Finlands första Kontanter hem-pilot startar i januari 2019


Pressmeddelande 08.11.2018

Aktia börjar leverera kontanter till hemdörrar i samarbete med Posti. Kontanter hem-piloten startar i början av år 2019 i huvudstadsregionen samt i Lovisa-, Jakobstads- och Ingå-områdena. Man kan på kontoren som ingår i Aktias pilot avtala om kontantleveranser till den egna adressen redan under slutet av året.

Aktia Bank redde i början av sommaren ut sina kunders intresse för att få kontanter levererade hem. Enligt utredningen är över 40 % av kunderna intresserade av tjänsten och många kunder skulle ha behov för tjänsten regelbundet till och med månatligt. Förfrågningen genomfördes på Aktias kontor, via telefonintervjuer samt på webbsidan aktia.fi och 3 000 finländare svarade på förfrågningen.

”Hemleverans av kontanter är efterfrågat bland de kunder för vilka det är problematiskt att ta sig till kontoret eller till kontantuttagspunkter. Tjänsten underlättar vardagen och sparar kostnader även i områden där avstånden är långa. Vi tror att tjänsten dessutom kommer att minska rusningar i våra kontor som erbjuder kontanttjänster”, säger Merja Sergelius, direktör med ansvar för privatkundsverksamheten i Aktia.

I pilotskedet kan man via kontantleverans beställa högst 3 000 euro åt gången. Piloten startar i början av januari och avslutas i slutet av mars. Man kan från och med november ingå avtal om kontantleveranser på kontoret Tre Smeder i Helsingfors samt på kontoren i Lovisa, Jakobstad och Ingå. I samband med att avtalet ingås avtalar man om uttagsdagen samt om summan som ska tas ut. Posti levererar kontanterna till kunden inom 2–3 vardagar som en försäkrad värdeförsändelse. Det går att beställa kontanter antingen en gång eller regelbundet.

”Detta är ett tryggt sätt att beställa kontanter hem. Tjänsten förverkligas som separata försändelser och Posti är alltid personligen i kontakt med kunden för att komma överens om leveransen. En kontantleverans som levereras som värdeförsändelse ska alltid tas emot personligen”, säger direktör Maiju Fernelius som ansvarar för Postis företagstjänster.

”Posti når alla finländare. Samtidigt som vi starkt utvecklar digitala tjänster vill vi även svara på behoven hos de kunder som inte använder mobiltjänster. Att utveckla kontanttjänsterna är en del av Aktias ansvarsarbete där vi säkerställer att banktjänsterna finns till förfogande för alla”, fortsätter Sergelius.

Om det finns omfattande intresse för tjänsten utvecklas den vidare och utbudet görs mer omfattande efter pilotskedet.

Vidare uppgifter till media:

Aktia, Merja Sergelius, direktör med ansvar för personkundverksamheten, 010 247 6601
Posti MediaDesk tfn 020 452 3366 (må–fr 9.00–16.30)

Aktia erbjuder ett rikt urval av lösningar inom bankverksamhet, kapitalförvaltning, försäkring och fastighetsförmedling. Aktias verksamhet koncentreras till det finländska kustområdet och tillväxtcentra i inlandet. Aktias drygt 380 000 kunder betjänas på kontoren, webben, i mobila användargränssnitt samt per telefon. Aktias aktier noteras på Nasdaq Helsinki Oy. Mera information om Aktia finns på www.aktia.com

Posti är Finlands ledande tjänsteföretaget i post- och logistikbranschen. I vår kärnverksamhet ingår posttjänster, paket, frakt och logistiktjänster. Vi har det mest omfattande tjänstenätverket i landet och under varje vardag besöker vi cirka tre miljoner hushåll och företag. Vi ser till att vardagen sköts smidigt i 11 länder. År 2017 var vår omsättning 1 647 miljoner euro och vår personal bestod av cirka 20 000 personer. www.posti.com