Parandus: Bigbanki 2022. aasta III kvartali ja 9 kuu auditeerimata majandustulemused

Bigbank AS parandab varasemalt avaldatud börsiteate “Bigbanki 2022. aasta III kvartali ja 9 kuu auditeerimata majandustulemused“ sisu ja selle lisana avaldatud Bigbanki 2022. aasta III kvartali vahearuannet. Parandused börsiteate sisus ja 2022. aasta III kvartali vahearuandes on tingitud sõltumatu vandeaudiitori ülevaatuse käigus tehtud korrektsioonidest.

1. Korrigeeriti lepingutasude ning lepingute sõlmimisega otseselt seotud kulude arvestuspõhimõtteid. Korrigeerimise tagajärjel kajastatakse lepingutasusid lähtudes varade sisemisest intressimäärast, nagu on intressi iseloomuga tuludele kohane. Lepingute sõlmimisega otseselt seotud kulud kapitaliseeritakse ja amortiseeritakse vastavate lepingute kehtivusaja jooksul. Korrigeerimise tulemusena vähendati 31.12.2021 seisuga jaotamata kasumit ja nõudeid klientidele summas 2,8 miljonit eurot. 30.09.2022 seisuga korrigeeriti intressitulusid ja nõudeid klientidele summas 0,5 miljonit eurot.
  2. Täiendavalt korrigeeriti hübriidinstrumendi tunnustega investeerimisriskiga laenude kajastamispõhimõtteid. Enne korrigeerimist kajastati vastavate lepingute alusvara väärtuse muutusest saadud tulu koheselt intressituluna ja diskonteeritud summa intressikuluna. Pärast korrigeerimist antud lepingud reklassifitseeriti ja saadud tulu kajastatakse lineaarselt periodiseerituna lepingu kehtivusaja jooksul kasumina õiglases väärtuses muutustega läbi kasumiaruande kajastatud finantsvaradelt. Antud korrektsiooniga vähenes Bigbanki 2022. aasta 9 kuu kasum kokku 6,6 miljoni euro võrra.

Vastavad korrektsioonid on sisse viidud nii börsiteates sisalduvas kasumi-ja finantsseisundi aruandes kui ka 2022. aasta III kvartali vahearuandes.

Bigbank teenis 2022. aasta kolmandas kvartalis 7,2 miljonit eurot puhaskasumit, 2022. aasta 9 kuu kasum oli 21,3 miljonit eurot. Tulemused olid ootuspärased, kuigi nii 9 kuu kui kolmanda kvartali kasum olid aastatagusest väiksemad (vastavalt -40,8% ja -7,8%). Aasta tagasi teenis Bigbank äriühendusest ühekordset soodusostu tulu ja kinnisvarainvesteeringute õiglase väärtuse kasv oli 2,5 miljoni euro võrra suurem.

Kolmanda kvartali neto intressitulu kasvas eelmise aasta sama ajaga võrreldes 2,8 miljonit eurot (15,2%) ja ulatus 21,3 miljoni euroni. Kasum enne allahindlusi ja tulumaksu moodustas 13,3 miljonit eurot. Laenude allahindluse kulu oli kolmandas kvartalis 4,2 miljonit eurot.

Bigbanki laenuportfell kasvas 9 kuuga 38,6% ja kolmandas kvartalis 11,9%. Kontserni toimiv laenuportfell moodustas kolmanda kvartali lõpus 1,2 miljardit eurot, ületades 2021. aasta lõpu näitajat 350,8 miljoni euro võrra (+39,5%). Enam kui 90 päeva maksetähtaega ületavate laenude osakaal koguportfellist oli 1,3%, mis aasta lõikes tähendas laenuportfelli kvaliteedi paranemise jätkumist, sest 2021. aasta 9 kuu seisuga oli vastav näitaja 3,0%.

Ettevõtete panganduse segmendi kolmanda kvartali maksustamiseelne kasum ulatus 2,6 miljoni euroni, mis on 0,7 miljonit rohkem kui eelmises kvartalis. Antud kvartalikasum sisaldas 0,2 miljoni euro ulatuses netokasumit finantsvaradelt, mis tekib investeerimisriskiga laenude alusvara väärtuse ümberhindlusest ja mis kajastatakse lineaarselt laenulepingu kehtivusaja jooksul. Ümberhindluse kasum arvutatakse investeerimisriskiga laenudelt üks kord aastas lähtudes klientide kinnisvarainvesteeringute turuväärtuse kasvust ja kokku lepitud kasumi jagamise määrast. Ärilaenude portfell kasvas kvartalis 68,7 miljoni euro võrra ehk 20,0%.

Kolmandas kvartalis kasvas kodulaenuportfell 186,9 miljoni euroni (+27,7%). Aastalõpu seisuga võrreldes on kodulaenude kasv olnud enam kui pooleteistkordne.

Hoiuste mahud kasvasid 9 kuuga 38,6% ning kolmandas kvartalis 6,5%. Hoiuseportfellis on kasv suurim endiselt säästuhoiuse tootes, mille maht kasvas kvartaliga 542,5 miljoni euroni (+10,7%). Kogu hoiuseportfellist moodustab säästuhoius kvartali lõpus 43,6%.

Kontserni kinnisvarainvesteeringute portfell, mis sisaldab nii põllumaid kui äripindu, ulatus kvartali lõpus 47,4 miljoni euroni.

