Hexatronic Group AB: Kvartalsrapport 2 - Förvärvet av TD Fiberoptik gör oss till en ledande aktör i Norden


Pressmeddelande 2015-04-10

Hexatronic Group AB (publ), orgnr 556168-6360

Kvartalsrapport 2 (1 december 2014 till 28 februari 2015)

(Halvåret 1 september 2014 - 28 februari 2015 och kvartalsrapport 2, 1 december 2014 - 28 februari 2015)

Förvärvet av TD Fiberoptik gör oss till en ledande aktör i Norden

 

  • Nettoomsättningen uppgick till 132,8 MSEK (160,5 MSEK). Nettoomsättningen motsvarande kvartal föregående år uppgick till 120,5 MSEK exklusive jämförelsestörande poster på ca 40 MSEK avseende försäljning av kopparkabel.
  • Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 13,5 MSEK (25,2 MSEK). EBITDA motsvarande kvartal föregående år uppgick till 15,2 MSEK exklusive ca 10 MSEK i resultateffekt på ovan nämnd jämförelsestörande post.
  • EBITDA-marginalen var 10,2 % (15,7 %). EBITDA-marginalen motsvarande kvartal föregående år var 12,6 % exklusive ovan nämnda jämförelsestörande post.
  • Rörelseresultatet uppgick till 10,5 MSEK (24,5 MSEK). Rörelseresultatet motsvarande kvartal föregående år uppgick till 14,5 MSEK exklusive ovan nämnda jämförelsestörande post.
  • Nettoresultatet uppgick till 7,0 MSEK (18,8 MSEK). Nettoresultatet motsvarande kvartal föregående år uppgick till 8,8 MSEK exklusive ovan nämnda jämförelsestörande post.
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten under kvartalet uppgick till -14,7 MSEK (-2,8 MSEK).

Händelser under andra kvartalet (1 december 2014 till 28 februari 2015)

  • Hexatronic förvärvar Tele & Datanät Fiberoptik i Örebro AB samt styrelsen beslutar att föreslå att en extra bolagsstämma beslutar om en företrädesemission om ca 41 MSEK.
  • Hexatronic rekryterar Lennart Sparud som CFO. Lennart började under februari månad.
  • Hexatronic undertecknade sälj- och distributionsavtal med Toronics i Canada.
  • Årsstämman, den 18 december, omvalde Göran Nordlund som styrelsens ordförande och Gert Nordin som ledamot. Stämman valde till nya ledamöter Malin Persson, Erik Selin och Anders Persson. Erik Fischbeck valdes som styrelsesuppleant (tidigare ordinarie ledamot). Tidigare ledamöterna Magnus Johansson och Gabriella Rymark hade avböjt omval.
  • Stämman beslöt att ändra Bolagets firma till Hexatronic Group AB (publ).
  • Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att införa ett incitamentsprogram och att med frångående av aktieägarnas företrädesrätt, besluta om nyemission av max 750 000 teckningsoptioner. Rätt att teckna teckningsoptionerna skall tillkomma vissa ledande befattningshavare och anställda i Bolaget.
  • Stämman bemyndigade styrelsen att i enlighet med styrelsens förslag, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt och vid ett eller flera tillfällen, för tiden intill nästa årsstämma, besluta om nyemission av maximalt 2 000 000 aktier varvid aktiekapitalet kan komma att öka med högst 100 KSEK.
  • Hexatronic mottar stämning från Emtelle Ltd. för ett påstått patentintrång avseende blåsfiber-produkter som levererats efter den 26 februari 2014. De produkter som omfattas av patentet utgör en begränsad del av bolagets produkterbjudande. Bolaget har bestridit kravet och genstämt för att ogiltigförklara patentet.

Halvåret 14/15 (1 september 2014 till 28 februari 2015)

  • Nettoomsättningen uppgick till 279,2 MSEK (186,7 MSEK).
  • Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 28,2 MSEK (25,6 MSEK) med en EBITDA-marginal på 10,1 % (13,7 %).
  • Rörelseresultat uppgick till 22,2 MSEK (24,1 MSEK)
  • Nettoresultatet uppgick till 16,2 MSEK (18,4 MSEK)
  • Resultat per aktie 0,61 SEK (0,75 SEK), totalt antal aktier vid periodens utgång uppgick till 26 416 541 st.
  • Ovanstående förändringar i omsättning och resultat är påverkade av den jämförelsestörande posten på ca 40 MSEK avseende försäljning av kopparkabel, förvärvet av Ericssons kabelverksamhet i Hudiksvall samt förvärvet av Proximion AB.

