Euroloan Group PLC: Model biznesowy FINTECH odnosi sukces - wolumeny udzielonych pożyczek w Szwecji wzrosły o 718% w porównaniu z poprzednim kwartałem

W pełni zautomatyzowany model biznesowy FINTECH Euroloan udowodnia swój potencjał i efektywność w Szwecji - wolumeny udzielonych pożyczek wzrosły o 718% w ciągu jednego kwartału (Q2/2014 vs Q1/2014). Oczekuje się podobnego tempo wzrostu z działalności Euroloan w Polsce w Q4/2014. Łączna wielkość sprzedaży kwartalnej na wszystkich rynkach osiągnęła 28% wyższy niż w poprzednim rekordzie, daje to trzy kwartały z rzędu kolejne rekordowe wyniki w historii firmy.

Helsinki, Finland, 2014-07-16 09:12 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- "Nasze wyniki są znakomite i nasz zespół ciężko pracował, aby dowieść słuszności koncepcji wejścia na nowy rynek i wreszcie ciężka praca przynosi owoce. Wskaźniki wzrostu zostały osiągnięte dzięki wspaniałej pracy zespołowej i rozwijaniu naszego autorskiego w pełni zautomatyzowanego systemu bazującego na przetwarzaniu danych w chmurze. Tak szybki wzrost, a nawet większy, nie wymaga zatrudniania dodatkowych pracowników." Stwierdza Tommi Lindfors, prezes Euroloan Group.

Euroloan wchodzi na nowe rynki dzięki odpowiedniemu szacowaniu i minimalizacji ryzyka. Okres pilotażu obejmujący wiele obszarów, prowadzony jest przez stosunkowo długi okres czasu, aby ze statystycznego punktu widzenia zbadać istotne dane, takie jak spłacalność pożyczek przez konsumentów, oczekiwane straty kredytowe i popyt na rynku. Frank Hemgren, country manager ze Szwecji komentuje: "Po tym, gdy Komitet Ryzyka Grupy zaakceptuje sprawdzony przez nas sposób działania na nowym rynku, skala naszej działalności może powiększyć się bardzo szybko. W całkowicie internetowych modelach biznesowych, tak duże stóp wzrostu, jakie mamy teraz w Szwecji, są możliwe do osiągnięcia. I na pewno się możemy spodziewać dalszego wzrostu w Szwecji w kolejnych kwartałach."

Szybki wzrost oczywiście wymaga dodatkowego wkładu kapitałowego, który został dostarczony z emisji obligacji i akcji. Finansowanie wzrostu stało się teraz łatwiejsze i tańsze, ponieważ inwestorzy doceniają obniżony poziom ryzyka Euroloan, również nie bez znaczenia jest fakt, że wskaźnik zadłużenia do kapitału własnego w Euroloan Group uległ znacznej poprawie w ciągu 2014 roku.

Kolejnym celem Euroloan jest stać się instytucją kredytową licencjonowaną do przyjmowania depozytów od ludności. W pełni zależna spółka Euroloan Finance AB złożyła wniosek do szwedzkiego organu nadzoru finansowego o pozwolenie na rozpoczęcie działalności i oczekuje się, że ostatnie elementy tego wniosku, zostaną rozpatrzone w najbliższym czasie. Po zatwierdzeniu, Szwedzki fundusz gwarancyjny będzie obejmować indywidulane depozyty klientów Euroloan do wysokości 100.000 euro dla każdego klienta.

Euroloan Group PLC jest szybko rosnąca międzynarodową Grupą FinTech (technologia finansowa), z siedzibą w Helsinkach, w Finlandii z oddziałami w Sztokholmie i Warszawie. Euroloan opracowała najbardziej efektywny model biznesowy i system na rynku, i jest jednym z wiodących dostawców usług na kluczowych rynkach europejskich. Firma zapewnia klientom pożyczki w czasie rzeczywistym, z wykorzystaniem w pełni zautomatyzowanych procesów opartych na przetwarzaniu danych w chmurze. Euroloan umacnia swoją pozycję i zwiększa swój udział w rynku nieprzerwanie od 2007 roku. Więcej informacji o firmie można znaleźć na www.euroloan.com .

Jonas Lindholm, dyrektor generalny
         Euroloan Group PLC