkinoiden kasvu on pääosin orgaanista, mutta uudet palveluiden toimitusmallit ja teknologiat ajavat myös toimialan konsolidaatiota. (Lähde: Gartner, huhtikuu 2012).

Käyttäjien tuottamien digitaalisten sisältöjen määrän odotetaan kasvavan nopeasti tulevina vuosina, erityisesti digikuvien ja musiikin myötä. Sosiaalisen median käyttö on kasvussa, ja ihmiset hakevat palveluita jakaakseen, tallentaakseen ja hallinnoidakseen henkilökohtaisia tiedostojaan. Parks Associates ennustaa operaattoreiden tarjoamien pilvipohjaisten tallennuspalveluiden liikevaihdon olevan $1.03mrd vuonna 2012, ja kasvavan $4.82mrd vuoteen 2015 mennessä.

Perustuen toimiala-analyytikoiden arvioihin, ohjelmistoja palveluna -liiketoimintamallin (Software as a Service, SaaS) odotetaan kasvavan vahvasti ja voittavan markkinaosuutta perinteiseltä lisenssimyynniltä. Operaattoreille SaaS-liiketoimintamalli on luonteva laajennus heidän palvelutarjontaansa. SaaS-liiketoiminta tarjoaa operaattoreille mahdollisuuden korvata menetettyjä tuottoja perinteisistä, hintapaineen alla olevista palveluista ja lisätä asiakasuskollisuutta vahvojen Internet-yhtiöiden ja kolmansien osapuolien kilpailun edessä.

Pitkän aikavälin tavoitteet ja katsaus strategiaan 2012 - 2014

F-Securen tärkeimmät tavoitteet ovat kasvu ja markkinoiden laajentaminen. F-Secure on uranuurtaja operaattoreille suunnatussa tietoturvaa palveluna -liiketoiminnassa. Kanava on ollut liikevaihdon kasvun ajuri yli kymmenen vuotta. Perustuen yhtiön vahvaan teknologiseen osaamiseen tietoturvan, pilviteknologian ja tallennuspalveluiden saralla, yhtiö jatkaa tarjontansa laajentamista perinteisten tietoturvatuotteiden ulkopuolelle, erityisesti tallennuspalveluihin.

F-Secure työskentelee yhdessä operaattoreiden kanssa toimittamalla tietoturva- ja tallennuspalveluita, joiden avulla operaattorit kilpailevat muiden Internet-toimijoiden kanssa. Yhtiön laaja operaattorikumppaneiden verkosto ulottuu yli 40 maahan ja kattaa yli 200 operaattoria, joiden asiakaskunnassa on yhteensä yli 250 milj. kiinteän laajakaistan ja mobiililaajakaistan käyttäjää. Lisäksi yhtiön läheinen yhteistyö suurimpien matkapuhelinvalmistajien ja mobiilioperaattoreiden kanssa luo hyvän pohjan mobiili-Internetin kasvumahdollisuuksien hyödyntämiselle.

Yhtiö keskittyy tilaajamäärien kasvattamiseen nykyisessä operaattorikumppaneiden asiakaskunnassa tietoturva- ja tallennuspalveluilla sekä jatkaa valikoidusti partneriverkoston globaalia kasvattamista, erityisesti kehittyvillä markkinoilla. Tilaajamäärät vaihtelevat operaattoreittain, mutta kokonaistilaajakanta on kuitenkin suhteellisen matala ja luo siten kasvumahdollisuuksia.

Yhtiö on päivittänyt 1.2.2012 strategiansa seuraavalle kolmelle vuodelle. Strategia muodostaa vakaan perustan jatkuvalle kasvulle ja paranevalle kannattavuudelle. 

