Hexatronic Group AB Kvartalsrapport 3 - Förvärvet av TD Fiberoptik framgångsrikt genomfört


Hexatronic Group AB (publ)
Org.nr 556168-6360

Pressmeddelande 2015-07-03



Kvartalsrapport 3 

(Perioden 1 september 2014 - 31 maj 2015 och kvartalsrapport 3, 1 mars - 31 maj 2015 

 

Förvärvet av TD Fiberoptik framgångsrikt genomfört 

 

Tredje kvartalet (1 mars 2015 till 31 maj 2015) 

  • Nettoomsättningen uppgick till 182,0 MSEK (170,3). 
  • Rörelseresultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 16,9 MSEK (18,8) med en EBITDA-marginal på 9,3 % (11,1 %). 
  • Rörelseresultatet uppgick till 12,9 MSEK (15,5). 
  • Nettoresultatet uppgick till 9,5 MSEK (12,2). 
  • Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,31 SEK (0,46). 
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten under tredje kvartalet uppgick till 3,1 MSEK (41,4). 
  • Som ett steg i förberedelserna för en framtida börsintroduktion på Stockholm Small Cap har denna kvartalsrapport upprättats i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS), se noter för övergångsinformation. 

 

Perioden 14/15 (1 september 2014 till 31 maj 2015) 

  • Nettoomsättningen uppgick till 461,2 MSEK (357,0). 
  • Rörelseresultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 46,2 MSEK (48,1) med en EBITDA-marginal på 10,0 % (11,0 %). 
  • Rörelseresultat uppgick till 36,8 MSEK (43,5). 
  • Nettoresultatet uppgick till 28,6 MSEK (35,2). 
  • Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,97 SEK (1,60), totalt antal aktier vid periodens utgång uppgick till 32 657 694 st (24 342 857). 
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten under perioden uppgick till -5,8 MSEK (38,4). 
  • I jämförelse med samma period föregående år skall hänsyn tas till den jämförelsestörande posten gällande försäljning av kopparkabel till Ericsson och dess kunder på 40 MSEK med ca 10 MSEK i resultateffekt som gjordes föregående år. 


VD har ordet 

Tillväxt och lyckat förvärv 

Vi kan summera ett kvartal med fortsatt stort fokus på försäljnings- och marknadsaktiviteter, integrering av TD Fiberoptik samt genomförandet av en företrädesemission för finansiering av förvärvet. 

Vårt fokus att etablera Hexatronic Group som en ledande leverantör av fiberoptiska kommunikations-lösningar har fortsatt under tredje kvartalet med bland annat deltagande i flera mässor där vår största satsning var på Elfacksmässan i Göteborg i maj. Vi lanserade under mässan tre nya fiberkablar som samtliga rönte stort intresse. Vi har även lanserat en ny lösning inom området temperatursensorer baserade på Fiber Bragg Grating (FBG) tekniken. Ett flertal intressanta användningsområden för vår lösning är identifierade och en första pilotinstallation planeras hos kund under det fjärde kvartalet. Andra för koncernen viktiga händelser har varit ett utökat produktsortiment som är godkänt av Skanova, vilket resulterat i nya kunder inom FTTH-projekt. Efter periodens utgång har vi etablerat ett helägt dotterbolag i Kina, Hexatronic (Tianjin) Trading Co. Ltd., för lokal försäljning till viktiga kunder samt för ökad global närvaro. 

Den 2 mars tillträdde vi TD Fiberoptik. Ett förvärv som mycket väl levt upp till våra förväntningar under tredje kvartalet. TD Fiberoptik har fortsatt utvecklats positivt i koncernen och stärkt vår marknadsposition samt våra erbjudanden på både den svenska och norska marknaden, vilket uppskattats av våra kunder. Företrädesemissionen som genomfördes för att delfinansiera förvärvet blev mycket lyckad med en överteckning om 80 %. I och med det stora intresset beslutade styrelsen att utnyttja övertilldelningsoptionen om 9,9 MSEK, exklusive emissionskostnader, som ytterligare stärkt vår likviditet. Per den 31 maj uppgick koncernens tillgängliga medel till 92 MSEK inklusive vår checkräkningskredit om 50 MSEK. 

Koncernen hade under perioden (sept 14 - maj 2015) en försäljningstillväxt om 29 % inklusive genomförda förvärv jämfört med motsvarande period föregående år. Vårt fokus ligger främst på att öka vår organiska tillväxt. EBITDA-marginalen på rullande 12 månader var 10,3 %. Tredje kvartalet präglades av lägre försäljning än förväntat under den första delen av kvartalet men med en stark avslutning. Den svagare inledningen förklaras främst av att projektmarknaden i Norden kom igång sent. 

Vår kvartalsrapport är nu upprättad i enlighet med IFRS. Detta är ett steg i förberedelserna för en framtida börsintroduktion på Stockholm Small Cap. 

Vår analys av marknadens utveckling ger en mycket positiv bild. De stora telekomleverantörerna, t ex Ericsson och Cisco, och branschorganisationer förutspår stark tillväxt inom telekomsektorn med stora investeringar i både passiv och aktiv telekomutrustning de kommande åren. Den främsta drivkraften är den ökande konsumtionen av videotjänster såsom Youtube, Netflix och andra play-kanaler. 

Vi ser stora möjligheter att med lönsamhet fortsätta vår försäljningstillväxt. 

Henrik Larsson Lyon 

VD och Koncernchef Hexatronic Group AB (publ) 

 

Händelser under tredje kvartalet (1 mars 2015 till 31 maj 2015) 

  • Företrädesemissionen i Hexatronic, beslutad på extra bolagsstämma 1 april 2015, tecknades till 180 %. Hexatronic tillförs ca 40,6 MSEK. Styrelsen beslutade att till fullo utnyttja övertilldelningsoptionen om högst 1 100 000 aktier, vilket innebar att Hexatronic tillfördes ytterligare cirka 9,9 MSEK. Sammanlagt tillfördes Hexatronic därmed ca 50,5 MSEK före emissionskostnader. Antal aktier i Hexatronic är efter dessa förändringar totalt 32 657 694 st. 
  • Stockholms Tingsrätt beslutade per den 5 maj 2015 att avslå Emtelle Ltd:s yrkande om tillsvidare säljförbud avseende blåsfiberprodukter efter påstått patentintrång. Tingsrätten bedömde efter sin inledande prövning att det inte är sannolikt att patentet kommer att stå sig och gjorde vidare bedömningen att det inte föreligger sannolika skäl för patentintrång. 
  • Hexatronic slutförde förvärvet av Tele & Datanät Fiberoptik i Örebro AB. Bolaget konsoliderades i koncernen från och med den 2 mars 2015. 

 

Händelser efter periodens utgång 

 Inga väsentliga händelser har skett efter periodens utgång. 


Pièces jointes

Hexatronic Group AB Kvartalsrapport 3