Händelser efter periodens utgång                                                                  

  • Hexatronic slutför förvärvet av Tele & Datanät Fiberoptik i Örebro AB den 2 mars.
  • På den extra bolagsstämman den 1 april 2015 fattades beslut och bemyndiganden enligt nedan:
    • Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, om en nyemission (företrädesemission) av aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare, att öka Bolagets aktiekapital med högst 225 412 SEK genom nyemission av högst 4 508 242 aktier. Avstämningsdag för fastställande av vilka aktieägare som är berättigade att med företrädesrätt teckna aktier är 15 april 2015. Teckningskursen per aktie är 9,0 SEK.
    • Styrelsen bemyndigades att, under förutsättning att företrädesemissionen övertecknas, fram till och med den 8 juni 2015, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, vid ett eller flera tillfällen, besluta om emission (övertilldelningsoption) av 1 100 000 aktier, vilket vid full teckning av företrädesemissionen motsvarar cirka 3,4 procent av aktiekapitalet i bolaget. Teckningskursen ska vara 9,0 SEK per aktie vilket motsvarar teckningskursen i företrädesemissionen.
    • Styrelsen bemyndigades att, i enlighet med styrelsens förslag att vid ett eller flera tillfällen och med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, besluta om ökning av Bolagets aktiekapital genom nyemission av aktier. Bemyndigandet får utnyttjas för emissioner av aktier motsvarande totalt högst 2 500 000 aktier. Bemyndigandet ersätter årsstämmans bemyndigande från den 18 december 2014.
  • Styrelsen har beslutat att avregistrera de nu aktuella teckningsoptionerna och planerar att återkomma med ett uppdaterat förslag om incitamentsprogram till årsstämman i december innefattande även nyckelpersoner i det nyligen förvärvade TD Fiberoptik.

  

VD har ordet

Tillfredsställande försäljning samt förvärv av TD Fiberoptik

Vi nådde i kvartalet våra mål avseende försäljningstillväxt, lönsamhet och soliditet. Vi är nöjda med försäljningsutvecklingen under en period av året som innehåller både en längre jul- och nyårsledighet och som även påverkas till viss del av lägre installationsverksamhet hos våra kunder i Norden på grund av vintern. Under kvartalet pågick det dessutom ett intensivt arbete med att genomföra förvärvet av TD Fiberoptik.

Det är idag nästan 18 månader sedan vi tecknade avtal om förvärv av Ericssons kabelverksamhet i Hudiksvall. Förvärvet ändrade i grunden vår verksamhet där vi tack vare Ericssons världsledande produkter och kunskap tog steget till en helhetsleverantör inom passiv infrastruktur. Med förvärvet av TD Fiberoptik i Sverige och Norge stärker vi nu vår marknadsnärvaro och blir en av de ledande aktörerna på den nordiska marknaden. Vi stärker också vårt erbjudande och vår konkurrenskraft med ambitionen att framöver kunna erbjuda marknaden fler kompletta systemleveranser.

Förvärvet av TD Fiberoptik är ett betydelsefullt steg för Hexatronic där vi nu får ett mycket brett produktprogram för passiv fiberinfrastruktur. Förvärvet kompletterar Hexatronic till fullo och vi stärker vår marknadsposition i Sverige samt etablerar oss i Norge. Förvärvet innebär att tillväxt- och lönsamhetspotentialen i Hexatronic förstärks. TD Fiberoptik förväntas växa organiskt med 15-20 % de närmaste åren. Koncernens lönsamhetsmål är en EBITDA-marginal på minst 10 % på rullande 12 månader, vilket är något som TD Fiberoptik överträffar. Vi har nu inlett arbetet med att se över hur vi optimerar våra resurser för att stärka vår position på marknaden och erbjudandet till våra kunder med en mycket god service.

Det är också glädjande att konstatera att vi trots intensivt förvärvsarbete lyckats växa organiskt borträknat de engångsaffärer på kopparkabel som genomfördes i samband med övertagandet av Hudiksvallsfabriken, lyckas upprätthålla den lönsamhetsnivå vi eftersträvar på helårsnivå.

Vi har under kvartalet fortsatt att förstärka vår säljorganisation bl.a. med en säljansvarig för Nordamerika, en säljansvarig för Datacenter samt med Lennart Sparud som vår nya CFO.

Under februari månad ställde vi ut på FTTH Conference i Warszawa, Polen. Det är den största europeiska mässan inriktad på fiber till hemmet. Våra lösningar för fiber till hemmet rönte stort intresse.

Vårt fokus den närmaste tiden är att fortsätta arbetet med ökad kundfokusering och baserat på de investeringar vi gjort både i form av sälj- och marknadsresurser samt förvärvet av TD Fiberoptik fortsätta utvecklingen av vår starka plattform för ökad kundnöjdhet och försäljning samt lönsamhet i linje med våra långsiktiga mål.

Vår förväntan och utmaning för resterande del av året är att öka våra marknadsandelar på de marknader som vi ser som viktiga för Hexatronics fortsatta tillväxtresa.

Henrik Larsson Lyon

VD och Koncernchef Hexatronic Group AB (publ)


Pièces jointes

Hexatronic Group AB (publ) Kvartalsrapport 2