Operaattorikanava - joka sisältää Internet-palveluntarjoajat, mobiilioperaattorit ja kaapelioperaattorit - on pääasiallinen myyntikanava F-Securen palveluille. F-Secure tarjoaa operaattoreiden kautta tietoturvapalveluita ja pilvipohjaisia tallennuspalveluita, jotka on suunniteltu helppokäyttöisiksi valtavirran kuluttaja-asiakkaille. Myyntikanava käyttää operaattoreiden paikallisuutta ja tunnettuutta tavoittaakseen miljoonia kuluttaja-asiakkaita kustannustehokkaasti ja skaalautuvasti.

Operaattorit kilpailevat jatkuvasti asiakkaiden huomiosta muiden Internet-toimijoiden ja laitevalmistajien kanssa. Operaattoreiden etuna on niiden kyky hallinnoida jatkuvasti markkinoille tulevia laitteista ja useita erilaisia käyttöjärjestelmiä erilaisissa ympäristöissä. Operaattoreilla on kokemusta tuoda palveluja suurille käyttäjämäärille ja lisäksi tarjota asiakastukea palveluilleen.

F-Securen kilpailuetu muodostuu nykyisestä operaattoreiden ja palvelutarjoajien verkostosta sekä vuosien aikana muodostetuista asiakassuhteista. F-Securen keskeisiä vahvuuksia ovat tietoturvatutkimus, kokemus palveluiden tuomisesta operaattoriverkostoon ja operaattoreiden kasvava asiakaskunta. Differoinnissa keskeisintä on yhtiön kyky yhdistää tietoturvaosaamista tallennuspalveluihin sekä laajempi operaattorikanavan ymmärrys. Auttamalla operaattoreita tarjoamaan paikallisia, turvallisia ja luotettavia Internet-palveluja yhtiö vahvistaa asemaansa operaattoreiden pitkäaikaisena yhteistyökumppanina.

Yhtiön tavoitteena on saavuttaa strategiakauden aikana kaksinumeroinen liiketoiminnan kasvu, jota ajaa operaattorikanava. Kasvun odotetaan tulevan länsimaista ja tietyiltä kasvavilta markkinoilta, kuten Latinalaisesta Amerikasta.

Yhtiö jatkaa investointeja pilvipohjaisiin tallennusjärjestelmiin ja myös tietoturvapalveluihin. Yleisempien käyttöjärjestelmien, kuten Androidin, iOS:n ja Windowsin, lisäksi yhtiö tekee investointeja tallennusalustan kehitykseen. Investoinneilla varmistetaan palveluiden skaalautuvuutta ja kilpailukykyä ja niiden avulla mahdollistetaan F-Securen palvelutarjonta operaattoreiden kautta suuremmille PC- ja mobiiliasiakkaiden asiakaskohderyhmille. Kannattavuuden tavoitellaan kehittyvän kohti 25 % tasoa strategiakauden loppua kohti pilvipohjaisten tallennuspalveluiden skaalautuvuuden myötä. F-Securen pitkän aikavälin kannattavuustaso pohjautuu edelleen liikevaihdon kasvuun ja skaalautuvaan liiketoimintaan.

Vuoden 2012 näkymät

Operaattoriliiketoiminnan liikevaihdon kasvun odotetaan jatkuvan Internetin tietoturvapalveluiden vetämänä sekä pilvipohjaisten tallennuspalveluiden tilaajaperusteisen liikevaihdon tukemana. Pilvipohjaisen tallennuspalveluliiketoimintaan liittyvän projektiliikevaihdon vuoden toisella puoliskolla odotetaan kuitenkin olevan huomattavasti alhaisempi kuin vuonna 2011. Perinteisen lisenssimyynnin odotetaan laskevan hieman kuten vuonna 2011.

Maailmantalouden ja rahoitusmarkkinoiden yleisen epävarmuuden odotetaan jatkuvan, millä saattaa olla vaikutusta operaattoreiden halukkuuteen investoida uusiin palveluihin, erityisesti uusiin pilvipohjaisiin tallennuspalveluprojekteihin.

F-Securella on käynnissä useita pilvipohjaisiin tallennuspalveluihin liittyviä asiakasneuvotteluita. Hitaus sopimusneuvotteluissa ja tilaajamäärien kasvussa todennäköisesti viivästyttävät liikevaihdon kasvua.

