COIL: Activiteiten van het eerste halfjaar 2024 - Omzet en licentie-inkomsten gestegen met 11,3% tot 13,1 mln. €


PERSBERICHT









Brussel, 30 juli 2024 (17.45 uur)


Wereldwijd nr. 1
op het gebied van aluminiumanodisatie

Activiteiten van het eerste halfjaar 2024
Omzet en licentie-inkomsten gestegen met 11,3% tot 13,1 mln. €

COIL, wereldleider op het gebied van continue aluminiumanodisatie, publiceert vandaag zijn geconsolideerde omzet voor het eerste halfjaar 2024. Met een omzetstijging van 11,3% tot 13,1 mln. € noteert COIL een verbetering van zijn activiteiten, gedragen door een opleving van de verkoop van anodisatiediensten in het tweede kwartaal en de eerste royalty's uit de samenwerkings- en licentieovereenkomst in China.

  • Evolutie van de activiteit

(in miljoen euro)S1 2024S1 2023Evolutie
Toeleveringsdiensten9,209,28- 0,9%
Totaalpakket11,942,52- 23,0%
Halfjaarlijkse omzet11,1311,80- 5,6%
Licenties en royalty’s2,00-n.v.t.
Totale bedrijfsopbrengsten13,1311,80+ 11,3%
  • Toeleveringsactiviteiten: opleving van de verkoop in het 2e kwartaal

Ondanks de grote macro-economische onzekerheid en de toegenomen concurrentie in Europa, steeg de verkoop van anodisatiediensten in het tweede kwartaal 2024 met 13,5% ten opzichte van het tweede kwartaal 2023, voornamelijk dankzij de levering van een omvangrijke bestelling voor een walserij. Over het eerste halfjaar bleef de omzet stabiel met 9,2 mln. € en vertegenwoordigt 82,6% van de totale omzet, tegenover 78,7% in het eerste halfjaar 2023. Na een lange periode van voorraadverminderingen in de distributieketen zou de verkoop van anodisatiediensten zich moeten blijven herstellen tegen de achtergrond van stijgende aluminiumprijzen die distributeurs aansporen om voorraden op te bouwen.

  • Totaalpakket: conjuncturele vertraging van de vraag in Europa

Na een sterke daling in het eerste kwartaal is de verkoop van het totaalpakket in het tweede kwartaal 2024 gestegen met 11% ten opzichte van een gunstigere vergelijkingsbasis. De omzet van het eerste halfjaar bedraagt 1,9 mln. €, een daling van 23,0% ten opzichte van het voorgaande jaar, en vertegenwoordigt 17,4% van de totale omzet, tegen 21,3% vorig jaar. Deze daling is voornamelijk te wijten aan de vertraging van de vraag in Europa binnen een moeilijke economische context.

  • Overige bedrijfsopbrengsten: eerste royalty’s uit de samenwerkings- en licentieovereenkomst in China

In februari 2024 heeft de vennootschap een samenwerkingsovereenkomst gesloten met een Chinees bedrijf om haar geavanceerde technologie te exploiteren in de Volksrepubliek China en Oost-Azië. De licentie-inkomsten uit deze overeenkomst hebben in de loop van het eerste halfjaar 2024 2,0 mln. € aan royalty’s opgeleverd. De vennootschap verwacht verdere mijlpaalbetalingen en een constante stroom aan royalty’s om de financiering van haar ontwikkeling te versterken. Deze overeenkomst zou naar verwachting tot 4 mln. € aan inkomsten moeten opleveren in 2024 en 2025.

  • Vooruitzichten

De vennootschap heeft de ambitie om haar succes op het gebied van continue anodisatie voort te zetten op de Aziatische markt, waar de vraag naar geanodiseerd aluminium groot is, met een aangepast, competitief en waardecreërend bedrijfsmodel. In Europa blijft de vennootschap voorzichtig gezien de huidige macro-economische uitdagingen en een volatiele vraag. Dankzij haar flexibele industriële middelen kan zij snel reageren op een eventuele stijging van de vraag.

Door te steunen op haar technologische en commerciële troeven en door haar positie op volwassen markten en opkomende markten te diversifiëren, heeft de vennootschap vertrouwen in haar ontwikkelingsperspectieven op de langere termijn. Zij profiteert van een omvangrijke portefeuille met hoogwaardige en duurzame producten die een lage CO2-afdruk hebben om het potentieel van haar activiteiten te vergroten.

  • Agenda

  • 31 oktober 2024
Resultaten van het eerste halfjaar 2024 en financieel rapport 1e halfjaar (na sluiting van de beurs)

Over COIL

COIL is de grootste anodiseur ter wereld voor de bouw- en industriesectoren en handelt onder het merk Aloxide®.

Anodisatie is een elektrochemisch procedé (elektrolyse) waarmee op de oppervlakte van het aluminium een natuurlijke oxidelaag wordt aangebracht die beschermt en die kan worden gekleurd in een assortiment uv-bestendige afwerkingen. Dit zorgt voor een buitengewone weerstand tegen corrosie en/of verhoogt de functionele kwaliteiten van het metaal. Anodisatie beschermt alle natuurlijke en ecologische eigenschappen van aluminium. Het metaal behoudt zijn uitstekende verhouding sterkte/gewicht, zijn niet-magnetische eigenschappen en zijn uitzonderlijke weerstand tegen corrosie. Het metaal kan in zijn geheel, en meerdere malen, worden gerecycled door het eenvoudigweg te smelten. Geanodiseerd aluminium wordt gebruikt in verschillende soorten toepassingen: architectuur, design, industrie of auto's.

COIL ontwikkelt een industrieel model met een meerwaarde door te steunen op zijn unieke knowhow, zijn operationele uitmuntendheid, de kwaliteit van zijn investeringen en de expertise van zijn teams. COIL heeft ongeveer 110 medewerkers in België en Duitsland en heeft in 2023 een omzet gerealiseerd van 21,8 mln. €.

Genoteerd aan de Euronext Growth Paris | Isin: BE0160342011 | Reuters: ALCOI.PA | Bloomberg: ALCOI:FP

Voor meer informatie: www.aloxide.com

Contact

COIL
Tim Hutton | Gedelegeerd bestuurder
tim.hutton@coil.be | Tel. : +32 (0)11 88 01 88
CALYPTUS
Cyril Combe
cyril.combe@calyptus.net | Tel. : +33 (0)1 53 65 68 68



1 verkoop waarin de vennootschap continu geanodiseerd aluminium direct aan de eindklant levert (anodisatie inclusief metaal).

Bijlage



Pièces jointes

COIL_PR_july2024_NL