Hexatronic Scandinavia AB : Hexatronic förvärvar Proximion AB och förstärker sitt kunderbjudande med ett högteknologiskt produktsortiment inom fiberkommunikation.


Hexatronic har tecknat avtal om att förvärva Proximion AB (www.proximion.com) i Kista. Proximion marknadsför, säljer, utvecklar och producerar högteknologiska produkter för fiberkommunikation. Proximions produkter används för att effektivisera dataöverföring på längre avstånd i fibernät. Tillverkning av produkterna sker i Proximions högteknologiska anläggning i Kista. Bland kunderna återfinns 7 av de 10 största leverantörerna av produkter för fibernät.

 

Förvärvet av Proximion görs för att ytterligare stärka Hexatronics tillväxtmöjligheter inom fiberkommunikation. Proximion skall verka som ett självständigt bolag inom Hexatronic-koncernen samtidigt som de marknadssynergier som finns mellan koncernens bolag skall nyttjas.

 

Proximion har sitt ursprung ur ett forskningsprojekt i slutet av 1990-talet och har sedan början på 2000-talet utvecklat ett flertal innovativa produkter som installerats i fibernät världen över. Under 2013 omsatte Proximion 44 mkr med ett rörelseresultat på 15 mkr. För 2014 räknar Proximion med att omsätta mellan 30 och 35 mkr med en rörelsemarginal upp emot 20 procent. Den lägre omsättningen 2014 jämfört med föregående år förklaras av ett antal större projekt som levererades under 2013.

Proximion har ett 20-tal anställda i Kista.

 

Köpeskillingen är 55 mkr, varav 15,6 mkr betalas kontant och 39,4 mkr erläggs genom en apportemission av aktier i Hexatronic. Därtill kommer en tilläggsköpeskilling på 8 mkr baserat på de kommande två årens resultat. Proximion är skuldfritt och har en kassa på ca 18 mkr vid tillträdet. Apportemissionen utgörs av 2 073 684 nyemitterade aktier i Hexatronic som emitteras till kursen 19 kr. De nyemitterade aktierna innebär en utspädning på ca 8,5 procent. Förvärvet beräknas att slutföras den 29 augusti och Bolaget kommer att konsolideras i Hexatronic koncernen per den 1 september.

 

Styrelsen i Hexatronic kommer omedelbart att kalla till en extra bolagstämma för att besluta om apportemissionen. Aktieägare som tillsammans innehar närmare 70 procent av rösterna i Hexatronic har meddelat att det ställer sig positiva till affären och kommer rösta för styrelsens förslag till apportemission på den extra bolagstämman.

 

Säljare av Proximion är, förutom ledning och personal, också, via Proximion Holding AB, Balder Fastighets AB och Erik Selin. Samtliga större ägare i Proximion omfattas av en lock-up på 12, 18 respektive 24 månader med 1/3-del av aktieposten vid varje tillfälle.

 

"Proximion är ett välpositionerat bolag som skall fortsätta på sin inslagna väg med stark tillväxt kombinerat med god lönsamhet. Vi ser Proximion som ett viktigt tillskott som kompletterar och stärker koncernens produktportfölj. Proximion har världsledande produkter baserade på proprietär teknologi med hög teknikhöjd. Vidare har Proximion en ledning som lyckats väl när det gäller att etablera bolaget på den globala marknaden för fiberkommunikation. Det skall bli ett nöje att få arbeta med VD Martin Åberg och hans team i Proximion, säger Henrik Lyon, koncernchef och VD i Hexatronic."

 

"Med Hexatronic som ägare blir vi del i en större koncern, vilket stärker våra möjligheter. Vi får tillgång till ett större kontaktnätverk, blir en större motpart för våra kunder och får möjlighet att finansiera vår tillväxt. Jag har under den senaste tiden lärt känna Hexatronic och tror att Proximion har stora möjligheter att ytterligare förbättra sitt kunderbjudande och expandera internationellt som en del i Hexatronic, säger Martin Åberg, VD i Proximion."

 

 

Hisings Backa den 14 augusti 2014.

 

Henrik Lyon

Verkställande Direktör

Hexatronic Scandinavia AB

Org nr 556168-6360

Exportgatan 47 b

422 46 Hisings Backa

Tel: 031-7425330

 

För eventuella frågor kontakta:

 

  • Göran Nordlund, Styrelseordförande                         070-433 13 20
  • Gert Nordin, vice verkställande Direktör                   070-858 34 20

Hexatronic Scandinavia AB (publ) är en teknik-koncern specialiserad på produkter och lösningar för bredband och kommunikation över optisk fiber. I koncernen finns bolagen Hexatronic Cables & Interconnect Systems AB (Hudiksvall, www.hexatronic.com ), Hexatronic Elektronik och Data AB (Göteborg, www.hexatronic.se ), Memoteknik AB (Skellefteå, www.memoteknik.se ) och The Blue Shift AB (Stockholm, www.tbsoptics.com ). Alla koncernens ingående bolag utvecklar, marknadsför och levererar produkter, komponenter och system för bredbandskommunikation. Bolagen säljer sina produkter till operatörer, telekombolag, nätägare, återförsäljare och systemintegratörer. Koncernen har sitt säte i Göteborg och har ca 120 st anställda. Hexatronic omsatte 357 mkr på 9 månader per Q3 räkenskapsåret 2013/14 (per 31 maj 2014) med en EBITDA marginal på 12%. Koncernen är listad på Nasdaq OMX First North under tickern HTRO. För mer information se www.hexatronicscandinavia.se.

 

 


Pièces jointes

Hexatronic förvärvar Proximion