Johto pitää ohjeistuksen ennallaan: vuotuisen liikevaihdon kasvuvauhdin arvioidaan olevan 5-10 % ja liikevoiton arvioidaan olevan noin 15 % liikevaihdosta.

Liikevaihdon kasvun arvioidaan väliaikaisesti hidastuvan toisella vuosipuoliskolla ja erityisesti vuoden viimeisellä neljänneksellä. Tämä johtuu pääasiallisesti pienemmästä projektiliikevaihdosta ja vaikuttaa erityisesti vuoden viimeisen neljänneksen kannattavuuteen. Yhtiö on muuttanut toiminnallisista syistä lomapalkkavarauksien laskentaperiaatteita, mikä tasoittaa toisen ja kolmannen neljänneksen kuluja; vähentäen toisen ja lisäten kolmannen neljänneksen kuluja noin 0,4 milj. eurolla.

Ensimmäisen neljänneksen osavuosikatsauksessa 27.4.2012 johto alensi ohjeistustaan seuraavasti: vuotuisen liikevaihdon kasvuvauhdin arvioidaan olevan 5-10 % ja liikevoiton arvioidaan olevan noin

15 % liikevaihdosta. Vuoden alussa ohjeistettiin vuotuisen liikevaihdon kasvuvauhdin olevan noin 10% ja vuotuisen kannattavuuden odotettiin olevan noin 15 % liikevaihdosta ja seuraavan normaalia kausivaihtelua siten, että jälkimmäinen vuosipuolisko on parempi.

Liikevaihtoarviot perustuvat myyntinäkymiin julkaisuhetkellä, olemassa oleviin palvelutilauksiin ja tukisopimuksiin sekä nykyisiin valuuttakursseihin. Yhtiö priorisoi edelleen kasvun lyhyen aikavälin kannattavuuden edelle ja suunnittelee investoivansa suurimman osan tulosparannuksesta takaisin ydinliiketoimintojensa kasvumahdollisuuksiin.

Varsinaisten operatiivisten kustannusten nousu on varsin rajallinen ja kohdistuu tuotevalikoiman kilpailukyvyn parantamiseen, pilvipohjaisen tallennuspalveluiden skaalautuvuuteen sekä maantieteelliseen laajentumiseen. Huomattava osa vuoden 2012 kustannustason noususta tulee uusien ohjelmistoalustojen tuotekehityskustannusten aktivointien päättymisestä sekä lisääntyneistä poistoista.

Tiedotustilaisuus tänään klo 11

Lehdistölle ja analyytikoille suunnattu tiedotustilaisuus pidetään tänään 25.heinäkuuta klo 11 yhtiön pääkonttorissa osoitteessa Tammasaarenkatu 7, Helsinki (Ruoholahti). Tiedotustilaisuudessa toimitusjohtaja Christian Fredrikson esittelee toisen neljänneksen tuloksen. Englanninkielinen puhelinkonferenssi kansainvälisille sijoittajille ja analyytikoille pidetään klo 14.00 Suomen aikaa. Puhelinkonferenssiin voi osallistua soittamalla 5-10 minuuttia ennen tilaisuuden alkua puhelinnumeroon +44 20 7162 0077, tunnussana: F-Secure. Toisen neljänneksen tuloksen esitysmateriaali on saatavilla ennen puhelinkonferenssin aloitusajankohtaa yhtiön sijoittajille suunnatuilla verkkosivuilla www.f-secure.com, Tietoja F-Securesta, Sijoittajat.

Taloudellinen kalenteri 2012                                        

F-Secure julkaisee vuoden 2012 kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksen 25.10.2012. Julkistuspäivänä pörssitiedote lähetetään klo 9 Suomen aikaa NASDAQ OMX Helsinkiin, lehdistö- ja analyytikkotilaisuudet pidetään klo 11 Suomen aikaa Helsingissä, ja kansainvälinen puhelinkonferenssi järjestetään iltapäivällä.