Kasumiaruanne, tuhandetes eurodesIII kvartal 2022 (korrigeeritud)III kvartal 20229 kuud 2022 (korrigeeritud)9 kuud 2022
Neto intressitulu21 30828 62761 04568 364
Neto teenustasud1 8911 8915 5115 511
Netokasum/-kahjum finantsvaradelt51-161-252-464
Neto tegevustulud171170244243
Neto tegevustulud kokku23 42130 52766 54873 654
Palgakulud-5 279-5 279-15 787-15 787
Halduskulud-4 586-4 586-12 723-12 723
Põhivara kulum ja väärtuse langus-1 034-1 034-3 003-3 003
Muu kasum (kahjum)804804673673
Tegevuskulud kokku-10 095-10 095-30 840-30 840
Kasum enne allahindluste kulu13 32620 43235 70842 814
Neto laenunõuete ja finantsinvesteeringute allahindlused-4 186-4 186-10 744-10 744
Kasum enne maksustamist9 14016 24624 96432 070
Tulumaks-1 946-1 946-3 708-3 708
Aruandeperioodi kasum7 19414 30021 25628 362

Finantsseisundi aruanne, tuhandetes eurodes30.09.2022 (korrigeeritud)30.09.202231.12.2021 (korrigeeritud)31.12.2021
Raha ja raha ekvivalendid141 163141 163115 948115 948
Võlaväärtpaberid 45 17145 17145 25645 256
Nõuded klientidele1 248 1941 258 177893 463896 238
Muud varad103 357103 35693 68693 686
Varad kokku1 537 8851 547 8671 148 3531 151 128
Klientide hoiused ja saadud laenud1 281 1611 281 161934 840934 840
Allutatud võlakirjad40 04940 04914 97614 976
Muud kohustised 17 52117 52115 19115 191
Kohustised kokku1 338 7311 338 731965 007965 007
Omakapital199 154209 136183 346186 121
Kohustised ja omakapital kokku1 537 8851 547 8671 148 3531 151 128

Lisaks tavapärasele äritegevusele mõjutasid nii kolmanda kvartali tulemust kui ka edasist äritegevust mitmed asjaolud, mis on välja toodud alljärgnevalt.

Perioodi tähtsündmuseks oli Bigbanki tagamata allutatud võlakirjade noteerimine Nasdaq Tallinna börsil 22. septembril. Emissiooni baasmaht 10 miljonit eurot märgiti enam kui kahekordselt üle. Pakkumise kogumaht kujunes lõpuks 20 miljoni euro suuruseks. Emiteeriti 20 tuhat võlakirja nimiväärtusega 1000 eurot, fikseeritud intressimääraga 8% aastas, tähtajaga 10 aastat. Antud 20 miljonit eurot täiendavat kapitali võimaldab pangal toetada edasist kasvu ettevõtete panganduses ja kodulaenude valdkonnas.

Käesoleval aastal algas Bigbanki uus äristrateegia periood 2022–2026. Toetamaks uue äristrateegia elluviimist ning oodatud kapitalitootlikkuse saavutamist, on Bigbank AS-i juhatus võtnud vastu otsused edasise äritegevuse osas Rootsi ja Bulgaaria filiaalides. Augustis otsustati Rootsi filiaalis uute laenude väljastamine peatada alates 1. septembrist 2022 ja oktoobris otsustati Bulgaaria filiaalis uute laenude väljastamine peatada alates 1. novembrist 2022. Endiselt jätkatakse mõlemas filiaalis hoiuste kaasamist ning olemasoleva laenuportfelli teenindamist.

Bigbanki juhatuse esimehe Martin Läntsi kommentaar:

„Hoolimata turbulentsest väliskeskkonnast on põhjust rõõmustada Bigbanki kolmanda kvartali majandustulemuste üle - perioodi iseloomustas tugev laenuportfelli kasv, jätkuvalt hea krediidiportfelli kvaliteet ja kõrge kasumlikkus.

Kolmandas kvartalis kasvas laenuportfell enim äri- ja kodulaenude vallas, mis on ühtlasi ka panga äristrateegia üks olulistest eesmärkidest. Euriboriga seotud laenutoodete müügikasv annab võimaluse laenuportfelli mitmekesistada ning omab positiivset mõju panga kasumlikkusele tõusvate intresside keskkonnas, kui hoiuste kaasamine on varasemaga võrreldes kulukam.

Käesoleval suvel läbis Bigbank reitinguagentuuri Moody's Investors Service hindamise ning sai pikaajalise investeerimisjärgu reitingu Baa3 ja lühiajalise reitingu Prime-3 välis- ja kohalikus vääringus pangahoiustele. 1. juulil 2022 Moody’se poolt avalikustatud investeerimisjärgu reiting on kinnituseks meie senistele hoiustajatele ja partneritele Bigbanki tegevusmudeli ja portfelli kvaliteedi kohta ning vajalik meie edasiste rahvusvaheliste laienemisplaanide rahastamiseks.

Septembris läbiviidud tagamata allutatud võlakirjade emissiooni baasmaht märgiti enam kui kahekordselt üle. Bigbanki jaoks oli tegemist märgilise sündmusega, mis näitab, et investorid usuvad meie äristrateegiasse ning võimesse seda edukalt ellu viia. Tänan kõiki investorid usalduse eest.“

Bigbanki aruanded on leitavad aadressilt: https://investor.bigbank.eu/et/reporting/

Bigbank AS (www.bigbank.ee) on Eesti kapitalil põhinev era- ja äriklientide laenudele ja hoiustele keskendunud pank, millel on lisaks tegevusele Eestis filiaalid Soomes, Rootsis, Lätis, Leedus ja Bulgaarias ning mis pakub piiriülese teenusena oma tooteid ka Austrias, Saksamaal ja Hollandis. Bigbanki bilansimaht ületab 1,5 miljardit eurot.

Argo Kiltsmann
Juhatuse liige