 


F-Secure Oyj
 

Lisätietoja:

 

Christian Fredrikson, toimitusjohtaja

puh. (09) 2520 0700

Taneli Virtanen, talousjohtaja

puh. (09) 2520 5655
 

Mervi Pohjoisaho, IR

puh. 040 535 8989

 

Tämä osavuosikatsaus on laadittu IAS 34 standardin Osavuosikatsaukset mukaisesti ja tässä katsauksessa on noudatettu samoja laatimisperiaatteita kuin tilinpäätöksessä 2011.

 

 

Tunnusluvut (tilintarkastamattomia):            
Milj. euroa            
TULOSLASKELMA
 
   2012          2011          2012   2011       Muutos 2011
                                      4-6           4-6             1-6     1-6             % 1-12
Liikevaihto 39,6 35,3 77,9 69,4 12 146,0
Myytyjä suoritteita vastaavat kulut 2,1 1,9 3,9 3,8 3 8,0
Bruttokate 37,5 33,4 74,0 65,7 13 138,1
Liiketoiminnan muut tuotot 0,5 0,4 0,8 0,8 3 1,4
Myynnin ja markkinoinnin kulut 17,9 16,2 34,9 30,9 13 64,7
Tutkimuksen ja tuotekehityksen kulut 11,4 9,9 22,9 19,4 18 39,3
Hallinnon kulut 2,9 3,0 5,9 6,0 -1 11,9
Liiketulos 5,8 4,6 11,2 10,1 11 23,6
Rahoitustuotot (netto) -0,1 0,0 -0,3 -0,3   -0,1
Tulos ennen veroja 5,7 4,6 10,9 9,9   23,5
Tuloverot -1,7 -1,5 -3,1 -3,1   -7,1
Kauden tulos 4,0 3,0 7,8 6,8   16,4
Muut laajan tuloksen erät:            
Ulkomaisiin yksikköihin liittyvät muuntoerot            0,1 0,0 0,1 -0,1   0,0
Myytävissä olevat rah. varat -0,1 0,0 0,1 0,1   0,1
Muihin laajan tuloksen eriin liittyvät verot 0,0 0,0 0,0 0,0   0,0
 
Tilikauden laaja tulos (omistajille) 4,0 3,1 8,0 6,8   16,4
Osakekohtainen tulos, e        0,03 0,02 0,05 0,04   0,11
-ml.laimennusvaik., e 0,02 0,02 0,05 0,04   0,10
                   

 

 

TASE
VARAT                     
30/06/2012 30/06/2011 31/12/2011   
Aineettomat hyödykkeet                 26,6 21,3 25,3
Aineelliset hyödykkeet 9,5 8,2 9,1
Liikearvo 19,4 19,4 19,4
Muut saamiset 5,1 6,2 5,5
Pitkäaikaiset varat yht. 60,7 55,1 59,2
Varasto 0,2 0,2 0,4
Muut saamiset 33,4 30,6 37,9
Myytävissä olevat rahoitusvarat 16,3 16,0 16,0
Rahat ja pankkisaamiset 9,1 7,7 12,2
Lyhytaikaiset varat yht. 59,0 54,5 66,4
Yhteensä 119,7 109,6 125,7

 

 

OMA PÄÄOMA JA VELAT                                    30/06/2012 30/06/2011 31/12/2011   
Oma pääoma 58,4 49,4 59,6
Muut velat 1,5 1,9 1,6
Ennakkomaksut 8,1 7,9 8,4
Pitkäaikaiset velat yht. 9,6 9,8 10,1
Muut velat 21,7 21,6 26,2
Ennakkomaksut 30,0 28,8 29,8
Lyhytaikaiset velat yht. 51,7 50,4 56,1
Yhteensä 119,7 109,6 125,7

 

 

RAHAVIRTALASKELMA 30/06/2012 30/06/2011 31/12/2011   
Liiketoiminnan rahavirta 14,3 7,9 20,8
Investointien rahavirta -7,9 -7,8 -16,7
Rahoituksen rahavirta 1) -9,3 -9,3 -9,1
Rahavarojen muutos                    -2,9 -9,3 -5,0
Rahavarat tilikauden alussa 28,1 32,5 32,9
Käyvän arvon muutos 0,1 0,1 0,1
Rahavarat tilikauden lopussa 25,3 23,5 28,1

 

Oman pääoman muutokset

 

  Osake-
pää-
oma
Yli-
kurssi-
rahasto
SVOP Omat
osak-
keet
Kert.
voitto
varat    
Myyt.
olevat
rahavarat   
Muuntoerot Yht.
Oma pääoma:
31.12.2011   
1,6 0,2 5,1 -9,0 61,8 0,1 -0,2 59,6
Tilikauden
laaja tulos
yht.                                  
        7,8 0,1 0,1 8,0
Osingonjako         -9,3     -9,3
Osakeper.
maksujen
kustannus
        0,2     0,2
Oma pääoma
30.6.2012
1,6 0,2 5,1 -9,0 60,5 0,2 -0,1 58,4

   

    

LIITETIEDOT

  1. Rahoituksen rahavirta

Vuoden 2011 osinko 0,06 eur/osake on maksettu 17.4.2011. Maksettu määrä oli 9.303.980,94 euroa.  Vuonna 2011 maksettu osinko oli 9.253.915,80 euroa

 

Tunnusluvut                       2012 2011 2010
  6 kk 6 kk 12 kk
Liiketulos         
  % liikevaihdosta             
14,4 14,6 16,2
ROI, %                           40,1 41,8 44,3
ROE, %                           26,4 27,1 29,5
Omavaraisuusaste, %                  71,5 67,8 68,1
Nettovelkaantumisaste, %        -43,3 -47,6 -47,1
Osakekohtainen tulos (euroa)         0,05 0,04 0,11
Osakekohtainen tulos laimennusvaikutus huomioiden, e     0,05 0,04 0,10
Oma pääoma/osake, e                     0,37 0,31 0,38
P/E luku                       14,3 27,8 19,0
Investoinnit (milj. euroa)    6,4 9,2 18,7
Vastuut (milj. euroa) 17,8 15,5 18,7
Henkilöstö keskimäärin                973 847 878
Henkilöstön lkm kauden lopussa          990 873 942

 

 

Segmentit

 

Konsernissa seurataan yhtä segmenttiä; tietoturvaa

 

Kehitys neljännesvuosittain
 
1/11 2/11 3/11 4/11 1/12 2/12
Liikevaihto 34,1 35,3 36,6 40,0 38,4 39,6
Myytyjä suoritteita vastaavat kulut       1,8 1,9 2,0 2,2 1,9 2,1
Bruttokate 32,3 33,4 34,6 37,8 36,5 37,5
Liiketoiminnan muut tuotot 0,4 0,4 0,2 0,4 0,3 0,5
Myynnin ja markkinoinnin kulut 14,8 16,2 15,8 18,0 16,9 17,9
Tutkimuksen ja tuotekehityksen kulut 9,4 9,9 9,4 10,5 11,5 11,4
Hallinnon kulut 3,0 3,0 2,8 3,1 3,0 2,9
Liiketulos 5,5 4,6 6,9 6,5 5,4 5,8
Rahoitustuotot -0,2 0,0 0,0 0,1 -0,2 -0,1
Tulos ennen veroja    5,3 4,6 7,0 6,6 5,2 5,7

 

 

Maantieteelliset tiedot

 

Liikevaihto 4-6/2012 4-6/2011 1-6/2012 1-6/2011
Suomi ja Skandinavia 11,6 11,7 23,6 23,1
Muu Eurooppa 18,4 16,1 35,7 31,4
Pohjois-Amerikka 4,0 3,5 7,7 7,0
Muu maailma 5,6 4,0 10,9 7,9
Yhteensä 39,6 35,3 77,9 69,4

 

 


Pièces jointes